31 Julai 2012

Kad i-Bank Islam Ramadhan

tadi tengah dengar ceramah Ihya Ramadhan, tetiba masuk message dari Bank Islam.....lebih kurang cenggini la ayat dia
"Berbuka puasa di hotel atau restoran terpilih dengan Kad i-Bank Islam Ramadan ini dan nikmati diskaun blablablabla..................."

pastu dah aku tak de keje....saja pie godek website Bank Islam.... memang ada special offer untuk pemegang Kad i-Bank Islam....bukan setakat untuk buffet Ramadhan, tapi siap ada offer untuk Mega Sale 2012, Programme Infaq Sadaqah, Waqaf dan Amal Jariah, offer Universal Studio Singapore, KK Home Deco dan banyak lagilah....wow, ini sudah pasti sesuatu yang agak menyeronokkan......T___T

kalau berminat, jangan segan silu untuk layari website Bank Islam.....agak-agak malas, klik ja kat link ni  Kad i-Bank Islam
kompom tak nyesal


Selamat Beribadah & Selamat Beramal

Haiqal dan sepupu sepapat

Ahad baru ni kan kak aku datang berbuka kat umah....bawak la 2 orang tentera dia tu, Haziq + Imanina....Haiqal bila ada geng, seronok la dia....tapi bebudak 2 orang ni agresif sikit.....yang abang okei lagi, si Imanina tu....perghhhh, sekali mengamuk sekupang tak guna...hahahaha....Haiqal la terpaksa mengalah.....dia tengok ja dari jauh...hahahaha..cian anak mama...tapi tak pa, dia memang suka berkawan  :)






Imanina...dulu masa aku jaga dia, kecik ja...lani dah besau....dah berani taboh orang merata....aku cakap 'cepat Imanina, nak tangkap gambaq nie'...sikit pon dia tak heran...hahahaha




Haiqal terpaksa mengalah....mainan dia bebudak tu konker....mengadap la Thomas & Friends sambil tepuk-tepuk dinding.... T___T





Haziq......5 tahun....terkejut aku bila kak aku cakap dia tak tinggai posa lagi....tapi jenuh berkhatib kat telinga kak aku la......'sekarang dah pukul brape?'....tu ja soalan yang dia tanya....'bila boleh makan?'....kang kak aku cakap tunggu kartun boboiboy dulu, baru boleh makan....kak aku pon terpaksa psiko jugak...kartun boboiboy tu kan dekat Maghrib....bila dah ada kartun tu makna kata dah tak lama la orang nak azan...hehehehe
tapi memang aku respect la kat Haziq ni...otak dia cepat sikit dari yang lain....bukak posa aritu, dia la tolong baca doa bukak posa + doa makan.....tu tak dengaq lagi dia baca selawat Syifa'....aku hat tua ni pon tak hapai-hapai, dia relax ja sambil berak dok menjerit baca selawat Syifa'...hahahaha
ni tengah cari gado ngan adik dia.....Haiqal nak pegang mainan, yang Imanina ni dah kuis tangan Haiqal...tak bagi pegang...asyik 'jangannnnnnnn laaaaa'.....pastu Haziq tengok, marah la dia....dia bangun, marah adik dia, terus bagi penendang...hahahaha...naseb baek abang tu kurus kedekiang, adik pulak gedebab....boleh lagi la tahan....hahahaha




tengok....Haiqal pon tak kalah....time tak dak orang, mainan ni dia jeling pon tak....bila dah ramai-ramai tu, ada ja akai dia....ni tak pakai seluaq, baru pas berak...nak bagi pakai pampes punya susah.....laju je dia nak bangun.....kadang tangan aku ringan ja ketepek kat bontot tu...aku ni dah la perot makin dok besaq....nak ligan dia memang tak la kan.....senang ketepek ja sekali...dok la diam seminit.....ni kira boleh pakai pampes ni dah syukur...seluaq tu nanti-nanti la pakai.... 


30 Julai 2012

Menu Berbuka : Day 9

niat hati memang tak mau masak....sebab aku nak kemas rumah....nak kemas bilik Haiqal, nak kemas barang bb masuk beg sesiap...yela, tetiba ex opismate aku si A.Ayin tu sms, bini dia dah bersalin pagi semalam....padahal kalau ikutkan due, aku dulu.....hoishhhh, gila gelabah....terus rasa macam nak boh semua baju bb dalam beg siap-siap.....gila hover.... ;)

tengah dok kemas almari baru Haiqal, dah clear sikit bilik si kecik tu....tetiba kak aku pulak sms, 'hampa ada rumah dak petang nie?'....tak kan aku nak menipu kata x dak kan.....so, terus balas ada ngan ajak bukak posa kat umah sekali....aku ni peel lain sikit....bila orang nak mai umah, benda WAJIB yang akan terlintas, 'apa la aku nak masak'....terus kemas bilik cepat-cepat...bawak kuaq ayam, sotong + daging....sambil-sambil kemas bilik tu aku tercari-cari idea apa nak masak....bila gelabah macam ni, aku secara tak langsung akan jadik pengarah yang berjaya....adik aku si Ana la mangsanya....ala, suh tolong sapu sampah je pon.... T___T

setel bilik Haiqal.....terus berkira-kira nak masuk dapur.....semalam aku awalkan sikit, sebab ingat nak buat banyak mata sikit.....teringat pulak menu kat TryMasak (unifi punya channel)....ayam masak merah....lain dari yang lain....so terus decide nak buat yang tu.....then laki aku penah cakap, dia suka sotong aku masak.....Jumaat baru ni aku dah buat sambal sotong....licin...laki aku ada request nak sotong goreng kunyit...ok, siap lagi 1 menu....daging tu aku berkira-kira nak buat daging black pepper....3 mata, siap.....terlintas pulak kat kepala hotak nak buat sayur kacang panjang...okei, siap....semayang asar siap-siap, terus masuk dapur






Sayur goreng kacang panjang
suap kat Haiqal, mulut terus kuning....banyak sangat kunyitnye ha...hehehehe

 


Sotong goreng kunyit berkuah

 


 Ayam masak merah ala-ala TryMasak



Daging Goreng


amacam menu semalam??? sedap dipandang mata tak??? hehehehehe....dah ramai ada kat umah, semangat masak pon berkobar-kobar....mula la nak tunjuk skill yang terendam


dah tu laki aku pulak keluar beli barang....aku suh la beli kuih muih sikit....yela, nak jugak kudap-kudap apa yang patut.....


  

Donut + kuih cara
 


Roti bom ka roti Arab ntah....adik aku beli

 bila ramai-ramai ni, nak makan kat atas tak muat meja...apa lagi, bentang la surat khabar....semua kena duduk bawah....



sedih aku tengokk.....memang aku tak dak kain saprah nak hampaq....asalkan boleh je ni....hat dalam plastik silver tu *aku tak tau wrapping ni apa nama dia* laki aku beli ikan kembong bakar + ikan pari bakar.....tak laku okeh.....dah la beli tempat yang sama dengan udang bakar aritu.....aku teringat udang tu pon dah tak berapa menyelerakan, ni pie beli lagi pulak...konon ingat mamat tu dah improve....tak pon, siap limau dah lembik dia bagi...dapat kat Haiqal, dia picit-picit ja limau tu....ingat ball....grrrrrrr.....

Menu Berbuka : Day 8

Petang-petang cenggini seronok jugak cuci mata tengok apa menu nak berbukak malam karang, kan.....ni aku ada menu-menu yang boleh dikongsi bersama......simple je but suweeeetttt...eh??? hehehe

ni antara juadah berbuka hari Sabtu lepas.....kan aku asyiiiikkkk berkhatib nak makan ketam kan.....Sabtu baru ni, aku gagahkan jugak pie pasar even aku tengok jam dah pukul 3.30 petang....dalam hati memang dah target yang pasar tu tutup...yela, pukul 3 kot.....orang dah start masak, aku baru terhegeh-hegeh nak cari barang nak masak.....tapi Alhamdulillah, sampai je tengok penuh lagi orang....pasar tak tutup lagi...yiehaaaaa

benda 1st aku nampak adalah KETAM....tengok sorang kakak tu dok pilih-pilih....dalam ati punya berdoa, jangan la kakak tu pie ambik semua...kalau dak, meleleh la ayaq liuq anak aku nanti.....hehehehehe....aku beli ketam 5 ekor, siap siang sekali....RM16....murah ke mahal??? bagi aku ok la tu....cuma ketam kecik sikit...xpa, janji ketam.....pastu cari ayam, kena RM14.....pastu beli daging, aku cakap siap-siap saya nak seploh hengget ja..... ;)

balik rumah, aku tak terus masak.....dan la tengok tv bagai....aku ni selagi jam tak pukul 5, selagi tu aku tak kan masuk dapur untuk masak....teruk kan....pastu bila pukul 7 pon masak tak abeh lagi, mula la mengarah adik aku itu ini.... T___T





Gulai Ketam dengan nanas

laki aku suka suka suka....siap 3 pinggan punya tambah...selalu time berbuka dia nasik slow, ayaq je lebih.....pastu time sahur lagi tak leh blah, ketam dah abeh....ada kuah ja....tu pon tambah nasik lagik, memang gila sodaplah kalau cenggitu....T__T



Sayur Kangkung vs sambal

aku lupa orang selalu panggil ni sayur kangkung masak apa ntah....adik aku tak penah makan kangkung masak macam ni....kesian kan...hahahaha...dia kata, selalu mak buat sayur sawi, kobis...tu ja....hat ni mak aku tak penah masak...okei-okei, jangan bertekak di petang yang mulia....meh sini un buat....hang tengok, nanti boleh balik masak kat mak...
 


Telur goreng kesukaan Haiqal

aku terpaksa akui, dalam banyak-banyak teloq goreng, teloq goreng hasil tangan laki aku jugak paling sedap....padahal boh garam ngan bawang je pon....aku tak paham...dia mandrem kot kat teloq tu no...hahahaha


aku tau, mesti ada yang ala-ala teringin nak masak gulai ketam dengan nanas jugak kan??? tapi malus nak nak mintak....tak pe tak pe...ahkak paham....kalau korang tak mintak pon aku nak jugak share kat sini cara nak buat gulai tu...very de simple okeh....pejam mata pon boleh buat....cuma jangan sampai tangan terbakaq kena api sudehhhh



Gulai Ketam dengan nanas

Bahan-bahan :

Ketam (wajib)....potong la 2....kalau tamak, ko biar je sekoq-sekoq besar gedabak
nanas dipotong kecik....takyah banyak,separuh dah cukup...ikot la ketam tu banyak mana
rempah kari ikan
santan
air
daun kari
bawang goreng
minyak
garam
gula


Cara-cara :

Masukkan ketam dalam periuk.....pastu ambik rempah ikan, larutkan dalam air, then tuang je atas ketam.....masukkan garam + gula.....bukak api, biaq sampai pecah minyak....tapi agak-agak la, jangan sampai hangit.....kacau-kacau sikit ye ahkak-ahkak.....bila dah pecah minyak, masukkan santan.....kalau rasa pekat sangat, tambah la ayaq sikit....jangan sampai terlalu cair, sat gi kang tak sedap......bila kuah dah mula mendidih, masukkan nanas.....tunggu bagi nanas tu lembut sikit, ko ambik minyak...tuang ja dalam periuk....pastu taburlah bawang goreng + daun kari.....kacau sikit....siap!!!
see, simple kan....tapi rasa dia....mabeles tahap maksima...ngeh3...ni pun 2 kali aku call mak aku...takot silap step kang tak sesedap macam mak aku buat....bila mengenangkan yang laki aku makan tambah berkali-kali, tu tandanya sedap sangatlah...hahahaha




27 Julai 2012

Menu Berbuka : Day 5 & 6

haish....penat sungguh....terpaksa guna pc member opis sat nak hapdate blog punya pasal.....nak guna note aku tak pandai, nak klik tang mana pon tak tau....orang kampung la katekan....huhuhuhu

bagi memendekkan entry, aku compilekan je la menu semalam dan hari sebelumnya.....

Hari ke 5 - ini aku masak  ;)




Kailan Ikan Masin

sorila gambaq tak sempat nak edit...nak boh watermark pon tak  sempat...menumpang  PC orang la katekan....



Tomyam Ayam.....ermmmm, yummmmiiieeee




Ikan Siakap 3 Rasa

itu je menu berbuka 2 hari lepas....aku berbuka dengan adik aku je ha.....laki aku balik lambat....ikan ada sekoq ja....sebelah aku balun ngan adik aku, sebelah lagi tinggai kat laki aku....kang tinggai tulang merajuk pulak.....muahahahahaha



Hari Ke 6 - ini aku masak vs beli  T____T



Gulai udang
udang tak nampak, tenggelam dengan kuah yang banjir...tapi sedap  ;)
*masukliftekansendirik*




Ayam Percik, satu RM5....laki aku beli....gila punya sedap....laki aku ni kadang instinct dia kuat....aku cuma pesan nak ayaq nyioq ja.....bukak pintu rumah tengok-tengok laki aku bagi ayam percik....macam tau-tau ja memang aku teringin nie...lap u la papa




Roti John
tak berapa best sangat....tengok roti pon golap....aku suka lagi roti john kat food court presint 9 tu..... 




murtabak ni aku beli kat opis....ada kakak opis jual....rasa boleh tahan la....tapi aku rasa aku lagi berkenan murtabak yang jual depan Uniten tu....memang tak leh lawanlah kesedapannya




Tomyam semalam....ada lebih, so kena perabehkan...kang membazir....membazir kan amalan syaitoooonnnnnn


itu menu semalam....eh pagi tadi boleh pulak lajak lena.....suma Haiqal la ni...aku tak hantar dia pie umah babysitter semalam sebab aku tak sempat nak masak nasik untuk dia.....pastu suh adik aku jaga ja la kat umah....kalau Haiqal lapar, aku suh dia goreng telur dulu.....then aku balik qeja, tengok si kecik nie lena....aku tanya dari pukul berapa dia tidoq??? adik aku cakap dia bangun tidoq pukul 12.30pm, pas bagi mandi, makan....pukul 1.00pm dia tidoq balik sampai la....damn.....kompom malam berjaga punya.....so, time maghrib tu aku gerak, bagi mandi, bagi makan.....then aku pie terawih ngan laki aku.....eh, 1st time pie taon ni...taon lepas memang tak sempat nak pie, ngan Haiqal kecik lagi time tu....taon ni nak jugak merasa terawih....aku teringin nak pie Masjid Putra, sebab suasana dia lain....tapi tak dapek, laki aku nak pie yang dekat-dekat ja...hurmmmmm....oh, sambung cita.....pas balik terawih, memang aku pon tak larat gila, mata mengantok...balik rumah tengok Haiqal tengah tengok tv, tu pon dah tersengguk-sengguk.....laki aku tak bagi dia tidoq, takot kang jaga pukul 2-3 pagi.....laki aku kuaq jumpa customer semalam, aku angkut Haiqal masuk bilik...lena terbongkang 2-2....hahahahaha....pastu Haiqal jaga pukul 1....jenuh jugak la melayan si kecik tu sampai 2.30 pagi.....then bagi makan apa yang patot....jam dah pukul 3 lebih....tengok si kecik ni dok main tingkap sengsorang....pastu bebai tak mau lena, tak dak orang layan dia.....aku angkat boh buai, tengok jam dah pukul 4.....Haiqal tak mau lena lagi, dia punya nangis sampai dia lena, aku pon tak sedaq apa dah.....sedaq-sedaq pukul 6.50 pagi....damn!!!! sahur terlepas....tu la, nak jugak tidoq....kesian aku....laki aku pon lena tak sedaq apa...adik aku pon tak reti-reti nak bangun....hambik, 1 umah tak sahur.....hohohohoho....ni dah pukul 5....aku masih boleh bertahan....kesian  bb la, harap dia pon ok....xpa bb, kang bukak posa mama makan banyak-banyak eh

T___________T

short and short

sorry guys.....tak sempat nak hapdate pape....pc kat opis tengah format + nak tukar pc baru...1 hari dok kodek benda tu tapi tak setel-setel...ni pon tak ok lagi...hoishhh, menguji kesabaran sungguh..balik umah dah letih, adik aku pulak concer lappy....nak guna lappy laki aku macam tak best je...ngeh3....ni nak turun pie dengar ceramah Ramadhan sat...but don't worry, akan ade menu yang untuk dikongsikan bersame nanti :)

* arini tak jaga time sahur....agak-agak, memudaratkan bb dalam perot ni tak??? aku InsyaAllah boleh tahan lagi....tapi bb???*

25 Julai 2012

Menu Berbuka : Day 4

Again.....semalam aku tak masak....tak sempat......sempat masak telur dadar je....tu pon time orang azan.....laki aku asyik berbunyik je  suh goreng telur....yela, menu semalam lauk luar, tak berapa nak best ja aku tengok....tu yang kena jugak tambah hasil air tangan aku even hanya sekeping telur dadar....gittew.... ;)

dah, cita panjang tak guna....jom tengok, apa yang patot....




agar-agar campur
laki aku punya peberet....beli ni saja dah 4 hengget....aku dah cakap, jangan beli banyak-banyak kang tak abeh....tapi laki ni bangsa degil jugak....dah dia kata ni peberet dia, suma jenis agar-agar dia beli...ikot suka atilah....aku tak rasa pon agar-agar ni sedap ke tak...bagi je laki aku makan sengsorang...peberet la katekan





popia goreng + karipap
urmmmmm....masa beli tu, again aku cakap kat laki aku....jangan beli banyak-banyak, kang tak abeh.....pastu rilex je kakak yang menjual tu sound, 'beli banyak tak pe, sedap ni....kang tak cukup'...
balik umah, time berbuka, aku capai karipap ni dulu....sebab aku hantu karipap sardin....dah macam peberet Dato Siti Nurhaliza la pulak....keh3....tapi........rasa hancossss....kulit ja dah tebal....sardin pon tak rasa sardin....rasa cam ubi ja....popia tu pulak, terasa udang kering je lebih.....aku dah la tak berapa suka udang kering ni....erkkkkkkk



apam pinky babysitter Haiqal
yang ni tak beli......babysitter Haiqal yang bagi....ada lagi dalam petiais....tak sempat aku nak makan, banyak sangat lauk....tapi aku rasa kompom sedap...sebab aku balik umah, tengok 1 bekas dah abeh...tanya sapa makan, adik aku cakap dia suap Haiqal makan....dah tu, time bukak posa aku bagi la kat si kecik tu lagi...rilek je dia penyet-penyet cup tu, pastu korek isi apam....tenyeh pulak kat babychair.....hoishhhhh la....jenuh aku nak tonyoh balik babychair dia....pastu dengan muka tak bersalah, dia buang cenggitu ja apam ni bawah kerusi.....naseb baek la kecik lagi...kalau tak dah lama tangan aku berjalan




ayam masak merah
pedas gila.....tak sedap sangat



rendang ayam....beli kat tempat yang sama dengan ayam masak merah tu...rasa pon biasa-biasa aja




udang bakar.....masa sampai kat bazar tu, ni la 1st stall yang aku nampak....ada ikan, ada sotong, ada udang....semua bakar.....dah pusing 1 bazar, patah balik mai stall nie.....abang tu cakap ada udang ja.....ok, laki aku nak...ambik je la....balik umah, bila bukak...hurmmmm, rupa dalam dia pon dah mengecewakan.....udang kecik ja....aku tak sentuh langsung....bila tanya adik aku sedap ka dak udang tu, adik aku cakap rasa macam udang kering....erkkkkkk...at last, ke tong sampah jugak akhirnya.....orang kalau nak menjual tu, biarlah ikhlas.....bukan mahal sangat pon udang yang saiz sedang, kan...ni tengok pon tak lalu...nyesal beli......hurmmmm, kalau nak tau aku beli ni dekat bazar Presint 11.....rasanya taon ni baru wujud kot bazar tu....serius menghampakan...tak banyak choice, sebab tu terpaksa beli ayam jugak...huhuhu

pastu semalam pie Carefour....nak cari la bahan basah sikit, mana tau arini ada mood nak masak....bila pie kat barang basah, sangat-sangat mengecewakan...ikan mata merah, udang penuh sampah, ketam macam ketam lama, siap mata hilang abeh suma....membantutkan impian nak beli....then ambik jugak la sotong sikit + ikan kecik-kecik tu...mana tau boleh goreng...so, jap gie aku nak lari pie pasar jap lah...mana tau ada rezeki beli ketam..... T___T

24 Julai 2012

mak dan tadika memang tak dapat dipisahkan

balik kampung baru ni aku berkesempatan pie tadika mak aku keja....ouh ya.....mak aku sebenarnya suri rumah sepenuh masa....tapi disebabkan anak-anak dah besaq, dah duduk asrama, ni suma pakat dah habeh sekolah...memang mak aku kompom keboringan...so mak aku ambik inisiatif pie tolong masak kat tadika kat kampung tu....dah lama dah mak aku tolong....dari aku zaman belajaq lagi.....dan alhamdulillah, taon lepas KEMAS dah naiktaraf jawatan mak aku tu sebagai pekerja tetap....dapat la gaji ngan pencen bila mak aku benti nanti..... ;)

bukan aku nak cerita pasal tadika tu....tapi nak cerita keletah bebudak tadika.....masa balik kampung aritu, aku ni macam besa la.....adaaaaaaaaaaa ja plan nak pie jenjalan....dari kat Putrajaya lagi aku dok berkhatib kat telinga laki aku nak ajak pie Bukit Merah Waterpark....aku dok ajak sungguh-sungguh....dari nak tidoq, bangun tidoq, tengah makan...asyiiiiikkkkk tanya ja laki aku....halasannya, aku nak berjalan-jalan sebelum beranak, dah tu nak release tension sebab baru pas exam...pastu tambah lagi 1 halasan yang membuatkan laki aku terpaksa ikot, nak bagi Haiqal merasa mandi tempat cenggitu....T___T

bila laki aku bagi green light...apa lagi, jom-jom....aku balik kampung hari Sabtu, hari Ahad baru pie....sebelum pie tu, singgah sat kat tadika...konon nak bagitau mak aku yang kami (aku, laki aku, Haiqal, adik aku 3 orang - Nadia, Ela + Ana) nak pie Bukit Merah....takot kang mak aku tak bawak kunci rumah, tak pasal-pasal ja kena tunggu kami balik....baru sua kaki nak masuk tadika, tengok ada camera besaq dok terpacak, pastu ada background macam kat kedai gambaq tu.....bebudak tadika nie ada photoshoot....gambaq untuk apa ntah....depa tengah makan time kami sampai tu....macam-macam peel.....ada yang makan bertambah, ada yang minum susu tak abeh....ada yang makan nasik tak abeh...macam-macam....pastu mak aku tanya nak makan ka dak, ada lagi nasik lemak....tunggu lagi....aku ni memang kebuloq dah pon....terus suh adik aku boh nasik, panggil laki aku mai makan skali... ;)




pas abeh makan....adik aku la sibuk nak tangkap gambaq bebudak ni....aku makan tak abeh lagi, siap bertambah-tambah...aku kan makan untuk berdua...eh....laki aku pon sama naik, tengok aku tambah dia pon kalut bagi pinggan nak tambah sama



Haiqal dengan tok....budak yang depan tu, pie kat Haiqal....pastu pegang pipi Haiqal sambil cakap 'eeee, geram aih....lawa pipi dia'...hahahahaha




ni cikgu tadika....kami panggil cikgu Fauziah...garang....tapi lawak....ada sorang budak tu, baru 4 taon...lahir tak cukup bulan....badan dia kecik ja....kadang orang cakap tu, dia paham ni....kadang orang cakap ni, dia tak paham-paham.....nama Ida....Cikgu nie rilex ja sound 'tu la Ida.....haluih, besaq kemuncup'.....hahahahaha.....



ni mak aku dunia akhirat.....aku ada sorang mak ja even dah kawen....yela, mak mentua aku kan dah meninggal, memang aku tak dan nak jumpa, tak dan nak merasa jadik menantu....
Haiqal bukan mau kat mak aku, siap nangis-nangis bila mak aku ambik....tapi yang peliknya, kat tadika ni dia mau pulak....maybe sebab tengok ramai kawan-kawan, tu yang dia seronok tu....sabaq Haiqal, taon depan mama hantar Haiqal masuk sekolah ye....kawan puas-puas....kat umah babysitter asyik dok buai ja, kesian aku tengok....tunggu adik keluaq dulu, nanti kita pie sekolah ye anak mama




yang budak perempuan tengah beratoq nak makeup....pakai bedak, pakai lipstik....suka la depa....
mulut merah kemaih...ala-ala mak jemah...hahaha



yang dah siap makeup kena pakai jubah cenggini....pastu pegang scroll....ala-ala ambik ijazah gittew....eh untung la depa...aku time konvo diploma dulu mana ada topi bagai...tu yang beriya sambung study tu, nak konvo sambil baling topi nanti....budak-budak ni baru tadika, dah ada pengalaman macam tu....seronok kan....zaman dah berubah

sambil-sambil dok tengok keletah budak-budak ni, dok dengaq mak aku bertempik sana sini....tetiba laki aku cakap, 'budak mata besaq tu paling comei'.....aku tengok la yang mana satu...oooo, yang tu...aku kenai....memang family dia comei-comei pon.....dari kakak dia, sampai la hat bawah....mata tu, perggrhhhh...mampu menggoyahkan, mencairkan orang laki....tu baru kecik, mai besaq, dah pandai bergaya....tak ke lagi cun

pastu Nadia kalut ja nak tangkap gambaq budak tu....then laki aku cakap, patot la comei...tengok la nama apa.....aku pon baru perasan....ooooo, memang patot la comei....sebab nama cam nama aku...HUSNA.....muahahahahaha















Ana kena jadik makeup retis....hahahaha...habeh la mulut budak-budak ni....merah ang-ang

dah tu je....ada la cameraman tu tangkap gambaq kami 1 family.....laki aku awal-awal lagi bila dengaq nak suh tangkap gambaq family, terus blah masok qeta....laki i kan perak.....susah sungguh nak bergambaq.....time berchinta dulu tak pon kannnnn...dah halal ni susah pulak dia.....tapi aku tak dan nak suh cameraman tu snap guna hp...so tak leh la nak tunjuk....tak tunjuk pon tak pa kot, suma kami pakat tak mandi.....bangun gosok gigi, kemas umah, kemas beg...dah, jom mandi kat Bukit Merah je la...tak membazir ayaq kat umah....ngeh3

Menu Berbuka : Day 3

ni semalam....serius, aku tak larat nak masak....aku sampai umah dah pukul 6 petang....bahan nak masak pon xdak....aku dah tak lalu makan ayam...lani aku nak ketam....tapi ketam tak pie beli sampai ke sudah.....at last, laki aku call, dia beli kat luaq je la.....senang.....uih, aku lagi senang.....siap balik umah leh layan tv, pukul 7 baru sibuk-sibuk kat dapoq....tu pon setakat buat air + nak hidangkan makanan......senang bukan
T___T

so, semalam punya menu xdak lah untuk share.....laki aku beli gulai ikan bawal, telur masak lemak cili api, ikan goreng belah belakang, sambal udang dengan petai, telur masin.....pastu rendang daging semalam ada lagi, so tambah lagi 1 menu.....aku tak snap pon gambaq....sebab bukan aku yang masak....hehehehe....itu je la menunya.....sahur pagi tadi, aku panaskan balik gulai ikan bawal....masak lemak dah basi....dengan gigihnya aku pepagi buat la teloq masak kicap....ni semua sebab laki aku time bukak posa, nasik dia makan sikit....tak lalu katanya, ayaq ja lebih....pastu time sahur, bertambah-tambah nasik....kot mana pon, kena jugak la get ready 1-2 mata menu untuk sahur.....kang lembik laki aku posa tak makan nasik....hik3

Insiden menyayat hati di bulan mulia ;(

hurmmmmm.....semua salah aku.....memang kalau jadi apa-apa kat Haiqal aku tak kan maafkan diri aku....huwaaaaaaaaaaa.....sedih betol.....ni kisah semalam lani (Ahad)......kan aku ada cita yang aku berbuka kat Black Canyon tu kan.....sebelum tu, masa tengah siap-siap.....aku letak si kecik tu atas katil....yang aku ni berlari-lari la nak ambik tudung kat bilik sebelah....sebagai umpan tak mau bagi Haiqal merayap, aku bagi la beg makeup aku kat dia.....aku tengok si kecik tu ralik buat qeja, aku pon ngan slumber dok bersiap depan cermin....baru nak sarung tudung, tetiba 'dushhhhh'.....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....Haiqal jatuh katil....DAMN!!!!nauzubillah.....aku cepat-cepat lari angkat....dah la jatuh kepala dulu....memang aku tak sempat nak pegang....then muka dia tersembam kena lantai....astaghfirullah....hanya Allah ja yang tau....aku pie angkat, pastu laki aku muka dah bengang masuk bilik.....tengok mulut Haiqal berdarah....aku pass Haiqal kat laki aku....aku cepat-cepat cari towel kecik, ambik ais ketul, nak tuam mulut....pastu aku dengaq laki aku dok berletiaq, 'ni darah dah bersemboq keluaq ni'.....tengok laki aku dukung Haiqal bawak pie dapoq....darah kuaq meleleh-leleh....laki aku ni pantang sikit kalau anak dia jatuh ka, terhantuk ka...apa-apa jelah yang melibatkan kepala....bahaya, tambah budak-budak baru nak membesar ni.....aku ambik tisu, lap darah kat mulut tu.....takot jugak aku tengok....yang laki aku dok bising, takot gigi Haiqal patah...dah la si kecik tu baru lega demam...ni jatuh katil pulak.....abeh, ingat aku tak rasa apa ka??? eh, aku yang beranak kat Haiqal tau....lagi la aku terasa bila tengok anak mulut berdarah bagai.....pastu aku ambik towel yang ada ais tu, tuam kat mulut....nak stopkan darah....Haiqal besa la, meraung la dia....mau tak sakit...bila tengok balik, alhamdulillah....gigi ok...cuma bibir dia la bengkak....maybe masa jatuh tu, gigi bawah dia terkena bibir, pastu tersembam pulak kat lantai...tu yang darah memancut-mancut tu....laki aku siap cakap 'pasni kita buang la katil tu' dengan penuh emosi.....aku tak kesah, nak buang, buang la....tapi jangan ajak aku tolong kemas, aku ni tahap tak larat gila dah ni....jam dah pukul 7 lebih....Haiqal dah makin ok....dah tak nangis....siap nak hisap ais ketul tu ada la...tapi tak mau lapik ngan towel...nak direct masuk mulut....haish la Haiqal....sori tau, salah mama  ;(
bila tengok darah pon dah stop, apa lagi, kuaq umah la....aku dok pikiaq kami ni tak order makan lagi kat Black Canyon
hurmmmm...tu la al-kisahnya....dalam qeta, si kecik sembam muka kat badan aku...tengok-tengok terlena....maybe letih nangis...campur pulak dengan sakit bibir pecah berdarah
huwaaaaaaaa....sedih aku tengok anak aku  ;(










bibir atas bengkak
cian anak mama
sori tau
;(

23 Julai 2012

Menu Berbuka : Day 2

niat dihati nak pie pasar, cari ketam....jam dah pukul 1 petang.....tetiba kawan aku merangkap bakal customer laki aku nak mai umah, nak discuss pasal qeta....so niat dibatalkan buat sementara waktu.....sembang punya sembang, at last pukul 2.30 petang....ada lagi ka ketam??? ntah-ntah pasar pon dah tutup...yela, mau yang terlebih rajin pukul 3 lebih dah stat masak untuk berbuka...aku 2.30 baru nak pie pasar apa cer??? so terus punah harapan nak cari ketam.....aku tukar plan, cari idea nak ajak laki aku berbuka kat luaq....muahahahaha

dengan gigih terus menggoogle tempat mana yang buat buffet Ramadhan area Putrajaya nie....tanya Dapurmas, esok baru start....tengok poster buffet Ramadhan kat PICC, ouh mahalnya....kang tak berbaloi dengan apa yang aku makan...okei, takyah.....tengok jugak kat kelab tasik putrajaya...pon sama jugak harga, tapi tak semahal kat PICC la.....ada kat UKM bangi, laki aku macam bagi respond negatif lak....cari lagik....try kat Puspanitapuri kot ada, sebab taon lepas aku pie kat sana.....tapi, sangat mengecewakan....aku sampai lambat, dah dekat orang azan....ni cerita taon lepas la ni....makanan tengok banyak dah abeh....pastu depa dah tak topup....aku sebagai customer rasa cam, 'la, tak kan tak topup dah kot makanan....abeh sapa yang sampai lewat, minum ayaq ja la??? harga caj sama ja pon'.....tak baik tau buat orang macam ni.....makanan pon xde la sedap sangat...so, serik....tak yah la cari bala lagi nak makan kat sana

tetiba teringat Black Canyon Alamanda....mintak p
ermission laki aku dulu, boleh dak nak berbuka kat sana....google dulu apa yang patot...bila laki bagi green light, terus call book tempat...  T______T



setel book tempat.....orang Black Canyon suh pie sana dalam pukul 7 petang....yela, aku dah la book tempat...makanan tak order lagik....nak order aku tak tau menu apa yang menarik kat tekak aku....so, tunggu jela....kang pukul 6.30 petang kuaq la.....tapi besa la...pukul 6.00 ada upin ipin....dah la cita musim baru...gila kot kalau tak tengok...so sambil tengok upin ipin, sambil siap-siap....tapi yang paling tepat, pukul 6.30 tu la baru nak siap apa yang patot......dan satu insinden terjadi masa aku tengah siap-siap tu....DAMN!!! tak mau ingat dah...nanti la aku cita....sedih pon ada, takot pon ada, serba salah tu memang la sebab salah aku....terasa diri aku betul-betul tak guna time tu....dah-dah, jom usha makanan dulu...nanti kang aku cita kisah tersebut dalam versi sedih  ;(




Black Canyon : ini aku makan kat kedai....bukan aku masak....Set E okeh





watermelon juice...adik aku punya.....nak tak kalah....pastu minum tak abeh...siap pening kepala nak muntah....apa la mak ana nie....mengalahkan aku yang mengandung pulak....




teh ais....tekak orang kampung, macam ni  la.....ini je yang lalu.....minum ayaq buah mau muntah hijau aku...hehehe




tomyam seafood....sedap....nyum-nyum




mix vegetables....pon sedap jugak....tapi adik aku cakap macam masak kat rumah ja pon...hoish, banyak bunyik pulak budak ni




chicken crisp ape ntah nama dia....tapi sedap
bila cicah ngan sos dia, lagi terangkat....perghhhhhhhhhhhhhh





ni aku tak ingat nama dia....isi ayam + telur goreng.....masin...
suap kat Haiqal terus nangis nganga sebab pedas....hehehe..sori anak mama





yang ni mix prawn + stir egg kot.....laki aku suka....katanya mabeles....siap suh aku masak time sahur....ewah-ewah, senangnya order.....tapi sekali tengok aku tak lalu nak makan...hahaha

itu je la menu juadah berbuka untuk semalam....bila dah makan kat luaq ni, benda yang merungsingkan aku adalah, apa pulak nak makan time sahur nanti......tak kan nak kena bangun semata-mata masak untuk sahur kot....selalu bangun perangat balik ja makanan.....tapi tu la....Dia mempermudahkan segalanya....tengah bersenang-lenang tengok tv petang semalam, jiran depan umah ketuk pintu....bagi 1 beg plastik putih...katanya Tengku Nan bagi (Ahli Parlimen Putrajaya).....adik aku bukak beg plastik tu, tengok ada sebekas kurma.....pastu ada rendang daging.........perghhhhhhhh, meleleh ayaq liuq.....so, tak yah susah ati nak pikiaq menu sahur...perangat rendang daging sudah....lagipun ayam masak merah pon ada lagi...jadi la 2 mata makan sahur.....kannnnnnnnn




semalam masa panaskan rendang ni, memang ada ja suara dok menghasut suh rasa skit....ambik camca, cedok seketoi daging....perghhhhhhhhhhhhhh, nikmatnya.....makan pon rasa cam nak menitik ayaq mata bila mengenangkan rendang daging makan dengan lemang di pagi raya.....sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeee lah hai....

untung jadi orang Putrajaya nie....tak yah kalut-kalut nak beratoq pie ambik makanan, orang siap delivery depan pintu rumah lagi...dah la free, sedap pulak tu....TQ Tengku Nan 

T______T




Menu Berbuka : Day 1

ok...memandangkan final dah abeh....tak dak nak pecah kepala pikiaq esaimen + exam + test bagai...so aku berjanji....cewah, berjanji la sangat kannn....tak, aku cuba untuk hapdate blog ni kalau ada masa terluang dengan menu-menu yang aku masak, aku teringin, aku makan di bulan puasa yang mulia nie....mana tau, kot-kot nanti boleh bertukar-tukar menu...tak gitew....aku mulakan dengan hari pertama di bulan puasa....



antara menu-menunya adalah : ni aku masak tau




nasi daging
senang ja pon nak masak rupa-rupanya....tangandidadamatakeatas




air asam....yang ni aku dah makin expert....dah rasa cam air asam mak aku buat ja....lalalalala




daging rebus




ayam masak merah request by laki aku




sayur campur....


itu menu hari pertama....aku stat masak pkl 5.40pm....orang time tu dah setel masak...aku baru terhegeh-hegeh masuk dapoq...nak buat cam mana, terlajak lena....dah tu Haiqal plak tak berapa nak sihat, memang anak didahulukan la....masak no 2...kalau x dak orang jaga Haiqal, kompom aku tak masak....hahaha

dan aku dengan murah ati nak share resepi nasi daging buatan anak mak teh nisah....aku lettewww  



resepi nasi daging simple ala-ala akudankamoo  :

bahan-bahan :

beras
buah pelaga 3-4 biji
kulit kayu manis 1 batang dah cukup
minyak untuk menumis
air rebusan daging
sup bunjut Adabi
garam
halia dipotong nipis


cara-cara :

rebus daging....masukkan sup bunjut Adabi ngan garam.....rebus sampai daging empuk....bila daging dah empuk, ambik la suku ka, dua suku ka, potong kecik-kecik untuk dimasukkan dalam nasik......basuh beras dan toskan...letak sebelah.....
tumis buah pelaga + halia + kulit kayu manis tadi....bila dah naik bau, masukkan beras.....kacau sikit....pastu, masukkan air rebusan daging, ikot berapa pot nasik yang kita masak...macam aku, kalau aku masak 3 pot, aku akan lebihkan ayaq jadi 4 pot setengah bagi menjamin nasik aku tak mentah.....tapi bagi sapa yang dah teror men sukat pakai jari, ikot suka atilah....aku tak berapa reti...ngeh3
dah masukkan air rebusan daging, kacau bagi sebati...pastu boh la daging yang dah dipotong nipis tu.....masak dalam rice cooker senang.....tekan je cook, kang angkat tudung....tadaaaaaaaaa....dah siap....dijamin sedap
senang bukan??? cobalah....kompom tak nyesal  T_____T