21 November 2014

Jom update LNPT

Salam Jumaat...

Alhamdulillah, masih ada Jumaat untuk kita semua.....bos tak dak 3 hari, kena menggunakan masa yang ada sebaik mungkin....disebabkan dah hujung taon nie, jom kita update SKT + LNPT....nak tengok KPI kerja sendiri tercapai ke idok.....  Mana tau kot-kot taon depan ada rezeki dapat APC....ekekekeke

;)


19 November 2014

Haiqal's Report Card ;)

Alhamdulillah.....awal bulan Oktober lepas Haiqal dah habeh penilaian untuk akhir tahun....so minggu lepas parent kena setkan appointment untuk jumpa dengan teacher....yela, nak tawu perkembangan anak macam mana.....ada improvement ka, makin menurun ka, dok setakat tu ja ka.....jadiknya, aku setkan Isnin petang....sebab bos tak dak petang tu...boleh la mintak excuse sat nak pie ambik report card....

Untuk sekolah Haiqal ni, tak dak la report card macam budak sekolah rendah tu.....sesi bertemu dengan cikgu tu, cikgu akan tunjuk balik hasil kerja anak-anak sepanjang tempoh 6 bulan pertama dan 6 bulan terakhir bagi tahun semasa.....cikgu tunjuk jugak hasil exam anak-anak tempohari.....ada 3 paper ja pon....paper sains tak dak, itu untuk 4, 5 + 6 taon ja....setakat silibus Haiqal ni, semua yang basic-basic ja.....mewarna, mengira + mengenal huruf...


Tunggu turn....ni parent Ayin....awek Haiqal...eh??? hahaha
*aku pon baru tau ni ayah si Airin sebab dengar ayah dia sebut nama, mintak nak bawak balik Airin awal hari tu...1 kelas dengan Haiqal jugak*










Ruang dalam sekolah Alamria Kids....ni kat bawah.....atas ada lagi....Haiqal punya kelas dekat atas, kena naik tangga la.....bak kata teacher, jangan risau...sebab awal-awal taon lagi anak-anak yang kelas kat atas especially kelas 3 tahun nie, depa akan train macam mana nak naik + turun tangga dengan selamat.....bila aku tengok pun, tangga tak bahaya...tak dak bucu-bucu tajam bagai....

Yang ada sign 'KELUAR' tu tempat makan.....dulu celebrate besday Haiqal dekat situ la....tempat dia open air, senang untuk budak-budak makan....dan kalau umur 3 tahun, teacher akan ajar cara makan sendiri...baca doa....tapi Haiqal sampai la nie kemain liat nak baca doa.....tadah tangan ja, mulut kunci rapat...agak-agak rajin, dia sebut yang ujung-ujung ja....paling expert, doa tidoq....memang anak mama sungguh!!!! hahahaha


Ini kelas-kelas yang ada dekat bawah.....untuk pengetahuan, toilet kat sekolah ni diasingkan untuk boy + girl....kalau teacher nak mandikan budak pun sama, diorang akan asingkan.....macam ujung tu, class room 1....itu kelas Haiqal taon lepas....tak silap, kelas nie khusus untuk 2 tahun ke bawah....tapi baby bilik lain....ada lagi 1 bilik khas untuk baby  =)




Ok, my turn.....tengok tu teacher tengah bagi penerangan......nama teacher nie Wati...hai Teacher Wati....teacher ni la yang diberi tanggungjawab untuk jaga Haiqal masa aku pie qeja....dalam 1 kelas ada 4 teacher....dan setiap teacher tu dah ada selected student untuk dijaga....

Aku tengok, banyak yang teacher bulatkan sederhana untuk perkembangan Haiqal dekat sekolah...as usual, teacher akan cakap yang Haiqal is pendiam....kalau dengan kawan-kawan, kemain lagi bercakap...bila teacher tegur, terus kunci mulut....malu....hello, anak ai is a boy okei.....awat malu semacam tak tau.....adoiiii la........sebab tu part komunikasi dengan kawan-kawan dia dapat 5....hover eksaited.....hahahaha...siap teacher cakap lagi, Haiqal ni kuat mengadu...dah la dengan teacher tu mulut berkunci...kalau nak mengadu apa-apa, dia pie dekat teacher...dia kuis-kuis badan teacher ka, baju teacher ka....pastu dia tunjuk la mana kawan-kawan yang buat perangai....mulut tak bukak....ada emas okei....muahahahaha


So far, alhamdulillah.....aku bersyukur sangat dengan perkembangan Haiqal.....at least dia dah tau la a b c, alif ba ta, 1 2 3....baca fatihah *kena ikut orang baca jugak....boleh la setakat umur Haiqal tu....takkan aku nak expect dia teror semua benda kan.....agak-agak la nak anak cemerlang  gemilang terbilang pon kannnnnnnnnnnnn.....tapi kalau ada anak-anak korang yang lebih advance daripada ni, syukur alhamdulillah...lain anak, lain perkembangannya....




Dah setel bab report card, masuk opis.....angkut Haiqal sekali....tengok, habeh post it mama Haiqal kerjakan.......dan paling tak boleh blah, gambar bawah nie....aku kalut kat dapoq setelkan sinki bocor....Haiqal dengan penuh riang gumbira dok melukis dalam bilik.....mula-mula aku dah dengaq Pak Zul marah Haiqal conteng dinding.....aku biarkan ja.....then dah setel kat dapoq, aku masuk bilik....nampak lukisan nie dari jauh.....kagum jugak aku tengok....dah nampak macam kartun larva kat youtube *anak suka tengok* macam pisang pon ada jugak.....tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, bila aku perati betul-betul....tengok-tengok Haiqal lukis guna eyeliner aku.....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....HAIQAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


17 November 2014

Pergi tak kembali...damailah engkau disana Kak Isdiana ;(

Hari Jumaat lepas, aku dikejutkan dengan pemergian seorang kawan + kakak + classmate PJJ ke rahmatullah......terkejut....sangat terkejut....sebab rasanya sehari sebelum tu ada ja aku wassup kat group, tanya macam mana keadaan arwah....dan arwah reply bagitau macam mana keadaan dia time tu....dan katanya, akan ada temujanji dengan doctor 20hb nanti....tapi lepas Maghrib Jumaat lepas, dapat wassup yang mengatakan arwah @ Kak Is dah tak dak.....Innalillahiwainnailairaji'un.....Allah ja yang tau perasaan aku masa tu....

Terus cepat-cepat masuk bilik bagitau dekat Pak Zul....Pak Zul pulak tengah baca doa lepas solat, aku dah dok bagi signal 'cepat cepat cepat'......aku cita dekat Pak Zul pun terketaq-ketaq....Pak Zul kenal Kak Is nie, dulu kami penah lepak makan-makan dekat Pizza Hut....so dia pon kenal jugak la dengan husband Kak Is, siap pegi open house lagi raya taon lepas....taon nie je Kak Is tak buat, sebab ada baby kecik, susah agaknya....eh, aku yang tak dak baby kecik pon jenuh memikir lapanplohlapan kali kalau nak buat open house...ni kan pulak dia....ye dak

Siap-siap...berjanji dengan kawan-kawan PJJ nak car pool....sampai kat rumah arwah, orang dah ramai....ada kawan-kawan ofis arwah, ada jiran tetangga, ada adik + kakak arwah.....masuk ja rumah, aku nampak 'WELCOME HOME' sign....jauh kat sudut hati, sedih....mesti husband dia buatkan sign tu....ada kata-kata semangat untuk arwah cepat sembuh....get well soon, get well soon, get well soon....sedihnya aku.....kalau nak ikutkan, arwah sihat.....cumanya dalam bulan 9 baru-baru nie, arwah tak boleh tidoq malam....sakit dada + sesak nafas katanya....dah sebulan dia rasa...bila pegi hospital, doc suh warded....doc detect kemungkinan ada injap bocor....wallahualam....dan arwah dapat mc, lama jugak, dekat sebulan....mungkin rezeki arwah sama dengan kelahiran baby Suri, dia dinaikkan pangkat....tapi tak lama dia sempat merasa dekat gred baru dan ofis baru ;(




Arwah Kak Is dengan baby Puteri.....ni last jumpa.....saja buat gathering lepas raya baru-baru nie....nak bagi duit raya kat anak-anak kawan-kawan sama.....lepak dekat Black Canyon....masa nie arwah sihat lagi...dia tak cita pon pasal tak boleh tidoq malam....memang ceria ja muka.....hepi dok cita pasal anak kedua, Suri.....macam mana sakit nak bersalin


Sufie + Surie......Anak-anak arwah.....malam aku pie ziarah arwah tu, aku cool lagi la....masih boleh kawal emosi....tup-tup nampak Sufie keluar dengan puting dekat mulut....dia mengantuk agaknya.....terus aku meleleh.....Allahuakbar....besarnya dugaan yang ditanggung oleh husband + family arwah.....dah la arwah 5 tahun kawin baru diberi rezeki anak.....Sufie 2 tahun lebih...sebaya Zara....Surie baru 6 bulan  ;(....sedihnya aku....

Aku tak terbayang kalau benda nie jadi dekat aku.....kalau aku dijemput dulu sebelum Pak Zul, mana depa nak duduk....kat sini aku sewa kuartes...kalau aku tak dak, depa kena keluar kuartes.....kalau rumah kat SP dah siap, boleh la balik duduk sana....anak-nak macam mana, Pak Zul boleh ka handle tanpa aku???  dan aku kena yakin, semua nie hanyalah pinjaman Dia untuk kita.......T____T


Surie



Arwah + Sufie


Masa bengkel + senamrobik tahun lepas


Lunch Buffet kat PICC...masa ni arwah mengandungkan Suri....tengah tunggu hari kalau tak silap...

Banyak kenangan dengan arwah sebenarnya.....nampak luaran garang, tapi dia baik ....teror omputeh.....kalau dekat Kementerian Wanita, arwah dulu jadi Pegawai Parlimen.....baru-baru nie dinaikkan pangkat, tukar ke Jabatan Perangkaan.....dan aku rasa tak lama mana pon dekat Perangkaan, tup-tup arwah dah pergi dulu....

Semoga arwah Kak Is tenang di sana.....ditempatkan dikalangan orang yang beriman....Untuk husband Kak Is, kuatkan semangat untuk anak-anak....amanah yang arwah tinggalkan....sedihhhhhnyaaaaaaaa.....

Al-Fatihah


Mari berbisnes???


Hoi hoi hoi......hantu mana la yang merasuk diri sejak dua menjak nie....dok tak dok minat pulak nak berbisnes....padahal bisnes tu la yang aku paling tak suka....habeh kuat, makan gaji....tu pon dah syukur.....ni entah....sebab musim hujan sama kot.....boleh cenggitu??? 

Bisnes apa yang aku minat??? jeng jeng jeng....kalau jadi, nanti baru aku hebohkan....kalau dak, anggap je la aku tak penah buat entry nie....ekekekekeke



11 November 2014

Haaa....kan dah kena!!!

Jumaat lepas.....berjanji dengan budak-budak opis....last minute punya decision...lunch nak lepak mana??? bincang punya bincang, dah jom pie lepak Mohd Chan Bangi.... memandangkan aku masih tak kotakan janji nak bawak depa nek qeta baru, so hari tu aku tunaikan lah....tapi tetap qeta lama....sebab qeta baru aku tak confident....qeta lama confident sangat ke??? ekekekeke

Putrajaya - Bangi....tak dak la jauh mana....kalau tak jem, 20 minit dah sampai....tapi hari Jumaat, pepaham je lah jalan macam mana....dalam qeta, dok menyembang itu ini....depa tanya, ok ka bawak qeta besaq....besaq tak besaq mana pon....tapi memandangkan aku nie seorang yang pendek dan comel, memang nampak ketara gila la....muahahahaha...dan sekali sekala aku puji Pak Zul....sebabnya, bila aku drive apa ja qeta, dan qeta tu bercalar or tersagat sana sini, Pak Zul sikit pon tak penah melenting....betul wei....dulu, masa pakai Waja dulu.....habeh kemek pintu Waja, bukan satu pintu, 2-2 pintu depan belakang kemek.....berapa bulan kami usung Waja tu dengan kerosakan yang sangat ketara di badan....tapi Pak Zul tak penah nak ungkit or bising tak tentu pasal....sebabnya, he know's who i am...and how my driving style....cool kan T___T

Tapi bila Pak Zul tak penah bising, tu bukan tandanya aku boleh buat apa sahaja sesuka hati kat mana-mana qeta......aku lebih berhati-hati aku rasa....tapi bila benda dah nak jadi, apa boleh buat??? Kejadian Jumaat lepas aku rasa first time kot seumur hidup bergelar pemandu....sebelum-sebelum nie, kalau aku sagat qeta, aku sorang-sorang....corner tak lepas tu dah biasa sangat dah....pastu cium la sikit divider or bontot mana-mana qeta yang parking tepi-tepi tu....tapi kali nie, melibatkan dengan pemandu keretam lain....huwaaaaa, ai is takut

Aku tak tau nak kata salah apa....salah aku pun ya, salah driver belakang pon ya.....aku dah bagi signal nak masuk kiri....baru nak belok pastu kawan aku cakap salah jalan....depan lagi....aku pon terus la pusing stereng nak teruskan pemanduan....tetiba qeta belakang ni dah potong aku dulu, bila aku tekan minyak, memang tercium la sikit bumper belakang tu.....menjerit-jerit kami dalam qeta...hahahaha...dah tercium bontot orang, tak qeti-qeti nak berhenti sebelah ka???? 

Tengok qeta depan bagi signal, aku pon bagi la....turun ja qeta, 'sori sori soriiiii......' tu ja aku boleh cakap....takut wei, tak penah jadi....pastu aku tanya budak opis aku, nak buat apa...sebab aku tak penah ada pengalaman eksiden macam ni.....yang brader tu pun blur-blur jugak....pastu dia tanya, 'akak nak ke mana'.....'tak, tadi nak masuk kiri....tapi tersalah jalan...nak pie Mohd Chan depan ni....tu yang pusing balik tu'......pastu dia cakap nie qeta company.....company Al-Ikhsan kat depan tu.....pastu dia roger orang yang jaga qeta tu...aku pon terus call Pak Zul la....aku cakap eksiden...nak buat macam mana???....Pak Zul pun cakap dia tak tau....dia kata, suruh depa hantaq kedai, nanti claim je lah....rilek je kan Pak Zul nie....kot nak melenting, nak terkejut....semua dak....

Kalau tengokkan qeta aku, calar je la banyak....kemek tak dak pon....terkeluar la cat sikit....tengok qeta company Al-Ikhsan tu, bumper dia terkeluar sikit klip, nampak macam jatuh sikit....tapi still boleh jalan....then tunggu sat, ada satu lagi qeta sampai.....orang al-ikhsan jugak.....depa cek qeta depa....depa tengok qeta aku....then depa tanya, 'boleh jalan lagi tak? kalau boleh jalan ok la....jangan jalan sampai ke depan, pastu jangan bumper jatuh dah la'...brader yang yang drive tu cakap boleh....tu depa kata tak pa la macam tu....kira setel....aku pulak blur....macam tu ja ka setel pasal eksiden nie??? no telefon tak mintak, apa pon tak....terus nak blah camtu ja....aku pulak cakap, 'eh, tak mau ambik no telefon ka? kot jadi apa-apa.....kang satgie jalan depan sikit tengok-tengok bumper luruh, jenuh...husband cakap kalau nak bawak pie kedai, nanti claim la'....blablabla.....depa kata tak payah....cumanya ambik no telefon.....aku cakap apa-apa hal call la bagitau....

Fuhhhhhhhhhhhh.....lega....Alhamdulillah.....walaupun ketaq tu ada lagi, makan tetap makan....tapi nak oder pon blur-blur sebab ketaq eksiden tak habeh lagi


sikit je kan....T_____________T

Tetiba rindu my cooper.....kecik, senang nak mencilok...... sigh