31 Julai 2013

Zara

Budak baru baik demam....semalam masa ambik kat rumah babysitter, babysitter cakap badan dia dedar lagi......balik rumah, aku letak dalam baby chair, aku bagi makanan....pastu bagi dutch lady coklat tu, kemain laju dia hisap....bila aku pusing balik tengok dah macam anak musang....dia tuang habis ayaq kotak tu penuh babychair, pastu dok tepuk-tepuk air tu.....habis lantai semua....nie la Zara Hadeera







ramai yang cakap Zara gelap.....dalam bahasa lain yang lebih kasaq, Zara is hitam.....hitam eh anak dara ai??? tengok muka putih je...*nak bagi sedap ati......kaki tu memang tak nafi, memang gelap pon....hahahahaha


budak rambut terpacak khusyuk men henpon.....ni masa pie cari baju raya kat  Poney KLCC Sabtu lepas....kena umpan ngan barang barang baru nak duduk diam.....tu pun sat ja....pastu mula la nak memanjat sana sini...orang dah boleh jalan, mula gila stereng la...aku pulak yang stress....dok dalam qeta lani aku dah duduk belakang....Haiqal duduk depan dengan papa....kalau kami ber4 duduk sekali, alamat mek ni dok pusing volume....tukar channel radio....tukar cita upin ipin...kang dah jadi boboiboy....hadoiiii







see...kan aku dah cakap.....tak reti duduk diam langsung.....ayag lioq tu asyik meleleh merata....nasib la dia tak pie lap kat baju-baju belakang tu....kang tak pasai-pasai aku kena hangkut semua....




nak bagi diam, senang ja....sumbat makanan, diamlah dia....muahahahahaha...ni putih je pun aku tengok....*nak bagi sedap ati lagi * hik3




tocang sebelah dah hilang....adik aku pie tarik lagi satu tocang....alih-alih rambut terpacak.....hahaha...bila sikat rambut pun tak mau turun.....sapa yang lalu semua tengok dia...hahahaha...kompom ada yang kutuk dalam ati aku tak pandai jaga anak kan kan kan....biarlah....anak aku....  T_____T

Menu berbuka hari ke 21

Semalam pukul 4.30 petang aku dah terpacak depan punch card....nak balik awai, nak masak....dah berapa hari aku tak masak, kan......dok teringat ikan dalam peti ais tu....sampai rumah pun awal jugak, ambik Haiqal kat school dulu....tengok jam baru pukul 5....masuk dapur, potong cabai, bawang dan sebagainya.....keluarkan ikan....blend apa yang patut...pastu pie semayang....5.30 baru pie rumah jiran ambik Zara....hehehe...kalau ambik Zara awai, alamat tak berasap lagi la dapoq rumah aku

pastu ketung ketang ketung ketang.....siap akhirnya......memang aku teringin lama dah nak masak ni....tapi asyik beli ayam je....macam mana nak masak kan.....dah-dah, cakap banyak tak guna...meh layan gambaq....  ;)



sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeee.....tak kisah la orang nak cakap apa pun...memang lauk nie aku tunggu.....ikan masak apa ntah....aku beli ikan merah, yang isi ja aku ambik......blend serai sekali....time tumis tu, bau harum semerbak.....dah masuk mulut *dah azan la* sedapnya lah hai........tapi tetap tak leh lawan mak aku punya....makkkkkkkkkkkkkkk, rindu nak makan nie  T_______T




ni aku saja asingkan.....aku beli ikan ni 3 ketul......ni dah dikerat dua.....jadiknya aku dapat 6 ketul.....sebab apa aku kerat??? sebab aku beli 3 ketul tu pun harga dia dah dua ploh satu hengget!!!! kerat 2, jimat.....4 ketul buat kuah, 2 ketul biar untuk cam tu ja....muahahahaha...Haiqal suka hokei....sekali makan, nak fish je....nasik pun tak mau dah




even dah ada ikan goreng...tapi ai teringin daging goreng jugak.....teringin sangat, buat sikit je...bagi lepaskan teringin tu....kang tak leh lena malam pulak kannnnnnnn....ouh ya...aku dah tau macam mana nak goreng daging biar dia lembut tapi tak sampai garing....paham ayat aku??? kiranya aku buat daging goreng ni, tak yah la tunggu sampai separuh hangit baru angkat sebab tak mau bagi liat...tips dia senang kacang botol je......masa goreng daging ni, korang pastikan dulu minyak betul-betul panas dan api kuat.....pastu kacau-kacau lah sikit....tak yah lelama...then, angkat....korang mesti rasa daging tu lembut dan empuk....telan ayaqlioq...glupppp!!!!




sayur kacang panjang....terlebih minyak...hik3...tapi sedap


tu je menu semalam....berbaloi la masak....malas dah nak makan luaq pasni...anak tak buat perangai, siap boleh duduk ngadap tv lagi....pastu tak yah kalut-kalut cari surau, nak cari babyroom....dah la Haiqal time nak bukak posa tu la dia 'mama, uuuuu uhhhh'........haishhhhhhh

dah siap masak, wassup laki aku....dia tak balik bukak posa kat rumah.....makan dengan budak opis....okei, ai bukak posa dengan anak-anak.....pastu saja nak perangat laki aku, aku pun wassup la hidangan yang dah tersedia untuk diterkam ini....


see, apa yang dibalas..... T_________T

ini la suami ai yang terchenta....tak penah merungut kalau aku masak tak sedap....ni baru wassup gambaq pun dah teruja...kalau makan, meleleh ayaq mata la sebab bini masak sedap sangotttttttt!!! hahahaha

luv u papa

30 Julai 2013

Perkongsian Hadith

Menghidupkan 10 Malam Lailatul Qadar



Maksud Hadith: 
 
Daripada  Aisyah RA katanya,
“Kebiasaan Rasulullah SAW apabila masuk sepuluh malam yang terakhir
(malam yang kedua puluh satu hingga tiga puluh daripada bulan Ramadhan)
baginda menghidupkan malam-malam tersebut ,
dan bersungguh dalam melakukan ibadat serta menjerut tali pinggangnya.”

Riwayat: Bukhari dan Muslim
 
Huraian Hadith: 
 
i.    Hadis ini menunjukkan bahawa kita hendaklah (digalakkan) mengambil kesempatan tibanya waktu atau hari-hari yang       mempunyai kelebihan untuk diisi dengan amal soleh.
 
ii.    Sunat menghidupkan malam-malam Ramadhan dengan ibadat khususnya sepuluh malam yang terakhir Ramadhan.
 
iii.    Setiap orang dikehendaki berjuang untuk mengawal hawa nafsunya.



credit to : Pegawai HEI, KSM

Berbuka Puasa di Skyview@11

minggu lepas kot....aku memang tak masak....alasan??? bahan tak dak...minyak habis, ikan ayam udang semua tak beli...so papa ajak berbuka kat luaq....pehtu ada member bagitau dekat Jabatan Peguam Negara, Presint 4 tu ada buat buffet ramadhan....kat Skyview@11....kami pun terjah la....pestime try buffet ramadhan untuk taon nie  ;)




puding roti + caramel....ntah betoi ke tak nie nama dia...tak hengat dah....muahahahaha




desert.....sedap...yang kaler putih  yang macam kek tu, ubi okeh...ai tertipu....tak dak sapa makan pun...hahahaha



bubur lambuk untuk anak-anak.....rasa dia kureng sikit...dah tu macam letak kunyit ke hapa ntah, jadik kuning-kuning....Zara makan la kot 2-3 mulut....pastu tak mau dah



mine.....ada nasik, mee, daging asam pedas, sayur pucuk....nasik beriani dia sedap....ayam dia kureng.....keropok ok...hehehehe

untuk buffet kat sini, satu kepala RM 20 je.....bila bayaq, lagi tak leh blah....harga baru rm17.....ouh, buffet Ramadhan yang paling murah buat setakat nie....  ;)

tu je gambaq dan snap......satu je yang aku rasa diorang ni kena buat penambahan + improvement, banyakkan makanan plus beli la baby chair.....ko daya nak bukak posa dengan anak dok kat paha....tak terasa nikmat okei......pastu pulak Haiqal nak main tepi-tepi cermin....ajak makan pun dah tak mau....Zara bila tengok abang dia dok berjalan, dia pun kalut la nak ikut.....dah tak dak baby chair, aku kena bergilir ngan laki aku ambik makanan.....pastu bergilir pegang anak.....nak makan pun tak senang....haduyaiiii...

semalam lagi satu hal.....aku balik qeja dah semangat singgah pasar pie beli ikan....niat hati nak masak ikan masak ape ntah yang letak serai blend tu.....ermmm, dapnye....baru masuk parking, tengok-tengok laki aku pun parking jugak...masuk rumah, laki cakap siap-siap, makan kat Alamanda....boleh la nak cari barang anak....eh, biaq betoi....aku seronok aje kalau bab makan luaq ni sebab tak yah masak....muahahaha....pie Alamanda, cari Black Canyon dulu.....aku memang suka dia punya menu....semua terasa dan sedap-sedap belaka.....tapi aku hangin ja ngan waiter-waiter situ....yela, aku paham depa nak cari customer ramai....aku nak duduk kat tempat yang ada kipas, tapi depa tak bagi sebab tu seat untuk 4 orang....aku nie berdua ja tapi kalau tambah anak 4 jugak jadiknya....pastu pakat buat tak tau....kalau ikutkan laki aku, dia ajak blah ja....aku malas nak blah, dah 6.30 kot time tu...kang tak dak table langsung kat tempat len, lagi haru...lagipun dah dekat dengan surau.....

Zara pulak tak sedap badan.....maybe sebab nak berjalan + tumbuh gigi kot....aku bagi susu tak mau....asyik nangisssssssssss ja....Haiqal lagi la ngengada....dia pantang lalu kat Al-Ikhsan, Nike...asyik nak beli 'ball' je......pastu qeyau macam sakit-sakit.....aku ni kurang sabaq sikit kalau anak asyik nangis, pastu ko boleh rilex kat sebelah makan macam tak dak benda yang jadi??? memang taaaaaak la.....orang bukak posa rilex ja, aku muka dah macam hapa ja....laki aku jugak rilex, makan dengan penuh kesabaran di dada....hahaaha...aku tau, dalam ati dia pun bengkek jugak anak dok meragam kiri kanan.....aku makan sikit, aku blah pie surau...kot Zara nak menyusu....tak mau pulak budak nie....dia mengantuk, nak merengeeeeeeekkkkkkk je keja....bagi susu tak mau...aku ni bila anak tak mau menyusu, paham-paham je lah.....dah rasa macam nak pecah....aku call laki aku suh bungkus semua makanan, aku balik makan kat rumah jer lah......tapi laki aku nie macam paham jugak yang aku lapaq...dia suh makan dulu, biaq dia jaga Zara....ok, done...makan, yang tak habis tu aku tapau....Haiqal dah terlena dalam stroller....mengantuk, tu yang mengamuk.....setel bab makan, laki aku cakap Zara berak...ok, aku pie babyroom, laki aku pie cari baju....aku lepak je lah kat babyroom ngan Zara sambil layan youtube....dah tersengguk-sengguk aku tunggu laki aku....boleh tahan lama jugak mamat nie membeli...haishhhhh

balik rumah, Zara still tak mau menyusu...bukak baju dia, tempek cool fever....asyik merengek ja qeja....aku pun tak sedaq berapa kali aku bangun tidoq bangun tidoq....pukul 3 macam tu aku terjaga lagi, suh laki aku kunci jam...kang aku nak masak.....kalau tak, tak bersahur la kami....Zara aku cek suhu, dah 38.3...tak cakap banyak, sumbat ubat bontot la....pastu lap-lap badan....alhamdulillah la, pagi tadi pegang badan dah kembali normal....yang membuatkan aku laki bini bergado di awal pagi, bila tengok jam pukul 5.10 pagi....Damn!!!!! laki aku dah melenting....aku tanya nak makan dak, dan lagi nak masak...dia dah bising tak dan makan...aku masuk dapoq, tengok nasik semalam...ingatkan okei...aku pun panaskan la...bila nak masuk pinggan, baru bau basi....dugaan betoi...masak nasik lain....tomyam lebih makan kat Black Canyon tu ada, aku panaskan...goreng teloq....jam dah 5.30...laki aku dok potpetpotpet potpet....aku malas nak layan, aku makan je la apa yang ada sementara nak tunggu nasik masak....siap dia sound lagi, 'pasni tak payah dah makan luaq....makan luaq macam ni la jadi, tak bangun, tak dak benda nak makan'....eh eh, aku pulak yang salah ka??? dia marah aku sebab semalam tak masak nasik siap-siap.....aku cakap la Zara demam...kalau dia nak tolong jaga tak pa jugak...ni takkkkkkkkkk....dah, aku pun malas nak makan luaq lagi pasni....bek aku dok rumah, masak...nak keluaq boleh, tapi lepas bukak puasa....at least kang lambat bangun soq, ada la makanan yang boleh aku perangat....letih aku kalau tiap-tiap asyik nak bergado ja....buat hilang pahala posa aku....laki aku makan pagi tadi pun cun-cun ja, pastu azan...dalam ati aku bersyukur sangat dia dan makan...kalau tak, muka pon dah macam ayam berak kapoq........aku tak makan pun, makan biskut ja.....pastu pas Subuh, tengok laki aku dok layan ceramah Ustaz Kazim kat 106...mudah-mudahan terbukak sikit la pintu hati laki bila dengaq ceramah pasal suami isteri.....very the good timing kan....aku sambil-sambil bersiap tu, dengaq ceramah Ustaz Kazim, kadang terkena batang idung sendiri....mudah-mudahan Ramadhan ni lebih diberkati...dan aku dipermudahkan untuk jadi isteri yang tak melawan cakap suami sangat dah....hehehehe







tak ingat nie menu bila....teringin sambal udang petai.....tu buat jugak tu....pastu masak lemak kobis....mengancam habis.....hik3

wei, korang dah siap ke beli barang keperluan untuk raya nanti??? aku tudung, kasut, tak dak lagi...baju anak-anak ngan laki dah setel...tinggal kasut budak-budak jer lah...semalam kat Alamanda masuk Clark, nak beli kasut kat Zara....alih-alih kasut yang aku berkenan dah out of stock....rasa macam hampeh ja...tau aritu aku beli terus....ni dok pikiaq nak beli kat mana lagi la kasut budak kecik tu...kat  Lovely Lace aku tak berkenan....tak kan nak beli kasut Nike kot....agak tak sesuai di pagi raya....Jumaat nie nak balik kampung dah, dan ka nak cari.....haishhhhh

29 Julai 2013

rindu Ayah ;(

semalam pas shopping kat Alamanda, kami pie lepak Perantau Hill....makan beb, lapaq gila....bukak posa makan besa-besa ja sebab aku boikot tak mau masak....laki merajuk, bini sentap....last-last bukak posa minum ayaq masak ja....muahahahahaha....pastu laki mengalah, ajak pie Alamanda....yippaaaaaaaa  ;)

lepak perantau makan macam orang baru bukak posa...oder kemain lagi...dengan cencaru bakar, kailan ikan masin, telur bistik dan banyak lagilah.....tengah dok menikmati juadah berbuka even dah pukul 11.30 malam.....tiba-tiba kat meja sebelah tengok ada customer baru sampai.....naik keta Honda, parking kat sebelah owner Perantau....yang aku perasan ada sorang laki baya laki aku, dukung anak tengah tidoq....pastu keluar bini dia....pastu keluar lagi sorang budak pompuan baya adik aku...maybe adik depa lah kot kan....tengah menikmati makanan umpama tengah makan pizza hut, tetiba sekali lagi aku tertengok kat meja sebelah....ada sorang pakcik, baya macam arwah ayah....terus perasaan rindu menerkam kalbu.....

ramadhan tahun nie, ramadhan ke 8 kami tanpa ayah   ;(....ayah apa khabar sekarang? mesti ayah seronok kan, bulan posa macam nie.....ada pendapat yang mengatakan tiada siksaan kubur pada sepanjang Ramadhan.....dan aku berharap sangat yang rumah ayah kat sana sentiasa terang, cerah dan ayah tidak menerima undangan yang tidak diundang....baru-baru nie adik aku ada wassup bagitau depa pie bersihkan kubur ayah....alhamdulillah...aku jugak yang dah berapa lama tak jejakkan kaki melawat ayah...  T____T

walaupun dah 8 tahun ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga, tapi jauh kat sudut hati aku, ayah tetap ada....dalam susah,dalam senang....tak pernah aku lupakan insan bernama ayah...sedeyyyyyyyyyy

kisah duit raya



kisah duit raya lah sangat kan......tak dak kisah-kisah pun....cuma nak cakap aku tengah masukkan duit raya untuk anak-anak buah aku yang makin bertambah bak cendawan tumbuh lepas hujan tue....dah masuk duit, kena tulis nama....kalau tak tulis, kang aku lupa......pastu jangan mak pak dia mai claim sudah la....muahahahaha

macam besa, budak-budak bukan leh pegang duit banyak-banyak....lima hengget dah cukup......kalau dah masuk sekolah menengah, baru Mak Chaq up kan skit jadik 6 hengget...eh??? hahahaha......

gigih aku drive cooper aku pagi-pagi pie beratoq kat Maybank.....dan kegigihan aku berbaloi....dapat jugak duit raya 5 hengget baru....yippppaaaaaaa....untuk anak buah yang dah besaq, note pun makin besaq....untuk adik-adik yang tak qeja lagi, macam besa dah kena letak sebelah....untuk anak buah sebelah suami, nanti tunggu Pak Su bagi eh....Mak Su boleh bagi yang kecik-kecik je  T________T

dah, sambung buat qeja...al-maklumlah, bos dah start cuti....nak ambik 10 malam terakhir katanya.....tq bos untuk duit raya tu....saya bagi kat anak-anak saya je lah  ;)

26 Julai 2013

terkilan ;( ;( ;(

semalam, aku text tailor baju raya aku ngan Zara.....aku tanya baju sempat siap ka dak sebab Jumaat minggu depan aku dah nak balik kampung.....pastu kakak tailor tu jawab....baju semua dah siap....wah, kemain hepi la  aku bila mengenangkan raya taon nie aku sedondon dengan Zara.....raya taon lepas tak sempat, Zara tak mau keluaq lagi time tu....raya ke 6 baru dia uweeeeek uweeeeeeeeekkk....jadi taon ni, aku gigih semacam sikit la.....punya semangat aku keluar rehat awal, mula-mula nak pie Maybank, nak tukar duit 5 hengget.....semalam nak tukar kat Bank Muamalat, tapi tak dek pulak duit baru.....bila kawan aku bagitau dia tukar kat Maybank semua dapat duit baru, terus la aku serbu......tapi tu la, langkah kiri kot....aku sampai bank dalam pukul 11.50 pagi.....masuk je bank tengok dia ada tulis untuk pertukaran duit raya sampai pukul 11.30 pagi ja....pastu sambung pulak pukul 12.45 tengahari.....aku ni nak pie Bangi pulak....apa lagi, pecut la cooper aku pie Bangi.....

bila sampai kat kedai tailor tu, aku cakap nak ambik baju....awal-awal masuk kedai dah nampak baju aku....lawa jugak even simple gilos.....pehtu akak tu bawak la semua baju aku plus baju Zara......pastu aku heran, pesaipa baju Zara ada selai ja.....bila tanya kakak tailor, dia cakap 'eh, hari tu memang nak buat 2 ka?'.....dia kata kain x cukup kalau nak buat pun sebab bidang 60 tapi tetap 3 meter setengah....aku time tu muka dah lain....tapi tu la, style aku nie tak suka melenting tak tentu pasal....cuma agak terkilan la.....sebab dah plan nak pakai baju yang sejibik ngan Zara....kalau aku tau dari hari tu kain tak cukup, aku tak kan tempah baju....baik aku beli baju siap, boleh dapat lagi elok dari yang aku tempah tu....nak buat macam mana, dah nasib badan....pastu kakak tailor tu cakap, tak pa...kalau nak sama jugak kang cari lain, hantar....akak cuba siapkan sebelum balik kampung....see, tu je lah penyelesaiannya.....aku pie lagi sekali Gulatis Bangi, tak dak yang berkenan + tak dak yang matching kaler baju aku tue....haih, tak dak rezeki la aku nak sedondon nie.....nak kena cari baju lain pulak....serius, terus tak dak mood nak cari baju raya  T_____T

24 Julai 2013

Gulai Telur Itik Bermangga Muda


dok google mencari menu tak jumpa-jumpa ka??? nah ambik menu nie....aku sharekan ngan korang-korang sekalian

baik kan hati mak....  T____T

credit to : yahoo news malaysia

+

Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur

Bahan-Bahan

Pati santan
250ml, diperah daripada 1 biji kelapa parut
Air
100ml
Pes cili padi
1 sudu besar
Pes kunyit hidup
1 sudu teh
Bawang merah
2 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Bawang putih
1 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Asam gelugur
1 keping
Telur itik
4 biji
Mangga muda
2 biji, dikupas, dibuang biji dan dipotong-potong
Cili hijau
2 tangkai, dibelah dua
Garam secukup rasa

Cara
Bubuh pati santan, air, pes cili padi, pes kunyit hidup, hirisan bawang merah dan bawang putih serta asam gelugur ke dalam periuk. Jerang di atas api besar sehingga mendidih, kacau selalu agar santan tidak pecah.
Kecilkan api dan renihkan selama 5 minit. Padamkan api dan pecahkan telur sebiji demi sebiji dalam kuah yang merenih. Biarkan telur tiga suku masak sahaja.
Hidupkan api dan masukkan potongan mangga muda, kacau dan masak sehingga lembut. Tambah cili hijau dan perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api dan hidangkan.
Catatan Chef
Untuk mengelakkan gulai pecah minyak, masak gulai dengan api yang kecil. Anda juga hendaklah selalu mencedok dan menuang semula gulai ke bahagian tengah periuk dengan menggunakan senduk ketika memasaknya.

persiapan raya dah ready ke???

masuk qeta pagi tadi.....macam besa, bukak hotfm.......tapi kalau lagu ntah hapa-hapa, aku tukaq pie ikim....mana tau ada selawat ka pagi-pagi, lagu dhuha tu ka, sejuk sikit perot yang lepas sahur tu.....tapi pagi tadi dah berkumandang lagu raya....lalalalala...aku pun tetiba terus 'waaaa, lagu raya'....jari dah dok ketuk-ketuk stereng...kira hebat sangat dah la tu bleh menyanyi lagu raya...muahahahahaha

aku dah malas nak share bab menu bukak posa......sebabnya dah berapa hari dapoq rumah tak berasap.....ni gara-gara aku tak sempat nak balik beli barang basah......dulu aku selalu lari balik rumah time rehat.....bulan posa ni kan ada ceramah agama, sayang la pulak kalau aku tinggal....pastu duit pulak asyik tak bawak.....alamatnya, wassup laki aku je lah suruh beli lauk.....alaaa, aku ngan laki aku ja nak makan pun....anak-anak bagi makan kuih muih dah cukup.....

semalam lagi best....dah planning cantik punya nak berbuka dekat Alamanda...nak beli barang dapoq..susu Haiqal, pampes, penyepit langsir (zara bagi patah)...macam-macam benda aku dah listkan dalam kepala nak kena pie beli....nak ambik kambing lagi kat abang aku.....tapi laki aku cakap kita bukak posa makan kurma dulu, solat siap-siap baru keluaq....kalau tak takut Maghrib kelaut.... T___T
nak dijadikan cerita, aku pulak terlupa nak bawak kunci rumah....tunggu la aku anak beranak depan rumah....naseb baik la polis depan rumah  ada letak sofa lama depan tu, boleh la kami menumpang sementara nak tunggu laki aku sampai.....letih kot melayan kerenah budak-budak nie....Haiqal dah kalut tunjuk pintu rumah...yang Zara nak menyusu....alih-alih aku bukak youtube bagi budak-budak nie tengok.....dekat setengah jam gak la la tunggu bapak depa ni balik....dah laki aku balik, kalut nak solat asar....masuk dapoq, tengok ada lagi kuew teow....aku pun buat la kuew teow goreng, nak lapik perot sementara nak pie Alamanda....dah bukak posa, aku konon-konon nak bagi Zara susu...baring la sat...alih-alih aku tersedaq....tengok jam dah pukul 11.30 malam!!!!! hoihhhhhh Nurul Husna, letih sangat ka posa???? adoiiiiii....macam mana la boleh terlajak tidoq....laki aku pun satu hal....dah tau aku nak menyusu anak, dia siap pasang ekon, tutup lampu, tutup pintu bilik....memang aku lena dibuai mimpi indah la macam tu.....pastu bangun mula la aku nak bebai....huwaaaaaaaaaaaaa

ni baju raya anak-anak tak cari lagi.....laki aku ajak pie KLCC.....kalau aku, Alamanda pun dah ok...banyak je pilihan...cuma tak dak la Guess + Gap bagai.....Mothercare ngan Poney pun ok what....kannnnnnnnnnn....tapi Parkson KLCC ada banyak gak pilihan....baju Haiqal selalu kami cari yang Pumpkin Patch tu....kali nie tak tau lagi la....nak pie Paradigm pun okei jugak....baju melayu anak ngan bapak 2-2 ilek.....hari tu dah usha kat Omar Ali tapi tak mau beli....malam ni la tengok lain....kalau ada, grab je lah terus....takut lambat-lambat kang saiz pulak tak dak....beraya la pakai kain pelekat...hahahahaha...baju aku ngan Zara dah siap, cuma tak pie ambik lagi kat tailor...tailor nak siapkan lagi 2 pasang baju aku ngan Zara....wah, kemain....ada anak dara you....kena matching la ngan mak dia....ekekekeke

semoga perancangan nak cari baju raya menjadi....minggu depan dah nak balik kampung.....yuhuuuuuuuuuuu....ooooo balik kampung.....oooooo balik kampung.....ooooo balik kampung......hati girang  


Congratulation to Prince William & Kate Middleton for your newborn baby boy ;)


kelahiran yang dinanti oleh semua.......bakal Raja nie.....
uwaaaaaaaaaaaaa, comelnyeeeeeeeeeeee.....tengok muka berkerut-kerut.....jari kemain panjang......kompom nanti besaq tinggi plus hensem......tahniah Prince William & Kate Middleton.....dah selamat jadi parent....nama baby tak dek lagi.....ape susah, letak je lah nama Haiqal...eh??? muahahahahaha

apa pun, tahniah....meh kita layan gambaq Putera William + Kate + new baby boy depa

credit to : http://www.dukeandduchessofcambridge.org/ plus mr google






































Kate, kenape la ko cantek sangat??? 

ai is jeles

oklah, bai

kang nanges tengok couple nie.....sangat sweeeeeeetttttttttttt

T__________________________T




23 Julai 2013

Bayi 6 bulan meninggal tersedak susu

Nauzubillah.....ni yang aku malas dengaq cita budak mati/meninggal nie.....tambah-tambah dalam bulan posa....ni yang terbaru rasanya.....dekat Alma, Penang.....aku ternampak artikel di dalam Yahoo! News Malaysia....jap aku kopipes sikit

BUKIT MERTAJAM, 22 Julai (Bernama) -- Seorang bayi perempuan berusia enam bulan maut selepas tersedak susu ketika diasuh seorang wanita di Taman Impian Murni, Alma di sini hari ini.
Cyndy Koay Xin Lin ditemui mati oleh pengasuhnya pada kira-kira 11.20 pagi sebelum wanita itu menghubungi keluarga mangsa.
Bayi itu dikejar ke Hospital Bukit Mertajam sebelum disahkan meninggalkan dunia dan bedah siasat akan dijalankan malam ini oleh Unit Forensik hospital berkenaan.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah, ketika dihubungi, mengesahkan kejadian itu.
"Kita tunggu keputusan bedah siasat yang akan dijalankan malam ini dan siasatan akan dibuat berdasarkan keputusan berkenaan," katanya.
Sementara itu, usaha menemu bual ibu bapa bayi berkenaan gagal. Difahamkan, bayi perempuan yang meninggal dunia itu mempunyai seorang kembar.
-- BERNAMA


huwaaaaaaaaaa....tak kisah la baby ni baby Melayu or Cina, tapi tu baby kot....betapa sengsaranya dia 'pergi' disebabkan kecuaian orang dewasa.....kesiannya anak tu......
dengaq dak pasal budak meninggal dalam kereta baru-baru nie? lagi aku tak leh blah......aku tak tau nak salahkan sapa dalam hal ni....tapi kalau aku, aku akan salahkan mak budak tu.....tak kesah la ko bizi nak attend meeting macam mana sekalipun, tak kan sikit pun tak terlintas pasal anak kat kepala tu.....tak kan la langsung tak teringat anak kat rumah ka, anak kat rumah pengasuh ka, kat nursery ka.......ni anak tertinggal dalam kereta.....mak kalut, tak perasan anak tidoq kat belakang.....dah tinggal 5 jam, pie kat qeta baru perasan ada anak yang berusia 3 tahun kat seat belakang....muka dah pucat kebiruan......nauzubillah....betapa sakitnya anak tu....aku kalau balik qeja baru masuk qeta, ekon tingkap tak bukak, memang tak bernafas kot....ni 5 jam mak dia tinggal....memang meninggal la.....nauzubillah....jauhkanlah aku dari perkara macam nie Ya Allah....bukan senang aku nak dapat sorang anak pun  ;(

dak kecik

pejam celik pejam celik, dah besaq pun anak-anak aku......Haiqal hari nie dah genap 2 tahun 3 bulan.....Zara pulak esok genap 11 bulan.....cepatnya masa......serius aku tak tipu, besarkan anak-anak yang lebih kurang sebaya nie macam tak terasa masa tu berjalan......dulu masa Haiqal sorang, asyik dok bilang hari.....cepat la Haiqal merangkak...cepat la Haiqal berjalan....berlari.....ni time Zara, kadang tertukar, Zara tumbuh gigi brapa bulan ntah...kang tetuko dengan abang dia pulak.....heeeeeeeeeee....sungguh sweet moment tersebut.....*mak hover*

Now Zara dah boleh berjalan.....hoyeeeeeeeeee...minggu lepas lagi dia dah mula menapak setapak dua....tapi takut-takut nak angkat kaki....masa balik kampung baru nie pulak macam tu jugak....kat kampung aku tak kesah sangat, sebab rumah tu luas...nak merayap mana, pie la....jangan dok kutip taik cicak masuk mulut sudah....memang rumah kampung tu very the banyak cicak + taik-taiknya.....tensi aku kalau tetiba terpijak....hohohoho...lagipun rumah kampung lantai dia bukan mozek....tikar getah....tikar getah tu pulak dah rasa macam lembut je sebab dah double triple dengan tikar getah yang lama.....agak-agak Zara jatuh tersembam pun idok ler sakit sangat....aku rasa la....kalau tak, kompom anak dara aku tu meraung satu rumah...muahahahahaha




budak ni tak reti duduk diam buang sesaat......ko letak, zupppp terus dia pie merata....bawah meja, tolak kerusi...pie dapoq main bakul sampah....kang dia pie main basikal Haiqal.....agak-agak ada benda kat tangan, kang dia sorok bawah sofa.....penuh barang bawah sofa dengan rak tv....dah la mak ko ni pemalas, aku tak kutip-kutip pun lagi menatang apa yang anak aku sumbat....bila dia tengok aku tengah kemas bakul mainan, cepat-cepat dia pie....sampai ja kat bakul tu, dia tuangkan balik....hoihhh, ini boleh mendatangkan marah....aku balik pasar, beli tomato dua bijik.....Zara kan penyibuk, kalut masuk dapoq....nampak tomato, dia ingat ball kot....dia ambik la dok golek merata....pastu sumbat dalam mulut....berlubang habih tomato aku....gambaq atas tu tengah gigit tomato la tu....adik aku cakap Zara makan epal....aah, epal versi tomato....hahahahaha

geram sangat ngan budak nie....dah la 2 beradik ni, asal abang berak ja....tunggu sat, satgi adik pulak.......pastu bila adik berak lagi sekali, kang abang dia pun berak lagi......semalam budak-budak ni berak 2 kali.....haiqal lagi syok, time orang nak azan tu lah dia mai tepuk aku, 'mama mama....u uhhhh'....gud job son, gud job....tunggulah ye, mama nak isi minyak dulu....kang basuh berak dulu, tak lalu makan pulak aku....apak dia lani kemain senang....berak ja, mama....berak ja, mama....papa tu asyik ngan henpon men candy crush....sakit pulak ati aku....tapi kan, aku perasan laki aku nie.....kadang tu memang aku dah hangin satu badan, muka sikit pun tak manis dia......kadang terbawak-bawak perasaan tu dari pagi sampai petang....laki aku gak rilex, buat-buat macam tak dak benda....pastu ok macam tu balik la....ko daya nak layan??? stresssssss mak

22 Julai 2013

balik kampung

Jumaat lepas, hari yang dinanti-nanti...balik kampung....yeay!!!! dah 2 bulan kot aku tak balik....last balik mengundi ja.....pastu dah tak jejak kaki dah kat kampung...halasan, class + exam....ni exam pun dah habeh, boleh la rehatkan minda kat kampung halaman sat

balik pun sat ja.....aku tak ambik cuti.....dah selalu sangat aku cuti...nak MC, baru sangat aku MC....so, balik weekend je lah....nak balik SP pun tak sempat.....minggu depan la kot balik sana sat....memang tak dan nak lari kalut-kalut macam nie....

minggu depan dah balik untuk raya....ai ambik cuti 5 hari.....voley la raya lama skit....tapi member aku semalam ada mai rumah, bagi kad kawen.....tak kan aku tak pie, member rapat jugak tu....so, kena ejas cuti sikit sebab nak spend untuk balik lagi sekali...OMG, banyak kali tu nak kena ulang alik....

balik kampung kali nie dan jugak la lepak bukak posa kat luaq.....seperti biasa, dah tak dak tempat lain yang akan jadi pilihan....semestinya Restauran De Pauh Garden....muahahahaha









possing-possing dulu sebelum berbuka.....kali nie pie kena makan kat luar.....even dah reserved, kat dalam tetap penuh....ye la , nak book kat sini pun bergado dulu aku laki bini...laki aku ketaq pala ajak makan kat hotel......aku malas la, dah la nak usung banyak pungkoq lagi.....budak-budak ni pulak kalau yang style makan banyak tak pa, ni makan secoet....tak berbaloi la aku rasa...pastu  nak bebai bila aku cakap aku book sini....











ada yang makan nasik tomato ayam merah....dapnye


aku oder tomyam....dah memang ada set dia....rasa dia, okei je lah.....sini menang kat western food lagi la





ciken chop....adik aku punya






dah...tu je...makan bawah pokok, banyak nyamuk....pastu gelap...laki aku pantang makan dalam gelap nie....pastu bising lagi...haishhhh, cam orang tak posa dia punya pot pet pot pet

ok lah, bai

Sembang pagi

Assalamualaikum......

Selamat pagi.....posa ke hari nie? Alhamdulillah......aku pun masih diberi peluang untuk menunaikan Rukun Islam ke3 nie.....lama aku tak update blog kan.....al-kesahnye, aku ada exam ICT untuk PA last week......dah bizi pasal exam, esoknya aku MC.....demam....naseb baik la 2 hari tu aku pie bukak posa rumah orang, sari sebelum exam pie bukak posa rumah kak aku....then hari aku exam pie lepak rumah member aku pulak....pas bukak posa tu la singgah klinik, doc cek suhu 38.2 darjah celcius....tinggi jugak tu.....bila doc tanya sejak bila demam nie? aku cakap Ahad....aku pie klinik hari Rabu, dah kena beletiaq dengan doc....alih-alih doc suggest ambik darah....nak cek takut kena denggi....yela2, ambik la darah saya....dah lama tak kena cucuk ni, rasa menyengat la jugak.... ;(... keputusan negatif, aku demam sebab ada infection ja....tu pun tak teruk....dapatlah antibiotik....pastu amik ubat selsema untuk anak-anak sekali....time nak bayaq, melayang 90 hengget....tak pe lah, asalkan aku sihat, anak-anak aku pun sihat....

ouh ya.....dengaq kes artis kawen lain tak bagitau bini??? sapa lagi kalau bukan si Ashraf Muslim tu lah.....aku tengok iklan dia kat tv yang pasal wakaf tu pun dah naik berbulu....entah, aku rasa macam eiiiiiiiiii.....poligami tu tak salah....tapi cara dia tu yang tak berapa kena kat mata orang ramai.....pastu pulak boleh lagi dok tersengih sana, sengih sini....hepi la dapat daging baru??? hepi eh...hepi kena kat dia la....untong la ko Wan Sakinah....untong la ko Ashraf Muslim.....sekali buat kat orang, 10 kali orang akan buat kat kita......aku nie dah niat bulan posa ni aku tak kan......aku ulang sekali lagi aku TAK AKAN bukak blog beautifulnara lagi....sebab aku tau, lebih banyak mengurangkan pahala posa dari tambah pahala....tetiba pasal isu awang  Ashraf ni, aku terbukak jugak....hokei, hak dia dah tertunai....lani tunaikan pulak hak isteri pertama, Dayana....pandai makan, pandai simpan....pandai kawin banyak, pandai la jadik adil....jangan jadi laki yang lari dari tanggungjawab sudah....

laki aku ada sorang member dia nie.....dah kawen.....bukan satu, tapi dua....dah ada anak, bukan sorang, tapi dua.....bini 1st ada kat kampung, dengan 2 orang anak.....bini 2nd ada kat KL, tak dak anak lagi.....dah 2 bini tu, cukup-cukup la....ni dok pie tambah awek lagi plak kok ataih.....aku kadang menyampah pun ada.....tak segan eh dok usung awek tu pie merata....penah sekali aku jumpa ngan bini dia.....elok je pun....ramah jugak la, suka melayan budak-budak....apa lagi yang tak kena kat mata dia ntah yang dia bleh nak cari pompuan lain lagi.....yang awek tu pun satu, kalau boleh tiap-tiap hari nak jumpa....dia tak tau yang dia dok kapel tu laki orang.....kalau ikutkan mulut jahat aku, nak ja aku bagitau....tapi malas nak jadi orang tengah....yang member laki aku nie bagitau status dia 'duda anak dua'.....ouh, duda....duda la sangat, kannnnnnnnnnn.....kenapa perlu tak jujur? kenapa perlu sorang laki nak lebih dari satu? aku selalu pesan kat laki aku.....tolong jangan buat aku macacm tu.....jangan nak ada perempuan lain belakang aku.....kalau tak kesiankan aku, kesian la kat anak-anak.....ayat laki aku 'ah, merepek ah....nak kena cari len buat apa'.....alah, orang laki pun namanya....mana penah rasa cukup....tapi apa pun, aku still bersyukur la yang laki aku tak dak la tanda-tanda ada pompuan len kat luaq.....x dak la nak sorok henpon ka, takut aku baca msg/wassup....aku pulak bukan style nak belek henpon orang len....henpon aku pun kadang ntah campak kat mana-mana ja....time nak ambik gambaq baru kalut cari.....laki aku pun tak dak lagi bila orang call ja, lari cakap kat luaq rumah.....dak pun kang tengah-tengah malam kalut nak kluaq jumpa customer....nehi nehi.....kalau boleh, mintak simpang la dari semua nie....

udah-udah la bergossip ye

ape aktiviti korang sepanjang Ramadhan??? opis aku ni, memang aku puji la....pagi-pagi dah ada Tadarus Al-Quran......pukul 8.00 sampai la 8.30 pagi, setiap hari....akan ada sorang leader, laki la.....sorang baca satu ayat, sorang lagi baca terjemahan.....pastu tengahari kan tak leh makan, so kementerian ada buat ceramah.....12.30 tengahari - 1.30 petang....tiap-tiap hari jugak....boleh tambah ilmu di dada....memang terisi jugak la masa aku dengan benda yang berfaedah kat opis nie....dari asyik update blog je kan, tak salah pun curi peluang untuk perkara yang lebih baik....tak gittew.....ouh ya...esok pagi ada majlis khatam Al-Quran, kementerian buat....aku join....entah group dengan sapa pun tak tau lagi....syok nya....lama tak join majlis macam nie...semoga dipermudahkan oleh-Nya.....

dah la

bai