23 Mac 2015

Nasi Ayam Penyet


Hari nie posa.....pastu tekak macam teringin nak buat ayam penyet...bila google, tengok resepi.....amboi, banyak nau bahan + cara....tak jadi lah....kalau rasa teringin, ajak je lah Pak Zul makan luar...mood memasak yang advanced macam ni tak meresap lagi nie.....so menu berbuka puasa malam masih belum diketahui....mau masak apa, ya?????

17 Mac 2015

The POWER of DHUHA

Semalam, aku attend satu course nie......Pengurusan Stress....course 1 hari, dekat dewan Kementerian nie je pon ha....ada 3 sesi....2 sesi pagi, 1 petang....setiap sesi ada  sorang penceramah.....aku ni besa la, bila 1st day masuk ofis lepas cuti, bz lain macam....dah tu pulak bos seminggu tak masuk ofis, alamatnya memang kena setelkan dulu la semua keja yang ada depan mata....so, aku masuk lambat sikit...

Aku bukan nak merungut pasal keja....itu adalah normal dan norma kehidupan orang bekerja....bak kata orang, keja ni sampai mati pun tak habis....kannnnnnn...apa yang aku nak share, satu tips aku dapat dari salah sorang penceramah dari program semalam....penceramah no 3....orangnya simple, dah berumur dah pun, 60 tahun tak silap aku.....penceramah ni ada la buat game...main itu ini...menarik jugak la sebab sesi petang, lepas makan...kalau dia bagi talk, alamat ada yang belayar merata kang....so pemilihan game untuk sesi petang adalah sangat tepat pada pendapat aku....

Apa yang aku nak kongsikan kat sini adalah, 1 tips yang penceramah tu bagi....

'Kalau stress, jangan tinggal solat sunat hajat dan tahajud..terjaga malam, terus buat sunat 2 rakaat'

'Kalau banyak hutang, ada masalah duit, jangan tinggal dhuha'  

'Buat 3 bulan berturut-turut, insyaAllah, stress hilang....hutang makin kurang'

 Dalam tips tu, aku ada jugak amalkan salah satu....itu pun aku 'terpanggil' istiqamah dengan salah satu solat sunat 2 rakaat bila tengok ramai ja pegawai pejabat aku, berebut-rebut untuk buat Dhuha.....betul, aku tak tipu....sebelum-sebelum ni, mana penah aku buat dhuha....aku tak rasa pun nak buat....tapi bila dah tukar bahagian, setiap pagi setiap hari aku tengok pegawai-pegawai ofis aku nie pie surau untuk dhuha + sunat-sunat yang lain....jeles tu ada...iyelah, orang lain berusaha untuk kearah tu, takan aku nie tengok saja....bila dah mula buat, insyaAllah perasaan untuk istiqamah tu akan wujud...sungguh, tak tipu...

Dan aku mula diperluaskan rezeki....mungkin jugak disebabkan dhuha....Allah permudahkan urusan yang sulit....Allah permudahkan urusan pindah rumah....dah la sebelum tu aku dapat berita yang sekolah Haiqal + Zara akan pindah ke Presint 10...aku dah susah hati....tup-tup aku pulak dapat offer rumah kat Presint 11, dekat sangat dah dengan sekolah baru Haiqal + Zara... tak ke rezeki macam tu....Alhamdulillah, setiap kebaikan yang kita buat, akan ada kebaikan lain yang akan kita dapat....lambat dengan cepat ja....aku bukan nak menunjuk yang aku nie rajin buat dhuha...cumanya, aku nak yang lain-lain yang tak penah buat lagi, cubalah dengan dhuha....the power of dhuha yang kita tak sangka....aku pun cilok jugak kadang tu....tapi, try la....mudah-mudahan, dipermudahkan segala urusan...InsyaAllah


Sembang pagi

Assalamualaikum.....hai hai hai semua....

Sorry la lambat pulak aku nak update....aku tengah bizi pindah rumah nie....dalam offer letter yang BPH bagi, dalam tempoh 2 minggu dari aku dapat kunci, memang aku kena keluar rumah dah....that's mean Jumaat nie last day aku kat rumah apartment tu.....tapi aku dah pindah keluar dah pun sebenarnya....cumanya, aku nak kena pie cat balik bilik Haiqal dengan cat putih.....kadang menyesal pulak pie cat bilik tu dulu.....eksaited nak dapat baby boy sama kot....padahal Haiqal tak penah langsung tidoq bilik tu...iyelah, sampai ke hari nie still tidoq dengan aku + Pak Zul.....bilik tu sekadar tempat simpan barang mainan + baju + iron baju....itu ajelah

Ni dah pindah rumah baru, aku plan nak buat 1 bilik dekat Haiqal.....niat nak deko tu memang ada....tapi kalau nak pindah rumah lagi nanti nanti, susah pulak nak cat balik kan.....tapi aku rasa, aku akan duduk rumah tu lama kot....tak kuasa aku nak pindah randah melainkan aku naik pangkat, dapat rumah lagi besaq....gittew...berangan??? tak salah....tiskkkkkk

Overall rumah sekarang nie masih dalam keadaan tunggang langgang....aku dah cakap dekat Pak Zul, jangan bawak semua barang....ada barang yang aku dah bagi dekat aunty cleaner dekat rumah lama, banyak jugak aku bagi....tilam buruk Pak Zul pun aku bagi....hahaha...rak-rak, kipas....semua aku bagi je la dekat aunty tu....pastu almari 2 bijik, aku bagi dekat driver lori yang angkut barang....ntah la depa lempaq mana aku tak sure....asalkan tak serabut....tapi macam nyesal pulak bagi almari tu, sebab Pak Zul tak dak tempat nak gantung baju jersi dia yang berlonggok 1 kotak....dan dia dah mula mencari alasan nak cari almari baru....pon boley....boleh aku usha-usha kabinet dapoq....aku still tak leh masak since pindah aritu...asyik makan nasik ayam kukus ja...family aku yang mana mai tolong mop lantai, angkat barang, drill itu ini, nasik ayam kukus tu jugak la aku jamu....siap Zara terpijak lagi nasik adik aku...Pak Zul cakap, tu bukan nasik ayam kukus, ni nasik ayam penyet....muahahahahaha

Semalam meja makan dah sampai....berat gila kot...aku boleh baca dari muka orang yang angkat meja tu...pastu aku sampai sekarang dok pikiaq, kalau tetiba aku nak ubah meja makan tu, macam mana??? tapi aku seronok sebenarnya...sebab aku tengok meja tu cantik, macam aku nak....taste aku sama kot...mata aku nampak cantik, mata orang lain belum tentu...ahkak sukaaaaaaaaa la meja tu....hahahaha..set bilik tidoq pun dah sampai....tinggal katil Haiqal + rak tv ja tak sampai lagi...pastu nak kena cari carpet....sebab carpet yang ada sekarang tak kena tema kaler rumah aku....nasib baik Pak Zul okei....tak merungut bila aku nak itu, tak mau ini...cumanya asyik bertekak jugak la....aku dah asing-asing barang yang tak mau, dia kutip balik...haishhhh

Panjang benor aku merepek pagi nie kan....bos ada, tengah makan nasik goreng....aku mood makan tak sampai lagi....cuti sekolah, jalan clear...hari nie sampai awal sebab Pak Zul tolong hantar....dah lama tak dihantar dan dijemput cenggini  ;)

11 Mac 2015

Pengalaman di Proton Centre of Excellence (COSE) Shah Alam

Semalam, seharian aku bertenggek kat COSE nie......ini adalah disebabkan Pak Zul suh aku pie servis SS yang anje angat mintak dibelai.....disebabkan bos tak dak 4 hari, so aku ambik peluang yang ada untuk bawak SS pie jumpak doktor.....Pak Zul bz, katanyerrrr

Kalau ikutkan appointment pukul 9.30 pagi.....tetiba rasa heaven lah pulak sebab pukul 9.10 pagi aku dah terpacak kat COSE tu....selalu tak penah sharp kalau berjanji nak pie mana-mana....T____T....dah ler aku drive sorang-sorang.....bangga kejap....seb baik ada mr google map....waze tak membantu sangat dah la nie....so aku bertukar kepada google map....tapi kalau google map pon gelong, aku bukak waze balik....muahahaha

Aku bajet, 9.30 pagi SS jumpa doktor, maybe dalam tengahari siap la kot....aku ingat, kalau sempat aku nak masuk ofis....sayang la nak ambik cuti....so sambil-sambil tunggu SS dirawat, aku pie makan...lepak cafe tropika kot nama dia...sorang-sorang pon boley....aku perasan, ada ja mamat-mamat technition Proton dok usha aku....sori bro, wa mak budak anak 2 dah bro....tapi kan, brader yang entertained aku tu smart...budak lagi, eh baya abang aku kot....rasa cam nak berkenalan....bukan untuk aku, bagi pihak adik aku...siap wassup kat Pak Zul lagi suh ejas....sebab aku dah terbekenan nak jadikan adik ipar...hahahahaha...ok tak lawak

Sambil makan, aku usha jap tempat servis proton nie....besaq....ada 3-4 lane....berderet panjang....aku tercari-cari SS aku....mana dia, dah masuk ka dak lagi....usha-usha, 2-3 kali jugak la aku usha, baru nampak....situ kau nyorok eh


Bangga sat bila tengok negara Malaysia yang kecik nie berjaya menghasilkan kereta jenama sendiri....iyelah, Malaysia satu-satunya negara Islam yang ada kereta brand sendiri....tak bangga ka???? aku bangga, serius....tak kesahla kalau orang cakap, 'eleh, proton je kot....'....hello, proton  pon ingat cikai sangat ka??? proton ka, perodua ka....yang penting, tu jenama negara kita....sebab penah ada sedara aku tanya, masa tu aku baru beli ja SS nie...dia tanya, 'tak minat honda ka?'......sapa cakap tak minat....aku minat....Pak Zul apatah lagi....tapiiiii, disebabkan Pak Zul rasa dia perlu 'menyumbang' sedikit sebanyak kepada pekerjaan dia sekarang nie, kami memilih SS sebagai penyumbang....betul, tak tipu....berbanggalah dengan apa yang ada....niat hati nak beli Inspira, tapi niat je la....hahahaha

Dari 9.30 aku lepak cafe, sampai pukul 11...kematu punggung wei....so aku decide nak jalan-jalan....pusing COSE nie.....depa ada letak semua jenis model kereta keluaran proton....dari proton saga, sampai la yang latest sekarang....bangga jugak....banyak dah model....ada siap yang buat ala-ala ferrari....tapi aku tak snap gambaq....sebab segan....takut kena halau dengan receiptionist...hiiiiiiiii

  
Proton Saga....keluaran pertama kereta Malaysia....aku ingat lagi, masa launching nie aku kecik lagi.....qeta ni dok atas pentas....pusing-pusing lagi tapak dia tu....pastu ada kertas kecik-kecik terabur dari atas.....bangga kannnnnnnnnn....cayalah Malaysia....then keluar model wira....iswara....putra....wira aeroback...ish, tak ingat la semua....


Dah habis pusing....aku pie bertenggek pulak dekat service reception.....boring, terus tanya surau......tau ja la kalau pie surau tu nak buat apa khennnnnn.....tapi sempat jugak dhuha.....sempat jugak capai Al-Quran, baca la sehelai 2 sebelum aku terkentut...hahahaha...lama sangat dah tak pegang....kadang aku bersyukur jugak, mesti Dia ada sebab bagi SS siap lambat....mungkin nak aku dekat dengan Dia walau hanya untuk 10 minit cuma....dah habis tu, aku terbongkang lena......heaven....hahahahaha

Tunggu sampai Zohor....ahkak proton tu 2x masuk surau tengok muka aku ja.....sori kak, saya boring tak tau nak pie mana...dok surau banyak jugak aktiviti yang saya boleh buat.....tapi COSE nie depa ada sediakan shuttle ke Subang Parade...hantar dan ambik...aku tak biasa kot dengan Subang, baik la aku lena.....pie Subang Parade, alamat duit pun perit jugak kang sat gie.... ;)

Lepas Zohor, aku masuk balik service reception tu....ramai jugak la customer yang dok tunggu....aku jenuh khatam paper + buku....paper omputeh pun aku baca even tak paham mana...hahahaha...pastu namapak majalah Solusi, layan 1 buku.....tengah syok layan majalah, brader yang entertained tu mai.....bagitau depa tengah buat sensor SS....depa tak sure, kat mana masalah dia.....bila tanya berapa lama, dia cakap makan masa....jam masa tu pukul 2.15, aku bajet sejam....pon okei lagi....

Tunggu punya tunggu, jam dah dekat pukul 4....bila aku pie kat cermin, usha tengok mana la SS nie buat perangai....terkejut aku tengok keadaan SS...



Bumper depan belakang dah tercabut...omaiiiiiii....ni bukan boleh habis pukul 4 ni, mau sampai ke malam.....tup-tup brader tu mai balik kat aku, explain....dia bagi pilihan samada nak tukar tarikh appoinment ka, nak tinggai ja SS kat situ...sebabnya memang technition tak leh detect apa masalah sensor tu tak berbunyik....foreman pon dah turun tengok....haishhhhh SS nie......bukan anje dah nie, dah tahap ngengada dah.....so aku decide, tinggai je la kat situ....kalau set appoinment lain, ambik masa pulak.....ni dah alang-alang terbukak keta aku depan belakang, korang buatlah sampai kesudah......kannnnnnnn...call Pak Zul, suh mai ambik....seb baik ada ofismate dia pie training kat COSE, aku tumpang je la balik sampai ke ofis Pak Zul.....

Hurmmmm, tu je la kisah seharian aku dekat COSE  nie.....boleh tahan jugak la emosi nak marah...sebabnya aku dah plan nak pie basuh rumah.....dah tergendala aktiviti aku.....apa pun, harap sangat SS cepat sembuh....jangan nak ngengada sangatlah ye....



09 Mac 2015

Dah dapat kunci...Yeay!!!

Penat....letih....pening....nak muntah.....itu ja gambaran yang aku boleh bagitau....semua gara-gara nak dapatkan kunci rumah teres hari Jumaat lepas jugak.....padahal Khamis baru ja pie ambik surat tawaran....fuhhhhhhhhhh!!!!

Lepas ambik surat tawaran, aku pie bukak bil api + ayaq.....terkelip-kelip mata la sat bila bayaq bil api sebab RM500++...berpeluh gak la nak bayaq....hahaha....seb baik ada member aku sorang ni, dia bawak extra duit.....i tot rm300++ ja....al maklumlah, tengah-tengah bulan la katakan....hehehe....setel tnb, terpacak pie Syabas dekat Salak Tinggi pulak.....seb baik bukak air dalam rm140 ja.....boleh la bernafas sikit dengaq....

Then Jumaat....kena pie LHDN dulu untuk stamping.....situ rm28 je....setel LHDN, aku patah balik ke BPH untuk bayar deposit rumah....untuk teres, ikut gred, kena la rm450....see, duit kalau keluaq, macam ayaq ja kan...nak menyimpan tu jenuh....

Nak dijadikan cita pulak, aku nie dah termengah-mengah sampai kat kaunter BPH untuk ambik kunci rumah...tup-tup 1 dokumen aku tak sign....kalau sign aku sorang tak pa jugak, ni sekali dengan sign bos.....jam menunjukkan pukul 4.11 petang....sempat ngan tak sempat tu sama banyak....apa lagi, terus la aku patah balik masuk ofis....dah la nak keluar dari kawasan Kompleks B tu complicated....cek bag, ambik pass...parking lagi....urghhhh

Dah boleh keluar dari kawasan parking, merempit la aku.....aku belasah ja parking depan qeta orang...sebab aku masuk ofis sat ja, then nak keluar pie BPH balik.....memang Allah permudahkan semua...bos ada kat bilik, ada perbincangan...aku masuk jugak buat muka tebal....then bos sign, terus capai beg, shoot pie BPH....huwaaaaaaa, penatnya Allah ja yang tau.....dah parking qeta, prosedur still sama...cek bag + ambik pass....menapak ke BPH, jam pukul 4.40 petang....sempat lagi kan.....nasib baik....

Tunggu pegawai BPH cek borang, hantar masuk dalam untuk ambik kunci....dan saat yang dinanti telah tiba.........aku dah dapat kunci teres....yeay!!! 4 taon kot penantian....over kan....hahahaha...tu baru dapat kunci rumah sewa aka kuarters Kerajaan tu, kalau dapat kunci rumah sendiri tak tau la..... T________T
Ni pun aku tengah bayangkan, nanti dapat kunci rumah....aku nak kena ready mental dan fizikal + duit untuk grill, wiring dan semualah.....perghhhh, berhenti napas sesaat...


Kunci dah dapat...api + air tak masuk lagi....tapi barang banyak jugak la Pak Zul angkut semalam.....tinggal baju + barang-barang yang memang tak leh bawak dengan qeta je lah....nak cuci rumah....kalau ada rezeki lebih + ada masa, nak mengecat...kalau dak, guna je lah cat yang ada.....heeee, ai is eksaited hokeiiii