17 April 2015

9 Tahun Permergian Ayah... Al-Fatihah

16 April 2015....semalam genap 9 tahun arwah ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga....sat ja kan....rasa macam hari-hari akhir ayah kat dunia nie baru ja lagi terjadi....kadang bila nampak pak cik tua, dress up macam arwah ayah....teringat kat ayah......betul, tak tipu.....ayah dulu kan bekas cikgu....bekas ketua kampung.....dress up memang kemas la...seluar slack dimana-mana sahaja.....baju tak dak la t-shirt bodo....kompom-kompom t-shirt berkolar.....kalau baju tak dak kolar tu, singlet lah jawabnya....hahaha

Rindu sebenarnya....usikan ayah....gelak ketawa ayah...air nescafe ayah....megi goreng yang memang super duper sedap made by ayah....bila aku semakin besar, layanan ayah dah makin lain....yela, dulu zaman kecik-kecik, kepala ni tunggu masa kena luku ja....dak pun tunggu masa nak kena hentuk dengan orang lain....itu memories yang memang tak penah lupa....makin besar, ayah dah treated aku macam orang dewasa...aku nie selalu ja buat ayah sakit ati....iyelah, penah aku cita dulu cikgu sekolah panggil aku sebab berdating kat luar dengan pakwe....pastu ada parent komplen, takut jadi kat anak dia....hellooooooo, aku dating aku punya hal la...kalau anak dia nak dating, tu anak dia punya hal...jaga la anak bebaik...tak dak kena mengena ngan aku yang dating ni pon kannnn...kalau dia jaga anak betul, anak dia tak buat perangai macam aku.....haaaaa, kan dah emosi....hahahaha...tapi tu tak bermaksud ayah aku tak reti jaga anak.....seriusly, mak ayah dah bagi pendidikan agama yang cukup untuk anak-anak.....cumanya, anak-anak tu sendiri samada nak ambik semua tu ke arah yang positif or negatif....jadik, jangan salahkan mak ayah....anak tu yang kena balun dulu....kannnnnnnnn  T______T

Sampai kesudah aku tak tau sapa buat report....bila ayah aku mai sekolah, rilex ja kena sound, 'nak kawen balik duduk rumah...tak payah belajaq'....muahahahaha....kalau ikut hati muda gatai time tu, nak ja aku kawen....kahkahkah....disebabkan boipren tu jugak la bil telefon rumah melambong sampai RM300++...bil aku sorang dekat 150.00...mau ayah tak melenting....kalau aku as a parent pon matikkkk la Haiqal + Zara aku kerjakan....hahahahaha

Allah....rindunya.....semoga ayah tenang di sana....ayah jangan risau, ayah ada 15 orang anak...insyaAllah setiap masa kami akan kirimkan doa dan fatihah untuk ayah kat sana....semoga ayah ditempatkan dikalangan orang beriman...Aminnnnn 

Al-Fatihah

16 April 2015

Kemas rumah

Rasanya dah hampir sebulan kot aku pindah ke rumah teres.....barang-barang banyak lagi yang tak terkemas....tapi bagi aku, kelengkapan perabot tu dah 80% complete kot.....semalan setel aircond kat bilik adik aku....so part aircond dah setel....

Minggu lepas kan aku buat makan-makan....abang aku suggest suh tambah kipas dinding dekat area meja makan....sebab bila ramai-ramai macam tu, terasa jugak bahang dia...baeklah, proposal akan diusulkan kepada Pak Zul

Hiasan dinding apa pun tak dak lagi.....yang dekat laluan tangga, aku tempek bali frame-frame dekat rumah lama....then cermin IKEA tu aku pasang balik dekat laluan nak ke ruang tamu.....aku buat sendiri okei yang tu...mula-mula rasa hebat....lepas pasang sekepin, dua keping....senget nak kena bukak balik....nak pasang 6 keping terus rasa nak mencarut....huwaaaaaaaaaa, pasai apa aku menyusahkan diri sendiri??? tapi hasilnya aku puas hati jugak...puas hati di mata aku la...sebab kalau tak puas ati, ada la kot tinggal sekeping ja lagi cermin kat situ....hahaha



ni rak tv....masa nak beli dulu, mulut kemain manis....itu boleh ini boleh...barang ada stok, ujung minggu hantar....bila tunggu hujung minggu....senyap.....aku call cakap ada barang tak sampai lagi....aku cakap kat Pak Zul, mengamuk la kawan...dia call cakap nak cancel...petang tu jugak terkulat-kulat mai hantaq barang...hellooooooo, nak menipu pun agak-agak la.....

Ni bila dah pasang, lampu pulak tak function.....alasan, tak reti buat wiring....dulu masa aku pie kedai, cakap nanti semua depa akan buat....ni wiring nak suruh orang lain pulak mai....aku pulak tu nak kena cari....saja cari pasal kan......lampu pulak satu salah bagi...ada satu ja.....minggu lepas janji nak hantar....senyap...aku call, cakap demam la...blablabla.......eh eh eh...saja menguji kesabaran aku kan....tengahari sikit tengok depa sampai, bawak lampu...aku kat bilik atas.....

Bila depa dah setel, aku turun bawah...Pak Zul cakap, lampu depa tak pasang lagi...depa kena buat wiring dulu, nanti depa mai pasang....ini dah mengundang kemarahan ni....dari Sabtu hari tu, sampai ke hari nie....senyap....mana lampu??? mana wiring??? sat aku nak call balik....duit bayaq penuh dah....tau aritu aku tak bayaq habis pun tak pa....sakit pulak hati kittew!!!

Tekak omputeh vs Tekak kampung

Sejak-sejak pindah rumah teres nie kan....aku tak penah pun lagi makan kat luaq....penah tu penah la, tapau dekat food court....makan dekat mamak.....tapi tak penah lagi la lepak Black Canyon ke, Kenny Rogers ke.....terasa macam satu peningkatan yang sangat hebat....clap clap clap untuk diri sendiri...hahahaha

Boleh dikatakan, kalau aku tak tapau or lepak mamak, aku akan masak....sesimple yang mungkin aku tetap akan masak....Pak Zul pulak, sejak-sejak anak selalu terjaga malam then berzikir laparrrrrrr laparrrrrrr laparrrrrrrrrrrrr....dah tak dak istilah 'Yang, jom makan KFC'....dia awal-awal lagi standby roti gardenia + twiggies + roti coklat 6 kupang dekat rumah.....lapar???? cepat-cepat turun bawah ambik roti...gittew...nampak hebat kan kami laki bini??? hahahahaha....terkadang rindu jugak nak lepak luaq....sebab dulu kat rumah lama, asal malas masak ja, kompom makan luaq....busuk-busuk, dapurmas....dak pun Perantau.....sekarang nie, idok ler....




Nie breakfast pagi tadi...tekak omputeh sangat...semalam rajin buat sheperd pie....ni sebab aku balik keja, tengok Pak Zul dah keluarkan segala jenis binatang letak dalam sinki...itu tandanya aku kena masak...tak dak alasan dah tak mau masak sebab dia dah keluarkan semua....tinggal nak masak ja....sekali tengok ada minced meat....tu yang terlajak rajin buat sheperd pie tu....

KFC tu pulak aku kirim kat Pak Zul.....Pak Zul semalam pie jumpa member nak hantar dokumen....aku cakap la, 'dah lama tak makan kepci....kalau abang terlajak jalan, singgah la beli kepci'....tengah dok lenyek ubi sambil tengok cita Ajaibnya Cinta, Pak Zul balik....sebelah tangan dukung Haiqal yang dah lena, sebelah lagi bawak plastik kepci...so sweet....ni yang aku tak kisah ni keluar rumah ka dak, sebab apa yang aku nak selalu ja dipenuhi adinda terchenta.....muahahahaha *silamuntahberjemaah*




Bila dah siap masak sheperd pie nie....Pak Zul la tukang rasa dulu.....siap puji lagi, 'sedap la yang....sedap lagi dari hari tu'.....berbunga-bunga hati mak jah......nak makan pun terus tak lalu sebab kalau boleh, semua tu nak bagi Pak Zul makan sorang....hahahaha...gila saiko

Tapi tu la, dalam tekak-tekak omputeh pun, masakan kampung tetap tak leh lawan.......




Ni lunch semalam.....tak sampai waktu lunch pon lagi, aku dah lapar....aku turun cafe tapaukan makanan...niat hati nak beli nasi tomato ja....tapi bila lalu kedai mak cik tu....ternampak pulak ikan keli.....aku rasa ikan keli macam dok panggil aku ja......sumpah tak tipu.....kuat sungguh hantu keli ni.....terus ambik polistren, ambik nasik.....terus ambik keli......sedapnya wei keli nie.....aku tak penah masak keli lagi, sebab tak reti nak basuh ikan tu macam mana....kang berbau, potong terus, kompom tak makan keli dah sampai ke tua.....aku mintak petua ahkak kedai tu, kalau keli, nak basuh macam mana....sebabnya saya teringin nak beli tapi tak reti basuh.....kakak tu cakap, basuh ja dengan air asam jawa.....pastu biar sat sebelum bilas.....gittew kisahnya....bila cakap dekat bos, bos cakap kalau dia, dia basuh dengan air garam....sebab air asam jawa tu asid, nanti ikan masak....pulak dah....pon boleh mana-mana petua, asalkan keli aku beli tu tak berbau............kannnnnnnnnnn

Sekian melaporkan....dah tertelan-telan ailio dah....hahaha


15 April 2015

KUTU

OMG...OMG...OMG.............dah lama aku tak nampak kutu atas kepala orang.....tetiba aku nampak atas kepala anak aku sendiri....ZARA.........huwaaaaaaaaaaaa.....aku ingatkan semut melata atas kepala Zara...aku pun tarik la kepala anak dara tu nak buang....bila tarik, tengok-tengok itu adalah KUTU.....bukan semut seperti yang aku sangka!!!! arghhhhhh, stresssssssssssss!!!!! Terus cepat-cepat aku cek kepala dia....jumpa 5 ekor kutu....ok, fine.....aku kena realise yang anak aku dah kena jangkitan kutu....ingatkan orang kampung macam aku ja ada kutu, rupa-rupanya kat bandar pon sama.....kecewa sangat hati mak nak....  T_____________T

Bila diselak-selak rambut....aku jumpa la telur kutu yang dah menetas.....ada jugak la 2-3 yang bila tinas tu bunyik 'tikkkkk'....perghhhh, sedapnya dengaq bunyi tu....sesedap hati yang tengah panas membara.....dah sepasal aku kena cari solution macam mana nak hilangkan kutu si Zara.....yang adik aku pulak, dia dah tengok Zara ada kutu...dia saja la cari atas kepala Haiqal.....pastu cakap, ' wei Mak Chaq, Haiqal pon ada jugak'....aku tak percaya...aku tarik kepala Haiqal pulak.....Omaiiiiiiii, sama.....cumanya yang aku jumpa semua telur yang dah menetas....ke mana perginya kutu-kutu tersebut?????  krikkk krikkk krikkk



Terus kepala rasa gatal-gatal bila sebut pasal kutu nie...aku bagitau Pak Zul, dia pun terkejut...dan-dan la dia pun gatal kepala....padahal kelumumur tu penuh, nak jugak cakap pasal kutu....hahaha

Ni aku masih dalam proses mencari kutu di atas kepala anak-anak.....kak aku suruh cari shampoo kutu....aku tak cari pun lagi...kemarin dah nak Maghrib, karang lambat pulak sampai rumah.....tengok la petang ni kot mencari shampoo...kat mana ada jual eh??? masa hantaq budak-budak nie kat school, sempat jugak la aku berborak dengan teacher...tanye, 'budak-budak ni ade kutu eh?' teacher tu terkejut....dia cakap, ade la sorang dua yang ade kutu....tapi mungkin dah berjangkit la kot.....teacher kat sekolah memang time budak-budak lena, depa la pencari kutu.....

Semalam masa balik keja, aku ajak Pak Zul pie makan kat food court Presint 9...otw tu, dekat traffic light, sempat lagi la aku mencari kutu kat kepala si Zara...jumpa mak kutu...besaq gila....sakit pulak ati aku....siap suruh Pak Zul carikan torch light, malam-malam kalau rajin, boleh la aku selak rambut budak-budak nie mencari mangsa...sebab dulu masa aku kecik-kecik, kutu ni dah macam sebati dah dengan kami adik-beradik...tiap-tiap malam, arwah ayah la tukang mencari kutu....lepas kepala sorang, sorang ayah aku cari....paling banyak kepala nadia la, adik aku....siap hitam legam lagi kutu tu, kemain isap darah orang ko yeh....geram kan dengaq.....eeeeiiiii!!!! sakit hati

Sapa ada petua nak hilangkan kutu....pleaseeeeeeeeeee share....aku tak terpikiaq apa pun lagi nie kecuali aku rasa macam nak sembur ridsect atas kepada depa, then pakaikan serkup/anak tudung...tapi rasa macam kijam sangat....hahahahaha...so tolonggggggggggggg, sapa ada petua yang berkesan...mintak share....ai is scary + sakit hati nie.....huwaaaaaaaaaaaaaa

14 April 2015

Solat itu tiang agama

Wah.....tetiba nak jadi ustajah pulak hari nie.....hahaha....bukan nak jadi ustajah, tapi aku saja nak share pengalaman pensyarah Hubungan Etnik aku.....2 minggu lepas aku ada kelas.....tengah-tengah dia membebel pasal isu perkauman, isu negara, isu politik....tetiba dia tanya, 'saya penah cita pasal solat tak? Mari sama-sama kita tengok gambar nie'

Pensyarah aku nie nama dia En Abdul Shukor....orang lama UiTM, tak silap dah 20 tahun ++ kot dia jadi pensyarah UiTM....dah banyak UiTM dia mengajar....dia penah bagitau, dulu dia penah kena tahan gaji oleh UiTM sebab tak mau naik pangkat....orang lain dah naik pangkat dah, dia tak dak improvement sebab dia lagi suka buat bisnes (bisnes bini dia, tak tau bisnes apa) sebab bisnes tu lagi masyukkkkkkk....katanya....tapi bila dah kena tahan gaji, dia pun terpaksa la sambung jugak master untuk naik pangkat....cool kan....siap sound lagi dalam kelas, 'anak saya ada master......sape-sape yang nak kawen dengan anak saya, kena ade master jugak....at least'.....amboihhh, demand....kalau gini gayanya, aku pun tak hingin nak buat jadi pak mentua....muahahahaha...orangnya kecik....muka tu serius....tegas...kalau bercakap, tak dak lapik langsung....sapa nak terasa, kompom terasa sepanjang kelas....aku okei ja dengan mulut laser dia tu sebab semua yang dia kata tu ada kebenaranannya.....tapi lawak....tak kering gusi aku dok gelak...nak lena pon tak jadi nak lena....T_T

Okei-okei....jom kita sambung pasal isu solat.....pensyarah aku nie nak share pengalaman dia masa dia jadi pensyarah dulu....zaman 1988 kalau tak silap...aku baru umoq setaon, dia dah jadi pensyarah....boleh bayangkan tak sekarang ni umoq dia berapa??? hehehe...bak kata En Shukor, kalau dia dengar cerita nie dari mulut orang, maybe dia pun tak rasa nak percaya....tapi bila tengok dengan mata kepala sendiri, memang dia tak nafikan kuasa Allah Yang Esa....

Pengalaman pertama.....(aku cerita yang mana aku ingat lah eh, sebab tak semua terserap dalam kepala otak..hik3 ) masa tu, En Shukor jadi pensyarah dekat UiTM Shah Alam....ada satu hari, ada sorang brader ni panggil En Shukor dengan kawan-kawan lain untuk sama-sama solat jenazah arwah pak cik dia kot tak silap.....kejadian tu area rumah flat dekat Intec Shah Alam....En Shukor pon pie......

Masa tengah sembahyang jenazah, dia perasan suara tok imam yang mengimamkan solat jenazah tu  lain macam....macam takut-takut.....dia pulak duduk dekat saf belakang-belakang, dia tak tau la sebab apa imam macam tu....bila dah bagi salam....tetiba tok imam yang duduk depan sekali terus berganjak ke belakang termasuk la jemaah-jemaah yang berdiri saf depan.....bila semua dah terkebelakang, En Shukor pun hairan la pasai apa semua pie belakang.....tiba-tiba, semua mata tertumpu kat jenazah yang baru ja disembahyangkan tadi....Rupa-rupanya, ada seekor ular kaler putih sebesar paha tengah lilit jenazah kat depan tu....Allahuakbar...dari mana datang pon tak tau......siap bunyi kruk krak kruk krak tulang jenazah patah....tok imam tak berani nak uruskan jenazah....panggil mufti

Masa mufti sampai, dia terkejut tengok jenazah dalam keadaan macam tu....pastu mufti tu senyum, dia cakap kat semua jemaah 'mari sama-sama kita uruskan jenazah nie....insyaAllah, ular nie tak kan kacau kita'....pastu jenazah tu pun dikebumikan dengan ular tu sekali......Allah....takutnya.......

Keesokan hari, En Shukor pie pejabat mufti....aku pun tak ingat pasal apa....then mufti tu pun cakap, 'Ni adalah salah satu balasan yang Allah turunkan kepada orang-orang yang meringan-ringankan solat dan meninggalkan solat di dunia'.....Nauzubillah...dekat dunia Allah dah tunjuk...kat akhirat apatah lagi balasan yang kita akan terima.....deep.....tersentap jugak aku dengan cita En Shukor kongsikan nie....

Pengalaman kedua.....masa nie En Shukor jadi pensyarah dekat UiTM Sarawak....cerita lebih kurang sama.....ada orang meninggal dan dia diajak untuk sama-sama menguruskan jenazah...kali nie, En Shukor pie dengan jiran rumah dia.....selesai kebumikan jenazah, En Shukor tak boleh balik lagi sebab dok tunggu jiran dia nak balik sekali.....kawasan perkuburan dekat Sarawak tu berbukit sikit....masa depa tengah turun bukit nak ke keta, tiba-tiba ada seorang brader nie mai, 'Abang, mintak tolong bang....saya punya kunci dan dompet hilang.....' lebih kurang macam tu la ayat dia.....lepas tu depa pun patah balik ke kawasan kubur...cari kot kat mana-mana yang tercicir.....tapi tak jumpa

En Shukor ingat kes kunci + dompet terjatuh tu selesai kat situ ja....rupa-rupanya, brader tu pie buat report.....brader nie polis yang berpangkat kalau tak silap....dalam dompet tu, ada bukti-bukti kes apa ntah....dan kunci yang jatuh tu, ada kunci bilik-bilik yang penting...mau tak mau, dia mintak permission untuk gali balik kubur jenazah yang dah dikebumikan semalam.....nak dapat kelulusan untuk gali balik kubur bukan senang....bila dah dapat permission mufti, ada lagi beberapa orang saksi termasuk ADUN kawasan, baru boleh gali balik.....

Masa gali kuboq tu, En Shukor pon ikut....dia nak tengok jugak apa yang jadi bila gali kuboq orang yang dah meninggal.....masa cangkul yang tukang gali kuboq tu dah kena papan liang lahad, dia pun slowkan la gali.....bila tarik ja papan, tiba-tiba tukang gali kuboq tu melompat setinggi 6 meter ke atas.....tak payah orang yang dok tunggu kat atas ni tolong tarik tangan...yela, kalau ikut logik, orang-orang yang kat atas kuboq tu la akan tolong orang yang dok gali tanah untuk naik ke atas.....bila dah tengok tukang gali tu 'terbang' ke atas....depa semua tengok dalam kuboq......

Rupa-rupanya, ada seekor ular kaler putih, tengah melilit jenazah sambil makan kain kafan....tapi ular kali nie kecik sikit dari pengalaman En Shukor yang sebelumnya....Allah, takutnyaaaaaaaaaa.....tak terbayang aku keadaan sebenar jenazah tu.....semua yang ada terkejut.....lepas tu, depa cari kunci + dompet brader yang jatuh kat dalam tu....memang betul ada kunci, tapi dompet tak jumpa....brader tu sebenarnya salah seorang yang duduk dalam liang untuk sambut jenazah untuk dikebumikan masa hari kejadian....patut la dia cakap dia yakin dompet + kunci dia terjatuh masa dia tolong kebumikan jenazah...itu pun depa cari guna cangkul..tolak-tolak sikit badan ular, kunci ja yang depa boleh ambik...dompet tetap tak jumpa.....yela, semua nak cepat sebab tengok ular tu bukan macam ular biasa....bila dah ambik kunci, depa kambus balik kuboq untuk jaga aib arwah dan keluarga......

Dan seperti biasa, mufti negeri Sarawak pada masa tu cakap, 'Inilah salah satu balasan yang Allah bagi untuk umat manusia yang meninggalkan solat 5 waktu'....Astagfirullahalazimmmmmmmmmmmmm....beristighfar panjang aku dengaq pengalaman pensyarah pada petang tue...dia sambung lagi, 'Allah dah janjikan, bagi sesiapa yang meninggalkan solat, disediakan kepadanya seekor ular yang akan menelan jenazah sehingga hari kiamat'...Nauzubillah.....pengalaman dan penceritaan yang sangat menusuk kat hati.....aku mengaku, aku pun bukan baik sangat....kadang subuh terlajak, kadang Isyak terlepas sebab niat nak tidoq dulu, then bangun boleh buat sekali sunat hajat + tahajud....alih-alih jaga dah subuh...tak ke naya.....memang aku tak boleh dah niat macam tu...mau tak mau isyak kena solat dulu sebab yang tu wajib...hajat + tahajud tu sunat....kalau Allah bagi keizinan untuk aku terjaga pada 3/4 malam, ada la rezeki aku...kalau dak, memang tak dak rezeki....daripada aku terlepas isyak, baik aku terlepas yang sunat...ye dak??? ni just pendapat aku la sebab aku ja kenal diri aku macam mana....

Bila dah habis cerita, En Shukor siap cakap ' ada sesiapa yang tak solat lagi? kalau tak solat lagi, sila keluar sekarang pie solat'....masa tu jam dah 3.30 petang....sempat lagi nak solat zuhur.....tapi tak dak sapa pun bangun, maybe semua dah solat....think positif....dan En Shukor sambung lagi, kalau ada yang masih tak solat....cuba dulu untuk 2 hari yang pertama dengan solat 2 waktu....bila dah boleh 2 waktu, nanti tambah la jadi 3 waktu.....bila dah okei, tambah lagi sampai cukup 5 waktu.....biar ambik sedikit masa daripada tak buat langsung.....betul, aku setuju sangat.....kalau tak boleh konsisten terus dengan 5 waktu, cuba dulu dengan 2-3 waktu....dan berdoalah selagi boleh berdoa sebab Allah Maha Pengampun....

Sebelum En Shukor cerita pasal kes ular nie, dia dah mulakan dulu dengan cerita dizaman Rasulullah yang mana orang yang meninggalkan solat nie diibaratkan lebih hina daripada air kencing anjing dan anjing kurap.....tapi aku tak rasa nak cerita lagi la pasal tu sebab entry ni pun dah panjang lebar dah aku menaip...kang aku tak sempat key in surat bos pulak...mentang-mentang bos meeting kat luar pagi nie...haha

InsyaAllah, sama-sama kita perbaiki diri sendiri....aku semalam pun terlajak jugak Isyak...nasib baik pagi tadi Allah 'terkejutkan' aku  pukul 5.20 pagi....terus bangun ambik wuduk, solat isyak....sempat jugak buat hajat + tahajud....dah ujung-ujung waktu dah...duduk sat, dengaq azan Subuh....Allah...betapa last minutenya aku dengan solat nie....dan tak mustahil setiap doa yang aku mintak 'dilambatkan' oleh Allah...kannnnn

Cita nie pun aku dah kongsikan dengan Pak Zul....time tu aku balik kelas...ala, hari yang Zara makan pisang kat mamak tu....panjang lebar aku kongsi cita nie dengan Pak Zul....dia dulu pon liat jugak bab subuh, jenuh gerka baru nak bangun....bila aku kongsi cita ular nie....aku nampak ada la perubahan...siap kalau hari cuti, Pak Zul la yang gerak aku bangun Subuh, bukan aku yang kejutkan dia....Alhamdulillah

So,semoga dijadikan iktibar dalam kehidupan kita semua.....dan semoga kita semua dijauhkan daripada azab dunia dan akhirat.....Aminnnnnnnnnn, amin ya rabbal alamin.........

Nota : mohon maaf kalau ada pertambahan cerita daripada apa yang dikongsikan oleh En Shukor....sebab aku kan pelupaaaaaaaaa....T_____T