24 Disember 2014

Laksam


Bismillahirrahmanirrahim....................

Lapaq wei...makan pagi tadi ja.....sebelum mai qeja....panaskan lauk apa yang ada, mintak Pak Zul uruskan anak pagi nie....bukak tv, makan....sebut pasal panaskan lauk....Isnin lepas aku ada course....Pengurusan stress...best....so fasilitator tu mintak senaraikan, satu kebaikan yang kita dah buat pagi tu....aku dengan senyum lebar tulis 'panaskan makanan untuk suami'....hoiiiiih, kemain bahagia aku boleh buat macam tu.....tapi bila fasi tanya, semua satu dewan gelak!!! sebab fasi kata, 'panaskan makanan untuk suami??? bukan masak yang baru...sian suami'.....hahahahahaha...aku pon gelak jugak la....rare kot kebaikan aku pagi tu.....tapi malu pon ada, sebab ada yang tulis 'masakkan sarapan untuk keluarga'.....so, tak pepaham lagi ka aku macam mana??? muahahahahaha......ni baru jumpa makanan....aku bizi....even bos tak dak, tapi qeja tetap on.....tak sempat aku nak bersosial....hahahaha...tapi tak pa, semoga ada keberkatan disitu....T_____T

Laksma ni pie beli dekat Jakim tadi....biasalaaaaaa, Jakim mall......dah 2-3 hari aku tahan diri dari nak pie, hari nie tewas jugak....semalam aku pejam mata, tapi dah pukul 3 menapak jugak ke jakim...nak ambik duit....tapi tengok ada la stall aka booth yang tak tutup....sempat jugak rembat baju tidoq dekat anak-anak....4 pasang kot....muahahahaha





Kiri kanan kerja.....kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...kiri kerja hakiki sebagai Pa....kanan kerja hakiki sebagai student.......stress Pak Zul bila aku dah 2 hari dok hangkut lappy dia bawak mai opis.....pinjam laaaaa, sem ni ja kot nak hangkut....sebab ada software spss aku install dalam tu....kat pc opis tak dak.....sanggup nak beli lappy baru....hamboiiiih, banyak nau duit....bak sini skit......... *kipashujungtudung*


18 Disember 2014

Anak dara kena gigit!!!

Omaiiiii....hati mak mana yang tak terjentik bila ambik anak dari pengasuh, tengok tangan dah berbirat.....tak ingat dah bila, ada kot 2 minggu lepas....dalam hari Selasa, aku ambik Zara.....aku perasan kat tangan dia macam ada something ja....aku ingatkan kayap, sebab ada 1 bulatan tu tapi tak bersambung...yang aku nie ambik la losyen tonyoh, mana tau  kot hilang....

Tup-tup esok tu, aku nak ambik Zara....terus terperasan tangan dia....tambah lagi 2 tempat....then pengasuh bagitau Zara kena buli dengan anak dia, satu hari si Najib tu kacau....kalau tengok ada bekas gigit tu, semua Najib la buat.....apa????? Najib gigit???? Pannnngggg sedas!!! tapi tu hanyalah khayalan semata-mata....aku ni siap boleh lagi tanya, menangis teruk tak??? cool kan....padahal dalam hati, macam-macam perkataan dah aku nak keluarkan....huwaaaaaaaaaaaaaa, sian anak mama

Esok tu, terus cari jalan tak mau hantar Zara dekat pengasuh....seb baik la dah register sekolah taon depan....tinggal bulan nie je lah nak hantar pie pengasuh pun.....gilir dengan Pak Zul....kadang Pak Zul jaga pagi, petang kang aku pulak ambik turn....bawak Zara pie ofis ka.....dak pun Pak Zul la bawak....sebab sakit ati tak habeh lagi dekat si Najib tu....padahal budak je pon....sebaya Zara jugak....Arghhhh tak kira....budak ka, orang tua ka, aku tetap sakit ati....rasa nak pulas-pulas ja telinga Najib...eh...over??? hahahahahaha

Disebabkan kes tu jugak, aku terpaksa bawak Zara mai ofis....satu hari kot....sebab Pak Zul ada hal, tak leh nak jaga...








tudiaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....dia punya buat qeja....ni aku malas nie.....tak boleh buat qeja kalau bawak budak-budak nie....ada ja dia nak selongkaq......kang aku tinggi sora kang, budak opis kata mak tiri pulak kan....kalau aku tak biaq, satgi dia kalut nak menyusu....biaq ja la dia buat qeja....tidoq pon dak....aku ni berani bawak sebab bos tak dak ja.....curi-curi masuk bilik, menyusu si Zara...ingat nak lena.....sampai kesudah tak lenaaaaaa


Ni sesi petang....dia panjat meja aku, ambik polistren....dia koyak, dia cabut polistren bagi jadi kecik-kecik.....penuh polistren ja bilik aku petang tu....tak pa la nak, mama redho ja.....dari anak sakit kena gigit, biar la mama sakit ati kemaskan tempat yang anak sepahkan....ye dak




Petang tu, balik rumah.....buat perangai....iyelah, tak tidoq satu hari.....aku masuk toilet, nak  mandi....dia punya mengamok satu rumah....dok meraung....hek eleeeeeeeeeee, mama mandi je pon....tak larat la mama nak melayan...dah la dari pagi sampai petang dok melayan kerenah dia.....aku pon mandi buat tak tau.....lepas mandi, aku sembahyang....keluar bilik, tengok dah terlelap....alololololo, sian anak mama....tak dak orang peduli....tup-tup lena atas karpet macam tu ja.....rasa bersalah pon ado.....angkat letak dalam bilik, bukak ekon kuat-kuat....hilang rasa bersalah dekat anak...ekekekekeke



16 Disember 2014

Litte Penang Cafe @ IOI City Mall Putrajaya

Putrajaya kini dah maju setapak.....dah ada mall baruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...yippa...nama dia 'IOI City Mall'.....dekat ja dengan rumah....tapi Alamanda dekat lagi la.....baru bukak bulan 10 aritu....aku dah pie 2 kali....mula-mula, saja nak melawat kawasan....second time, pie lepak makan.....buntang bijik mata tengok kedai kat situ....banyak butik-butik yang ada dekat KLCC bukak dekat situ....so next destination untuk cari baju raya anak dah nampak dah la kat mana.....tak yah pie KLCC dah  ;)

IOI City Mall nie besaq gedabak....gila besaq.....aku malam tu pie dalam pukul 9, melawat kawasan la katakan....pukul 10 balik....tu pon letih nak mamppp punya berjalan....tengok ada icescate.....aku boleh tengok je la....tak mau la aku cari penyakit nak main benda tu....Zara je kemain hover nak main....sendiri berjalan pon kadang sadung kaki....ada ati nak main icescate...ekekekekeke...kedai banyak....banyak pilihan....tapi sedih jugak la sebab banyak kedai makan bukan untuk orang kita....aku kan nak makan kat tempat yang ada tanda halal ja....tu pun HALAL Malaysia je aku berani nak makan...hat lain, aku pikiaq doplohpat kali dulu, kesudahnya tak makan jugak....heeeeeeeee

Baru-baru nie pie lepak dekat Little Penang Cafe



Kedai nie ada satu bukak dekat KLCC....dulu first time dating dengan Pak Zul, keluar dari kawasan Putrajaya, sini la.....tapi dekat KLCC....alasan Pak Zul, nak ajak teman cari perfume.......cari perfume sangat kan.....padahal nak ajak dating....saja la tue kan cari alasan.....takut aku tak mau pie....ai kan jual mahal time tu....ekekekeke


Mine....char kuew teow.....tapi macam kuew teow goreng je pon ha rasa dia....



Pak Zul punya....benda yang sama, tapi ni special....beza???? ada la kot udang lebih sikit dari aku punya....hek eleeeeee, udang je pon....baik oder hat biasa....kannnnnnn

pie tea.....boleh tahan la sedap dia....rasa dekat The Chicken Rice Shop sedap lagi kot....lagi crunchy gitu


Zara sorang dia perabeh 2 ketoi pie tea.....sebab tu aku tak susah ati bab makan untuk Zara...dia akan makan, makan dan makan....semalam Pak Zul ada dinner dekat Holiday Inn....aku malas masak...Haiqal request nak donut.....terus usung budak-budak nie lepak Alamanda, cari big apple....then lepak Old Town....mula-mula Zara habiskan seketul donut....pastu dia pow donut Haiqal...then sambung makan nasik.....huwaaaaaaaa, aku pulak rasa tak cukup makan...hahahahaha...tu tengok badan dia gedebab....dukung pun lenguh tangan....


Budak akai  banyak.....abaikan mama kat sebelah tu T__________T

tue je citanye....baiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii





12 Disember 2014

Need vacation

Arghhhh....agak stress di hujung-hujung semester nie....macam aku cakap la, minggu nie last kelas....tapi ada ja esaimen yang belum siap....haishhhhhh, susah ati....minggu nie saja ada 2 test....dan test ni adalah antara yang menakutkan sebab lecturer agak strict di situ....tak berani nak toyol bagai....ekekekeke

Dan disebabkan last kelas nie clash pulak dengan family day office, makanya aku terpaksa pilih attend kelas.....waaaaaaaaaaaaa, rugi...habeh la tv 42 inci aku tu.....sobsobsob

Lepas habis paper sem ni, ingat nak ajak Pak Zul lepak mana-mana...dekat-dekat sudah....bayangkan voucher aku beli dekat groupon burn cenggitu ja sebab aku lupa semua benda tu ada expired.....aku ada beli dekat Tiara Beach Resort PD, lupa.....cek tarikh tengok dah expired....rugi 80 hengget....then lagi satu dekat Gold Coast Morib..sampai ujung taon nie...tapi aku tak dak masa nak pie...dah tak sempat....seb baik ingat...so aku suruh je kakak opis aku pie....tak yah bayar, pie je la lepak anak beranak....lagipun kalau check in time cuti sekolah nie ada surcaj, so suruh dia bayaq surcaj tu je lah....hat lain, anggap la tu cabutan bertuah kat dia....dari burn kan....

Dah, tu je nak bebel



10 Disember 2014

New Buddy - Note 4


Yeay.....dapat surprise Samsung Galaxy Note 4 from Pak Zul......*lompatbintang*...Actually aku tak penah pon terpikiaq nak tukaq henpon baru......tapi Note 1 aku dah mula buat perangai....sat-sat naik 'insufficient space'....bukak wassup, tertutup sendiri....bukan gallery, tertutup jugak...bukak fb, pon sama...kena download apa ntah....mula-mula tu aku boleh terima lagi la....iyelah, henpon dah 2 taon lebih....mungkin ada wayar cabut kat mana-mana...ye dak....restart nanti okei lah....tapi dah sampai tiap saat kena restart then kena delete semua application dalam hp, kena delete gambaq bagai...tu pon asyik insufficient space, bengkek jugak la ati....wassup kat Pak Zul, ngadu pasal henpon buat perangai....aku mintak henpon dia je pon, sebab banyak sangat henpon yang dia dok guna...bak la satu...aku setakat nak sms, call, wassup, tangkap gambaq + fb je pon function yang aku nak guna...hat lain tak ler sangat...

Tup-tup nak dijadikan cita, malam tu aku tertidoq awai....awai gak kot, sebab aku tak sedaq Pak Zul balik qeja pukul berapa.....aku sedaq, rasa ada benda ja kat sebelah....ingatkan bantal Zara ka apa.....aku pegang, tengok casing Note 4....aku tengok Pak Zul masuk bilik...aku pejam mata balik, buat-buat tidoq.....then bukak mata, tengok sekali lagi.....omaiiiiiiiiiiiiiiii, Note 4 okeh....terus bangun, buat-buat tak paham ni untuk apa.....padahal dalam ati happy kemain...hahahaha....tapi jauh kat sudut hati, aku sayang duit.....aku bukan request henpon baru pun, aku nak tukaq hat lain ja....pakai yang 2nd hand pon tak pa....tapi dah dapat, ai okeiiiiiiiiiiii jerrrrrrrrrrrrr....hahahaha....Alhamdulillah....Thank you Papa....
padahal malam sebelum tu baru ja aku cakap, 'dah lama abang tak buat seprais'......then Pak Zul balas, 'bersyukurlah dengan apa yang ada'....yela yela yelaaaaaaaaaaaaaa   T_______T


Wajah baru my buddy....lepas nie usung ke sana sini lah....tapi sekarang nie pun aku tetap usung jugak note1 aku....sebab ada lagi data-data dalam tu yang aku nak.....terus terang cakap, aku bab henpon ni blur sikit....bukan sikit, banyak gak kot....aku dah mula risau, nanti contact no dalam henpon lama macam mana....sms? wassup? dan paling penting, gambaq......aku nak guna lagi semua benda tu.....Pak Zul la tolong backup semua....dia nak ajaq aku, tapi aku buat-buat tak paham...sebab aku memang malas nak paham benda-benda nie....aku tau nak guna ja.....aku tau kalau aku nak call orang sana sini, make sure semua  nombor ada.....ecececehhhh, tak reti nak syukur langsung kan.....pang nak???


Aku pun tak dak la sempat sangat nak godek apa application, innovation yang ada dalam Note 4 nie...cumanya semalam kot, tengah panaskan enjin qeta nakbalik rumah aku godek sikit-sikit....sebelum nie, dalam henpon yang penah aku guna, aku cuma jumpa 'fligh mode' je kan....tapi yang ni, siap ada 'car mode'....aku pun tekan, sebab kang aku nak drive....


Pastu keluaq nie, 


Aku pun sebut la 'Hi Galaxy'.....then aku tekan 'phone'.....dia suruh aku cakap contact person yang aku nak....aku sebut 'abang'....then keluar la senarai 'abang' dalam contact aku....see, semua nama Pak Zul okeh...tak dak 'abang' lain selain Pak Zul dalam contact aku.....bukan setakat contact hp, bahkan hati aku yang tulus mulus ini hanya ada Pak Zul....gittewwwww...hahahahaha



Pastu dia tak faham, dia suh aku specific kan 'abang yang mana'....aku sebut sekali lagi 'abang'....yela, omputeh nak translate Melayu, memang la omputeh tu tak paham...dengan slang ntah hapa-hapa....

Bila sebut abang, keluaq hat nie pulak


terkekek aku gelak.....bongok punya omputeh....'Abang' laaaaaaaaaaa, bukan Pak Lang....hahahaha

Then aku try tekan message pulak....keluaq yang nie



so aku boleh sebut contact mana yang aku nak message.....tup-tup message masuk....dia tanya nak bacakan ke tak....aku pun sebut 'Read'...dia pon baca dengan penuh fasih dan slang.....berdekah-dekah aku gelak sebab tak paham....bahahahahahaha...bengong punya omputeh....bayangkan message melayu yang penuh short form tu dia baca ikut slang dia.....tak ke haru biru jadi message tu....tak membantu langsung....hahaha

Aku try pulak music, macam biasa...sebut je tajuk lagu....karang dia mainkan....


Last sekali aku tekan navigation......dia tanya nak pie mana, aku sebut home.....terus cepat-cepat dia search 'home'....tapi disebabkan aku still tak setting address bagai, dia tak leh find that location....


Boleh kan dok bergelak sorang-sorang dengan henpon baru nie....memang release tension kot....hahahaha....sapa nak try, meh la pinjam....ke aku sorang ja yang baru tau ada 'car mode' nie???? boleh dok buat chewi sorang-sorang....bahahahahahahaha

kbai

08 Disember 2014

Exam, please be nice!!!

Yuhuuuuuuuuuu....mak bizi.....qeja opis tu memang dah qeja hakiki....tambah-tambah pulak nak family day, dok kena kolek duit kat pegawai la...bila kira, terlebih-lebih la pulak...haishhhh, mana pulak mai duit hat lebih-lebih tu...kalau duit sendiri maybe la aku happy...ni duit orang, jenuh pikiaq sapa yang bayaq terlebih ni...adoiii la

Macam yang korang tau, semester nie kelas aku tiap-tiap minggu....dulu 2 minggu sekali ja....sekarang ni tetiap minggu travel ke Puncak Alam....letih sebenarnya....macam tak cukup rehat...letih badan, letih otak...mai lecturer yang okei, dia faham, setakat quiz tu nak jeling-jeling nota dia pejamkan mata ja....tapi mai yang treat kami as PJJ student like fulltime student, memang sakit la....nak meniru dah tak boleh, nak bukak buku pon tak boleh....hadap je la paper tu..

Minggu depan last kelas....tapi esaimen belambak lagi yang tak siap...dah ler semester nie aku ada ambik Academic Project...kena distribute questionnaire bagai....then nanti ada viva....in english....tak tau la apa yang aku nak mengarut time present nanti...fuhhhhhhhhh, mendebarkan....report pon tak siap lagi

Dalam dok kelam kabut tu, tetiba budak kelas update dalam wassup yang jadual exam dah keluar...omaiiiiiiii, cepatnya.....kelas tak habeh lagi nie, jadual final exam dah ada....bertambah stress mak!!! dah tu ujung bulan nie dah ada core paper....*nangishentukkepalakatmeja*
T_____T

Dan lepas exam ni, aku nak rehat puas-puas....dah lama tak balik kampung...dah rindu dekat mak dah....dulu sebulan sekali terpacak kat kampung...ni dah 2 bulan...sabaq na mak, nanti kami balik...mesti mak rindu Zara kannnnnnnnnnn...asal aku pegang telefon ja, 'tokkkkkkk, tokkkkkkkkk'...sayang sangat lah tu dekat tok dia...



03 Disember 2014

Love Story - You & Me


Kalau dengaq ja lagu nie...kompom senyum sorang-sorang....
Lagu ni zaman awal-awal kenal Pak Zul.....cuwet angat.....

euwwwwww....hahahahaha

02 Disember 2014

Roti Sarang Lebah

Dah lama teringin nak rasa....nak buat memang takkkkkkkkkkk la....aku bukan tangan orang buat apa semua jadi....disebabkan roti sosej gulung tak menjadi....disebabkan piza aku tak jadi....terus aku nak lupakan pengalaman-pengalaman ngeri membuat apa jua makanan berkaitan roti....hahahaha....so semalam aku order ni dekat kakak opis


Roti Sarang Lebah - Chicken Fross



Roti Sarang Lebah - Butterscotch


Masa dapat pagi tadi, perasaan nak merasa tu membuak-buak....terus aku lupakan azam diet aku buat masa beberapa jam....tengah pulun makan, bos lalu....takan aku tak ajak...bos rasa sikit, bos puji sedap....tapi memang sedapppppppp ponnnnnnnnnn.....aku makan yang butterscotch tu....habis sebekas kat aku sorang....tak sempat nak bawak balik bagi anak rasa....muahahahaha

Petang nie nak makan chicken fross pulak.....memandangkan aku tak makan nasik, boleh la aku balun roti ni cukup-cukup.....*padahal karbohidrat jugak cik own oiiiiii*

Tengah taip ni pun rasa tertelan-telan ailioq tahan.....nak makan sekarang kang nampak sangat aku kelaparan....sabaq sat....pie semayang dulu....bagi sapa-sapa yang nak try order, boleh usha fesbuk 'Juliana Ali' dengan tag line 'Jemah's Homemade - Taste That You Will Love'.....tak kalah tag line pon....ekekekeke
Boleh la sapa-sapa nak selit order....COD area Putrajaya sahaja.....rm6 sebekas...banyak lagi yang Kak Jue aka Jemah nie jual....durian crepe, tiramisu cake, cheese leleh...macam-macam lah...try la usha...very recommended

Dapnye nie....Yummeh!!!!


26 November 2014

G.E.M.O.K

Bila bangun pagi, pakai baju kurung dah mula rasa sendat....sarung kain dah melekat-lekat kat paha....itu tandanya empunya diri dah makin gemuk lebar ke tepi.....aku sedar diri ini....dah ler pendek....kalau gemok, tak ke macam penguin??? dah la semua baju yang loose makin sendat...siap paha kiri belaga paha kanan.....apa cer??? eh eh eh....kemain sayang Pak Zul kat aku kan bagi makan sampai lebor tak semenggah....hahahaha

Zaman dulu nak cecah 36kg senyum je wei....lepas kawen, still boleh maintain setakat 38 kg.....anak dua, up sikit jadik 42kg....42 kilo tu aku rasa sedang elok lah kot......semalam pie check up anak-anak.....biasalah anak-anak ai.....masuk ja bilik nurse nak timbang, mula masing-masing meroyan mencari paha mama nak menyorok....hello, besaq sangat ka paha mama tu hampa nak menyorok pon.....kesudahnya, mama kena naik sekali penimbang....eh, aku suka je sebab aku akan tau berat aku berapa....memula aku dukung Zara....ada la kot 50 lebih ++.....then dukung Haiqal, pon sama, 50 ++...tak ingat dah.....dan saat yang dinanti pon tiba...berdebor pulak naik penimbang semalam, sebab aku kan sedar diri....siap cakap dengan nurse, 'ntah-ntah mak dia saja dah 50 kg'....hoi, ai is takut.....hahahaha

Naik penimbang, bacaan tu sat turun naik.....last sekali stop dekat 44kg.....OMAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.....catat rekod....aku tak penah cecah berat tu pon wei.....paling hebat bagi aku 42 kg tu la....dah rasa habeh ringan dah untuk badan macam aku ni....tetiba timbang naik lagi 2 kilo....nak pitam rasa....over angat....hahahaha....dan-dan berazam tak mau makan nasik....bukan.....nasik kena makan, tapi siang ja....malam makan hat ringan-ringan....masalahnya makanan ringan aku tu, ringan ke???

semalam balik ja rumah, lepas Maghrib terus kayuh basikal



Pak Zul punya.....nak beli terketaq-ketaq...alih-alih dok tercorok kat tepi nie ja....guna dak pun....disebabkan aku dah bertekad nak kurangkan 2 - 4 kilo berat badan, maka basikal nie aku yang punya buat sementara waktu.....actually, kesedaran tu dah ada dari hari Isnin lagi.....malam tu aku punya kayuh sampai 5 kilometer.....turun basikal terus flat.....berpeluh-peluh.....sampai nak terlena.....agak-agak, terbakaq dak lemak aku kalau aku lena terus??? hahahaha

Semalam pon sama....kayuh lagi 5 kilometer.....malam 1st tu aku tak warm up apa langsung.....sebab tu habis ja kayuh aku flat gila....siap pening kepala bagai...jenuh berzikir bila la nak cukup 5 kilometer nie....lambat nau......semalam aku exercise sikit....tarik napas hembus napas je pon.....buat yang simple-simple....then baru kayuh basikal....mind set aku dah target, nak setel kayuh 5 kilometer dalam tempoh 20 minit.....banyak lagi qeja aku nak buat....kalau dah berjam-jam dok kayuh, laki anak nak makan apa??? tapi semalam dah makan kat luaq, sebab tu awal sikit aku mengayuh...hehehehe...setkan masa, 5 kilometer dalam tempoh 20 minit....berjaya!!!! hoyeeeee

Turun basikal, aku buat sit up pulak....nak kempiskan perut....beriya sungguh wei nak dapatkan berat badan yang ideal....hahahahaha

Hari nie tengok makanan pon takut-takut....kang termakan lebih, buat penat ja aku exercise malam-malam....makan nasik goreng sikit ja pagi tadi....petang pulak makan buah betik....itu pun dah terjeling-jeling tengok mee goreng kat sebelah....haihhhh, napsu makan kuat nau....sampai bos tegur, 'apesal awak nampak takut-takut je nak makan'.....'bukan bos, semalam saya pegi timbang anak, saya naik 2 kilo...tu nak kena diet tu'.....bos pon dan-dan cakap, 'aah la, muka awak nampak bulat dah sikit'......huwaaaaaaaaaaaa, bos nie kan.....

So malam nie....perlu meneruskan misi...nak kena pie cari penimbang, letak sebelah basikal....lepas kayuh terus timbang....kalau tak turun jugak, naik balik basikal....kayuh lagi sampai turun....turun 100 gram sari pon cukup.....boleh cenggitu??? hahahaha

Bertabahlah wahai Nurul Husna!!!!

Hepi besday bos!!!

Semalam besday bos aku.....sepanjang hampir 7 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam nie, ni bos aku yang ke 6 penah aku jaga.....gila kan.....macam tiap-tiap tahun pulak aku bertukar bos....muahahahaha....inilah realitinya bergelar PA......tetiba ada reshuffle, bos baru bawak PA dia......PA yang ada sekarang kena la tendang jadi PA pool atau PA mana-mana bos yang lain.....kalau nasib baik ada la bos, kalau nasib tak baik, tak dak bos....jadi la pool.....bila PA mana-mana cuti, PA pool ni la kena ganti....best kan keje PA nie.....erkkkkkkk!! *matakeatastangankebahu*
 eh best oooo....dapat bilik, ada privasi....pegawai pon belum tentu boleh duduk bilik...kena gred 48 ke atas baru layak....ko hado??? ekekekekeke....syukurrrrrrrrr



Happy je kan tengok muka bos....biasala, besday gurl....maintain muda gittew......as usual, mana-mana bos yang aku jaga, tiap kali besday kompom aku akan celebrate sikit-sikit.....beli kek + card.....card tu aku akan mintak semua pegawai sign + wish....baru bos hepi nak keja....kita pon hepi....kannnnnnnnnn....apa makna bos kalau tak dak PA yang menjadi tulang belakang.....tetambah hujung-hujung tahun nie, nak kena hantaq LNPT, mana tau dapat markah lebih ka......muahahahahaha...itu bukan niat sebenar okeh.... =)




Yang sebelah-sebelah tu share tarikh besday yang sama dengan bos aku.....ramai kot....nak beli banyak-banyak, memang idok ler....lagipun pegawai-pegawai ni bahagian lain.....kira ok la aku jemput potong kek sesama....potong je la....kek tak sempat merasa pon sebab depa ada meeting.....hehehehe

Btw, selamat hari lahir bos.....semoga terus sukses, diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan sentiasa ceria selalu......happy bos aku baca kad yang anak buah dia wish, macam-macam ucapan ada....siap ucap terima kasih dalam wassup group.....yang penting, kek tu saya belanja....eh???? motip???? hahahaha

21 November 2014

Jom update LNPT

Salam Jumaat...

Alhamdulillah, masih ada Jumaat untuk kita semua.....bos tak dak 3 hari, kena menggunakan masa yang ada sebaik mungkin....disebabkan dah hujung taon nie, jom kita update SKT + LNPT....nak tengok KPI kerja sendiri tercapai ke idok.....  Mana tau kot-kot taon depan ada rezeki dapat APC....ekekekeke

;)


19 November 2014

Haiqal's Report Card ;)

Alhamdulillah.....awal bulan Oktober lepas Haiqal dah habeh penilaian untuk akhir tahun....so minggu lepas parent kena setkan appointment untuk jumpa dengan teacher....yela, nak tawu perkembangan anak macam mana.....ada improvement ka, makin menurun ka, dok setakat tu ja ka.....jadiknya, aku setkan Isnin petang....sebab bos tak dak petang tu...boleh la mintak excuse sat nak pie ambik report card....

Untuk sekolah Haiqal ni, tak dak la report card macam budak sekolah rendah tu.....sesi bertemu dengan cikgu tu, cikgu akan tunjuk balik hasil kerja anak-anak sepanjang tempoh 6 bulan pertama dan 6 bulan terakhir bagi tahun semasa.....cikgu tunjuk jugak hasil exam anak-anak tempohari.....ada 3 paper ja pon....paper sains tak dak, itu untuk 4, 5 + 6 taon ja....setakat silibus Haiqal ni, semua yang basic-basic ja.....mewarna, mengira + mengenal huruf...


Tunggu turn....ni parent Ayin....awek Haiqal...eh??? hahaha
*aku pon baru tau ni ayah si Airin sebab dengar ayah dia sebut nama, mintak nak bawak balik Airin awal hari tu...1 kelas dengan Haiqal jugak*










Ruang dalam sekolah Alamria Kids....ni kat bawah.....atas ada lagi....Haiqal punya kelas dekat atas, kena naik tangga la.....bak kata teacher, jangan risau...sebab awal-awal taon lagi anak-anak yang kelas kat atas especially kelas 3 tahun nie, depa akan train macam mana nak naik + turun tangga dengan selamat.....bila aku tengok pun, tangga tak bahaya...tak dak bucu-bucu tajam bagai....

Yang ada sign 'KELUAR' tu tempat makan.....dulu celebrate besday Haiqal dekat situ la....tempat dia open air, senang untuk budak-budak makan....dan kalau umur 3 tahun, teacher akan ajar cara makan sendiri...baca doa....tapi Haiqal sampai la nie kemain liat nak baca doa.....tadah tangan ja, mulut kunci rapat...agak-agak rajin, dia sebut yang ujung-ujung ja....paling expert, doa tidoq....memang anak mama sungguh!!!! hahahaha


Ini kelas-kelas yang ada dekat bawah.....untuk pengetahuan, toilet kat sekolah ni diasingkan untuk boy + girl....kalau teacher nak mandikan budak pun sama, diorang akan asingkan.....macam ujung tu, class room 1....itu kelas Haiqal taon lepas....tak silap, kelas nie khusus untuk 2 tahun ke bawah....tapi baby bilik lain....ada lagi 1 bilik khas untuk baby  =)




Ok, my turn.....tengok tu teacher tengah bagi penerangan......nama teacher nie Wati...hai Teacher Wati....teacher ni la yang diberi tanggungjawab untuk jaga Haiqal masa aku pie qeja....dalam 1 kelas ada 4 teacher....dan setiap teacher tu dah ada selected student untuk dijaga....

Aku tengok, banyak yang teacher bulatkan sederhana untuk perkembangan Haiqal dekat sekolah...as usual, teacher akan cakap yang Haiqal is pendiam....kalau dengan kawan-kawan, kemain lagi bercakap...bila teacher tegur, terus kunci mulut....malu....hello, anak ai is a boy okei.....awat malu semacam tak tau.....adoiiii la........sebab tu part komunikasi dengan kawan-kawan dia dapat 5....hover eksaited.....hahahaha...siap teacher cakap lagi, Haiqal ni kuat mengadu...dah la dengan teacher tu mulut berkunci...kalau nak mengadu apa-apa, dia pie dekat teacher...dia kuis-kuis badan teacher ka, baju teacher ka....pastu dia tunjuk la mana kawan-kawan yang buat perangai....mulut tak bukak....ada emas okei....muahahahaha


So far, alhamdulillah.....aku bersyukur sangat dengan perkembangan Haiqal.....at least dia dah tau la a b c, alif ba ta, 1 2 3....baca fatihah *kena ikut orang baca jugak....boleh la setakat umur Haiqal tu....takkan aku nak expect dia teror semua benda kan.....agak-agak la nak anak cemerlang  gemilang terbilang pon kannnnnnnnnnnnn.....tapi kalau ada anak-anak korang yang lebih advance daripada ni, syukur alhamdulillah...lain anak, lain perkembangannya....




Dah setel bab report card, masuk opis.....angkut Haiqal sekali....tengok, habeh post it mama Haiqal kerjakan.......dan paling tak boleh blah, gambar bawah nie....aku kalut kat dapoq setelkan sinki bocor....Haiqal dengan penuh riang gumbira dok melukis dalam bilik.....mula-mula aku dah dengaq Pak Zul marah Haiqal conteng dinding.....aku biarkan ja.....then dah setel kat dapoq, aku masuk bilik....nampak lukisan nie dari jauh.....kagum jugak aku tengok....dah nampak macam kartun larva kat youtube *anak suka tengok* macam pisang pon ada jugak.....tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, bila aku perati betul-betul....tengok-tengok Haiqal lukis guna eyeliner aku.....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....HAIQAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


17 November 2014

Pergi tak kembali...damailah engkau disana Kak Isdiana ;(

Hari Jumaat lepas, aku dikejutkan dengan pemergian seorang kawan + kakak + classmate PJJ ke rahmatullah......terkejut....sangat terkejut....sebab rasanya sehari sebelum tu ada ja aku wassup kat group, tanya macam mana keadaan arwah....dan arwah reply bagitau macam mana keadaan dia time tu....dan katanya, akan ada temujanji dengan doctor 20hb nanti....tapi lepas Maghrib Jumaat lepas, dapat wassup yang mengatakan arwah @ Kak Is dah tak dak.....Innalillahiwainnailairaji'un.....Allah ja yang tau perasaan aku masa tu....

Terus cepat-cepat masuk bilik bagitau dekat Pak Zul....Pak Zul pulak tengah baca doa lepas solat, aku dah dok bagi signal 'cepat cepat cepat'......aku cita dekat Pak Zul pun terketaq-ketaq....Pak Zul kenal Kak Is nie, dulu kami penah lepak makan-makan dekat Pizza Hut....so dia pon kenal jugak la dengan husband Kak Is, siap pegi open house lagi raya taon lepas....taon nie je Kak Is tak buat, sebab ada baby kecik, susah agaknya....eh, aku yang tak dak baby kecik pon jenuh memikir lapanplohlapan kali kalau nak buat open house...ni kan pulak dia....ye dak

Siap-siap...berjanji dengan kawan-kawan PJJ nak car pool....sampai kat rumah arwah, orang dah ramai....ada kawan-kawan ofis arwah, ada jiran tetangga, ada adik + kakak arwah.....masuk ja rumah, aku nampak 'WELCOME HOME' sign....jauh kat sudut hati, sedih....mesti husband dia buatkan sign tu....ada kata-kata semangat untuk arwah cepat sembuh....get well soon, get well soon, get well soon....sedihnya aku.....kalau nak ikutkan, arwah sihat.....cumanya dalam bulan 9 baru-baru nie, arwah tak boleh tidoq malam....sakit dada + sesak nafas katanya....dah sebulan dia rasa...bila pegi hospital, doc suh warded....doc detect kemungkinan ada injap bocor....wallahualam....dan arwah dapat mc, lama jugak, dekat sebulan....mungkin rezeki arwah sama dengan kelahiran baby Suri, dia dinaikkan pangkat....tapi tak lama dia sempat merasa dekat gred baru dan ofis baru ;(




Arwah Kak Is dengan baby Puteri.....ni last jumpa.....saja buat gathering lepas raya baru-baru nie....nak bagi duit raya kat anak-anak kawan-kawan sama.....lepak dekat Black Canyon....masa nie arwah sihat lagi...dia tak cita pon pasal tak boleh tidoq malam....memang ceria ja muka.....hepi dok cita pasal anak kedua, Suri.....macam mana sakit nak bersalin


Sufie + Surie......Anak-anak arwah.....malam aku pie ziarah arwah tu, aku cool lagi la....masih boleh kawal emosi....tup-tup nampak Sufie keluar dengan puting dekat mulut....dia mengantuk agaknya.....terus aku meleleh.....Allahuakbar....besarnya dugaan yang ditanggung oleh husband + family arwah.....dah la arwah 5 tahun kawin baru diberi rezeki anak.....Sufie 2 tahun lebih...sebaya Zara....Surie baru 6 bulan  ;(....sedihnya aku....

Aku tak terbayang kalau benda nie jadi dekat aku.....kalau aku dijemput dulu sebelum Pak Zul, mana depa nak duduk....kat sini aku sewa kuartes...kalau aku tak dak, depa kena keluar kuartes.....kalau rumah kat SP dah siap, boleh la balik duduk sana....anak-nak macam mana, Pak Zul boleh ka handle tanpa aku???  dan aku kena yakin, semua nie hanyalah pinjaman Dia untuk kita.......T____T


Surie



Arwah + Sufie


Masa bengkel + senamrobik tahun lepas


Lunch Buffet kat PICC...masa ni arwah mengandungkan Suri....tengah tunggu hari kalau tak silap...

Banyak kenangan dengan arwah sebenarnya.....nampak luaran garang, tapi dia baik ....teror omputeh.....kalau dekat Kementerian Wanita, arwah dulu jadi Pegawai Parlimen.....baru-baru nie dinaikkan pangkat, tukar ke Jabatan Perangkaan.....dan aku rasa tak lama mana pon dekat Perangkaan, tup-tup arwah dah pergi dulu....

Semoga arwah Kak Is tenang di sana.....ditempatkan dikalangan orang yang beriman....Untuk husband Kak Is, kuatkan semangat untuk anak-anak....amanah yang arwah tinggalkan....sedihhhhhnyaaaaaaaa.....

Al-Fatihah


Mari berbisnes???


Hoi hoi hoi......hantu mana la yang merasuk diri sejak dua menjak nie....dok tak dok minat pulak nak berbisnes....padahal bisnes tu la yang aku paling tak suka....habeh kuat, makan gaji....tu pon dah syukur.....ni entah....sebab musim hujan sama kot.....boleh cenggitu??? 

Bisnes apa yang aku minat??? jeng jeng jeng....kalau jadi, nanti baru aku hebohkan....kalau dak, anggap je la aku tak penah buat entry nie....ekekekekeke



11 November 2014

Haaa....kan dah kena!!!

Jumaat lepas.....berjanji dengan budak-budak opis....last minute punya decision...lunch nak lepak mana??? bincang punya bincang, dah jom pie lepak Mohd Chan Bangi.... memandangkan aku masih tak kotakan janji nak bawak depa nek qeta baru, so hari tu aku tunaikan lah....tapi tetap qeta lama....sebab qeta baru aku tak confident....qeta lama confident sangat ke??? ekekekeke

Putrajaya - Bangi....tak dak la jauh mana....kalau tak jem, 20 minit dah sampai....tapi hari Jumaat, pepaham je lah jalan macam mana....dalam qeta, dok menyembang itu ini....depa tanya, ok ka bawak qeta besaq....besaq tak besaq mana pon....tapi memandangkan aku nie seorang yang pendek dan comel, memang nampak ketara gila la....muahahahaha...dan sekali sekala aku puji Pak Zul....sebabnya, bila aku drive apa ja qeta, dan qeta tu bercalar or tersagat sana sini, Pak Zul sikit pon tak penah melenting....betul wei....dulu, masa pakai Waja dulu.....habeh kemek pintu Waja, bukan satu pintu, 2-2 pintu depan belakang kemek.....berapa bulan kami usung Waja tu dengan kerosakan yang sangat ketara di badan....tapi Pak Zul tak penah nak ungkit or bising tak tentu pasal....sebabnya, he know's who i am...and how my driving style....cool kan T___T

Tapi bila Pak Zul tak penah bising, tu bukan tandanya aku boleh buat apa sahaja sesuka hati kat mana-mana qeta......aku lebih berhati-hati aku rasa....tapi bila benda dah nak jadi, apa boleh buat??? Kejadian Jumaat lepas aku rasa first time kot seumur hidup bergelar pemandu....sebelum-sebelum nie, kalau aku sagat qeta, aku sorang-sorang....corner tak lepas tu dah biasa sangat dah....pastu cium la sikit divider or bontot mana-mana qeta yang parking tepi-tepi tu....tapi kali nie, melibatkan dengan pemandu keretam lain....huwaaaaa, ai is takut

Aku tak tau nak kata salah apa....salah aku pun ya, salah driver belakang pon ya.....aku dah bagi signal nak masuk kiri....baru nak belok pastu kawan aku cakap salah jalan....depan lagi....aku pon terus la pusing stereng nak teruskan pemanduan....tetiba qeta belakang ni dah potong aku dulu, bila aku tekan minyak, memang tercium la sikit bumper belakang tu.....menjerit-jerit kami dalam qeta...hahahaha...dah tercium bontot orang, tak qeti-qeti nak berhenti sebelah ka???? 

Tengok qeta depan bagi signal, aku pon bagi la....turun ja qeta, 'sori sori soriiiii......' tu ja aku boleh cakap....takut wei, tak penah jadi....pastu aku tanya budak opis aku, nak buat apa...sebab aku tak penah ada pengalaman eksiden macam ni.....yang brader tu pun blur-blur jugak....pastu dia tanya, 'akak nak ke mana'.....'tak, tadi nak masuk kiri....tapi tersalah jalan...nak pie Mohd Chan depan ni....tu yang pusing balik tu'......pastu dia cakap nie qeta company.....company Al-Ikhsan kat depan tu.....pastu dia roger orang yang jaga qeta tu...aku pon terus call Pak Zul la....aku cakap eksiden...nak buat macam mana???....Pak Zul pun cakap dia tak tau....dia kata, suruh depa hantaq kedai, nanti claim je lah....rilek je kan Pak Zul nie....kot nak melenting, nak terkejut....semua dak....

Kalau tengokkan qeta aku, calar je la banyak....kemek tak dak pon....terkeluar la cat sikit....tengok qeta company Al-Ikhsan tu, bumper dia terkeluar sikit klip, nampak macam jatuh sikit....tapi still boleh jalan....then tunggu sat, ada satu lagi qeta sampai.....orang al-ikhsan jugak.....depa cek qeta depa....depa tengok qeta aku....then depa tanya, 'boleh jalan lagi tak? kalau boleh jalan ok la....jangan jalan sampai ke depan, pastu jangan bumper jatuh dah la'...brader yang yang drive tu cakap boleh....tu depa kata tak pa la macam tu....kira setel....aku pulak blur....macam tu ja ka setel pasal eksiden nie??? no telefon tak mintak, apa pon tak....terus nak blah camtu ja....aku pulak cakap, 'eh, tak mau ambik no telefon ka? kot jadi apa-apa.....kang satgie jalan depan sikit tengok-tengok bumper luruh, jenuh...husband cakap kalau nak bawak pie kedai, nanti claim la'....blablabla.....depa kata tak payah....cumanya ambik no telefon.....aku cakap apa-apa hal call la bagitau....

Fuhhhhhhhhhhhh.....lega....Alhamdulillah.....walaupun ketaq tu ada lagi, makan tetap makan....tapi nak oder pon blur-blur sebab ketaq eksiden tak habeh lagi


sikit je kan....T_____________T

Tetiba rindu my cooper.....kecik, senang nak mencilok...... sigh

10 November 2014

Kebaikan cartoon Pocoyo untuk anak-anak!


Pocoyo adalah kartun favourite anak-anak aku....tak kira Haiqal atau Zara....kalau aku bukak tv ja, Zara dah kalut.....mama, yoyo......Haiqal pun sama......sebab ni kartun dia dari kecik dulu lagi...hehehehe...bila anak-anak dah terjebak, ngan mak pak sekali la kena tengok....sebab tu aku dah kenal sedikit sebanyak character dalam kartun nie....ekekekeke

Tapi kan....bagi aku la.....ada jugak faedahnya kartun nie....kalau sapa-sapa yang penah tengok Pocoyo, kartun nie tak banyak bercakap.....dia banyak muzik + simple word yang anak-anak boleh ikut...background dia putih ja.......dan word-word tu akan diulang banyak kali.....tak jemu pon wei dia ulang banyak kali...bagi aku la...hikhikhik

Macam video atas nie...kalau kat tv dia sebut....'plant......sun.......flower'.....word by word ikut gambar....dan dalam setiap siri pendek kartun ni....akan terselit simple word, counting numbers, colors, shapes, fruits dan macam-macam lagi....sangat bagus untuk perkembangan anak-anak yang tengah belajar belajar bercakap.....alif ba ta ja tak dak....T____T


Elly, Sleepy Bird, Pocoyo, Baby Bird, Pato.....dog + caterpillar tu ja aku tak tau nama...ekekekeke

Dulu, masa Haiqal 2 tahun...aku susah hati dia tak boleh bercakap lagi...cakap pon cara dia la.....tapi bila dah masuk 3 tahun, mulut kemain lagi even ambik masa jugak la.....bila tengok Pocoyo, apa saja gerakan yang Pocoyo buat semua dia ikut..menari, melompat.......apa saja word yang keluar time kartun nie confirm dia ikut.....sambil-sambil buat gaya....dan sampai ke hari nie, dah banyak words yang Haiqal apply kat dalam kehidupan seharian.....tak tipu wei....mungkin dia minat...macam hari tu...aku balik kampung, celebrate besday mak aku....pastu nak bagi anak-anak ni bertenang, tak memekak satu restoran, aku bawak depa round restoran ni dulu....pastu ada satu sudut tu, depa buat landskap kot...ada bentuk bulat ngan petak...depa boh batu-batu putih hiasan tu......tetiba ja Haiqal cakap, 'mama, this is circle.....square' sambil tangan dok lukis shape-shape tu.....aku pun terkejut sebab aku tak ajar dia shape pon....balik rumah tengok Pocoyo memang ada ajar pasal shape....so triangle, oval tu semua dia dah master la.....pastu dia dah tau, kalau tengok Pocoyo lari, dia akan jerit 'run mama,runnnnnnn' berdesup lari satu rumah....dia dah tau up and down....dan colors.....sebab bila turn wheel of colors, Pocoyo, Pato + Elly kena ambik gambaq apa saja ikut tema color time tu.....kira la nie Haiqal dah kenal la color walaupun kadang tertukaq-tukaq jugak

Aku pun tak cakap yang aku setuju dengan semua kartun yang anak-anak tengok...tak semestinya kartun omputeh baru ada kebaikan....kartun melayu pon okei jugak....cumanya bagi peringkat umur Haiqal dan Zara nie, aku dapat rasakan kartun Pocoyo banyak membantu dari segi simple word in english....ni aku bercakap berdasarkan pengalaman aku....mungkin parents lain ada pengalaman sendiri jugak....tapi try la bukak channel nie....setiap hari pukul 10.30 malam...aku siap record lagi, sebab senang kalau anak-anak nak tengok, terus bukak ja yang dah rekod...tak yah tunggu malam baru boleh tengok......tambah anak-anak yang tengah belajar bercakap, mungkin boleh membantu sedikit sebanyak....dan macam aku kata, tak semua kartun sesuai dengan anak aku....aku tapis jugak...setakat hari nie, channel 613 tu memang channel faveret lah.....611 Astro Ceria jarang aku bukak...banyak cita merapu sampai aku tak paham maksud dia apa yang dia nak sampaikan....so tak yah bukak channel tu....sementara anak kecik tak reti tekan remote control lagi, baik aku je pilihkan channel kat depa....nanti dah besaq, pandai-pandai la tekan sendiri....muahahaha