28 Februari 2014

Sedih

Petang nie mak aku ada buat majlis baca Yassin....sempena nak pegi umrah bulan 3 nanti...InsyaAllah....sedih tak dapat joint....huwaaaaaaa

Nyesal la pulak aku tak balik kampung....padahal bukan selalu pun mak aku dapat rezeki untuk jadi tetamu Allah....Astagfirullahalazim....semoga ada peluang yang lain untuk aku membahagiakan mak sebelum mak berangkat ke sana...InsyaAllah

27 Februari 2014

Maggi Hot Cup



Dah niat posa.....tapi syaiton banyak sangat....bisik itu ini....ada ja alasan yang membantutkan niat suci murni aku.....at last, masuk pantri, beli maggi hot cup.....

Suka la duduk atas nie....kat pantri tu ada jual macam-macam....senang....beli terus makan...hoiiih, nyesal pulak pie bukak posa....


ni minggu lepas....makan megi selang seminggu tak pa kan....selagi kelas tak start, boleh la makan....nanti dah start, kena kurangkan takut makin lambat ilmu nak masuk dalam kepala...hehehehe

ok lah....tu je  ;)

26 Februari 2014

Aurat Ketika Bersalin versi 2

Ingat tak lagi minggu lepas aku ada share pasal benda nie....bukan share pun, aku suh tengok Semanis Kurma...Malam tu ada perbincangan pasal aurat ketika bersalin....kannnnnnnn....aku tengok....aku dapat input.....Ahli panel yang hadir adalah Dr Harlina Halizah Siraj.....sorang lagi Ustaz..aku dah lupa apa nama Ustaz tu.....

Apa yang aku perasan, pendekatan yang ahli panel tu agak berbeza....sorang guna pendekatan dari segi profesyen perubatan....sorang lagi guna dari segi hukum agama....tapi bila disatukan, ada kesepakatan disitu....nak cakap banyak pun tak guna, sebab kang tersalah bagi info, aku pulak yang kena.....ngeh3

Dan tadi, aku perasan....ada satu page yang kongsikan jugak perkara yang sama.....tajuk 'Sejauh mana dibenar melihat aurat dalam perubatan'.....mungkin boleh menambahkan pengetahuan kawan-kawan sekalian....dan mungkin jugak boleh membeli penjelasan yang lebih clear bagi perkara-perkara yang masih tak dapat dipastikan kesahihannya....boleh klik page ni eh sejauh-mana-dibenar-melihat-aurat-dalam-perubatan

Selamat Membaca

*credit to : feryco.com

25 Februari 2014

JAKIM Mall

Ehemmmmmmm.....hari nie gaji kan.....patot ler semua senyum sampai ke telinge......masyukkkkk!!!

aku dulu, kat tempat lama *tingkat bawah ni je pun*....view bilik aku adalah tasik, Alamanda, perumahan area P16.....cantik....lawa ja....kadang nampak helang dok terbang....kadang nampak bangau putih terbang....dok main kat pulau kecik tengah tasik.....kalau hari hujan, gelap kemain.....takut aku....Nauzubillah

tapi kan....kat tempat baru, view aku dah lain.....bertentang dengan JAKIM.....nampak keta lalu-lalang kat bawah....yang paling penting, nampak JAKIM Mall dari tempat aku....Yippaaaaa!!!!


tengok tu ha....telekung bersidai kat JAKIM Mall....biasanya, minggu gaji memang akan ada jualan la kat situ....memang penuh la....pukul 12.30 tengahari pun kadang ada yang dah terpacak beli barang....hehehehe...aku ni, sejak dua menjak nie, memang dapat tahan nafsu membeli....ntah, banyak komitmen lain kot...Alamanda tu pun dah lama aku tak pie....pie setakat nak pos barang ja....kesian hidup aku kan...hahahahaha....chill okeh....chill..... 

24 Februari 2014

Paw Patrol - Pups Save the Farm Movie Game 2014 / Baby Games Gameplay Fo...


Paw Patrol

Cartoon 'nee naa nee naa' Haiqal
Pagi-pagi kalau lepas mandi dia asyik nangis....ni la ubat dia.....aku bukak channel 612...
dah ler cartoon nie pukul 8.03 pagi....kalut aku...haishhhh

Set Tilam Kelambu

Aku ni dulu pernah la beli barang baby kat satu blog nie.....pastu aku subscribe ke apa ntah.....asal ada barang baru ja, blog ni akan emel kat emel aku....macam tadi, aku dapat pasal set tilam kelambu....makin maju kan dunia la nie....buat aku terasa nak beli....tapi tak dak baby la pulak kat rumah aku...nak beli simpan, memang menambah kesemakan dalam rumah tu adalah.....jadiknya, usha-usha sudah....






tengok tu......tilam sekali dengan kelambu.....aku dulu beli hat payung tu ja....mai time malam jenuh mencari duduk kat mana...aku lupa....kadang Haiqal main....Zara punya pakai hat Haiqal dulu....memang turun-termurun la pakai selagi tak rosak....hahaha



ha....ni aku punya.....time ni aku kat kampung....pantang dekat Zara....bukan Zara yang guna, Haiqal yang guna....siap terkeluar dari kelambu lagi....muahahahaha

Kalau ada rezeki tambah baby, boleh la beli....ouh ya...bagi sapa-sapa yang berminat, boleh usha-usha kat page nie eh mypermatahati.com




Semester baru

Nampaknya....hari-hari rilex hujung minggu sedang menghampiri sisa-sisa je ha......tadi dah  register sem baru.....tapi tak settle lagi...ada course yang pending.....aku bab register ni aku suka.....kadang kalau aku tak sempat nak buat, kawan-kawan tolong registerkan......ai kan anjer...hikhik...

InsyaAllah, hujung bulan 3 macam tu la, aku dah start kelas....dah tak leh merewang macam selalu dah la...ni asal weekend, ada ja idea aku nak merayap....tapi akhir-akhir nie, sejak laki aku tak sihat, makin merosot pulak tahap merayap aku....muahahahaha....tapi kan, adik aku yang praktikal tu ada kat rumah...kalau laki aku tak mau bawak ka....tak mau ikut ka, aku pie ngan adik aku je la....especially kalau malam hujung minggu....dah macam agenda wajib pulak bawak budak-budak main....bukan jauh pun....dekat padang depan Maybank tu ja....tapi singgah Dataran Putrajaya dulu beli belon....nak main dekat dataran tu memang tak la....ramai gila orang...kalah jemaah dalam masjid....sakit pulak ati aku....dari bersesak nak parking pun susah, baik aku blah main dekat padang tu...

Minggu lepas bawak bola, pastu hilang....Haiqal la main dengan kawan-kawan baru....pastu bapak budak tu keluarkan belon yang besar tu....dok main celup-celup air sabun, pastu lupa bola ntah ke mana...cari punya cari, dah tak jumpa...memang aku wakafkan dekat Perbadanan je lah kalau depa jumpa.....so, moral of the story, no ball after this....singgah beli belon....boleh la main sejam...pastu bila tengok anak-anak dah penat, jom balik...penat main, cepat sikit depa lena...ekekekeke

Sem ni register untuk praktikal....Alhamdulillah, dah masuk sem 7....ada 2 sem je lagi...suka sangat....T_____T

dan tak lupa juga kepada penaja yuran study aku.....Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)....sangat-sangat membantu dan meringankan perbelanjaan aku dalam meneruskan pembelajaran selama nie....InsyaAllah, aku cuba untuk dapatkan keputusan yang terbaik  ;)

20 Februari 2014

Aurat Ketika Bersalin

Topik yang agak menarik untuk perbincangan dalam Semanis Kurma malam nie...bersama Dr Harlina Siraj.....jangan aku terhasut dengan drama korea dah la....dak pun budak-budak tu mengamuk nak tengok kartun.....nak jugak aku tau apa batasan dan aurat ketika bersalin nie...al-maklumlah, dah 2x beranak tapi bukan kat hospital private...tak leh la nak demand mintak doc perempuan...tapi so far, Alhamdulillah....2-2 anak doc perempuan yang sambut....even ada ketikanya ada selingan daripada doc muda, lelaki...doc praktikal..maybe....tapi, aku ingat lagi...masa beranak kat Haiqal dulu....hari yang aku boleh discaj ward....doc laki yang cek bekas jahitan....gila malu weh....huwaaaaaaaaaaaa  T______________T

Meh kita tunggu malam nie, di TV9

Sembang-sembang

Pagi tadi ada perhimpunan Jabatan....lepas habis perhimpunan, aku join Wacana Minda pulak kat Kementerian....mencari ilmu, apa salahnya....niat dari semalam, nak posa....tapi 2-2 majlis nie ada makan....masa kat perhimpunan tu boleh lagi la tolak...tapi mai tengahari, macam was-was...nak posa ka, nak bukak...nak posa ka, nak bukak....syaiton banyak sungguh dok menghasut kat telinga kiri kanan....wassup laki aku, dia cakap bukak je la...minggu depan posa lain....laki aku memang macam tu, dia tak kan ada paksaan...tambah-tambah setakat posa sunat....jadiknya, tadi aku pun bukak posa...hehehehe

Balik opis, terbaca kat Yahoo Malaysia.....anak bayi meninggal kat rumah pengasuh....5 bulan....pukul 11 pagi pengasuh perasan yang baby tu dah tak sedar...call mak budak tu, bawak pie hospital Putrajaya...tengok-tengok dah tak bernyawa....nauzubillah....urut dada....nauzubillah nauzubillah....again and again...memang ajal maut di tangan Tuhan, tapi aku sedih bila dengar semua benda berkaitan anak kecil yang tak berdosa....dah ler jadiknya dekat Presitn 9, aku dah risau...takut area rumah aku....tengok ada member aku cakap kat area rumah dia dulu....Astagfirullah...Takziah untuk keluarga anak kecil itu...semoga tabah menghadapi dugaan nie  ;(

Pastu pulak sekarang nie heboh kes budak kena dera dengan parent kat Sweden....and anak sendiri yang menghantar mak pak masuk penjara....Astagfirullahalazim....dunia akhir zaman...macam-macam jadi...macam-macam spekulasi yang aku baca....apa pun, kita sebagai mak pak yang harus mencorakkan anak-anak kita...dan anak-anak itu adalah cerminan diri kita sendiri...tak tau nak cakap macam mana...undang-undang Sweden tak sama macam undang-undang Malaysia....betullah pepatah ada mengatakan, 'hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri....lebih baik di negeri sendiri'....kannnnnnnn....syukurlah, kita masih ada toleransi dalam hal-hal sebegini...mintak dijauhkanlah dari semuanya

18 Februari 2014

Haiqal's new look!!!!

Weekend lepas, tak pie mana pun.....niat nak pie rumah kak aku kat Kajang....tapi sebelum tu nak pie basuh qeta dulu.....rimas aku, dengan maruku sana sini, dengan pasir, dengan segala mak nenek cap jari dalam qeta tu....sakit mata....mau tak mau, kena basuh jugak....luar dalam......Papa pulak ajak keluar nak gunting rambut area opis dia kat Cheras....aku on je lah, sebab kat situ banyak car wash...

Dah hantar qeta, tunggu papa gunting rambut dulu dekat salon Schwarzkopf, Bandar Tasik Permaisuri....sebelah opis je pun ha....pastu tengok rambut Haiqal, sejak-sejak papa bagi botak, dah tak gunting rambut tu....time kering memang la nampak ala-ala korean....kalau time basah, nak sikat pie school pun aku tak tau nak buat gaya macam mana...pastu aku tanya amoi tu, nak gunting rambut budak boleh??? *habis la Haiqal...bhahahaha*


see....rambut dah nak tutup mata....tak tengok belakang telinga lagi....aku nak gunting setakat bagi pendek je la....ni dah alang-alang kat kedai, tadahkan sekali kepala Haiqal...hikhikhikhik



Muka pasrah kena paksa...dia kat mulut ja tak mau...tapi bila kena gunting, senyap je pun....tak de la macam kena sawan ke, nak meraung guling-guling....cool je ha



tapi tau dak sebab apa Haiqal nampak cool???
sebabnya ni ha....mama kena pangku....dengan mama-mama sekali kena balut....kalau dak,ingat dia mau sangat ka....susah ooo ini budak




and the latest of Haiqal

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa






dah tak jambu sangat dah.....muka budak nakal je ni....tak leh jadi kepop dah la....nyesal pulak aku potong rambut dia...erkkkkkk


Kari Laksa


Tadi turun pie cafe....aku selalu kalau turun bukan waktu lunch hour, aku turun sorang-sorang ja....dalam kepala dok pikir-pikir nak makan apa eh....nasik aku tak mau sebab kat opis baru nie, pantri dia tak dak sinki....malas la aku nak keluar masuk pie toilet.....so cari makanan yang boleh makan guna sudu...

Tengok kuew teow goreng....tengok kuih....terlintas jugak kat hati nak makan laksa....tapi macam malas la pulak sebab pagi-pagi makan laksa, angin tak pasal-pasal.....so aku beli mee kari....dah terbayang kerang bagai...yummmehhh

Pastu kan...bila aku bukak polistren tengok laksa....bukan mee....OMG....laksa makan ngan kuah kari???  boleyyyyy laaaaaaa....takan nak turun balik semata-mata nak tukar laksa dengan mee....memang takkkkkk la...haishhhh, memang bukan rezeki aku nak makan mee la macam nie


sedap jugak....tapi dah start sakit-sakit perot.....adehhhh


17 Februari 2014

Masak-masak

Aku posa arini....baru lepas azan Asar....terus perut berbunyik-bunyik menahan lapar....tengok pulak gambar menu aku masak weekend lepas, lagi la haru...sabar-sabar


makan orang sakit...sambal siakap


nak menghabiskan udang dalam peti ais...untuk anak-anak


 sayur untuk orang sakit jugak


untuk sapa-sapa yang rasa nak makan

huwaaaaaaaaa.....asyik telan ayaq liuq ja weh......nak bukak posa satgi pun tak pikiaq lagi menu apa yang hokei....simple-simple udah...anak boleh makan, laki boleh makan, yang penting aku pun boleh makan...sup??? senang gilosss...haha

Nasyid by meow

video

Aku tak tau sapa hantaq video nie...ka Haiqal download....tapi tak mungkin, tengok dah ada ja kat dalam video list.....konpius sat...hehehe

dah dengaq ke? cute gila sora kucing nie....hahahaha....aku ingat lagi, masa zaman aku berpantang kat Zara.....antara ubat nak bagi Haiqal tidoq malam adalah app 'Talking Babsy Baby'....Tiap-tiap malam sebelum tidoq, ni la ubat dia....kucing tu kan akan ajuk apa kita cakap....kalau kita selawat, dia ikut selawat sekali...sedap pulak tu sora dia....tapi kucing kaler kuning tu la...comel lagi dari kucing di atas...muahahaha

14 Februari 2014

Seafood Restaurant Putrajaya

Semalam kan ulangtahun ke 4 perkahwinan aku ngan laki aku.....balik tu aku ajak makan kat luar....dah ler laki aku boleh buat tak tau....wish tak, apa pun tak....bila aku wish kat pesbuk, baru tau nak like.....ni baru tahun ke 4 dah lupa....cuba bayangkan untuk 10 tahun akan datang  T_______T

Mula-mula aku nak je ajak pie Pullman again....tapi bila tengok jam dah pukul 9 malam, sangat rugi nak pie tempat mahal macam tu....cari je la tempat yang boleh serve ala carte....disebabkan aku jadik driver semalam, so kena ikut aku lah!!! hahaha....pie tak jauh, Seafood Restaurant Putrajaya je....dekat Taman Botani...dekat sangat dengan rumah  ;)




muka eksaited tengok fish....banyak gila.....kalau aku tau kat sini ada ikan banyak cenggini, aku tak pie Aquaria....bawak mai sini ja.....pree!!! bhahaha



apa la yang depa dok tengok khusyuk sangat tu....apa pun, semoga hubungan adik-beradik nie berkekalan, bahagia sampai Jannah  ;)



nie shark fin....sedap....berebut Zara dengan Haiqal makan.....aku gak tak sempat....dah ler sempat snap sekeping nie ja.....hat lain tarak....suma lapaq, tak dan nak tangkap gambar....hikhikhik




kami

Papa, luv u.....walaupun kadang-kadang sakit ati dengan perangai poyo tu, tapi ayang tetap terima abang seadanya....abang kan imam ayang.....dunia akhirat....semoga kita bahagia kekal selamanya....untuk Zara & Haiqal, kalau mama dan papa dah tak dak nanti, jangan lupa selitkan doa untuk kami berdua....mudah-mudahan kita bertemu jua disana....insyaAllah....*teremosi pulak*  tiskkk

Telekung Lycra

Terkini!!!

Telekung Lycra Plain

  • Murah dan sangat selesa dipakai
  • Terdapat dalam pelbagai warna
  • Sesuai untuk solat, mengerjakan Haji dan Umrah
  • Kain lembut dan tak jarang
 Berminat???

Do pm/whatsapp me : 017-4691059

RM 65 - free postage (Semenanjung)




Wonderful Day

Alhamdulillah....Jumaat datang....penghulu segala hari....
Hari nie result exam dah keluar.....even tak la gempak mana pun, tapi syukur....lulus dengan jayanya....muahahahaha
Takut sebenarnya.....sebab aku tau masa aku tengah exam hari tu, banyak sangat dugaan....laki sakit, anak aku kena hantar merata....semua jadi serba tak kena....bila tengok result, alhamdulillah....tak dak yang kantoi...malah naik sikit pointer dari sem lepas....  T_T

Exam kali nie pulak laki aku tolong bacakan Yassin....patut la macam senang je nak jawab walaupun jawapan tu salah...bahahahaha...tengkiu papa....tapi kan, bila dengar result adik aku yang study kat UTM tu....huiiii, kemain segan aku.....dah 3 sem kot, pointer tak penah bawah dari 3.5...tiap-tiap sem dia sapu Dean List....pastu pointer plak 3.7-3.8...pulun gila....hahahaha...ok la tu kan....kalau aku pulun cam dia, kompom senang-senang je dapat result macam tu....ni asal ada kuiz ja, nak bawak toyol....asal ada test ja, mintak open book....macam mana nak berjaya....eh tapi kan....aku rasa, sejak-sejak dah jadi senior ni.....meniru adalah wajib bagi budak PJJ...kalau dak, kelaut lah result.....hahahaha *jangan buat aksi ini di Dewan Exam hokei....kena tangkap aku tak tanggung*


13 Februari 2014

Salahkah Rossa & Hafiz Official Music Video HD


Sedap lagu nie.....macam terbuai-buai ja bila dengaq...
konon jiwang sangatlah tu...hahaha

4 tahun sudah

Alhamdulillah.....hari nie, 13 Februari 2014 genap usia perkahwinan aku dan suami 4 tahun.....sat je rasa.....syukur, masih diberi peluang untuk bergelar seorang isteri....masih diberi ruang menjadi ibu kepada anak-anak.....segala suka duka, pahit manis, saat getir, saat gembira....semua kami lalui sama-sama....even bergado tu tak penah nya tak wujud dalam hubungan kami, tapi semuanya dipermudahkan oleh-Nya.... ;)

Sebenarnya aku tak wish pun lagi kat laki aku....nak tengok, dia ingat ke tak tarikh nie....rasa macam tak ingat....dah ler selalu tetiap hari aku balik masak...hari ni aku tak balik...konon nak buat-buat merajuk dia tak wish la....tapi laki aku tak buat rasa pelik pun sebab apa aku tak balik....haishhhh...confuse jap...kalau aku wish dulu, kang tak seprais pulak....ntah la...hahaha..ok tak lawak....

tengah berkira-kira nak dating malam nie....tapi tak tau kat mana...laki aku sekarang ni bab makan kena pilih...dah tak macam dulu....kang aku ajak lepak Pullman, takan laki aku nak tengok ja aku makan....tak pa lah...aku masak je lah...siakap masak stim....senang, campak ja semua bahan....hehehehe...tapiiiiiiii....ini hari penuh makna woooo...takan nak makan besa-besa ja.....tak pe lah....kita kena wassatiyah....*bersederhana* - nak bagi  sedap ati sendiri....kuikuikuikui

12 Februari 2014

Bye bye Azma

Hoiii dah berhabuk  punya cita.....banyak sangat halangan aku nak duduk tercongok depan PC nak hapdate...ni bulan lepas punya cerita....muahahahaha....aku tengah cuti exam time nie....tetiba ja si Azma kalut ajak gathering....aku ok je, al maklumlah, tengah cuti.....pastu hangkut semua lepak Alamanda....mana lagi kalau bukan Black Canyon, tempat peberet....hehehehehe

Sembang punya sembang....rupa-rupanya Azma dapat tukar balik Ipoh....Alhamdulillah, dekat dengan anak dia...kalau dak, asal cuti ja, cabut balik Ipoh....weekend ja, cabut balik Ipoh....demi anak tersayang.....letih wei nak ulang alik balik kampung nie sebenarnya....ni bila dah dapat tukar, syukur....cuma aku la dah tak dak geng nak lepak lunch....kadang aku bosan tak dak member nak makan, dia la aku roger....lepak sesama...ni dah tak dak geng la nampak gayanya....tapi lately, asal lunch ja aku balik rumah...masak....laki aku kan tak sihat, so kena balik masak....special sikit la bila bini masak ni kan even masak sup ja...hehehehe



bye-bye Azma....we already miss tu lalink
muka hepi.....hepi sangat dapat tukar....dah bertahun dia tunggu  ;)

macam biasa, tak dak gambaq makanan itu namanya bukan blog akudankamoo....hehe



tomyam



nasi goreng




spageti Nasrah


Roti C.Nin....diet ibu mengandung



Mine....kat rumah dok pulun study, so kena isi perot sikit....hehehehehe



Sharing is caring....isi udang...sedap jugak...nama dia aku dah lupa



us

Ni la geng rumah sewa....ingat lagi, 1st time lepak sini aku tengah pregnantkan Haiqal....time ni Nasrah dengan C.Nin dah anak sorang....ni ntah kali ke berapa ntah kami lepak sama-sama....tapi kali ke2 lepak Black Canyon....time ni C.nin pregnant anak ke 3....Ida pun baru pregnant anak ke 2....selang setaon kot....hohohoho...tahniah kawan-kawan....taon ni aku dapat anak menakan baru lagi la....yipppaaaaaaa!!!

untuk Azma, selamat jalan....hanya jarak yang memisahkan kita namun kita tetap dekat di hati...cewahhhh...hahahaha....semoga success kat tempat baru...kalau rindu aku, hang rojer-rojer la...kalau turun KL pun roger jugak...kot-kot boleh melepak sesama....really miss u friend  ;(

Sebenarnya, dia la kawan baik aku dari zaman poli dulu.....masa aku ada scandal ngan budak poli, dia la dok tolong cover line dari pakwe aku...muahahaha...pastu kalau nak beli barang ka, dia la orang aku akan ajak sebab dia boleh pinjam moto Pak tam dia....kami merempit pie Kangaq....pastu lepak makan kat kedai Mak Ngah dia....penah ja weekend aku pie tidoq rumah tok dia.....nak dating punya pasal....hahahaha....

Pastu dah qeja, duduk rumah sewa sama-sama....pie jalan-jalan sama-sama....suka duka ceria semua sama-sama...dah kawin, still keep in touch....aku tolong hang, hang tolong aku...sampai la dah dapat tukar.....tengkiu azma...untuk segalanya....hang memang terbaik lah walaupun gila-gila  T_____________T

11 Februari 2014

Breakfast today



My breakfast today......semalam buat makaroni goreng kat anak-anak....terpedas sikit...Haiqal memang tak makan la kalau macam tu....Zara semua dia balun, asyik dok 'srrr srrr srrr' tahan pedas....muahahahaha...yang pizza tu beli dekat Aeon Big....dah selesai masuk perot  ;)

Bos cuti hari nie...tak sihat....so boleh la aku nak setelkan keja apa yang patut...baru nak catchup cara PA lama kat sini....memang 100% aku tak leh ikut tapi aku akan buat yang terbaik...gittewwwww




Semalam pie Aeon Big, sempat lagi beli nie....baby carrot.....elok untuk mata....beli untuk laki aku.....makan sehari 3 biji....basuh elok-elok, selawat 3 kali, selawat syifa' 3 kali....pastu makan je lah.....tak yah gatai tangan nak buang kulit....makan je cenggitu.....aku tak try lagi....suh laki aku dulu....semoga dengan ikhtiar dan usaha nie, Dia dengar rayuan hamba-Nya....kannn

10 Februari 2014

Ayam masak padang


Ayam Masak Padang

Bahan-bahan :

Ayam - goreng sampai garing
Bawang putih, bawang merah, halia - ditumbuk halus
Cabai hidup - ditumbuk kasar
Minyak untuk menumis
Air asam jawa
Garam


Cara-cara :

Goreng ayam sampai garing.....tumiskan bahan yang ditumbuk halus....bila dah naik bau, masukkan cabai hidup...masukkan air asam jawa...sikit je....masukkan garam....then masukkan ayam....gaul sampai sebati....pastu biar kering sikit....dan SIAP!!!!

sedap oooo....kak ipar aku punya resepi....dia buat masa aku tengah exam dulu, kan laki aku tak sihat....so family dia berkumpul kat Putrajaya....kak ipar aku masak ni la....sedap gila....aku pun tanya la resepi....pastu try buat....even tak berapa nak menjadi, tapi tetap hokei jugak la...hehehehe...1st trial la katakan....dah ler senang, sedap...rugi kalau tak try....cubalah!!!

New environment

Alhamdulillah....hari nie aku dah mula keja kat tempat baru....masih di bawah bumbung yang sama....bezanya naik 1 tingkat....dulu tingkat 7, ni up 1 jadi tingkat 8....bos still perempuan....nampak gaya macam sempoi ja....awal-awal ni tak tau la predict orang macam mana....tapi mudah-mudahan semuanya dipermudahkan lah kan.... 

Jumaat baru nie aku balik kampung....again....dah macam kampung tu dekat je dengan Putrajaya....  ;)
pukul 3 pagi bertolak dari Putrajaya....sampai Bukit Merah benti solat sat....tapi sebelum tu sempat jugak lepak tapah, pekena pau panas....sedap oooo....pukul 7 lebih sampai kampung....pagi-pagi sampai kampung, dengaq ayam burung dok berkicau, kucing dok meow meow meow rasa macam indahnya ciptaan Tuhan....tenang....aman.....Zara kemain suka...sampai kampung terus mata bulat....dok nampak kucing dari jauh...muahahahaha

Balik kali nie tujuan satu ja...nak berubat laki aku...ikhtiar cara kampung....kalau ikutkan esok laki aku kena admit ward kat Hospital Selayang....tapi bila dah mula treatment secara tradisional nie, orang yang berubat tu *nama Hj Din* mintak untuk tangguh dulu...sebabnya bila dah mula rawatan dengan dia, semua ubat-ubatan kena stop dulu....aku ngan laki aku masa mak aku dok cita Haji Din boleh berubat itu ini, aku pun tak percaya....bila first time, tengok cara laki aku berubat, dengan bacaan ayat al-quran...rasa macam 50-50...pastu lagi 'semangat' kami nak teruskan berubat dengan Hj Din nie bila isteri dia yang penyakit memang sebijik sama ngan laki aku boleh sembuh sepenuhnya....bini dia la banyak bagi semangat, banyak bagi nasihat, petua...semua dengan kuasa Tuhan jugak la...tapi tetap makan masa....

Memang kena banyakkan sabar...insyaAllah, ada hikmah disebalik semua nie....aku mintak sangat yang laki aku dapat sembuh seperti sediakala...walaupun makan masa, walaupun terpaksa habiskan wang ringgit ke sana sini, harap semua usaha nie berbaloi...insyaAllah

07 Februari 2014

Baju baru

Amacam interface baru aku....simple sesimple mungkin...tu pun jenuh berhari-hari nak siapkan....at last, aku suh adik aku setelkan blog nie...muahahahahaha

Banyak keja.....laki sakit,anak demam, dapat memo tukar bahagian, cuti makin sikit....hadoiiii...dugaan sungguh...apa pun, family first......works become no 2 or 3 or 4....hikhikhik

dah, tu je