26 November 2014

G.E.M.O.K

Bila bangun pagi, pakai baju kurung dah mula rasa sendat....sarung kain dah melekat-lekat kat paha....itu tandanya empunya diri dah makin gemuk lebar ke tepi.....aku sedar diri ini....dah ler pendek....kalau gemok, tak ke macam penguin??? dah la semua baju yang loose makin sendat...siap paha kiri belaga paha kanan.....apa cer??? eh eh eh....kemain sayang Pak Zul kat aku kan bagi makan sampai lebor tak semenggah....hahahaha

Zaman dulu nak cecah 36kg senyum je wei....lepas kawen, still boleh maintain setakat 38 kg.....anak dua, up sikit jadik 42kg....42 kilo tu aku rasa sedang elok lah kot......semalam pie check up anak-anak.....biasalah anak-anak ai.....masuk ja bilik nurse nak timbang, mula masing-masing meroyan mencari paha mama nak menyorok....hello, besaq sangat ka paha mama tu hampa nak menyorok pon.....kesudahnya, mama kena naik sekali penimbang....eh, aku suka je sebab aku akan tau berat aku berapa....memula aku dukung Zara....ada la kot 50 lebih ++.....then dukung Haiqal, pon sama, 50 ++...tak ingat dah.....dan saat yang dinanti pon tiba...berdebor pulak naik penimbang semalam, sebab aku kan sedar diri....siap cakap dengan nurse, 'ntah-ntah mak dia saja dah 50 kg'....hoi, ai is takut.....hahahaha

Naik penimbang, bacaan tu sat turun naik.....last sekali stop dekat 44kg.....OMAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.....catat rekod....aku tak penah cecah berat tu pon wei.....paling hebat bagi aku 42 kg tu la....dah rasa habeh ringan dah untuk badan macam aku ni....tetiba timbang naik lagi 2 kilo....nak pitam rasa....over angat....hahahaha....dan-dan berazam tak mau makan nasik....bukan.....nasik kena makan, tapi siang ja....malam makan hat ringan-ringan....masalahnya makanan ringan aku tu, ringan ke???

semalam balik ja rumah, lepas Maghrib terus kayuh basikal



Pak Zul punya.....nak beli terketaq-ketaq...alih-alih dok tercorok kat tepi nie ja....guna dak pun....disebabkan aku dah bertekad nak kurangkan 2 - 4 kilo berat badan, maka basikal nie aku yang punya buat sementara waktu.....actually, kesedaran tu dah ada dari hari Isnin lagi.....malam tu aku punya kayuh sampai 5 kilometer.....turun basikal terus flat.....berpeluh-peluh.....sampai nak terlena.....agak-agak, terbakaq dak lemak aku kalau aku lena terus??? hahahaha

Semalam pon sama....kayuh lagi 5 kilometer.....malam 1st tu aku tak warm up apa langsung.....sebab tu habis ja kayuh aku flat gila....siap pening kepala bagai...jenuh berzikir bila la nak cukup 5 kilometer nie....lambat nau......semalam aku exercise sikit....tarik napas hembus napas je pon.....buat yang simple-simple....then baru kayuh basikal....mind set aku dah target, nak setel kayuh 5 kilometer dalam tempoh 20 minit.....banyak lagi qeja aku nak buat....kalau dah berjam-jam dok kayuh, laki anak nak makan apa??? tapi semalam dah makan kat luaq, sebab tu awal sikit aku mengayuh...hehehehe...setkan masa, 5 kilometer dalam tempoh 20 minit....berjaya!!!! hoyeeeee

Turun basikal, aku buat sit up pulak....nak kempiskan perut....beriya sungguh wei nak dapatkan berat badan yang ideal....hahahahaha

Hari nie tengok makanan pon takut-takut....kang termakan lebih, buat penat ja aku exercise malam-malam....makan nasik goreng sikit ja pagi tadi....petang pulak makan buah betik....itu pun dah terjeling-jeling tengok mee goreng kat sebelah....haihhhh, napsu makan kuat nau....sampai bos tegur, 'apesal awak nampak takut-takut je nak makan'.....'bukan bos, semalam saya pegi timbang anak, saya naik 2 kilo...tu nak kena diet tu'.....bos pon dan-dan cakap, 'aah la, muka awak nampak bulat dah sikit'......huwaaaaaaaaaaaa, bos nie kan.....

So malam nie....perlu meneruskan misi...nak kena pie cari penimbang, letak sebelah basikal....lepas kayuh terus timbang....kalau tak turun jugak, naik balik basikal....kayuh lagi sampai turun....turun 100 gram sari pon cukup.....boleh cenggitu??? hahahaha

Bertabahlah wahai Nurul Husna!!!!

Hepi besday bos!!!

Semalam besday bos aku.....sepanjang hampir 7 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam nie, ni bos aku yang ke 6 penah aku jaga.....gila kan.....macam tiap-tiap tahun pulak aku bertukar bos....muahahahaha....inilah realitinya bergelar PA......tetiba ada reshuffle, bos baru bawak PA dia......PA yang ada sekarang kena la tendang jadi PA pool atau PA mana-mana bos yang lain.....kalau nasib baik ada la bos, kalau nasib tak baik, tak dak bos....jadi la pool.....bila PA mana-mana cuti, PA pool ni la kena ganti....best kan keje PA nie.....erkkkkkkk!! *matakeatastangankebahu*
 eh best oooo....dapat bilik, ada privasi....pegawai pon belum tentu boleh duduk bilik...kena gred 48 ke atas baru layak....ko hado??? ekekekekeke....syukurrrrrrrrr



Happy je kan tengok muka bos....biasala, besday gurl....maintain muda gittew......as usual, mana-mana bos yang aku jaga, tiap kali besday kompom aku akan celebrate sikit-sikit.....beli kek + card.....card tu aku akan mintak semua pegawai sign + wish....baru bos hepi nak keja....kita pon hepi....kannnnnnnnnn....apa makna bos kalau tak dak PA yang menjadi tulang belakang.....tetambah hujung-hujung tahun nie, nak kena hantaq LNPT, mana tau dapat markah lebih ka......muahahahahaha...itu bukan niat sebenar okeh.... =)




Yang sebelah-sebelah tu share tarikh besday yang sama dengan bos aku.....ramai kot....nak beli banyak-banyak, memang idok ler....lagipun pegawai-pegawai ni bahagian lain.....kira ok la aku jemput potong kek sesama....potong je la....kek tak sempat merasa pon sebab depa ada meeting.....hehehehe

Btw, selamat hari lahir bos.....semoga terus sukses, diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan sentiasa ceria selalu......happy bos aku baca kad yang anak buah dia wish, macam-macam ucapan ada....siap ucap terima kasih dalam wassup group.....yang penting, kek tu saya belanja....eh???? motip???? hahahaha

21 November 2014

Jom update LNPT

Salam Jumaat...

Alhamdulillah, masih ada Jumaat untuk kita semua.....bos tak dak 3 hari, kena menggunakan masa yang ada sebaik mungkin....disebabkan dah hujung taon nie, jom kita update SKT + LNPT....nak tengok KPI kerja sendiri tercapai ke idok.....  Mana tau kot-kot taon depan ada rezeki dapat APC....ekekekeke

;)


19 November 2014

Haiqal's Report Card ;)

Alhamdulillah.....awal bulan Oktober lepas Haiqal dah habeh penilaian untuk akhir tahun....so minggu lepas parent kena setkan appointment untuk jumpa dengan teacher....yela, nak tawu perkembangan anak macam mana.....ada improvement ka, makin menurun ka, dok setakat tu ja ka.....jadiknya, aku setkan Isnin petang....sebab bos tak dak petang tu...boleh la mintak excuse sat nak pie ambik report card....

Untuk sekolah Haiqal ni, tak dak la report card macam budak sekolah rendah tu.....sesi bertemu dengan cikgu tu, cikgu akan tunjuk balik hasil kerja anak-anak sepanjang tempoh 6 bulan pertama dan 6 bulan terakhir bagi tahun semasa.....cikgu tunjuk jugak hasil exam anak-anak tempohari.....ada 3 paper ja pon....paper sains tak dak, itu untuk 4, 5 + 6 taon ja....setakat silibus Haiqal ni, semua yang basic-basic ja.....mewarna, mengira + mengenal huruf...


Tunggu turn....ni parent Ayin....awek Haiqal...eh??? hahaha
*aku pon baru tau ni ayah si Airin sebab dengar ayah dia sebut nama, mintak nak bawak balik Airin awal hari tu...1 kelas dengan Haiqal jugak*










Ruang dalam sekolah Alamria Kids....ni kat bawah.....atas ada lagi....Haiqal punya kelas dekat atas, kena naik tangga la.....bak kata teacher, jangan risau...sebab awal-awal taon lagi anak-anak yang kelas kat atas especially kelas 3 tahun nie, depa akan train macam mana nak naik + turun tangga dengan selamat.....bila aku tengok pun, tangga tak bahaya...tak dak bucu-bucu tajam bagai....

Yang ada sign 'KELUAR' tu tempat makan.....dulu celebrate besday Haiqal dekat situ la....tempat dia open air, senang untuk budak-budak makan....dan kalau umur 3 tahun, teacher akan ajar cara makan sendiri...baca doa....tapi Haiqal sampai la nie kemain liat nak baca doa.....tadah tangan ja, mulut kunci rapat...agak-agak rajin, dia sebut yang ujung-ujung ja....paling expert, doa tidoq....memang anak mama sungguh!!!! hahahaha


Ini kelas-kelas yang ada dekat bawah.....untuk pengetahuan, toilet kat sekolah ni diasingkan untuk boy + girl....kalau teacher nak mandikan budak pun sama, diorang akan asingkan.....macam ujung tu, class room 1....itu kelas Haiqal taon lepas....tak silap, kelas nie khusus untuk 2 tahun ke bawah....tapi baby bilik lain....ada lagi 1 bilik khas untuk baby  =)




Ok, my turn.....tengok tu teacher tengah bagi penerangan......nama teacher nie Wati...hai Teacher Wati....teacher ni la yang diberi tanggungjawab untuk jaga Haiqal masa aku pie qeja....dalam 1 kelas ada 4 teacher....dan setiap teacher tu dah ada selected student untuk dijaga....

Aku tengok, banyak yang teacher bulatkan sederhana untuk perkembangan Haiqal dekat sekolah...as usual, teacher akan cakap yang Haiqal is pendiam....kalau dengan kawan-kawan, kemain lagi bercakap...bila teacher tegur, terus kunci mulut....malu....hello, anak ai is a boy okei.....awat malu semacam tak tau.....adoiiii la........sebab tu part komunikasi dengan kawan-kawan dia dapat 5....hover eksaited.....hahahaha...siap teacher cakap lagi, Haiqal ni kuat mengadu...dah la dengan teacher tu mulut berkunci...kalau nak mengadu apa-apa, dia pie dekat teacher...dia kuis-kuis badan teacher ka, baju teacher ka....pastu dia tunjuk la mana kawan-kawan yang buat perangai....mulut tak bukak....ada emas okei....muahahahaha


So far, alhamdulillah.....aku bersyukur sangat dengan perkembangan Haiqal.....at least dia dah tau la a b c, alif ba ta, 1 2 3....baca fatihah *kena ikut orang baca jugak....boleh la setakat umur Haiqal tu....takkan aku nak expect dia teror semua benda kan.....agak-agak la nak anak cemerlang  gemilang terbilang pon kannnnnnnnnnnnn.....tapi kalau ada anak-anak korang yang lebih advance daripada ni, syukur alhamdulillah...lain anak, lain perkembangannya....




Dah setel bab report card, masuk opis.....angkut Haiqal sekali....tengok, habeh post it mama Haiqal kerjakan.......dan paling tak boleh blah, gambar bawah nie....aku kalut kat dapoq setelkan sinki bocor....Haiqal dengan penuh riang gumbira dok melukis dalam bilik.....mula-mula aku dah dengaq Pak Zul marah Haiqal conteng dinding.....aku biarkan ja.....then dah setel kat dapoq, aku masuk bilik....nampak lukisan nie dari jauh.....kagum jugak aku tengok....dah nampak macam kartun larva kat youtube *anak suka tengok* macam pisang pon ada jugak.....tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, bila aku perati betul-betul....tengok-tengok Haiqal lukis guna eyeliner aku.....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....HAIQAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


17 November 2014

Pergi tak kembali...damailah engkau disana Kak Isdiana ;(

Hari Jumaat lepas, aku dikejutkan dengan pemergian seorang kawan + kakak + classmate PJJ ke rahmatullah......terkejut....sangat terkejut....sebab rasanya sehari sebelum tu ada ja aku wassup kat group, tanya macam mana keadaan arwah....dan arwah reply bagitau macam mana keadaan dia time tu....dan katanya, akan ada temujanji dengan doctor 20hb nanti....tapi lepas Maghrib Jumaat lepas, dapat wassup yang mengatakan arwah @ Kak Is dah tak dak.....Innalillahiwainnailairaji'un.....Allah ja yang tau perasaan aku masa tu....

Terus cepat-cepat masuk bilik bagitau dekat Pak Zul....Pak Zul pulak tengah baca doa lepas solat, aku dah dok bagi signal 'cepat cepat cepat'......aku cita dekat Pak Zul pun terketaq-ketaq....Pak Zul kenal Kak Is nie, dulu kami penah lepak makan-makan dekat Pizza Hut....so dia pon kenal jugak la dengan husband Kak Is, siap pegi open house lagi raya taon lepas....taon nie je Kak Is tak buat, sebab ada baby kecik, susah agaknya....eh, aku yang tak dak baby kecik pon jenuh memikir lapanplohlapan kali kalau nak buat open house...ni kan pulak dia....ye dak

Siap-siap...berjanji dengan kawan-kawan PJJ nak car pool....sampai kat rumah arwah, orang dah ramai....ada kawan-kawan ofis arwah, ada jiran tetangga, ada adik + kakak arwah.....masuk ja rumah, aku nampak 'WELCOME HOME' sign....jauh kat sudut hati, sedih....mesti husband dia buatkan sign tu....ada kata-kata semangat untuk arwah cepat sembuh....get well soon, get well soon, get well soon....sedihnya aku.....kalau nak ikutkan, arwah sihat.....cumanya dalam bulan 9 baru-baru nie, arwah tak boleh tidoq malam....sakit dada + sesak nafas katanya....dah sebulan dia rasa...bila pegi hospital, doc suh warded....doc detect kemungkinan ada injap bocor....wallahualam....dan arwah dapat mc, lama jugak, dekat sebulan....mungkin rezeki arwah sama dengan kelahiran baby Suri, dia dinaikkan pangkat....tapi tak lama dia sempat merasa dekat gred baru dan ofis baru ;(




Arwah Kak Is dengan baby Puteri.....ni last jumpa.....saja buat gathering lepas raya baru-baru nie....nak bagi duit raya kat anak-anak kawan-kawan sama.....lepak dekat Black Canyon....masa nie arwah sihat lagi...dia tak cita pon pasal tak boleh tidoq malam....memang ceria ja muka.....hepi dok cita pasal anak kedua, Suri.....macam mana sakit nak bersalin


Sufie + Surie......Anak-anak arwah.....malam aku pie ziarah arwah tu, aku cool lagi la....masih boleh kawal emosi....tup-tup nampak Sufie keluar dengan puting dekat mulut....dia mengantuk agaknya.....terus aku meleleh.....Allahuakbar....besarnya dugaan yang ditanggung oleh husband + family arwah.....dah la arwah 5 tahun kawin baru diberi rezeki anak.....Sufie 2 tahun lebih...sebaya Zara....Surie baru 6 bulan  ;(....sedihnya aku....

Aku tak terbayang kalau benda nie jadi dekat aku.....kalau aku dijemput dulu sebelum Pak Zul, mana depa nak duduk....kat sini aku sewa kuartes...kalau aku tak dak, depa kena keluar kuartes.....kalau rumah kat SP dah siap, boleh la balik duduk sana....anak-nak macam mana, Pak Zul boleh ka handle tanpa aku???  dan aku kena yakin, semua nie hanyalah pinjaman Dia untuk kita.......T____T


Surie



Arwah + Sufie


Masa bengkel + senamrobik tahun lepas


Lunch Buffet kat PICC...masa ni arwah mengandungkan Suri....tengah tunggu hari kalau tak silap...

Banyak kenangan dengan arwah sebenarnya.....nampak luaran garang, tapi dia baik ....teror omputeh.....kalau dekat Kementerian Wanita, arwah dulu jadi Pegawai Parlimen.....baru-baru nie dinaikkan pangkat, tukar ke Jabatan Perangkaan.....dan aku rasa tak lama mana pon dekat Perangkaan, tup-tup arwah dah pergi dulu....

Semoga arwah Kak Is tenang di sana.....ditempatkan dikalangan orang yang beriman....Untuk husband Kak Is, kuatkan semangat untuk anak-anak....amanah yang arwah tinggalkan....sedihhhhhnyaaaaaaaa.....

Al-Fatihah


Mari berbisnes???


Hoi hoi hoi......hantu mana la yang merasuk diri sejak dua menjak nie....dok tak dok minat pulak nak berbisnes....padahal bisnes tu la yang aku paling tak suka....habeh kuat, makan gaji....tu pon dah syukur.....ni entah....sebab musim hujan sama kot.....boleh cenggitu??? 

Bisnes apa yang aku minat??? jeng jeng jeng....kalau jadi, nanti baru aku hebohkan....kalau dak, anggap je la aku tak penah buat entry nie....ekekekekeke