23 Oktober 2014

Riadah Petang bersama anakanda terchinta =)

Assalamualaikum......

Tarik napas jap........fuhhhhhhhhhhhhhh, lega.......aku super duper bizi minggu nie.....al maklumlah, bos pie oversea 2 minggu...ni dia dah masuk, ada ja la benda nak kena settlekan....padahal masa bos pie oversea 2 minggu lepas pon aku bizi jugak.....betol, aku cuba sedaya upaya aku nak gunakan masa yang ada tu nak siapkan esaimen apa yang patot...tapiiiii, tak jugak siap-siapnya...muahahahaha...semalam cuti pon ada jugak discussion kat rumah.....seb baik la si Ila tu kawan yang sangat memahami, apa-apa hal, ko datang rumah aku...bukan aku pie rumah ko....muahahahaha...tengkiu Ilaaaaaaaaaaa  ;)

Sebenarnya aku dah lama berjanji dengan anak-anak nak bawak depa bagi makan ikan....kan hari tu aku ada round dekat playground depan PICC tu, tapi penuh orang...so aku lajak pie area Maritim....saja...bila tengok budak-budak kemain happy bagi ikan makan roti, anak-anak aku pon teruja.....'okei-okei, mama janji...nanti kita bagi fish makan okei'....'okei mama'

Hari Sabtu lepas aku berkelapangan bawak budak-budak nie pie Pusat Rekreasi Air dekat Presint 5 tu....5 ke 6 ntah....sebelah Pullman, bertentang dengan Maritim....pie pon dah lewat....yela, Pak Zul bizi....seminggu ada roadshow kat Aeobig mana ntah...memang kalau tunggu Pak Zul, alamatnya duduk rumah je lah budak-budak nie....lagipun aku kesian jugak dekat Pak Zul, balik dah lewat malam....sampai rumah,anak dah tidoq...esok pagi-pagi anak dah keluar rumah, tinggal bapaknya sorang-sorang...lepas subuh terus terbongkang tidoq balik, memang tak sempat nak main dengan anak....ada sehari tu, Haiqal siap tanya lagi sebelum langkah keluar nak pie school, 'Papa dah balik ke???'....see, nampak sangat kurang kasih sayang dari papa........T_____T
so jom ikut mama okeh...mama suka jalan-jalan sebenarnya....pukul 6.15 petang, baru dapat keluar rumah....baru lepas hujan...dalam hati berdoa jugak, jangan la hujan lagi sebab kesian anak-anak aku....singgah kedai beli roti...roti gardenia, bukan roti expired okei....sampai ja dekat situ, terus cari port mana yang tak ramai orang....





Tengok tu....kemain suka bagi ikan makan.....Zara jugak best, dia koyak 2 ja roti, terus baling masuk tasik....ikan nak makan pon takut...hahahaha....aku dah ajar koyak kecik-kecik roti tu, baru ikan makan...dia taaakkkkkk, dia ja betol.....lepas habis satu keping, ambik lagi satu....mau tak cepat habis sebuku roti tu....


See, air berkocak tu tandanya ikan berebut makanan....besaq gila ikan-ikan dia....hat kecik pon ada jugak.....sampai terpercik ayaq kat muka Haiqal....terus cuak kawan....hahahaha





Aksi berdiri macam ni aku tak berkenan.....sungguh wei....aku takut.....kalau ter terjun dalam tasik tu, sapa nak selamat???? aku bukan pandai berenang.....dah la tak kenal orang keliling....sebab tu aku prefer depa duduk.....duduk pon jauh-jauh sikit.....kalau baling roti, roti tak masuk tasik pon tak pa.....kang mama kutip baling balik dalam tasik....orang kelilling tu gelak ja tengok gelagat aku ngan budak-budak nie...yela, asyik 'Haiqal dok jauh sikit.....mama takut ni.....Zaraaaaaaaa...dudukkkkkkk!!!!' gittew...over angat!!!!


dan aku akui, pemandangan di Putrajaya adalah pemandangan yang terbaik....lawaaaaaaaaaaa bangunan dia.....lawaaaaaaaa design landskap dia....lawaaaaaaaa jambatan-jambatan dia......lampu kiri kanan jalan......bersih pon ya.......cuma traffic light ja banyak sangat.....haishhhh, lagi tak semangat nak balik tukar kampung nampak gayanya nie.....hikhikhik



See, air berkocak lagi...ikan tengah berebut makanan la tue.....seronok tengok anak-anak happy....takut pon ada sebab aku sorang ja yang control depa....kang tergelincir ka, terjatuh ka...huwaaaaa, tak mau tak mau.......adik aku si Eqah pie Alamanda kot time nie....dia tak balik rumah lagi....terpaksa la pie kami bertiga....

Sat ja pie....sampai pon dah pukul 6.40 petang....Maghrib kan awal, tak berani la aku main kat kawasan air time Maghrib nie....bahaya.....disebabkan budak-budak nei koyak roti besar gedabak, makanya sat je la roti tu habis.....nak lagi???? nanti okeh.....ni pon sebagai reward kat budak-budak nie, sebab esok pagi aku ada kelas....dah kena tinggal dekat rumah...kesian pulak....aku kan mama prihatin....hehehehe...aku bercita-cita nak bawak budak-budak nie pie main pasir pantai pulak...dekat ja pon, sebelah tempat bagi makan ikan nie ja....main pasir akan menggerakkan motor skill kanak-kanak....tapi tak tau la bila.....niat ja dulu.......heeeeeeeee...bila anak dah besar macam nie, aku dah mula rasa selesa dengan kehidupan kami 4 beranak.....aku macam tak berapa bersedia untuk penambahan sorang lagi....tengok orang bawak anak kecik, aku geleng kepala....bukan apa, aku dah lalui semua tu dulu.....dah tau pahit manis masam masin dia....kalau boleh, lambat lagi lah kot nak ulang benda yang sama.....kalau ada rezeki awal, aku tak tolak pon....tapi entahlah.....T________T

Okei lah...tu ja

Bai

17 Oktober 2014

Breakfast Nasi Kerabu


Assalamualaikum

Alhamdulillah, pagi nie breakfast nasi kerabu.....pegawai ofis buat pot luck....rajin depa nie kan...kagum pulak aku....aku nie tak penah lagi menyumbang makanan yang aku masak kat opis ni....kalau bawak pon kompom aku oder dekat Kak Yang...ai is takut tak sedap....hahahaha...hat orang masak, aku balun semacam ja.... ;)

Aku tak reti sebenarnya makan nasik kerabu  nie.....tadi nak letak dalam pinggan pon aku tanya orang, 'ni nak makan letak macam mana ni'....see, very de kampung girl....betol wei, aku tak tau....macam atas ni pon aku dah rasa salah susunan aku...sebab depa kata, husna letak ja semua, gaul sekali...aku pulak susun lawa-lawa....patot la ada satu pinggan tu aku nampak nasik ja kat bawah....atas nasik depa longgok semua, kerabu, teloq masin, taugeh...semua la....baru letak cabai merah dengan serbuk ka apa tu ntah yang kaler brown tu....tak tau....hahahaha...tak pa, makan masuk perot dia bergaul semua sekali jugak kan.....hihihihi...sebab tu jugak la kalau aku teringin nak beli nasik kerabu kat cafe, aku akan batalkan niat...sebab tak pandai nak cakap  T_______T

Minggu lepas depa bawak tapai....semua dah beratur nak ambik makan sorang sikit...aku jeling pon tak....bila depa offer, aku cakap tak reti nak makan....even orang kampung, Kedah mali....aku tetap tak reti....depa kata apa susah, ambik bukak mulut, makan je lah....aku ni payah sikit, kalau benda aku tak biasa dan tak terbiasa makan, aku jeling jelah....memang tak kan sentuh...tadi dalam pantry ada jugak ikan patin masak tempoyak....teringin nak makan, tapi tak reti jugak.....tak ambik la...rugi mampoih eh???hahaha

Terima kasih semua yang belanje makan pagi nie....semoga dimurahkan rezeki melimpah ruah....tengahari kang lunch bihun goreng pulak...dapat masa pie baca Yassin kat Kementerian...bayangkan, aku akan jadi orang paling last sampai kat majlis tahlil tu....dan bila aku sampai, penah sekali tu orang dah nak habeh baca dah pon....muahahaha...tapi aku tebalkan ja muka, duduk jugak sekali....hari nie awal sikit, ada kot dalam 15 ayat depa baca aku dah sampai...tapi tetap jadi orang last...peace!!!

Dah, jom 5S...minggu depan ada audit!!

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

16 Oktober 2014

Fuel Shack @ Ayer 8, Putrajaya

Weekend lepas, Pak Zul ajak lepak dekat Fuel Shack Ayer 8, Putrajaya.....dah lama dia dok ajak pie makan burger kat situ....tapi dah aku terajin nak masak kat rumah, takan nak makan kat luar lagi...bila aku ajak makan kat luar, suruh aku masak....ni aku tak paham nie....rugi makan luar sebenarnya....tapi kalau Pak Zul nak je belanja, hari-hari pon ai nak!!! hahaha

Servis dekat sini lain sikit dari yang lain...macam dekat McD *dah lama tak jejak sebab boikot*, kita beratur beli makanan....then terus dapat apa yang kita beli...macam kat sini, ko beratur, oder dulu...bayar....pastu keluar duduk lepak kat meja....kang waiter datang hantar....maybe nak masak daging tu makan masa kot...entah, konsep kat kedai ni kot cenggitu....aku tak dak hal punyalah.....tunggu pun tunggu je lah...boleh aku cuci mata dulu sementara tu....ada kena Nur Hannah ke apa ntah sebelah tu....kedai tudung...murah-murah je pon weiiii....aku seb baik malam tu dalam dompet ada kot 20 hengget...so rembat selai ajelah dulu....ada shawl, halfmoon, butterfly, silk, jubah, tudung bawal....semua ada...murah pon murah, cumanya cari hat mana berkenan then bayar.....  ;)



Dah lama aku mencari burger bakar sebenarnya.....tengok adik aku si Nadia tu, merata alam dia pie....bila tanya kat area mana, dia kata Bangi....aku pie cari kat Bangi, tak jumpa pon....huwaaaaaaa, teringin....tapi bila tengok kat Fuel Shack pon dah cenggini, boley la boley la....It''s mine....mini tower....napsu nokharom.....hahahaha








Atas nie isi ikan....ikan apa ntah start huruf D....aku lupa dah....adik aku, Eti punya....dia baru sangat lepas operation buang ketumbuhan....bagi mengelakkan ketumbuhan tu mai balik, acik sebelah katil dia nasihatkan jangan makan daging...seb baik ada jugak fish fillet, kalau dak, makan fries je la hang eti....hikhikhik



Untuk anak-anak....tapi mak bapak yang tolong perabeh....anak-anak lebih prefer kentang biasa tu ja....



Zara + Mak Eti + Mak Eqah



Pak Zul....masa aku tengah makan, burger dia  dah selamat dah perot dah....tapi aku sempat la rasa burger dia, sebab kami ambik tak sama....iyerlah, kang dia makan semua habis, kompom ayat aku 'ayang tak dan rasa pon'.....satgie dia sakit hati bila dengaq aku mula berbunyik, sebab tu dia akan offer dulu sebelum dia start makan...hehehehe....pastu siap sound lagi, 'kompom muak punya la....dah la ada 2 daging'....aku selamber ja makan....sebab dah teringin....tapi betoi wei.....sekeping daging dah selamat....mai lagi sekeping, mula la gigit minum ayaq, gigit minu ayaq.....muak weiiiii....nak bagi adik-adik aku pun depa dah tak boleh pie dah, hadap jugak la sorang-sorang....ada kot lagi 1 bite, aku terpaksa menyerah kalah....kompom mai sekali lagi tak oder hat nie dah...boleh oder, tapi kena share


Zulfa Haiqal....sikit pon tak mau duduk...ambik fries ja, hilang.....ambik fries, lesap.....kemain happy dia berlari sana sini....Zara dak, dia isi tank dulu....dah dekat full, baru turun kerusi join abang dia....aku la tak sanggup.....memekak-mekak panggil bebudak ni....dah tak peduli orang kiri kanan....ada sekali tu, aku tengah dok bukak sachet sos cilli, tengok Haiqal dok panjat besi divider tu....kecut perot wei, terus berlari pie kat dia.....dah la sekarang ni macam-macam kes budak jatuh bangunan, jatuh bumbung bagai...tak mau la ada kejadian tu kat anak aku.....ngeriiiii weiiii...nauzubillah....nak makan tak senang....biaq Pak Zul makan dulu, aku tengok-tengok anak....bila Pak Zul take over, baru la aku berani duduk makan sampai tak angkat kepala...hahaha

Bagi sapa-sapa yang tak penah pie area Ayer 8 nie, pie la....aku ni kali ke3....banyak kedai makan ja pon....kedai baju ada la 2-3 butik....ada kedai Upin & Ipin....ada kedai Nasi Arab, D'Tandori kot nama dia...kedai lawa, nak masuk pon takut....tapi kami masuk jugak, sebab nak makan nasik....sedap kat situ, harga la mahal sikit....tapi sikit ja portion dia....memang bagus untuk orang yang kuat dengan pepatah 'berhenti  sebelum kenyang'  =)

Kat sini view dia memang aku bagi A++....dengan betul-betul sebelah tasik, menghadap Masjid Besi, nampak bangunan-bangunan kerajaan yang memang lawa-lawa tu....rasa tenang ja....malam yang lepak dekat Fuel Shack, tengok ada bunga api....melompat Zara dengan Haiqal tengok....parking pon banyak....satu ja slack di mata aku....surau...hari tu aku bukak posa kat D'Tandori nie...dah berkejar nak solat Maghrib....cari la surau....tengok signboard, ada ja surau....naik atas, agak mengecewakan disitu...surau campur laki perempuan....nak ambik ayaq sembahyang kena ambik dekat toilet....lantai simen semata-mata....ada la kot tikar 2 - 3 keping...sejadah pon boleh kira...telekung tak dak, kain pelekat pon tak dak....Pak Zul pakai seluar pendek time tu, aku telekung dalam qeta....tengok macam tu, boleh geleng kepala ja la...terus start enjin balik rumah....pihak Perbadanan Putrajaya atau pihak bertanggungjawab kena ambik jugak perhatian untuk tempat macam nie...memang tempat makan, tapi tak salah kalau disediakan bilik atau surau untuk solat....yang dilengkapi dengan kemudahan untuk solat....akan lebih memudahkan semua pengunjung kat Ayer 8....sekian dari balai berita TV9....T_______T

14 Oktober 2014

13 Permainan Yang Kita Patut Tahu Jika Mahu Anak Pandai

Sapa penah baca entry nie??? cer google aktiviti-kanak-kanak-yang-murah-bagus.

Adik aku tag kat fb.....aku tak bukak...bila tengok dah jadi viral kat fb, baru tergerak hati nak bukak baca....bukak dekat pc, kena block....baca ajelah dekat hp.....untuk mak-mak memang sesuai untuk tambah pengetahuan dan mempraktikkan dalam kehidupan seharian...cewah!!! tapi bukan kehidupan mak, kehidupan anak-anak lah....kang mak bapak dok buang tebiat main permainan nie, tak ke pelik anak nengoknye....T___T

Dalam blog tu, penulis share pengalaman dia mempraktikkan pelbagai jenis mainan yang simple tapi sangat memberangsangkan motor skill anak-anak....dia banyak menggunakan combination of colors.....dan kagum jugak aku bila anak dia, 'Haikal' sebelum umoq 2 tahun dah boleh kenal a b c.....clap clap clap

bila aku dah bukak blog tu, terasa jugak nak praktik untuk Haiqal....apa yang aku nampak dan tak payah susah hati pikiaq nak beli toys baru adalah 'cars'......

Sebelum nie, Haiqal akan susun qeta dia penuh atas sofa....




Macam nie.....macam aku cakap hari tu la....tak boleh duduk atas sofa, kang dia bising....

Tapi bila dah dapat idea dari blog saatakukaupilih.blogspot.com, terus la gigih cari salotape ntah mana-mana aku letak...hahahaha

Ada salotape kaler, tapi tak jumpa.....yang jumpa skin tape nie je ha...belasah aje lah...aku buat trek atas lantai.....saja buat simpang siur sikit....Haiqal bila tengok trek dah siap, melompat-lompat suka....terus nak susun parking....ye nak, susun la nak sampai penuh






Siap tertungging-tungging punya nak susun car....hahahahaha




Dah siap mama!!!! Gaya peace lagi tu.....itu menunjukkan yang Haiqal hepi dengan trek baru nie instead of susun parking penuh sofa + penuh rak tv...hebat jugak idea nie kan....yang tak berapa hebatnya, trek aku buat tu....pasaipa takat tu ja??? sebenarnya, salotape dah habis.....tarik punya tarik, tak sedaq sampai hujung dah....sebab tu trek tergantung tak bersambung....muahahahahaha



Yang nie lagi kesian....masa balik kampung raya baru nie....aku tak bawak balik cars Haiqal....tengah kalut-kalut angkut barang masuk qeta, nak balik Putrajaya dah....tengok Haiqal dok susun parking....tapi guna kasut....bhahahahahaha....boleh ajelah nak oiiiii...yang ni lagi senang, trek tak yah buat, cars tak yah beli....guna jelah kasut sapa yang ada....hikhikhik

Sekian, selamat mencuba...