28 September 2012

back to school

alahai....lomahnya den bab nak stat kelas ni.....ouh, untuk pengetahuan, aku dah balik Putrajaya...bagi sesapa yang nak mai tengok bb Zara ngan abang Haiqal, dialu-alukan...meh la ramai-ramai...aku suka orang mai rumah...hehehehe....

hurmmmm, kalau ikutkan....Ahad ni aku dah start sem baru....sem 4....tapi memandangkan aku tak habeh lagi pantang, so abaikan dululah kelas nie...kang kelas kedua aku pie....lagipun memang tak ready apa pon lagi....pen ntah ada ka dak, yela Haiqal asyik main pen ja dulu....nak kena cek buku-buku lama, sebab sem ni ada Mandarin II...nak kena kodek balik yang lama punya....lomah-lomah....

apa pun, wake up husna...wake up.....bagi semangat sikit...anak dah 2....study kena lagi pulun la macam push anak time bersalin...eh??? hover je tuh....hehehe...nak kena ajak papa pie MPH lah...cari pen, pensil....yang mana dah tak leh guna....boleh jugak belek kad untuk Haiqal...dah semangat nak belajaq tu....kalau sebut abc, dan-dan jari mula mencari apa-apa perkataan dia nak tunjuk...dah tau bird, chicken, cicak....eh comel tau bila Haiqal sebut cicak....bukan sebut cak...dia terus sebut 'ci-cak'...tapi slang dia la...hahahaha

dah, tu je


*internet laju, tiap-tiap hari ai leh update blog*

Teringin

haishhhh...baru hari ke 35...eh, betoi ntah...rasa macam dah habeh pantang ja pon....hahahahahah *gelak syaitonnnn...nampak sangat aku ni tak berapa nak pantang...keh3*


aritu aku dok berkhatib kat laki aku nak makan pizza....masa tengah mengandung lagi dah dok berbunyi-bunyi...tapi tak jugak makan-makan...pastu tadi ada budak opis datang melawat bb...niat hati nak masak....tapi bila si kecik ni asyik je nak menyusu, si Haiqal pulak nak bertempek, ikot punggung aku bila pie sana sini...okeh, terus tak jadi....then adik aku bagi idea suh order piza....yeahhhh, gud idea....terus call PHD...setel, buat ayaq aje lah....dan dah tak teringin nak makan pizza dah  ;)


tapi masih terasa nak yang ni




dan yang ni



tapi tak leh lagi.....kenot-kenot.....kang muncit sampai ke tua aku jugak susah ati...bagi hilang muncit dulu, kang aku tibai hat ni tiap-tiap ari...eh??? hahahaha


tapi kan.....aku tak tipu....berpantang kali ni, ayaq ni la yang bagi aku rasa fresh.....serius, even orang cakap boleh ja nak minum ayaq oren, ayaq kopi, ayaq milo...susu pa suma....tapi aku tak rasa yang tu boleh bagi kepuasan kat aku pon.....yang aku nak, hat ni ja.....






perghhhhh....nikmatnya....tambah-tambah kalau dapat yang baru ja mendidih, tambah sikit ngan ayaq masak....aku ja yang tau betapa sedapnya ayaq suam ni....seriusssss...aku tak tipu....kadang terasa sampai dalam perot ayaq ni turun.....haaaaaaa, nampak sangat aku menikmati ayaq ni.....

T_____________T

20 September 2012

modern vs traditional

tak dak benda nak kongsi....cuma pengalaman....bukan pengalaman beranak....tapi pengalaman tempoh berpantang....tapi bukan nak kongsi yang pelik-pelik pon, cuma nak kongsi pasal barut....tau barut??? ok la, bengkung...tau??? yela-yela, nama modern....korsek...tau??? tak tau jugak tak yah la baca entry ni...kang payah nak paham... ;)

sejujurnya aku akui, masa kat Haiqal dulu....ala, taon lepas ja pon....aku cari set bersalin yang sekali dengan bengkung....sebab bagi aku, aku nak kembali selim macam anak dara dulu.....tapi kan, bengkung tu kurang membantu....nak beli PB, aku tak penah terpikiaq pon la......pastu masa kat Haiqal dulu jugak, aku berurut lepas pantang....ko ada??? kalau orang tua-tua yang ikut pantang larang, habeh la aku kena balun....tapi mak aku kan kewllll...lagi aku cakap aku seriau bekas jahit tu, mak aku tak panggil lah orang orang mai umah....muahahahaha....so kali ni, beranak no dua ni, awal-awal lagi mak aku dah bagitau...ada orang kampung ni yang boleh urut orang lepas bersalin....nak panggil mak mentua abang aku, jauh sangat...susah nak ulang alik....kalau aku nak, mak aku nak habaq....tup-tup mak aku balik bagitau, Jumaat ni Mak Ngah mai urut hang...3 hari...hah, esok lusa ja??? matikkkk laaaa...bukan apa, aku takotttt...huhuhu

masa mula-mula nak urut, benda pertama mak ngah tu tanya, luka jahit macam mana? aku cakap dah okei...tapi tak berani lagi la nak buat qeja berat-berat....mak ngah tu ok ja sebab bila kita cakap awai-awai macam tu, tak dak la dia urut macam nak ajaq orang bersilat....buat yang simple and smooth ja...tu pun aku rasa macam nak lari...sakit gak no....tapi aku pun satu hal, mai time aku malas, stokin pun aku tak pakai....kan dah masuk angin...bila dah nak habes ngurut, mak ngah tu tanya 'hang tak pakai barut ka?'  aku dah ketaq nak jawab...takot kena beletiaq...'ni angin banyak ni...mak ngah ada buat barut, kalau hang nak esok mak ngah bawak'...aku memang nak la....bengkung taon lepas ada lagi tapi macam tak membantu mengempiskan perot aku ja pun...bayangkan aku siap boleh sorok lagi lemak-lemak tepu tu tepi seluaq, padahal boncet....huh!!!!

Barut yang mak ngah bawak ni memang versi lain dari yang lain....siap ada uncang herba lagi....mak ngah kata yang tu untuk panaskan badan....dia suruh pakai time tidoq...tapi aku pakai time jaga, senang...kang pakai time tidoq, mau Zara terjaga nak susu, susah pulak....tapi kan, aku kagum dengan hasil dia....baru pakai dua hari aku dah nampak perubahan....waaaa, kagumnya...tak nyesal beli....even mak tu buat guna kain perca, buruk ja rupa....tapi wowwww!!!!!
mak ngah tu siap bagi dengan boros la, minyak celak, minyak angin, serbuk apa nama dia ntah dengan makjun ka apa nama dia ntah...kali nie aku nak makan ubat tradisional lah pulak....bagi sesapa yang berminat nak tau pasal barut tu, sila pm saya....untuk orang yang banyak angin kat perut tu sesuaiiii sangatlah pakai....aku dah rasa kekempisannya...anda bila lagi????

Kebetulan

Kebetulan....memang kebetulan....baru kemarin aku bermonolog sengsorang....'taon lepas masa pantang kat Haiqal, ada gak aku khatam cerita kat TV sampai habeh....taon ni tak dak ka cerita yang best yang bleh khatam?' pastu kan.....aku dok tukaq-tukaq channel....al-maklumlah, cuti 3 bulan...kelas pon tak start lagi....dari aku buang masa pikiaq benda bukan-bukan, benda tak dak faedah, bek aku tengok tv.....tapi ada channel yang aku addicted, apa lagi, 702 lah.....dah ada cita baru 'Up All Night'....anak dia, gila comelllllllllllllll......nama Amy.....tengok muka bb tu, serius rasa macam nak cubit-cubit, nak penyet-penyet.....terus nak tengok dan tengok dan tengok lagi.....mana tau Zara besar sikit ada iras-iras Amy....hahahahahahakkktuihhhh *perasannakanakmacammatsalleh*











tengah aku dok cari channel apa yang menarik, tetiba tertekan channel 105...ada cita 'Kawin Masal'....


haaaaa....cita ni la aku khatam taon lepas.....dari pukul 7.00 - 8.00 malam, jangan harap orang len leh tukaq channel....tv tu aku yang punya....sambil menyusu Haiqal, sambil tengok tv....kalau  aku terlepas yang pukul 7.00 punya, aku sabaqqqq....sabaq tunggu hat pukul 11 malam  punya...kalau yang tu terlepas jugak, aku tunggu ulangan keesokan punya....muahahahahaha...gila pulun tengok cita nie....sebab tu aku kata kebetulan....ni time aku pantang kat Zara, ada lagi ulangan cita nie....setiap Isnin - Jumaat, pukul 12 tengahari kat channel 105....arini baru episod 8 kalau tak silap....perghhhhh, melekat lagi la aku depan tv......

sambil menyelam, sambil minum ayaq orang kata....sambil tengok cita yang dah aku tengok taon lepas, aku mencari-cari jugak cita yang menarik untuk tontonan umum, khasnya aku....eh??? hahaha....masih tak dak yang berkenan....tapi kan, aku baru tau yang cita Trilogi Cinta ada lagi sambungan dia....aku ingat depa ulang hat taon lepas....tapi dak...mak aku kata tu sambungan, cita ni setiap hari Khamis, jam 10 malam.....episod kali ni habeh taon depan....punya lama....tu yang aku tengah pertimbangkan, perlu ka dak aku tengok...lama tu...dah la seminggu sekali....kang tak feel....tengoklah nanti macam mana....malam ni tengok sekali lagi, kalau sambungan dia tetap sedap untuk buang masa depan tv, ok aku tunggu...kalau dak, carik channel lain lah.... T____T

dan kebetulan yang membuatkan aku  tersenyum sengsorang....pasal anak-anak aku

Haiqal = lahir 23 Jun

Zara = lahir 24 Ogos

*tarikh selang sari even tak sama bulan.....abang beranak awal sari....aku ingatkan nak beranak tarikh yang sama, tapi dak*

Haiqal = beranak 11.16 malam

Zara = beranak 10.09 pagi.....

* yang ni nampak jauh beza dari segi masa, tapi 10 dan 11, macam berturut ja kan*

Haiqal = lahir Khamis malam Jumaat

Zara = lahir pagi Jumaat

*Alhamdulillah....rasanya aku ada sebut kalau boleh nak anak aku lahir hari Jumaat....tapi aku sebut masa kat Haiqal dulu...tak sangka Dia masih memakbulkan niat aku itu....Syukur*

Haiqal = 3.46 kg

Zara = 3.3 kg

*lagi sikit nak sama berat Haiqal.....tapi kalau boleh tak mau la besaq sangat*
:)


kebetulan yang indah kan


T___________________T

16 September 2012

Tips Kurus Selepas Bersalin

Haaaaa, bagi sesapa yang tengah pening macam mana nak dapatkan potongan badan yang cun-melecun selepas bersalin.....meh sini aku bagi tips.... tak yah buang duit sekupang pon...tak yah susah ati pikiaq nak pakai korsek jenis apa, jenama apa, saiz apa.....ni duduk je...boleh goyang kaki kalau rasa senang ati....kalau susah ati boleh hantuk kepala kat dinding....senang bukan???


























nak tau tipsnya???








sonang ja....



tempek gambaq masa zaman muda belia kat dalam bilik, zaman kurus gittew....masa nak makan, bawak gambaq tu letak sebelah pinggan...pastu sambil makan, sambil tengok gambaq....kompom tak lalu bila mengenangkan badan yang makin gedempol....kompom makan ayaq mata berjurai....kompom terus tak lalu makan....kompom boleh selim balik.....muahahahahaha


macam aku, tengook gambaq ni terus rasa nak nangisssss




































ok....mari muntah beramai-ramai





sekian



15 September 2012

Zara Hadeera binti Zulfahimi




Assalamualaikum dunia 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nama : Zara Hadeera binti Zulfahimi

Tarikh Lahir : 24 Ogos 2012 (Jumaat) bersamaan 6 Syawal 1434H

Masa : 10.09 pagi

Tempat Lahir : Hospital Daerah Kulim

Berat : 3.3 kg







Alhamdulillah.....dah selamat....arini dah masuk ari ke 23 aku dalam pantang....memang nak hapdate....tapi.....huh, malas nak cakap....kang kata aku merungut...takkkkkkkkkk.....tapi memang tak menang tanganlah wa cakap lu....aku ni tiap-tiap hari  baju dalam mesin basuh....kalau bukan baju Zara kena taik sebab berry banyak, dia pancut pas mandi kena towel....tak pun baru nak salin pampes si kecik ni dah pancut dulu....tak ke aku kena membasuh tetiap hari??? loteh den....tapi tak pa, selagi boleh jadik surirumah, jadi je la...kannnnnn...nanti dah qeja, dah tak leh spend masa untuk anak-anak ai macam sekarang....anak-anak...ouchhhhh




petang lepas bersalin.....muka orang tak larat...bukan tak larat pangku anak, tapi letih bersalin pon tak hilang lagi.....kali ni proses bersalin dipermudahkan oleh-Nya....yang sakit + ngeri bagi aku proses jahit-menjahit....huwaaaaaaaaaaaaa, tak mau ingat dah....kalau ingat jugak kompom rasa 'abang, anak kita dua orang ni jadi la na....ayang serik dah bersalin'.....nak cita pun tak sanggup....tak pa la, nanti aku cita pengalaman bersalin kali nie...beza....memang berbeza.....




tidoq bukan men ralik lagi.....tapi lani dah banyak akai.....bukan adik ja akai, abang pon sama....kadang sebelah tangan pangku adik menyusu, sebelah lagi tepuk abang nak lena....tu pon kalau abang nak lena....kalau dak, sebelah lagi dok ajaq abang nyanyi....dak pon layan abang men game 'talking baby babsy'.....sampai kadang melayan anak-anak aku yang tak lena....mata pandalah aku sepanjang berpantang nie




kuning....tak dan discaj ward dah kena kuning....terpaksalah aku bermalam lagi kat hospital.....naseb baek hospital ni ok....sebelah anak, katil mak....katil pon rendah, senang nak bangun duduk....kalau katil kat ward tu, jenuh beradoiiii.....tinggi kemain...aku dah la kemetot....mai sebelum bersalin ok lagi nak panjat-panjat...dah bersalin, erkkkkkk......seriaunyaaaaaaa







abang aku kata, kalau luruh tali pusat kena cukuq kepala.....Zara hari ke-6 tali pusat dah luruh....tapi Haiqal dulu lagi awai.....hari ke-4 dah selamat......tapi cukuq rambut dia lambat sikit sebab balik dari Putrajaya pun dah masuk 2 minggu pantang kalau tak silap....adik ni dah memang kat kampung, so senang la sikit nak buat itu ini...InsyaAllah, kalau ada kesempatan, nanti nak buat kenduri akikah Haiqal + Zara sekali.....tapi masih dalam perancangan....senang buat dua-dua, tak payah pikiaq banyak dah....  ;)


hurmmmmm....tu je la kot wat masa nie....nanti aku ada masa aku update lagi...nanti yaaaa



*kodek-kodek gambaq Haiqal masa kecik-kecik dulu, jumpa nie....*







Adik, cepat besaq....nanti leh possing cam abang....

06 September 2012

Selamat Hari Raya Semua ~ Raya 2012 ~

I'm cominggggggggggggg

dengan hapdate terkini....

rasanya masih belum terlambat aku nak wish

 'SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN'

semoga dengan kehadiran Aidilfitri tahun nie, dapat merapatkan lagi ukhwah sesama kita....tak kira tua atau muda, miskin atau kaya, walau kat mana pon kita berada.....ceeewaaah, cam ayat iklan TV....muahahahaha

ye, dikesempatan ni jugak, aku memohon ampun dan maaf pada kalian semua, yang mana ada tersinggung, tersentap, tersakit ati dengan aku selama ni, sama ada secara sedar atau pun tak, 0-0 la kita ye.....serius, tak sempat aku nak mintak mahap awal-awal.....aku banyak benda nak kena pikiaq raya taon ni.....orang cuti seminggu, aku cuti 3 bulan....tu yang banyak ja nak kena susun itu ini....hahahaha....ayat cam hareeeemmmm....

anak-anak tengah tidoq, sempat la aku kodek blog sat....sementara brokben ni masih berfungsi...ni adik aku kalut nak kena pie umah abang aku la pulak, senyap la lagi aku pasni....dont miss me ya  ;)

dah, tak mau beletiaq panjang-panjang...eh, dah posa 6 belum??? cepat, selagi Syawal masih ada....selagi nadi masih bernyawa, buat la apa yang patut untuk bekalan kita kat sana


apa lagi, meh layan gambaq raya



Hepi Family 2012


Raya taon ni tema biru turquiose.....tapi ada yang tak ikut tema pon....termasuklah aku...
besa la orang preggy nie....tengok baju lawa dah...tanya saiz paling besaq sekali...bila try,hampeh + hampa....ada tangan dah ok, ketat pulak kat perot...bukan setakat KLCC, uptown semua aku cari...tapi tak dak yang berkenan...malam last sebelum balik kampung, kami pie The Mines....nak ambik baju Melayu papa dan Haiqal...time tu la aku dah macam lipas kudung pie masuk kedai tue, kedai ni cari baju....at last, dapat jugak...tu pun kat V-Mum.....kaler biru tak dak...ada sikit ja biru kat kaki....apa-apa je la..asalkan ada baju

T________T



sayang mak ketat-ketat



mak, kak chaq mintak ampun dan maaf  banyak-banyak...halalkan makan minum kak chaq




adik-adikku......wif Balqis




yang ni kena salam lama sikit
banyak nau dosa tue
abang,maafkan ayang eh




sayang kamoooo







luv dis pict



nak duet raya salam kaih




lagi sorang tak ikot tema
jenuh pusing Kulim cari baju
tak dak jugak hat berkenan....hoishhh, naseb bek tak terberanak




ciom  tangan lama skit...hat ni kaki powwww duet aku
ni dah selamat register kat UTM
tengah orientasi agaknya
abeh la hang kena buli...hahaha



lai-lai
sapa mau ini budak-budak



Haiqal yang mamai
`

berempat.....empat????
satu lagi dalam perot
bb tak mau keluaq lagi time ni




EXCLUSIVE :

nie ja gambaq pregnant aku ada sorang-sorang

sila abaikan background and decoration yang lain ye...hehehe



SELAMAT HARI RAYA


03 September 2012

sakit

huwaaaaa....sakit...memang mencabar keimanan beranak kali ni....bagi sesapa yang ingin mengandung @ tengah mengandung,banyakkan makan makanan berkhasiat tinggi,buah-buahan....ada yang doc bagi ubat tu,makan je la....semua effect bukan untuk masa sekarang tapi time bersalin nanti.....macam aku...entah vitamin apa yang tak cukup sampai kulit aku jadi cam na ntah....alih2 aku jugak yang tanggung hazab pas bersalin.....huwaaaaa,sakit noksss...jadi ahkak-ahkak,jangan malas-malas nak makan ye....jangan pulak asyikkkkkk dengan fastfood ja,kang bb besaq,lagi susah nak push.....orang tua-tua kata biaq besaq kat luaq,jangan besaq kat dalam nanti susah beranak....macam aku jugak...dalam takot-takot bb besaq,tapi nasik tak penah tinggai...fastfood lagilah...sat kepci,sat mekdi...tu x campuq aiskrim lah,piza lah....memacam...macam la pas beranak nanti tak leh makan....kannnnn.....malam ni papa pulak tak dak...dah balik Putrajaya...disebabkan keadaan masih tak sembuh sepenuhnya,bb aku post tidoq dengan mak....haiqal aku post tidoq ngan adik aku....aku tidoq sengsorang sambil hapdate blog....

ehe