22 April 2014

Aku dan pokok bunga

Amboiiih tajuk....macam rajin sangat bergardening kan.....propa je lebih....muahahahaha
Sejujurnya aku akui....aku tidak diberi kelebihan dalam menanam pokok.....apatah lagi pokok bunga....dulu masa aku jaga bos lama, masa zaman Puan Rosnah, dia ada tinggalkan pokok untuk aku.....lawa....aku jaga elok ja....makin membesar....lepas dia pindah, aku dapat bos baru....pokok tu still dengan aku....walau ke mana saja....ada yang aku bawak balik rumah, lepas tu aku lupa ada pokok wujud kat balkoni rumah, tup-tup tengok dah mati...bahahahaha....bongok nau...

Bulan satu ka bulan 2 aritu pun, kakak ipaq aku ada kirim pokong apa ntah...pokok ubat...suruh laki aku minum....dia bagi kemain lawa lagi.....pokok tu hidup segar ja....mai kat rumah aku....as usual...mula-mula, aku rajin jugak jenguk pokok tu....siram....ada kot 2 minggu...tengok daun dah mula layu...then mati.....baru ni kakak-kakak ipaq aku mai rumah, terkejut depa tengok pokok ubat tu mati....bahahahaha....aku nak jawab pun dah tergagap-gagap...nampak sangat aku tak minat bab menanam pokok....i'm sori....T_______T

Dan kejadian sama masih berulang.....aku ni sebenarnya suka tengok pokok-pokok hijau....segar, lawa....tenang ja aku rasa.....bila dah tengok pegawai ofis bawak pokok bunga, buat hiasan....aku pun naakkkkkkkkkk jugak polo....kata 5S....bersungguh-sungguh ajak laki aku pie IKEA....see, pokok IKEA lagi....kelas kau jah!! hahaha..siap aku menghasut mak aku, asyik-asyik tanya 'mak, mak nak pie IKEA dak? kot-kot la mak nak beli apa-apa'.....mak aku tak kan jawab ya....'hang nak beli apa?'....yessss, jarum dah kena...'Kak Chaq nak cari pokok bunga, nak boh kat ofis'......mak aku tetap tak kan jawab ya....pastu aku masuk bilik, aku cakap kat laki aku mak nak pie IKEA....bahahahahaha....ai is cerdik di situ....tak cukup dengan tu, kadang kat wassup pun aku dok berzikir nak pie IKEA nak pie IKEA  kat laki aku..bila dah bohsan, kompom dia bawak jugak  ;)

Minggu lepas kot....kami sekeluarga ke IKEA...yippa...tu pun lepas mak aku lega demam....sebab laki aku cakap, IKEA tu besaq....takut nanti mak tak larat nak jalan....orang perempuan ni, kalau sakit kepala, bawak pie shopping complex, kompom hilang sakit kepala tu...kannnnn....aku ler tu....hikhikhik...tapi itulah....macam aku kata....aku tak dianugerahkan kepakaran, tangan yang 'sejuk' untuk menanam pokok....baru 2 minggu beli, ada 1 pokok ni dah mula menunjukkan kelayuan melampau....susah dah hati ni...







tengok.....dah layu...masa mula-mula beli, kembang elok ja....ni siap ada yang dah kering....huwaaaaa, nak kena buat apa nie wei.....




aku baca arahan dia....ni pokok indoor/outdoor sunlight.....so, kalau duduk dalam ekon pon boleh ja hidup....ni macam nak mati ja......T_____T





Disebabkan pokok tu dah tak berapa nak cantik....terus aku cepat-cepat masukkan dalam pasu cam nie ha......sebab, bila aku biaq dok dalam plastik bag tu, ayaq yang aku siram ada kat bawah pasu tu.....ada space sikit...so semua ayaq berkumpul kat situ....ni dah masukkan dalam pasu, doa-doa esok mai ofis tengok pokok menghijau balik la...hopefully....kalau mati jugak, memang sah aku bukan penanam pokok yang berjaya....muahahaha

Eh selain pokok kat atas ni....aku ada beli pokok yang paling senang nak jaga.....tau pokok apa??? pokok kaktus....beli 3 pokok....kecik comei ja...tak sampai seploh hengget pon....  ;)







pokok ni aku tertempuh macam mana ntah aritu....terus terjatuh...habis pasir melekat celah-celah duri...nak buang tak berani...biar je lah.....








pasu ni cantik.....pasu besi....ada banyak kaler....disebabkan aku punya zon tema pink, haruslah ambik pink....murah je wei....seketoi ni baru RM 4.90....beli 3 bijik untuk 3 pokok kaktus.....pastu nak boh kaktus dalam pasu ni sayang....aku biar je bersusun sebelah menyebelah.....kreatip kan ahkak??? hahahaha




susun comel-comel atas kabinet besi
pastu tangkap gambar dari sudut tepi....lawa pulak rasa...cuma pokok paling kanan tu ja out....
hikhikhikhikhik


Pie la IKEA wei....banyak lagi pilihan yang ada


Waze

Sekarang ni banyak sungguh application yang kita boleh download dari playstore kan.....macam aku.....waze ni dah lama pun wujud....tapi tak reti nak guna....tahun lepas, aku ada group esaimen kat KRU Academy.....menggagau cari kat mana tempat tu.....padahal semua pakai smartphone.....tapi empunya badan tak smart learner....siap print lagi map, pun tak jumpa jugak....pakai google map pun sama....mati kutu....padahal time tu dah sampai pun kat KRU Academy, boleh pulak pie cari kat tempat lain....muahahahaha


Semalam pulak, adik aku Eqah ada interview dekat Adtec Shah Alam....aku ingat CIAST Shah Alam.....aku dengan penuh konfiden je la mengiyakan aku tau.....pastu bila tengok map, terus blank.....aku tak penah pie pun area Kota Kemuning nie.....aku Shah Alam ni setakat pie Uitm, Intec, Jakel, pie exam, Intekma....tu ja kot....nak masuk town dia pun aku tak reti dan aku takkan masuk....sebab banyak sangat roundbout....susah hati.....dari malam aku google jalan...tak dak idea nak pie celah mana....nak ikut jalan Puchong, memang dak la wei....jalan jem...

Bangun seawal pagi....pukul 5....awal gila....bukan sebab takut, tapi sebab Zara.....huwaaaaa, dia la nie bangun awai.....dulu pukul 3, ni dah lajak sikit pukul 4.....pastu pukul 5....bangun ajak tengok TV.....dah ler malam Ahad lepas, aku dah lena entah kemana....tetiba aku dengaq ada orang dok menyanyi lagu twinkle twinkle little star....ingat aku mimpi, rupa-rupanya Haiqal tak tidoq lagi...dok baring sambil menyanyi sambil main qeta.....haishhh la anak....tab kena sorok....aku tak suka sangat Haiqal ralik dengan benda tu....macam-macam kejadian lani yang jadi diluar jangkaan mak bapak...tak berani la aku...nauzubillah 



Pict : google

Ok berbalik kepada cerita asal.....dah kena pie Kota Kemuning....pukul 7.00 pagi aku dah keluar rumah....masuk ofis dulu, punch....jumpa pegawai sorang nie, aku tanya macam mana nak ke Adtec....dia pun terang...ooooo, senang je pooooonnnn!!! terus riak....bahahahaha....aku masuk qeta, terus pecut....adik aku ngan kawan dia dah menunggu dalam qeta....drive punya drive.....pastu susah hati....nak ikut exit USJ ka Subang Jaya???? huwaaaa.....jalan tengah jem nie....kalau sesat, mau balik Putrajaya balik nie....

Last aku suruh adik aku bukak waze.....dia bukak, dalam tu asyik tunjuk jalan ja....senyap....aku ambik, set kan balik....tetiba keluar suara....Melayu lagi....terus aku ikut waze.....belok kiri, belok kiri....tup-tup sampai depan Adtec....Yeay!!! senang gila guna waze....sangat membantu okei....




dah setel interview kat Adtec, adik kawan aku suruh hantar dekat stesen bas Shah Alam.....ehhhh, boleh aje....terus set kan  waze....nak ke stesen bas Shah Alam.....5 minit je wei dah sampai.....muahahahahaa.....terus angkuh....pasni nak ajak pie mana pun boleh....asalkan bateri henpon fully charge....kalau dak, tak guna jugak....  T__________T



17 April 2014

Mak dah balik umrah....alhamdulillah

Alhamdulillah, 5 April lepas mak dah selamat sampai di bumi Malaysia.....sebenarnya, banyak dugaan yang mak aku hadapi.....bukan setakat mak aku, tapi kami adik-beradik.....mak aku berangkat hari Jumaat pagi.....tapi transit dekat Sri Lanka dulu....flight delay, so 2 hari jugak kot duduk kat Sri Lanka sebelum bertolak menunaikan umrah.....aku ingat lagi, hari Ahad malam aku sempat call mak aku.....hepi ja aku dengaq sora mak aku....iyelah, time tu still kat Sri Lanka.....bila hari Isnin call tak dapat....Selasa call tak dapat....Rabu pun call tak dapat jugak....risau, memang risau....sapa tak risau...mak kot....dalam ati, mak ni tak charge henpon ka??? pastu tergerak hati nak call Pak Lang aku.....bila call, Pak Lang aku tak angkat....pastu Pak Lang call balik....rupa-rupanya henpon dengan duit mak aku hilang....Astagfirullah....nak cakap dengan mak aku pun tak boleh sebab depa duduk bilik lain-lain, lain level pulak tu....aku mintak no henpon Mak Lang aku pulak....Lang aku ni bukan dia peduli pun pasal henpon....henpon tak bateri dia boleh buat tak tau ja....muahahahahaha

Nak menanti tarikh 5 April tu sangat mendebarkan okeh...sihat ka mak aku ni??? dah seminggu tak dengaq cita....nak call Pak Lang aku, segan...sebab aku takut mengganggu depa nak buat ibadah....dalam hati tawakal...nak jugak tau berapa duit hilang, macam mana boleh hilang....dugaan sungguh untuk kami adik-beradik  ;(
dan hari yang dinantikan pun tiba....Alhamdulillah, mak sihat....Mak Lang sihat....Pak Njang pun sihat....cuma Pak Lang la kesihatan tak berapa mengizinkan.....





Tengok jemaah lain dah sampai...tapi mak tak nampak-nampak pon  ;(


Alhamdulillah.....Pak Njang dah sampai dulu.....hensem kan Pak Njang ai.....anak dia pun hensem-hensem...ada sorang sejibik macam Asraf Muslim  T________T















Dari kejauhan....dah nampak....kesayangan dah selamat sampai....  ;)








budak-budak ni poh ada.....Mek Zara kalut nak tolak abang dia....yang Haiqal pulak, asyik nak duduk....macam bos besaq....



dah selamat sampai semua.....Pak Lang (kiri) tak berapa sihat.....nasib baik la ada anak dia memang qeja dekat KLIA nie, boleh masuk dalam terus tolong angkut beg...


 Kak Roha, Lang, Mak, Tun & Kak A





Model tudung  bawal Yunabella...hikhikhik



Blogger Yunabella??????






Abang Pit...anak Lang...dia la tukang angkat beg  :)

 Mak Lang aku cita, kat sana depa asyik dok kira mayat....hari nie berapa orang meninggal...time Subuh, Zohor....hari-hari dok kira...boleh lagu tu no....hikhikhikhi

Dah setel semua....tangkap gambaq bagai....kami pie berkumpul dekat rumah kak aku, dekat Taman Salak Baiduri...dekat je ha dengan airport......



dari model tudung bertukar jadik model motor....bahahahaha




Ana...salah seorang model tudung Yunabella jugak....bahahahaha



Dari seorang blogger bertukar menjadi Hantu Kak Limah.....ini menakotkan......
muahahahahahahaha

Syukur sangat-sangat....bila sampai rumah kak aku, banyak la cerita yang mak aku nak kongsikan....macam mana duit hilang mak aku pun tak perasan....seingat mak aku, malam sebelum tu semua duit-duit yang sebelum ni mak aku selit merata, semua mak aku satukan dalam satu beg....jam tangan yang selama ni melekat ja kat tangan pun mak aku masukkan dalam satu beg....henpon, spek mata....semua dalam satu beg....balik dari sembahyang Subuh, dah sampai bilik mak aku perasan semua barang-barang tu dah tak dak....padahal beg yang mak aku bawak tu terzip rapat.....rumah Allah, Dia tetap menguji hamba-hamba-Nya yang terpilih....nasib baiklah mak aku sempat membeli sebelum tu....tapi dekat 1k ++ jugak la yang hilang...bukan rezeki mak aku la tu....asalkan mak selamat sudah la....tapi tu la, mak aku cakap, semua barang yang ada tu semua yang mak aku sayang....henpon, jam tangan....tu aku bagi hadiah....memang tak dak rezeki mak la dengan pemberian aku tu...*nanges*

Orang cakap balik umrah/haji jangan terus mandi....takut demam...betul eh??? mak aku, malam tu pie mandi....esok terus demam.....dari nak duduk 2-3 hari kat sini, terus jadi 2 minggu....mula-mula duduk rumah Kak Roha....Rabu minggu lepas aku bawak mak aku duduk dengan aku pulak....sempat la bawak mak pie makan-makan....buat spek....henpon Ella kot nak beli...jam tangan Ana dah belikan untuk mak...  ;)














Jumaat ni mak dah nak balik kampung....dah kembali menjalani rutin biasa...dengan budak tadika...hehehehehe....tapi kesian jugak aku tengok mak aku, asyik tidoq ja kat rumah...kompom boring gila....nak baca buku, spek tak siap lagi..nak tengok tv, mak aku bukan kaki tv....tidoq aje lah.....hehehehe

Kami sayang mak sangat-sangat





16 April 2014

16 April 2014

Dah 8 tahun ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga.....sat ja rasa....kadang aku teringat-ingat kejadian yang jadi sebelum dan semasa hari tersebut....dan aku bersyukur kerana aku sempat meluangkan masa dengan arwah sampai ke hujung nyawa...tapi sedih....sedih sangat bila kehilangan orang yang kita sayang

Semoga ayah tenang di sana....semoga ayah ditempatkan dikalangan orang beriman....semoga 'rumah' ayah sentiasa terang, luas dan selesa dengan kiriman-kiriman doa dari anak-anak ayah....

Kami sayang ayah sangat  ;(