30 Oktober 2014

Gadis Sudu

Dah lama tak lepak Alamanda....last aku pie dengan adik aku, bayaq bil Maxis...tu pon tobat tak mau pie dah sebab masa dok pusing-pusing turun parking, aku pie cium dinding Alamanda...kecut perot...huwaaaa, titew tatottttttttt.....nak pie Alamanda kena pie naik bas mulai sekarang!!! memang tak pie la sampai ke sudah....hahaha...tapi semalam Pak Zul ajak....aku okeiiiiiiiiiii ja...bab jalan kannnnnnnnnnn

Lepak Black Canyon.....again and again.....aku nak makan kat Rasa tu ja pon....tapi Pak Zul tak dak idea nak makan apa....ajak lepak Black Canyon.....eh, tak kan nak tolak....aku kan sukaaaaaaaaaaa makan kat situ...sementara tunggu makanan sampai, aku layan anak dara nie dulu...Pak Zul dengan Haiqal pie register U Mobile apa ntah....cepat sangat terpengaruh...huh!!!


Pantang jumpa camca aka sudu!!! 
cepat-cepat aku sorok garfu...kalau tercucuk mata nak jadi Kasim Selamat???? mau???




Lagi tak bleh bila time aku tengah makan....masa tu Pak Zul dah sampai...dia dah licin sepinggan.....tup-tup Pak Zul menjerit kat budak-budak nie....boleh depa dua beradik dok pie kutip sudu + garfu kat meja sebelah!!!! hoiiiiii, sabaqqqqqqqq mak hang....memang kena nyet la tang telinga tu.....grrrrrrrr




Kat dinding Black Canyon ada benda alah nie....Zara dok tunjuk nie la lagi tak dapat.....mama, mouse....mouse....iye nak....aku pon selak menu, cari mouse....rupa-rupanya nama dia Panda Smile.....tak dak rupa panda pon.....ekekekeke





Muka hepi tapi tak mau senyum.....hahahaha


Over nau acting dia la nie.....

Ok, bai....

27 Oktober 2014

Nota Exam ICT Tahap Lanjutan

Assalamualaikum....

Jumaat hari tu cuti, hari nie agak bizi menyetelkan apa yang patot....ouh ya, 29 Oktober nanti ada exam ICT tahap lanjutan untuk Setiausaha Pejabat N27/28 kan....good luck kepada semua yang akan sit exam nie nanti....alhamdulillah, aku dah lepas exam Jun aritu....boleh la naik pangkat pasni....yippa!!! *verangan* hahahaha



So, kepada sesiapa yang drop komen kat entry aku sebelum nie pasal nak dapatkan nota + latihan nota exam ict....plz and plz give ur personal email....sebab emel gomen ni ada yang tak lepas....fail besar....dan lagi satu, do pm me via emel or whatapps 017-4691059...kadang aku tak terbaca komen-komen kat entry lama dan lambat nak emelkan nota tu utk korang...

Hopefully, dengan nota + latihan yang aku emelkan tu dapat membantu + memberi gambaran macam mana contoh soalan exam nanti...kepada yang baru first time nak ambik, yang kali 2 - 3 nak ambik, good luck...baca soalan betul-betul, dan fahamkan....yang penting exam nie, kena cepat...kalau soalan satu tak boleh nak buat, pass yang lain...jangan tertunggu-tertunggu soalan tu ja...kang tak sempat....

Sapa nak nota  whatsapp eh.....again 017-4691059....sempat lagi nak study nie....esok aku ada course, takut tak dan cek emel....kalau wassup dulu at least aku alert jugak la pasal nie....

Okei, gud luck semua  ;)

23 Oktober 2014

Riadah Petang bersama anakanda terchinta =)

Assalamualaikum......

Tarik napas jap........fuhhhhhhhhhhhhhh, lega.......aku super duper bizi minggu nie.....al maklumlah, bos pie oversea 2 minggu...ni dia dah masuk, ada ja la benda nak kena settlekan....padahal masa bos pie oversea 2 minggu lepas pon aku bizi jugak.....betol, aku cuba sedaya upaya aku nak gunakan masa yang ada tu nak siapkan esaimen apa yang patot...tapiiiii, tak jugak siap-siapnya...muahahahaha...semalam cuti pon ada jugak discussion kat rumah.....seb baik la si Ila tu kawan yang sangat memahami, apa-apa hal, ko datang rumah aku...bukan aku pie rumah ko....muahahahaha...tengkiu Ilaaaaaaaaaaa  ;)

Sebenarnya aku dah lama berjanji dengan anak-anak nak bawak depa bagi makan ikan....kan hari tu aku ada round dekat playground depan PICC tu, tapi penuh orang...so aku lajak pie area Maritim....saja...bila tengok budak-budak kemain happy bagi ikan makan roti, anak-anak aku pon teruja.....'okei-okei, mama janji...nanti kita bagi fish makan okei'....'okei mama'

Hari Sabtu lepas aku berkelapangan bawak budak-budak nie pie Pusat Rekreasi Air dekat Presint 5 tu....5 ke 6 ntah....sebelah Pullman, bertentang dengan Maritim....pie pon dah lewat....yela, Pak Zul bizi....seminggu ada roadshow kat Aeobig mana ntah...memang kalau tunggu Pak Zul, alamatnya duduk rumah je lah budak-budak nie....lagipun aku kesian jugak dekat Pak Zul, balik dah lewat malam....sampai rumah,anak dah tidoq...esok pagi-pagi anak dah keluar rumah, tinggal bapaknya sorang-sorang...lepas subuh terus terbongkang tidoq balik, memang tak sempat nak main dengan anak....ada sehari tu, Haiqal siap tanya lagi sebelum langkah keluar nak pie school, 'Papa dah balik ke???'....see, nampak sangat kurang kasih sayang dari papa........T_____T
so jom ikut mama okeh...mama suka jalan-jalan sebenarnya....pukul 6.15 petang, baru dapat keluar rumah....baru lepas hujan...dalam hati berdoa jugak, jangan la hujan lagi sebab kesian anak-anak aku....singgah kedai beli roti...roti gardenia, bukan roti expired okei....sampai ja dekat situ, terus cari port mana yang tak ramai orang....





Tengok tu....kemain suka bagi ikan makan.....Zara jugak best, dia koyak 2 ja roti, terus baling masuk tasik....ikan nak makan pon takut...hahahaha....aku dah ajar koyak kecik-kecik roti tu, baru ikan makan...dia taaakkkkkk, dia ja betol.....lepas habis satu keping, ambik lagi satu....mau tak cepat habis sebuku roti tu....


See, air berkocak tu tandanya ikan berebut makanan....besaq gila ikan-ikan dia....hat kecik pon ada jugak.....sampai terpercik ayaq kat muka Haiqal....terus cuak kawan....hahahaha





Aksi berdiri macam ni aku tak berkenan.....sungguh wei....aku takut.....kalau ter terjun dalam tasik tu, sapa nak selamat???? aku bukan pandai berenang.....dah la tak kenal orang keliling....sebab tu aku prefer depa duduk.....duduk pon jauh-jauh sikit.....kalau baling roti, roti tak masuk tasik pon tak pa.....kang mama kutip baling balik dalam tasik....orang kelilling tu gelak ja tengok gelagat aku ngan budak-budak nie...yela, asyik 'Haiqal dok jauh sikit.....mama takut ni.....Zaraaaaaaaa...dudukkkkkkk!!!!' gittew...over angat!!!!


dan aku akui, pemandangan di Putrajaya adalah pemandangan yang terbaik....lawaaaaaaaaaaa bangunan dia.....lawaaaaaaaa design landskap dia....lawaaaaaaaa jambatan-jambatan dia......lampu kiri kanan jalan......bersih pon ya.......cuma traffic light ja banyak sangat.....haishhhh, lagi tak semangat nak balik tukar kampung nampak gayanya nie.....hikhikhik



See, air berkocak lagi...ikan tengah berebut makanan la tue.....seronok tengok anak-anak happy....takut pon ada sebab aku sorang ja yang control depa....kang tergelincir ka, terjatuh ka...huwaaaaa, tak mau tak mau.......adik aku si Eqah pie Alamanda kot time nie....dia tak balik rumah lagi....terpaksa la pie kami bertiga....

Sat ja pie....sampai pon dah pukul 6.40 petang....Maghrib kan awal, tak berani la aku main kat kawasan air time Maghrib nie....bahaya.....disebabkan budak-budak nei koyak roti besar gedabak, makanya sat je la roti tu habis.....nak lagi???? nanti okeh.....ni pon sebagai reward kat budak-budak nie, sebab esok pagi aku ada kelas....dah kena tinggal dekat rumah...kesian pulak....aku kan mama prihatin....hehehehe...aku bercita-cita nak bawak budak-budak nie pie main pasir pantai pulak...dekat ja pon, sebelah tempat bagi makan ikan nie ja....main pasir akan menggerakkan motor skill kanak-kanak....tapi tak tau la bila.....niat ja dulu.......heeeeeeeee...bila anak dah besar macam nie, aku dah mula rasa selesa dengan kehidupan kami 4 beranak.....aku macam tak berapa bersedia untuk penambahan sorang lagi....tengok orang bawak anak kecik, aku geleng kepala....bukan apa, aku dah lalui semua tu dulu.....dah tau pahit manis masam masin dia....kalau boleh, lambat lagi lah kot nak ulang benda yang sama.....kalau ada rezeki awal, aku tak tolak pon....tapi entahlah.....T________T

Okei lah...tu ja

Bai

17 Oktober 2014

Breakfast Nasi Kerabu


Assalamualaikum

Alhamdulillah, pagi nie breakfast nasi kerabu.....pegawai ofis buat pot luck....rajin depa nie kan...kagum pulak aku....aku nie tak penah lagi menyumbang makanan yang aku masak kat opis ni....kalau bawak pon kompom aku oder dekat Kak Yang...ai is takut tak sedap....hahahaha...hat orang masak, aku balun semacam ja.... ;)

Aku tak reti sebenarnya makan nasik kerabu  nie.....tadi nak letak dalam pinggan pon aku tanya orang, 'ni nak makan letak macam mana ni'....see, very de kampung girl....betol wei, aku tak tau....macam atas ni pon aku dah rasa salah susunan aku...sebab depa kata, husna letak ja semua, gaul sekali...aku pulak susun lawa-lawa....patot la ada satu pinggan tu aku nampak nasik ja kat bawah....atas nasik depa longgok semua, kerabu, teloq masin, taugeh...semua la....baru letak cabai merah dengan serbuk ka apa tu ntah yang kaler brown tu....tak tau....hahahaha...tak pa, makan masuk perot dia bergaul semua sekali jugak kan.....hihihihi...sebab tu jugak la kalau aku teringin nak beli nasik kerabu kat cafe, aku akan batalkan niat...sebab tak pandai nak cakap  T_______T

Minggu lepas depa bawak tapai....semua dah beratur nak ambik makan sorang sikit...aku jeling pon tak....bila depa offer, aku cakap tak reti nak makan....even orang kampung, Kedah mali....aku tetap tak reti....depa kata apa susah, ambik bukak mulut, makan je lah....aku ni payah sikit, kalau benda aku tak biasa dan tak terbiasa makan, aku jeling jelah....memang tak kan sentuh...tadi dalam pantry ada jugak ikan patin masak tempoyak....teringin nak makan, tapi tak reti jugak.....tak ambik la...rugi mampoih eh???hahaha

Terima kasih semua yang belanje makan pagi nie....semoga dimurahkan rezeki melimpah ruah....tengahari kang lunch bihun goreng pulak...dapat masa pie baca Yassin kat Kementerian...bayangkan, aku akan jadi orang paling last sampai kat majlis tahlil tu....dan bila aku sampai, penah sekali tu orang dah nak habeh baca dah pon....muahahaha...tapi aku tebalkan ja muka, duduk jugak sekali....hari nie awal sikit, ada kot dalam 15 ayat depa baca aku dah sampai...tapi tetap jadi orang last...peace!!!

Dah, jom 5S...minggu depan ada audit!!

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa