27 Julai 2015

Zara nak jadi kakak!!!

Alhamdulillah....banyak berita baik untuk tahun 2015 nie.....yang terbaru tapi tak baru sangat la, Zara nak jadi kakak!!! yippaaaaaaaaaa.....*lompatbintang*

Kalau ikutkan due, insyaAllah hujung taon nie....tapi kalau boleh, aku dengan Pak Zul nak la dia keluar 1 Jan 2016 ka, 2 Jan 2016 ka....boleh cenggitu??? hahaha...tak kisahla bila nak keluar pun, asalkan baby sihat sudah....sekarang nie pun dah 4 months ++...syukur sangat....diberi sekali lagi rezeki + pengalaman untuk mengandung

Pagi tadi aku dah call Hospital Putrajaya....sebab aku nak booking yang Full Paying Patient (FPP) tu....maksudnya aku nak booking katil + doctor untuk merawat aku masa deliver nanti....dah bagi nama, tunggu nurse call balik untuk setkan appointment.....FPP nie lebih kurang macam swasta tapi kat hospital kerajaan....pesakit layak untuk pilih gynae sendiri, katil sendiri + apa-apa rawatan yang nak dibuat atas kita mesti melalui gynae yang kita pilih....doctor lain tak boleh nak usik kita sekalipun nak cek 'jalan' if tak dapat permission....ward pun lain dari pesakit biasa....cumanya even keja kerajaan, tetap kena bayar la.....min RM3000...tapi kalau rawatan yang kita dapat tu tak sampai 3k, depa bagi la balik duit balance....if tetiba kena operate or apa-apa ja, maybe lebih dari 3k, kena la tambah sikt lagi....

Aku bukan apa, nak selamat bersalin kat Putrajaya, salah satu jalan ambik FPP ni lah....kalau tak ambik, pastu masa nak deliver tu tengok katil penuh, besar kemungkinan akan ditolak ke Hospital Kajang @ Hospital Serdang.....aku ni, dulu Haiqal rezeki dia kat Putrajaya....Zara memang kat Kedah...kalau boleh yang no 3 ni, nak la Putrajaya....sebabnya senang aku nak ingat ic anak-anak....kang sorang Kedah, sorang Putrajaya, sorang Selangor, sorang KL, pening ar!!! ekekekeke....Pak Zul pun dah bagi permission untuk apply FPP tu....seb baik semalam ada jugak sembang ngan Pak Zul pasal FPP nie....dia la desak aku call awal-awal, kang takut penuh....tadi aku call pun nurse dah cakap, depa dah open untuk duedate Disember....huwaaaaaaaaaa, seb baik aku call...kalau tak, kot tak dan nak apply FPP nie...

Ni pun aku tengah susah ati menunggu nurse Hospital Putrajaya tu call balik....sonyap yo....boleh ke idok aku apply FPP ni....ouh ya, petang nie checkup lagi....sebabnya hb low...10.6....dari Haiqal, Zara....mesti hb low....dugaan sungguh jadi ibu mengandung nie kan....cumanya dah tak muntah-muntah macam dulu....makan muntah, gosok gigi muntah....batuk muntah....buang kahak muntah....last checkup orang ngandung berat naik, aku berat turun...seb baik bulan posa, nurse tak dak la bising...siap suh cover balik berat tu....so, inilah masanya...makan makan dan makan....

Okeilah, nanti kita update lagi na.....nak siap-siap pie klinik pulak nie....daaaaaa


Kakak to be....habeh la adik dia nanti  ;)

08 Julai 2015

Mood raya dah datang

Alhamdulillah, lebih kurang 8-9 hari saja lagi tirai Ramadhan akan berlabuh.....dan menjelmanya Syawal yang dinanti.....tapi aku tak sure, KPI aku untuk Ramadhan kali nie tercapai ka, kelaut ka.....sedih pulak rasa....harap-harap, baki beberapa hari nie dapat aku gunakan sebaik-baiknya....Insyaallah...

Ahad nie aku masih ada 1 lagi paper....last paper for this final sem......kemain Uitm ni kan susun jadual cenggitu....gap 2 minggu dari 2nd paper.....orang last-last ni la nak memperbanyakkan amal ibadah....ini dak, terpaksa jugak ngadap buku....huwaaaaaaaaaaa....why aku antara student yang kena ambik last paper dalam minggu nak raya??? why me??? hopefully dapat buat yang terbaik....pastu aku nak raya sakan.....yippaaaaaaa!!!

Semalam pun menu bukak posa dah mula ding dong.....aku dah mula nak habiskan  lauk yang ada...ni tinggal ayam + daging + hati.....yang lain dah sodaqollahalazim.....aku dah cakap kat Pak Zul, hari Khamis sampai la nak balik kampung nanti, aku nak gantung periuk....tak mau masak....hari nie Pak Zul dapat jemputan bukak posa dengan Perodua, dia ajak aku ngan anak-anak pie sekali...nampak gaya, macam hari ni ja la aku dah mula gantung periuk....muahahahaha

Cuti raya berapa hari ambik? aku 6....tapi tak isi HRMIS lagi....ni baru nak bukak HRMIS....harap-harap HRMIS baik-baik saja pagi nie....aku ambik 3 hari sebelum + 3 hari selepas raya....esok aku ada majlis Khatam Al-Quran peringkat kementerian....aku bagi nama, tapi dalam list semalam tak dak....tapi ada sorang opismate cakap aku boleh gantikan sorang member ni...sebab dia ada hal yang tak dapat dielakkan....lega dengaq....kalau dak, mesti bos aku suh aku joint group PUSPANITA...ngehngehngeh...

Itu je kot nak membebel pepagi nie....aku tak sempat nak share menu-menu bukak posa aku kan.....sian korang....internet kat opis tak mengizinkan aku nak bukak blog waktu pejabat....dia suh aku buat keja ja....eh baju raya dah cari ka??? aku beli on9...sedondon dengan Zara....semalam baru dapat tracking number...harap-harap hari nie dapat la baju tu....sebabnya aku nak mencari tudung/shawl yang seangkatan dengannya....baju Pak Zul + Haiqal dah lama beli...tinggal nak basuh + iron bawak balik kampung....baju jalan anak-anak pun dah ready...agak-agak tak cukup, belasah je lah mana yang ada....tak yah membazir...ye dak  ;)

Ahad lepas aku buat makan-makan kat rumah....panggil adik-beradik yang ada area sini ja la....penuh gak rumah....aku masak ala kadar ja....sambal udang petai, sayur lemak kobis + ikan belah belakang....dah habis masak, kalut-kalut keluar pie IOI nak cari kasut raya anak....beli selipar dekat Haiqal...beli kasut raya dekat Zara....Haiqal kasut taon lepas pon tak berapa nak pakai...dah ler kemain mahai papa beli, so pakai je la kasut tu ye nak...elok pon lagi...aku punya kasut gak tak jumpa...kalau tak dak, pakai je lah mana yang ada....dah jadi mak-mak nie, keperluan anak adalah lebih penting....tapi baju raya aku dah ada 3 pasang....over dari anak....hahahaha


Ni bukak posa kat rumah kak aku, dekat Salak tinggi


Tengok Pak Zul....dalam rumah pon still nak pakai topi....yang aku perasan, baju dia semua kaler merah....baru nie pon beli merah lagi...marah ke bang???



Yang nie bukak posa kat rumah aku....simple-simple je....tapi best....kalau aku tak buat Ahad lepas, memang tak buat dah sebab minggu ni aku nak baca buku....pastu nak balik kampung...siap dok plan, hari Isnin aku nak halfday....pastu nak cabut balik kampung....kali ni kemungkinan aku balik dengan anak-anak dulu....sebab Pak Zul still ada 9 bijik keta nak kena deliver....kalau dia dah hantar aku balik, nanti kan kena patah balik mai Putrajaya....sian lah pulak....tapi itulah, aku tak penah lagi drive jejauh nie...harap-harap dipermudahkan lah perjalanan kami....debar pulak hati kita....T______T

Selamat Hari Rayaaaaaaaaaaaaaaaaaaa





01 Julai 2015

Hepi Besday Zulfa Haiqal ;)



Anak teruna mama nie dah genap 4 tahun...yeay!!! sat sangat masa kan.....dulu kecik, cakap pun tak reti....ni dah makin banyak akai....cakap banyak....asal tak puas ati, 'elleh' ja ayat keluaq kat mulut.....kadang saja buat mama sakit jantung....kannnnn....hahahaha...what time flies......

Dah berbulan-bulan sebelum besday lagi aku akan tanya, 'Zulfa, besday nanti nak kek apa?' 'kek bumblebee dengan Optimus Prime...saya nak dua je....satu kaler yellow, satu kaler blue'.....amboi la kalau bab request....yo yo ooo ja ayat.....disebabkan itu jugak aku tempah kek bumble bee....cumanya ni bukan yang yellow, yang ni yang blue.....pon boleh la eh....aku oder kat kak aku ja, Mak Tun.....isi dalam kek coklat...budak, kek coklat tu rasa paling sedap dah la kek kat dunia...... T______T




Hari yang sama tu jugak Haiqal + Zara kena pie checkup.....so aku mintak permission bos untuk balik awal....half day sebab nak bawak anak pie klinik.....then bagitau teacher nak celebrate besday lepas balik klinik tu....teacher on je...sebab budak 4 years old tak dak lagi yang posa..... =)

Habis checkup, cepat-cepat pie sekolah balik....dah la nak bawak budak-budak nie pie klinik dah macam-macam hal....sorang tak mau jalan, sorang nak tidoq.....Pak Zul bizi, asyik dengan keja ja.....mula-mula aku okei lagi la bila dia cakap bizi....tapi bila anak dah mula buat perangai, aku naik sheikh jugak la.....yela, bulan posa ni iman tak berapa nak kuat.....dengan panas, dengan parking jauh, nak usung anak....ai is stress.....terus wassup Pak Zul beletiaq meluahkan rasa tak puas ati....sebab apa asal anak kena checkup, dia tak boleh bagi masa even 1 jam??? kemain marah mak petang tu nak.....tup-tup Pak Zul balas, 'tunggu rumah, otw'....inilah kuasa wanita sebenarnya.....muahahahahaha..tapi aku dah kat klinik dah pun time tu....tak dak maknanya jugak.....nak tunggu turn pun lama jugak....aku nie takut tak sempat nak celebrate besday Haiqal ja....tunggu dekat 45 minit jugak...baru sampai turn....tengok Pak Zul sampai....ajak dia masuk bilik nurse sekali....anak-anak aku ni pulak jenis 'perak'....nak timbang berat pon tak mau...nangis macam sakit-sakit....lagi bertambah sakit ati aku...kalau Pak Zul cakap dia memang tak boleh pie, aku rasa ada jugak rumah yang kena bom petang tu.....penat wei...anak nak ramai, tapi time macam nie aku sorang tanggung...kenot tahan.......iman tak tebal time tak leh makan nie....hahahaha...jangan tiru aksi ini okeh.....

Setel checkup, ambik ubat....berdesup balik rumah nak ambik kek + goodies......eh, mana nak cari goodies bag yang comei-comei tu eh? aku pie DIY tak dak....aku pie Mydin Putrajaya ni pun tak dak....alih-alih pakai ja la beg koko yang orang dok beli waffle tu....pon boleh la....goodies kali nie aku bagi pensel, sumi, keropok udang, muffin, choki choki....semua makan ringan....mati la aku kalau mak pak bebudak tu marah...hahahaha




Zara tumpang enterframe dengan classmate Haiqal.....






Haiqal's classmates....dah get read baca doa makan....eh Haiqal sekarang nie kan....asal baca doa makan, dia akan baca sekali makna....makna pulak dalam omputeh....mak ni tak berapa nak paham....nak tegur kang salah...yang mak paham, 'Ya Allah, bless us.....safe us......blablablablabla.....from hell fire....amin'  itu ja mak dapat tangkap nak....teruk gila mak kau nie...mak kau ijau!!!! eh??? hahahaha



Kek dah tinggal 3/4....budak-budak ni asyik nak kutip coklat m&m tu ja.....boleh nak nak, acik tak kesah....asalkan korang makan.....dah habis makan, ada banyak lagi la balance kek tu...suruh teacher habiskan....then Pak Zul ajak pie Alamanda...carikan hadiah....ni pun sama, dah berbulan-bulan asyik meruntun nak bumble bee.....'Mama, saya nak bumble bee yang three tu....yang kaler yellow, yang kaler red and blue.....tapi mahai.....'hahahahahaha....iyelah anak, disebabkan besday boy, mama layankan aje.....tapi papa bayar okeh....





Muka hepi dapat mainan....main la kot untuk beberapa jam...bila kaki tangan dah tercabut....tinggai sebelah....itulah anak....seb baik beli dekat Aeon Big ja....kalau Toyrus???? 

Daaaaaaaaaaaaaaaaaa......selamat hari lahir Zulfa......semoga jadi anak soleh dunia dan akhirat...besar nanti jaga mama papa plus adik-adik ya.....

24 Jun 2015

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan....

Alhamdulillah....masih berpeluang untuk berada dan menikmati rahmat Ramadhan.....baru 7 hari posa....korang dah tinggal posa ka tak start lagi posa??? ekekeke...yang tak posa lagi tu mesti ada alasan yang tersendiri kan...yang penting, nawaitu kita....Allah Maha Mengetahui

Hoiii, kemain lama aku tak bukak blog....ini disebabkan internet slow kat opis yang menyebabkan aku hanya mampu tengok url link blog ni....kat rumah memang idok le sempat nak tepek apa-apa...banyak hal lain yang perlu disetelkan....dah ler asal lepas Maghrib ja aku terbongkang lena....letih sungguh.....letih sangat...T____T..tu mesti ada yang tanya, 'tak pie terawih ka?'...aah, aku ngaku aku tak pie pun....sejak-sejak ada anak, boleh kira dengan jari berapa kali ja aku pie terawih kat masjid....sian kan....tapi tak pa, orang perempuan kan lebih digalakkan berterawih kat rumah....mau ngan tak mau buat ja.....jadi jangan tanya aku buat ke idok??? ekekekeke

Hari nie  cuti....esok nak exam...so aku ambik peluang satu hari untuk study...tapi idok stat pon lagi....baru dok tengok PYQ...sat lagi la kot.....

Hurmmmm...posa kali ni agak mencabar bagi aku.....sebab batuk + selesema.....disebabkan cuaca pon kadang tak menentu, badan pon dan-dan la on off....tapi bagi aku, selesema okei lagi...ni batuk yang tak sudah-sudah nie....sampai terkucil...was-was aku nak beribadah pon...huwaaaaaaaa...tapi aku selalu doa agar Allah permudahkan semua....kan sakit ni datang dari Dia.....untuk cuci dosa kita....jadinya, aku redho.....kena minum ayaq masak banyak-banyak....lagi elok orang cakap minum perahan lemon + madu.....iye eh? nak try la.....semoga cepat sikit baik batuk nie....esok nak exam kot, aku segan nak kung kang kung kang batuk dalam dewan...sian kawan-kawan lain tak khusyuk nak menjawab exam....

Salam Ramadhan semuaaaaaaaaaaa

As usual, lagu peberet dikala Ramadhan ni adalah Harapan Ramadhan nyanyian Man Bai feat Raihan



Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna


Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan

Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti


Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan


Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua