17 April 2014

Mak dah balik umrah....alhamdulillah

Alhamdulillah, 5 April lepas mak dah selamat sampai di bumi Malaysia.....sebenarnya, banyak dugaan yang mak aku hadapi.....bukan setakat mak aku, tapi kami adik-beradik.....mak aku berangkat hari Jumaat pagi.....tapi transit dekat Sri Lanka dulu....flight delay, so 2 hari jugak kot duduk kat Sri Lanka sebelum bertolak menunaikan umrah.....aku ingat lagi, hari Ahad malam aku sempat call mak aku.....hepi ja aku dengaq sora mak aku....iyelah, time tu still kat Sri Lanka.....bila hari Isnin call tak dapat....Selasa call tak dapat....Rabu pun call tak dapat jugak....risau, memang risau....sapa tak risau...mak kot....dalam ati, mak ni tak charge henpon ka??? pastu tergerak hati nak call Pak Lang aku.....bila call, Pak Lang aku tak angkat....pastu Pak Lang call balik....rupa-rupanya henpon dengan duit mak aku hilang....Astagfirullah....nak cakap dengan mak aku pun tak boleh sebab depa duduk bilik lain-lain, lain level pulak tu....aku mintak no henpon Mak Lang aku pulak....Lang aku ni bukan dia peduli pun pasal henpon....henpon tak bateri dia boleh buat tak tau ja....muahahahahaha

Nak menanti tarikh 5 April tu sangat mendebarkan okeh...sihat ka mak aku ni??? dah seminggu tak dengaq cita....nak call Pak Lang aku, segan...sebab aku takut mengganggu depa nak buat ibadah....dalam hati tawakal...nak jugak tau berapa duit hilang, macam mana boleh hilang....dugaan sungguh untuk kami adik-beradik  ;(
dan hari yang dinantikan pun tiba....Alhamdulillah, mak sihat....Mak Lang sihat....Pak Njang pun sihat....cuma Pak Lang la kesihatan tak berapa mengizinkan.....





Tengok jemaah lain dah sampai...tapi mak tak nampak-nampak pon  ;(


Alhamdulillah.....Pak Njang dah sampai dulu.....hensem kan Pak Njang ai.....anak dia pun hensem-hensem...ada sorang sejibik macam Asraf Muslim  T________T















Dari kejauhan....dah nampak....kesayangan dah selamat sampai....  ;)








budak-budak ni poh ada.....Mek Zara kalut nak tolak abang dia....yang Haiqal pulak, asyik nak duduk....macam bos besaq....



dah selamat sampai semua.....Pak Lang (kiri) tak berapa sihat.....nasib baik la ada anak dia memang qeja dekat KLIA nie, boleh masuk dalam terus tolong angkut beg...


 Kak Roha, Lang, Mak, Tun & Kak A





Model tudung  bawal Yunabella...hikhikhik



Blogger Yunabella??????






Abang Pit...anak Lang...dia la tukang angkat beg  :)

 Mak Lang aku cita, kat sana depa asyik dok kira mayat....hari nie berapa orang meninggal...time Subuh, Zohor....hari-hari dok kira...boleh lagu tu no....hikhikhikhi

Dah setel semua....tangkap gambaq bagai....kami pie berkumpul dekat rumah kak aku, dekat Taman Salak Baiduri...dekat je ha dengan airport......



dari model tudung bertukar jadik model motor....bahahahaha




Ana...salah seorang model tudung Yunabella jugak....bahahahaha



Dari seorang blogger bertukar menjadi Hantu Kak Limah.....ini menakotkan......
muahahahahahahaha

Syukur sangat-sangat....bila sampai rumah kak aku, banyak la cerita yang mak aku nak kongsikan....macam mana duit hilang mak aku pun tak perasan....seingat mak aku, malam sebelum tu semua duit-duit yang sebelum ni mak aku selit merata, semua mak aku satukan dalam satu beg....jam tangan yang selama ni melekat ja kat tangan pun mak aku masukkan dalam satu beg....henpon, spek mata....semua dalam satu beg....balik dari sembahyang Subuh, dah sampai bilik mak aku perasan semua barang-barang tu dah tak dak....padahal beg yang mak aku bawak tu terzip rapat.....rumah Allah, Dia tetap menguji hamba-hamba-Nya yang terpilih....nasib baiklah mak aku sempat membeli sebelum tu....tapi dekat 1k ++ jugak la yang hilang...bukan rezeki mak aku la tu....asalkan mak selamat sudah la....tapi tu la, mak aku cakap, semua barang yang ada tu semua yang mak aku sayang....henpon, jam tangan....tu aku bagi hadiah....memang tak dak rezeki mak la dengan pemberian aku tu...*nanges*

Orang cakap balik umrah/haji jangan terus mandi....takut demam...betul eh??? mak aku, malam tu pie mandi....esok terus demam.....dari nak duduk 2-3 hari kat sini, terus jadi 2 minggu....mula-mula duduk rumah Kak Roha....Rabu minggu lepas aku bawak mak aku duduk dengan aku pulak....sempat la bawak mak pie makan-makan....buat spek....henpon Ella kot nak beli...jam tangan Ana dah belikan untuk mak...  ;)














Jumaat ni mak dah nak balik kampung....dah kembali menjalani rutin biasa...dengan budak tadika...hehehehehe....tapi kesian jugak aku tengok mak aku, asyik tidoq ja kat rumah...kompom boring gila....nak baca buku, spek tak siap lagi..nak tengok tv, mak aku bukan kaki tv....tidoq aje lah.....hehehehe

Kami sayang mak sangat-sangat





16 April 2014

16 April 2014

Dah 8 tahun ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga.....sat ja rasa....kadang aku teringat-ingat kejadian yang jadi sebelum dan semasa hari tersebut....dan aku bersyukur kerana aku sempat meluangkan masa dengan arwah sampai ke hujung nyawa...tapi sedih....sedih sangat bila kehilangan orang yang kita sayang

Semoga ayah tenang di sana....semoga ayah ditempatkan dikalangan orang beriman....semoga 'rumah' ayah sentiasa terang, luas dan selesa dengan kiriman-kiriman doa dari anak-anak ayah....

Kami sayang ayah sangat  ;(


15 April 2014

Fenomena Tudung Bawal Fareeda???

Pagi tadi.....otw pie ofis....macam biasa, hantar Zara pie rumah babysitter....hangkut pulak Haiqal pie school....then terus drift pie opis.....aku masuk 8.30 pagi....tapi pukul 8.05 pagi baru ketaq pala nak keluaq rumah.....nak ligan punch card punya pasai, kompom kena drift....kalau dak, merah  T____T

Aku bukan nak cerita pasal waktu bekerja....aku cuma nak cerita pasal satu benda nie....mula-mula rasa macam tak mau update....tapi teringat pulak kat hotchat hotfm pagi nie.....tajuk dia lebih kurang macam ni la...ish, aku lupa....tapi ada pasal media sosial.....semua orang sedia maklum kan....kalau media sosial yang paling fofular antaranya facebook, IG, twitter, blog...lain-lain lagi la....aku cuma aktif fb ja....blog pun suam-suam kuku....IG dah lama tak jengah....twitter memang tak penah wujud...pastu teringat pulak kat group wassup kemarin, ada sorang member ni komen :-


bhahahahaha....ni geng melawak kasaq hokei....kalau sapa nak terasa, memang makan ati la.....

ermmmmm....korang tau ka pasal fenomena tudung bawal fareeda tu???? aku nak tergelak pon ada.....muahahahahaha....tetiba adik aku si Ella tu menjadi glemer tak pasai-pasai....bhahahahahaha....tempias sebab kat blog dia ada buat tutorial pasal camna nak buat tudung ala fareeda.....padahal bukan fareeda sangat pon....tudung bawal 5 hengget ja....jauh beza tu  ;)

ni semua sebab Beautifulnara share blog adik aku kat Amazingnara la ni.....Ahad lepas....time Maghrib kot...tetiba Ella ni wassup tanya, baca dak Amazingnara....aku ni dengan bongoknya tanya, Amazingnara tu apa dia....aku tau beautifulnara ja....muahahaha...dia bagitau kawan dia tag, blog dia masuk beautifulnara....aku pon pie la search....ouh, ok....nara share pasal tudung-bawal-gaya-mawar-fizo-omar nie....adik aku kat kampung, line tenet tak okei....dia dah ketaq bila kawan dia bagitau....tetiba pemes semacam...ada yang puji....ada yang kutuk.....patot ramai add kat fb....
aku pun ter'femes' sekali sebab orang dok tag tanya 'ni adik hang ka un?' 'husna, ni bukan adik awak ke?' 'wei, adik hang femes la un'....al-kisahnya.....T____T
pastu semua orang dan-dan nak mengaku tu adik kawan la, tu sepupu kawan aku la, tu orang kampung, tu budak praktikal.....ya-ya, kita kan anak cucu cicit Nabi Adam....peace  (",)

So, sapa-sapa yang dah try gaya tudung camtu.....apa komen anda??? dan Ella dah buat penjelasan kat blog dia pasal benda nie.....review-by-beautifulnara-
Dah lama dah pun dia upkan entry tudung nie.....tak penah orang nak try pun....disebabkan isu Fareeda yang memang tengah hot tu, dia pun terkena jugak la tempias Fareeda...apa pun, semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua....bagi yang rasa tak elok tu, tak yah la ikut okeh....

babai



14 April 2014

Ramadhan : 75 hari lagi ;)


Alhamdulillah....75 hari lagi untuk kita sama-sama menjalani ibadah puasa....entah sempat entah kan tidak....kannnnn...semoga 'masih ada Ramadhan' untuk kita semua  ;)

Aku bukan apa.....aku suka tengok page Sham Kamikaze....sepanjang aku follow dia, tak pernah aku tengok page dia up kan status yang negatif.....banyak peringatan yang dia share..suruh tutup aurat.....ajak solat berjemaah...ajak buat kebaikan dan kebajikan.....even status tu dia dah up, dia tetap up kan lagi....biasa la, manusia kan mudah lupa.....
ayat yang selalu aku baca dan bermain-main kat fikiran, 'kepada sahabatku  yang baik dan belum menutup aurat, silakan menutupnya  ;) Allah Maha Pengampun'.......bagus kan....macam ni baru seronok jadik follower....bukan nak kata la.....sebelum-sebelum ni aku ada ja follow page Imam Muda yang mana aku minat.....tapi itulah...indah khabar dari rupa....bab menghentam pasal politik, itu sangatlah tak bagus untuk dijadikan ikutan....so aku pun unfollow....kalau lagi aku follow, makin negatif dan buruk sangka pulak aku kat depa....

Apa pun kepada Sham Kamikaze.....tahniah....teruskan perjuangan....jangan cepat melatah....jangan jemu mengajak ke arah kebaikan....insyaAllah, ada balasan yang menanti anda 'disana' kelak....