04 Mac 2015

Bye2 Maxis....Welcome Digi

Setelah 12 tahun aku berkhidmat untuk Maxis, nampak gaya aku kena angkat kaki....lama sangat dah tu.......perasaan nak tukaq line yang lain semakin membuak-buak bila asyik tak dak line ja......kalau duduk kat kampung aku boleh terima akal lagi la....tapi duduk kat Putrajaya pon line asyik on off.....ini boleh mendatangkan marah.....

Boleh bayangkan tak, aku balik kampung masa CNY baru-baru nie, 4 hari aku duduk kat kampung, line internet sikit pun tak dapat.....kalau nak dapat wassup, kena keluaq pie pekan.....habis aku terputus hubungan untuk bergossip dengan kawan-kawan....saja kan, nak suh aku mengeratkan silaturrahim dengan family je kan....siap adik aku la tolong share hotspot....tu pon sat ja, sebab dia kedekut...kang habeh la data dia....muahahahaha

Disebabkan itu, aku telah ambik keputusan nak bertukar ke Digi......sebab adik aku sorang pakai Digi....kat kampung, dia sengih ja dok main internet...hat lain, qeja nak komplen line macam siput....aku la salah sorang....hahaha...Pak Zul lagi la, dia baru tukar ke Celcom....pon sama....tapi wassup tu masuk lagi la....nak cek emel ja tak lepas.....bengang ja....orang bisnes la katakan....ai orang gomen, okei je pon tak dapat internet....  :)

So, mari kita bertukar.........Welcome Digi




Bye Maxis.....



Ayat sedih nampak kat atas tu....T____T






03 Mac 2015

Result SPM

Result SPM dah keluar....yeay!!!! sapa ambik? aku ada anak buah sorang ambik......aku sebenarnya malas nak ambik port bab result nie....iyelah, result aku pun kelaut...kalau nak tanya, boleh tanya result UPSR dengan PMR ja....hat tu aku boleh bagitau dengan bangganya....hahahahaha

Cuma nak share, anak bos aku dapat straight A's.....Alhamdulillah....syok kan.....aku pun tumpang hepi....berseri-seri ja muka bos aku masa bagitau tadi......seronoknyeeeeeeeeeeee *versi Arriyan anak tomok*

Itu je...bye

27 Februari 2015

Resepi Ayam Pad Kra Praw ala Black Canyon

Amoih tajuk...tak kalah....al kisahnya semalam.....tekak ni dok teringat ja ayam cincang ntah apa nama dia dekat Black Canyon tu...nak ajak Pak Zul makan Black Canyon memang tak la sebab aku dah tak dak alasan.....balik ja rumah, terus keluarkan ayam....aku macam ingat-ingat lupa ja rupa dia macam mana....tapi belasah je lah....yang aku tau, ada ayam + teloq.....


*baru lepas google....aku nak buat macam gambar no 77....Pad Kra Praw nama dia....sedap wei....sapa penah rasa??? kompom tak nyesal oder hat nie.... ;) *

so, mari memasak....aku bagi resepi sekali na....sebab hari nie hari Jumaat, tak baik kedekut ilmu.....ntah jadi ke idok, meh kita tengok...heheheh


Ni bahan untuk ditumbuk halus/kasar...sukatilah....janji tumbuk....lagi satu, teloq....goreng teloq macam teloq mata tu okei.....jangan pecahkan atau buat teloq dadar, kang tak jadi...dah goreng teloq, asingkan sebelah....proceed dengan ayam pulak...


Ayam yang dipotong kecik.....tapi ni besaq jugak ni kalau berbanding dekat Black Canyon....ouh, aku gaulkan sikit ayam nie dengan garam halus.....


Cara memasak :

Panaskan minyak.....masukkan ayam....bila tengok ayam dah hampir masak, masukkan ja bahan tumbuk tadi.....then gaul rata biaq sebati...masukkan garam sikit....masukkan air untuk bagi berkuah....sikit dah la....kang banyak tak jadi......goreng sampai la ayam betul-betul masak....Siap!!! senang gila kan....

Pastu nak serve dalam pinggan, korang letak dulu telur goreng kat bawah, pastu curahkan ayam yang dah siap masak kat atas....macam gambaq bawah nie...


-


-


-


-


-


-


-


-


-


Tadaaaaaaaaaaaa.....amacam, sama tak??? cuma aku punya ayam ni macam kaler ijau ja...kalau ikutkan kat Black Canyon kaler gelap sikit....so next try aku kena masukkan kicap sikit kot bagi itam....tapi masukkan sos tiram pun dah memadai kot....kannnnnnnnnnnnnn

bila dah makan, korang akan nampak macam nie :



gittew.....dapnya....tetelan ailioq aihhhhh......makan pulak ngan nasik panas.....perghhhhhh, terangkat beb....gambaq atas ni blur sebab guna hp lama....hahahaha





Semalam punya menu ada jugak la ikan goreng dua ekoq + sayoq campoq....jadi la kan buat alas perut kami sekeluarga.....dah tak yah keluaq makan kat luaq dah.....

Pak Zul balik qeja semalam terus makan.....siap, 'terima kasih ayang'.....ayat tu aku tunggu....sedap ke idok belakang kira.....amacam, suweetttt tak kami laki bini??? kahkahkah

26 Februari 2015

Jalan-jalan Zoo Taiping

Lawatan ke Zoo Taiping dengan anak-anak....memang tak plan pun.....time ni balik kampung, cuti 4 hari sempena Hari Wilayah + Thaipusam.....kalau ikutkan Pak Zul, bukan dia nak pun pie.....tapi bila dah diumpan dengan nama anak-anak + mak aku, Pak Zul terpaksa mengalah....alaaaaaaa, dekat je pon.....Pak Zul ni kalau ajak pie Penang lajuuuuuu ja dia....ntah apa yang seronok pon tak tau....tapi dalam hati seronok jugak la bila dia nak ikut....hehehehe

Mak aku selalu cakap, dulu masa bawak budak-budak tadika mai lawatan ke Zoo Taiping, murah ja....ada la kot dalam 6 hengget....kali ni kami pie dah jadi 16 hengget....bagi aku, 16 hengget tu worth it lagi la.....kalau 26 hengget, memang aku patah balik...eh??? 


Masuk ja dalam....nampak sangat 'keuzuran' zoo nie....binatang-binatang pelasu dah terkopek dah isi dia...nak ambik gambaq pon tak dak mood....haha

kami ambik keputusan nak naik tramp ja...tunggu tramp dekat 30 minit.....sebelum tu dah sampai....tapi tak muat tramp....so kena tunggu next turn.....tunggu la sambil layan anak-anak makan pop corn... ;)



Burung kakak tua


Jakun jap tengok burung kakak tua....tapi bukan jakun tengok burung tu, tengok beruk ka monyet ntah....dok bergado kat atas pokok.....siap main kejar-kejar atas bumbung, then tercicir....aku yang tengok pon kecut perut kot....rasa nak cabut lari ja....hahahaha



Zirafah di penghujung pagar sana


Zirafah depan mata



Harimau.....nampak??? jegil mata sikit....aku pun jenuh cari menatang apa dok dalam ni sebenarnya...hehe


Badak sumbu yang besar gilaaaaaaa



Nie seladang kan nama dia...yang orang selalu buat game pakai kain merah tu......omaiiiii, besaqnya....no wonder la kalau ada orang mati kena sondol ngan menatang nie....








Last station, gajah.....puas ati jugak la naik tramp nie...kalau berjalan kaki, ada kot yang dok maki berkandaq.....sebab binatang tak dak la banyak mana....tapi jenuh jugak la nak pusing.....seb baik ada tramp, tak dak la rasa sakit hati sangat mai sini....agagaga.....

Yang penting, Zara dengan Haiqal puas ati....tengok binatang real depan mata....yang tak syoknya, rusa dikatakan kambing.....hello, kalau setakat kambing tu tak yah dok dalam zoo nak oiiii, kat tepi jalan kat kampung pon belambak.....terus rasa ada alasan nak ajak Pak Zul pie Zoo Negara pulak nanti....boleh tengok Panda....hahahaha

Habis pusing 1 zoo, menapak ke tempat parking....jauh pulak rasa....tapi tak leh banyak komplen, kang kena sound ngan Pak Zul....dia nie pantang sikit kalau aku merungut kena jalan jauh....sat gie mula la cakap 'jalan jauh sikit pon tak boleh'.....eh eh eh....bolehhhhhhhhhhhhhh haihhhhhhh


 Lepak makan ice cream + kepok lekor dulu.....best jugak kan santai petang macam nie......dah la murah ja makanan....sangat puas ati....teringin nak makan laksa, tapi stall yang ada nie tak provide meja....terus cancel.....makan hat mana senang je la



Zulfa Haiqal + mama



Zara Hadeera + papa.....budak banyak akai ni pow ice cream dekat papa....

Tu je....balik tu, kami singgah makan dulu....ada classmate bagitau yong tau fu belakang bomba sedap....aku pon teringin nak rasa....tapi bila Pak Zul roger kawan UitM dia, kami pie tempat lain.....pon boleyyyyyyyyyyy....janji sedap....

tu je citanya.....tak best sangat lah zoo Taiping nie.... T____T