24 Julai 2014

Jom balik kampung


jom2...tak sabaq dah nie....even bag tak habis packing lagi...hik3

Lagu raya dari Proton ;)



video


Video nie Pak Zul ada hantar dekat wassup semalam....aku ingat video apa....rupa-rupanya video lagu raya dari Proton.....balik rumah dok tengok video tu la sampai tersengih-sengih....padahal bukan ada muka dia pon....muahahahaha...tapi ada Yusri, memang perebet retis Pak Zul la tue....

Lawa gak Suprima S kaler biru tu kan.....kalau putih, lawa dak??? T____T

23 Julai 2014

Jalan-jalan ke JPO

Dari sebelum posa, awal posa, pertengahan posa.....ayat yang selalu aku tanya atau pun Pak Zul sendiri 'bila nak pie JPO'.....hari-hari soalan tu dok menyanyi kat mulut selagi tak pie....mula tu memang nak pie....tapi bila ditolak tambah darab bahagi, pie cari baju raya apa sangat la sampai ke JPO tu kan....lepak KLCC sudah....tapi, cuti Nuzul Quran baru-baru nie, kak aku la tetiba wassup ajak pie KL...naik train....bulan posa nak naik train??? tengok jam dah pukul 11...memang dak la wei....kompom train macam tin sardin....tetiba soalan/statement yang memang femes kat mulut kami laki bini keluaq, Pak Zul cakap 'Jom pie JPO la' bila aku cakap kak aku nak cari hand bag....tunggu apa lagi, tanya kak aku ok ka dak...tanya adik aku si Nadia tu sekali...terus semua ON....pie sebijik qeta ja pun, sumbat 7 orang dewasa + 2 kanak-kanak...memang terbaekkkkk!!! 

Pukul 1 bertolak dari Putrajaya...dalam pukul 3 lebih sampai....sampai ja Zara dah buat kek dulu....pening kepala semua orang....haishhhh....pastu shopping dan shopping.... ;)

Bukak posa dekat food court dulu....then solat...pastu sambung shopping....bila dah bukak posa, semangat nak membeli tu ada balik...bayangkan, kami pusing balik kedai mana yang tak masuk, sampai kedai betul-betul tutup pukul 10.00 malam...hahaha




 Masuk Carlo Rino....adik aku nak beli handbag....pilih punya pilih, ambik jugak la satu....bag mahai katanya....hahaha...tau pun...tapi sekali sekala, apa salahnya.....tapi salah jugak, banyak benda boleh beli daripada beli handbag tu seketoi....kannnnn

Dalam banyak-banyak kedai, tak semua yang aku puas hati....antaranya Levis....dari first time pie, sampai la kali nie, servis adalah sangat buruk....salesman tak jaga customer....nak seluar kena cari sendiri...nak tanya saiz pun susah...orang ramai ja, tapi ntah.....tapi bukan aku, Pak Zul la yang bebai.....naseb lah labu....nak sangat beli kat situ....dah bebai punya pasal, terus tak jadi beli....weekend lepas kami pie Levis KLCC...servis tip top...dari awal sampai kesudah, adik tu jaga ja customer dia....dari nak pilih seluar, nak cari saiz, nak potong kaki, semua dia jaga....macam tu la baru cara orang berniaga....lagi satu Guess Kids.....baru langkah kaki masuk kedai, tengok macam kedai bundle....aku salah kedai kah??? lantai kedai hanya simen semata-mata....hello, Guess kot....terus mood nak cari baju kat situ tak dak....kot ya pun nak untung, buat la kedai tu elok sikit....so, Guess Kid dah keluar carta....masuk Poney best....kak ngan adik-adik aku pulak yang semangat membeli....bukan depa beli, depa tengok mana hat comei, bagi aku suh beli...muahaha...murah wei, 7 helai baju budak ada kot dalam RM170++....nice, very nice....

Aku jugak tak beli apa....cuma singgah Vincci....beli kasut.....beli satu percuma satu.....kelasss kau jah!!! aku beli satu, suruh kak aku pilih satu....alih-alih ambik pattern yang sama....hok alohhhh....tapi yang syoknya, tengah shopping, tetiba laki aku wassup....hantar gambar anak...aku tak perasan....pastu Pak Zul bukak pintu kedai, panggil aku keluaq....tau apa yang jadi???

-


-


-


-


-


-


-



-


-


-





anak-anak terlena tak sedaq apa....muahahahaha....terus rasa bersalah.....nak gerak tak sampai hati, biaq ja la.....orang kiri kanan tengok gelak ja, budak-budak lain tak dak la sampai terlena....Zara lagi hover, siap parking kepala dekat pintu keta lagi....hahaha....tak sia-sia papa sewa qeta tolak nie....mahai gak kot, kalau single stroller, RM30 per day....tapi deposit RM100.....aku suruh Pak Zul ambik yang couple nie, RM50...yang tak boleh blah tu, deposit RM200.....OMG.....mahai nak mam!!! tapi deposit je pun, karang dapat balik....dah la sewa lepas Maghrib dah pun....boleh guna berapa jam sangat....disebabkan Haiqal dah mula merengek nak car, papa layankan aje lah anak-anak....patot la depa terlena.....rasa berbaloi pulak sewa even guna 2 jam ja....hehehehe

Habis shopping, cari makan dulu....Pak Zul ajak pie makan dekat restoran Singgah Selalu...dekat dengan Danga Bay












Sedap....berbaloi jugak la singgah....dan semestinya kena Singgah Selalu...hehehe....habis makan, terus shoot balik Putrajaya....tetiba polis buat roadblock.....keta kami kena saman sebab no plat kecik....nak sangat no plat fancy, ambik habuan....keesokan tu, terus Pak Zul tukaq.....no plat sebesaq-besaq alam....muahahaha...iyelah, nak balik raya nie....mesti ada ja roadblock kat mana-mana....larat nak bagi polis duit free....baik bagi aku....ada jugak paedahnya....tak gittew....

Itu je lah citanya.....seronok jugak jalan-jalan satu family macam nie.....nak kena plan next trip la macam nie.... ;) 

22 Julai 2014

Program Khatam Al-Quran sempena Ramadhan Al-Mubarak 1435H

Alhamdulillah, hari Khamis lepas telah berlangsungnya Program Khatam Al-Quran peringkat Kementerian Sumber Manusia.....aku ni serba salah sebenarnya.....iyelah, sepanjang Ramadhan nie, sekali pun aku tak pernah join Program Wacana Minda yang kementerian buat time rehat......ada ceramah dari ustaz/ustazah.....hari nie dah 24 Ramadhan, sekali pun aku tak tergerak kaki nak pie.....ni gara-gara aku cuti exam awal bulan posa dulu la nie.....dah terikut-ikut sifat malas tu....adehhhh....sebab tu bila ada emel mintak penyertaan untuk majlis nie, aku cepat-cepat isi nama.....lagipun aku dah penah pie taon lepas, rasa sayang la pulak kalau terlepas kali nie....kalau nak harap aku khatam sorang-sorang, memang tak tercapai la kannnnn...ada ja halasan nak ngelat..hurmmm

Kumpulan aku kali nie dapat juzuk 11 - 12....sorang kena baca satu muka surat.....aku tak ingat berapa helai muka surat aku kena baca...hahaha...ada la kot dalam 4 - 5 helai.....dah la hujung-hujung juzuk 12 termasuk Surah Yusuf.....mak aku penah cakap, surah Yusuf adalah antar surah yang susah nak baca...

seronok sebenarnya join program macam nie....kita baca, orang lain dengar....kita salah baca, orang tolong betulkan....orang salah baca, kita pulak tolong betulkan ikut hukum yang sebetulnya....nak lagi best, bila dalam satu group ada yang boleh terangkan itu hukum tajwidnya apa....pasai pa kena panjang, pasai pa kena pendek...mana qalqalah, mana mad jaiz...aku dah lama tinggal semua tu, last tak silap masa sekolah menengah...tu pun tak dak se'details' aku belajar masa KAFA dulu...bila ada orang terangkan, boleh la recall sikit-sikit......gittew....


Ahli kumpulan....yang tudung labuh tu ustazah yang lead kumpulan nie...ouh ya, aku satu group dengan ex-bos aku....Hajah Norizan....yang pakai tudung biru tu....hai Hajah...  :)

mula-mula rasa segan la pulak nak bertadarus depan bos sendiri....tapi bila dah start baca, alhamdulillah....okei je pon ha....kadang aku bersyukur bila teringatkan arwah ayah dan mak yang nak kami belajar mengaji....walaupun bukan mak dan ayah sendiri yang ajaq, tapi kami kecik-kecik dah dihantar sana sini untuk belajar mengaji nie....lagi seronok kalau kita faham setiap patah perkataan yang dialunkan tu, kan...aku tak sampai tahap tu lagi la....setakat mengaji, ikut hukum tajwid yang betul, insyaAllah aku dah lepas la...cumanya kadang ada jugak yang tersalah...ada jugak yang terlupa mana nak kena panjang 4,5 atau 6 harkat.....aku penah cakap kat Pak Zul, aku nak join kelas-kelas mengaji Al-Quran nie....macam biasa, Pak Zul tak kan menghalang....tapi, bagi anak besar sikit dulu....baru boleh join....eh, kalau Haiqal dengan Zara dah besaq, pastu keluar adik baru, bila taon aku boleh join???? T______T


21 Julai 2014

Duit raya....krik krik krik

Hari nie bos tak dak....cuti....dari minggu lepas bos aku tak masuk opis, kemain raya la aku....siap lena tak sedaq apa dah minggu lepas....hahaha....so petang nie, aku menggunakan masa sebaik mungkin....apa lagi, jom isi duit raya laaaaaaa


sebelum tu kena buat senarai nama anak buah dulu......kang tertinggal sorang kang, cakap Mak Chaq kejam pulak tak bagi duit raya....hehehe....ramai kot anak buah taon nie...makin bertambah



Sampul kartun tu aku beli dekat Downtown Mines.....comel-comel.....Dora, Sofia the first, Mickey Mouse...sampul nie dia jual 4 paket RM10...dalam tu ada 10 keping.....sampul Frozen pon ada.....tapi mahal...tak kuasa aku nak beli....kang harga sampul lagi mahal dari isi dalam sampul, acane???



Tadaaaaaaa!!! dah siap packing....tu pun ada lagi balance.....sampul panjang dah habis....aku boh sampul pendek....tapi rasa tak best lah pulak sebab kena lipat duit tu...sayang oiiii.....tu yang stop, karang cari lagi la sampul panjang....hehehe

Jom balik...nak singgah pasar beli lauk.....Pak Zul tak berbuka kat rumah...so boleh masak yang simple-simple aje lah

daaaaaaaaa


Musim buah kembali lagi

2 minggu lepas, aku balik kampung.....time tu tengah exam sama kot....tapi disebabkan gap untuk paper last agak lama (5 hari je pon), so aku decide nak balik kampung....boleh jenguk mak, boleh berubat mata laki aku + aku sendiri....then yang paling penting, boleh makan buah-buahan secara terus dari ladang....hahaha...kali nie semua buah menjadi....durian, manggis, langsat, rambutan, cempedak...buah nyok....tu tak termasuk pulasan lagi tu....huiii, kemain meriah rumah aku... ;)

Disebabkan bulan posa, tahap kesabaran untuk mengopek buah durian tu kena tinggi....malam lepas bukak posa, aku buli adik aku suruh kopek buah durian....





See??? kalau kopek tengok isi macam ni, kompom bergado adik-beradik punya....sedap weh...ni nama dia kucing tidoq.....satu bahagian tu seulas ja ada.....rasa dia manis, lemak, berkrim....kecoq ayaq liuq aih.....yummehhhhh














Rambutan ja tak sempat nak kait lagi....posa kot....hari tu aku ambik yang adik aku dah kait....sebab tu dapat tak banyak....muahahaha....tapi boleh la, campur dengan manggis, bagi dekat teacher Haiqal + pengasuh Zara....


Durian ni hanya menuggu tuan yang rajin untuk dikopek.....aku time ni dah siap-siap nak balik Putrajaya dah....tanya mak aku, tu durian sapa....aku nak.....tapi tak mau bawak balik macam tu, satgie pening baru durian....tera nak sampai Putrajaya, mau melelong......mak aku suruh kopek....ok, no hal....tapi bukan aku tukang kopek....aku akan buat-buat tak reti nak kopek, kompom adik aku akan ambik alih....hikhikhik


ni ha tukang kopek....tengok ja kurus kering, tapi kuat....aku lemah lembut....sebab tu tak leh...T___________T




tengok-tengok.....isi kuning!!!



Sedapnya!!!!



part ni aku suka.....tapau menapau amalan mulia....hahaha
eh, tak baik membazir di bulan Ramadhan ni kan....







 Sedapnya....balik rumah, simpan dalam freezer....esok balik keja, tunggu time bukak posa....aku balun cukup-cukup....dekat 10 ulas aku makan.....kalau ikutkan hati, nak ja aku makan lagi...tapi takut pulak panas dalam....dah la Zara still menyusu badan....



ni balance....aku buat kuah durian...Ada orang panggil serawa durian......ada yang makan dengan pulut....aku ngan Pak Zul kena pantang pulut....jadiknya aku beli roti gardenia....boh kuah durian dalam mangkuk.....lepas tu koyak roti bagi kecik-kecik....biaq kuah tu serap dalam roti, ngap!!!..tak tau nak habaq macam mana....tapi sedap gila kot.....hahahaha...gila, puji masakan sendiri....actually bukan aku masak sedap, durian tu dah sedap.....bila aku masak, lagi la bertambah sedap....

hopefully balik kampung untuk raya ni, ada lagilah saki baki buah durian.... ;)