21 Mei 2015

Diuji dengan sakit mata

Sakit tekak baru-baru nie rupa-rupanya petanda aku nak kena sakit mata....rasanya aku baru ja kena sakit mata bulan 2 kot...ni kena lagi....nasib badan....ada la tue dosa yang aku buat..tapi ok apa, sebab dapat MC....muahahahaha

Malam Isnin, aku pie klinik...doc cek mata....doc bagi MC 2 hari.....keesokannya, nak bangun pagi mata tak leh bukak sebab taik mata penuh...dengan tekak perit....aku gagah jugak bangun....nak buat keja rumah pun tak jadi, alih-alih terbongkang lena depan tv....wassup dengan Pak Zul bagitau rumah berselerak, kain tak berlipat....Pak Zul cakap tak pa la, dah sakit mata, rehat ja la....wah, kemain ye....hahaha

Semalam, tekak aku memang tahap nak telan ailioq pun sakit, perit...sekali lagi aku menghadap doc....baru nganga mulut, doc cakap tekak aku merah menyala....dia tengok mata...doc cakap, 'ni tak boleh pegi keje lagi nie...saya bagi MC lagi 2 hari'.....aku ok ja bab MC tu, yang penting aku nak ubat bagi hilang sakit tekak...perit sangat dah nie...nak telan apa benda pun susah...dah la aku ni style kalau gosok gg kompom muntah, lagi sakit tekak...dengan selsema kejap-kejap nak buang kahak...haihhhh la anak tekak...

Hari ni, masuk opis jap...nak setelkan keje....tengok bos pulak tak dak....pegi bengkel dekat Shah Alam...cepat-cepat siapkan keje, aku nak cari makan + balik tidoq....huaaaaaaaaaa, nikmatnya dapat MC tanpa buat muka kesian....jangan jeles

Okbai

18 Mei 2015

Menu untuk orang sakit tekak - bubur nasi


Bubur nasi

Nie ja menu yang aku rasa sedap + lepas kat tekak aku...dari semalam kot berbotol-botol air aku teguk....sakit sangat tekak ni....rasa macam luka pun ada....Pak Zul cakap panas dalam kot...sebab tu aku rasa tekak cepat kering....entahlah....nak pie qeja ngan tak mau pie sama naik ja....tapi satgie budak-budak tu sekali tponteng sekolah...so gagahkan diri jugak pie ofis....agak-agak tak sihat, aku tidoq....apa ada hal...kannnnnn...muahahahaha

Tapi bubur nasik nie sedap la....letak sup, teloq masin, letak cabai kicap..mabeles!!! makan time panas....terasa nikmat kat tekak tu...ni petang-petang macam nie, mula la rasa lapar balik....yelah, bubur nasik tak kenyang sampai malam....huwaaaaaa  ;(

15 Mei 2015

Peperiksaan Khas Untuk Memasuki Skim Perkhidmatan Pegawai Tadbir N41 (KPSL) dan Ujian Kemahiran ICT - Tahap Lanjutan

Alhamdulillah, bagi sapa-sapa yang ambik exam nie, minggu lepas dah berlangsungnya exam ICT kan....minggu nie pulak setel exam KPSL.....result tunggu la dalam 3 bulan lagi nak tau samada lulus atau pun kandas...harap-harap tu, lulus lah...ye dak....hikhikhik

Untuk tahun nie, aku dah tak ambik exam ICT sebab dah lulus ke3-3 paper dengan jayanya....bangga gittew...hahaha....aku cuma ambik exam KPSL, paper 1 ja...perintah am....paper pekeliling + law dah lepas....alhamdulillah....harap-harap ada la peluang nak lulus kali nie....InsyaAllah

Dalam tempoh masa sebelum exam nie jugak, aku dapat banyak whatsapp/sms + emel untuk share nota exam ict dan jugak past year queston untuk KPSL N41.....ada yang sempat aku reply, ada yang tak sempat....terus ja aku emel....

Tapi masalahnya kat sini, dalam entry aku yang lepas kat Exam ICTResult Exam ICT dan Exam KPSL N41....aku mohon sapa-sapa yang nak nota + contoh soalan lepas, please emel kat aku alamat emel korang atau pun whatapps/sms alamat emel PERSONAL untuk aku hantar nota + soalan tersebut.....aku dah zipkan semua soalan dalam 1 folder.....yang merumitkan + merungsingkan aku, pakat whatapps bagi emel gov....aku dah cakap, emel gov tak lepas sebab fail tu besar....bila mintak emel personal, tak de....macam mana nak tolong.....

Pastu ada pulak esok nak exam, hari nie baru mintak contoh soalan...pastu desak-desak suruh emel segera....ini boleh mendatangkan marah....nak emel terus rasa tak mau emel....hahahaha...encik, puan, kakak, abang, adik.....saya tak kesah tau nak share nota-nota tu, tapi tengok keadaan la...kalau emel waktu malam, insyaAllah esok baru aku emel....kalau emel hari cuti, insyaAllah hari bekerja aku emel....sebab aku pun ada kekangan masa...minggu ada kelas, weekend memang tak sempat aku nak cek emel....sori okei....

So lepas nie, sapa yang nak contoh nota  exam ICT + soalan exam KPSL N41, sms/whatsapp awal-awal...at least aku sempat kumpulkan semua alamat emel PERSONAL tu untuk aku buat sekali harung....memang tak susah nak emel, tapi aku mintak kerjasama kalian untuk memudahkan aku sama bagi proses menghantar emel tersebut....dan awal-awal aku cakap, aku akan emelkan 1 folder terus....pandai-pandai la korang cari  fail mana je yang korang nak.....nak soalan word ja ka, excel ja ka, power point ja ka, semua ada dalam tu....jangan pulak nak suruh aku hantar fail-fail tertentu ja....sebab aku tak sempat nak buat ikut paper yang korang nak....jangan anje sangat eh...
T____T

Sekian melaporkan...kang banyak-banyak kang aku teremosi pulak  ;)



Breakfast today


Aku makan nie....makanan free kat bilik sebelah....depa ada bengkel...aku menumpang makan.....hehehe

Korang makan apa???

13 Mei 2015

28 years old already =)

Alhamdulillah, 29 April lepas genap usia aku 28 tahun....rasa macam muda lagi...sebab rata-rata pegawai ofis ni semua dah menjangkau umoq 30++...thats why aku rasa muda belia....muahahahaha

Menginjak umoq ni makna kata makin dekat dengan kematian walaupun kita memang kena bersedia untuk menghadapi detik-detik tu.....usia makin banyak, aku rasa banyak yang aku kena perbaiki....dari segi hubungan sesama insan, hubungan dengan Allah...hablu minnallah, hablu minnannas....kannnnnn..


Tahun nie tak dak celebration yang special-special pun....Pak Zul dah tak buat surprise bawah bantal macam tahun-tahun sebelum nie dah....bila Pak Zul tanya besday nak apa....aku cakap aku tak mau apa....tapi kalau boleh beli set cadar yang lawa-lawa, itu aku nak....kalau nak bagi handbag pon boleh jugak sebab dah lama tak membeli handbag baru...eh????? tadi kata tak mau apaaaaaaaaaaaa...hahahaha


Beli kek untuk pegawai ofis....bising ja mintak kek....tanya Pak Zul dulu...bila big boss bagi green light baru boleh beli.....kalau dak kang bajet lari, sapa nak cover??? Pak Zul jugakkkk  T___T..tq korang atas ingatan walaupun fb la yang menjadi reminder setiap kali besday...

Balik rumah, boleh shout out lagu besday dengan anak-anak pulak....indahnya rasa kan.....ada orang-orang tersayang kat sebelah nie.....malam macam biasa, nak keluar makan-makan....tapi itulah, tekak ni teringin nak makan KFC ja.....siap kena marah dengan Pak Zul lagi, KFC tu bila-bila pun boleh makan....yela-yela...tapi anak tekak ni ngengada, nak KFC ja....acane???

So jom makan KFC dengan hati yang gumbiraaaaaaaaa


Very simple besday celebration this year...hadiah pun ilek....tapi ni Pak Zul pie jalan-jalan Bangkok...harap-harap dapat la ole-ole yang best!!! hik3