29 April 2015

Temujanji Minggu Setiausaha bersama Ustaz Kazim Eleas

Khamis minggu lepas, aku ada join Temujanji Minggu Setiausaha bersama Ustaz Kazim Eleas kat Menara PKNS, Petaling Jaya.....kursus berbayar nie susah sikit aku nak pie...iyelah, kalau isi pun belum tentu lulus.....tapi bila dah ada opismate ajak, boleh je lah selitkan nama....dapat jugak kursus 1 hari....kannnnn  ;)

Mula-mula ingat nak drive ja pie sana....tapi bukan aku....opismate aku, katanya husband dia boleh tolong hantar.....tapi jalan KL, bagi orang yang dah biasa dengan jem Putrajaya....memang langsung tak sama dengan jem KL wei....rasa macam nak menjerit ja....sapa yang hari-hari travel pie keja ke KL, memang aku salute.....ni pun kami pie dengan driver opis, a.jijul....merasa la naik keta baru jabatan...kalau dak, tatau la pukul berapa nak sampai.....hik3

Bertolak dalam pukul 7.40 pagi, sampai sana dalam 8.45 pagi...just nice la kan....boleh breakfast dulu sementara nak tunggu slot Ustaz Kazim....pepagi dah pekena english breakfast....ko ado???

Lepas makan, duduk kat tempat masing-masing....ceramah UKE start pukul 10.00 pagi....



Ceramah untuk PA-PA....kat depan-depan tu orang besar PKNS tak silap....isi kandungan ceramah best....ada part memerli....ada part merendah diri....ada part menceritakan tentang pengalaman dan kenyataan yang benar kadang kala menyakitkan....sabarlah ye ustaz.....Nabi Muhammad dulu pun ramai yang berdengki, inikan pulak kita yang tentu-tentu bukan dari golongan yang maksum...ye dak??? 

Habis ceramah, selang seli dengan cabutan bertuah...aku ni menunggu jugak, kot-kot bertuah...tapi sampai kesudah nombor tak disebut...hampeh betoi....nampak nau memang tak bertuah...dah, ceramah sampai tengahari...perut dah berbunyik....bila host inform boleh makan sambil-sambil tengok orang make up, tak toleh kiri kanan dah...berdesup beratoq pegang pinggan....kahkahkahkah





Pinggan kecik je bagi....tak muat nak letak lauk....terpaksa ambik 2 pinggan.....lauk banyak....nak beratoq kali ke 2 memang idok ler....hihi



Ulam tu aku tak tau nama apa....aku ni bukan jenis pemakan ulam.....makan yang ni pun berkerut-kerut muka....hahaha...aku setakat timun, kacang botol, salad...boleh lahhhh...yang lain, not my taste..ni jaga air muka ja, sebab aku tengok orang lain semua ambik ulam....muahahahaha

Buah kiwi tu masam.....butter prawn dia not bad...kaler oren nampak sepit tu ketam.....sedapnya ya ampunnnnnnnnnnnnn....aku macam nak bangun ambik lagi...tapi ramai lagi beratoq, terbantut pulak selera.....ketam ni tak dak nya nak makan dengan garfu.....aku belasah dengan tangan ja...tengok ahkak kat sebelah aku ni, kemain krup krap krup krap dia gigit kulit ketam....tengok dia makan aku sama terlioq.....pastu masa pertunjukan fesyen, aku tengok ahkak tu makan ketam lagi...eh, dia ambik mana? rupa-rupanya dia bangun sekali lagi round 2 untuk makan ketam......waaaaaaaaa, why tak ajak me??? sedap ja aku tengok dia makan....dia tak peduli pon orang kiri kanan....nyesal tak ambik banyak!!!



















Pertunjukan fesyen ni acara last untuk hari temujanji minggu setiausaha nie....part tak boleh blah, bila model laki keluar.....kemain ghairah ahkak-ahkak makcik makcik PA tepuk tangan....aku kalau jadi model tu, kompom tak keluaq stage dah....malu punya pasai.....tapi depa cool ja...brader yang hensem ni pun cool....ahkak-ahkak PA kacau-kacau masa buat show pun senyum ja.....kagum aku....hahahaha

Itu je la untuk meraikan PA-PA kat Malaysia nie....Malaysia gittew....lepas makan, ada lagi cabutan bertuah....paling bertuah dapat tv.....aku memang tak penah nak bertuahlah kalau benda-benda mahal macam tu...then, balik ofis....niat hati nak terus cabut balik rumah, tapi cari kunci rumah tak jumpa..masuk jugak la ofis sampai habis waktu keja.....gigih kan ai...sebab tu bos sayang   T________T



24 April 2015

Ku KECEWA.... ;(

Sebenarnya kan.....aku nie dah lama tanam niat nak join mana-mana kelas tajwid Al-Quran....masa kecik belajar ngaji, ikut mulut orang yang ajar ngaji ja...dia tutup mulut, kita tutup mulut...dia bukak mulut, kita sama bukak...tajwid tak tau lagi, sebab umor time tu 4-5 tahun....ayah suh ngaji, kita ngaji.....last betul-betul aku belajar tajwid secara serius, sekolah rendah...masa tu dalam darjah 3 kot...tapi sampai darjah 6 tajwid memang tak penah tinggal la sebab ada kelas KAFA....wajib kot pie kelas KAFA tu....pastu pulak, ustaz kat kampung cari inisiatif lain, sapa-sapa yang nak belajar hukum tajwid, dia bukak kelas dekat masjid....aku join ja walaupun berbeza parti politik....eh??? hahaha

Seronok belajar tajwid nie....dari hukum mim mati dan tanwin, ke lain-lain hukum....qalqalah...mad badal...dan yang susah-susah sampai aku pun tak ingat....hahaha..nak exam, kalut la study....tapi nak lagi senang study hukum tajwid ni, cari terus hukum dalam Al-Quran....betul ka dak ayat tu dengan hukum tajwid yang kita paham....terus refer dengan ustaz + ustazah...tambah pulak nak kenal berapa harkat panjang satu-satu ayat tu, memang kena betul-betul belajar...aku kadang sampai la nie pun panjang pendek suka ati ja baca...tak boleh tau...ustaz aku penah cakap, kalau kita salah baca Al-Quran, nanti dekat akhirat Al-Quran tu akan hempuk kepala kita....huuuuuiiii, ngeri...nauzubillah...tu kalau belajar pun masih salah bacaan, tak belajar tak tau la kannnn

Penah aku mintak permission Pak Zul untuk join kelas macam nie....dia okei ja, tapi tunggu anak besar dulu katanya....bagi aku, anak aku dah cukup besar kot 3 + 4 tahun nie untuk aku tinggalkan sat untuk ke kelas.....kannnnnn..pie kelas degree sampai ke UiTM Puncak Alam tu boleh ja...takan kelas ngaji dalam Putrajaya tak boleh...ye dak

Dalam aku pasang niat tu, secara kebetulan PUSPANITA Kebangsaan ada buat tawaran untuk Kelas Mengaji nie....ada Kelas Asas dan ada Kelas Pertengahan....setiap kelas tu ada kriteria dia sendiri...kenal huruf, tak lancar baca...kurang mahir hukum tajwid dan lain-lain lagi.....aku bila dapat emel tu, cepat-cepat aku emel untuk join dengan harapan, aku boleh belajar tajwid balik....iyelah, dah banyak lupa dah....macam Allah permudahkan niat aku untuk belajar.....dah la free, takan nak tolak kan.....sampai sanggup la aku ponteng kelas zumba petang nie....kalau ikutkan, kelas zumba anjuran PUSPANITA nie yang terakhir untuk sesi ni....next session lepas raya....lambat lagi...tapi disebabkan hari ni jugak first day kelas mengaji, aku pun tak bawak la baju sebab aku nak joint kelas mengaji....

Petang tadi, aku try follow up pasal kelas mengaji....orang yang incharge nie tak sure status kelas ni jadi ke tak....aku pun call person incharge kebangsaan punya.....sedih sangat bila pegawai tu bagitau, nama aku tak tercalon....bukan aku sorang, tapi semua yang bagi nama dari Jabatan aku semua tak tercalon....orang Kementerian 4 orang ja yang terpilih....huwaaaaaaaa, why not count me in???? satu ja jawapan, tak dak rezeki....sedih + kecewa la jugak...nak marah pun tak guna sebab Allah dah tulis tu bukan rezeki aku....satu kelas nak 65 orang ja...waiting list 300++....kalau aku jadi urusetia pun serba salah nak pilih orang....saya paham perasaan ahkak urusetia...asyik mintak maaf ja wassup dia tadi...

It's okei....i'm fineeeeeee....mungkin aku kena cari kelas berbayar nie....dan la kot aku habis degree nanti, aku cari pulak kelas ngaji kan....baru seimbang dunia akhirat....asyik cari dunia ja....akhiratnya bila....T______T...kadang aku mengaji sorang-sorang, aku confuse part ayat yang kena tambah nun kecik sebagai penyambung...sapa tau??? aku nak google tak rajin...sebab musabab macam nie lah yang lagi kuat buat aku nak cari kelas, nak berguru...tak mau syok sendiri...

Doakan aku untuk terus tabah dan kuat nak belajar hukum tajwid nie....serius, sedih nie....k baiiiiiiiiiiiiiiii *larilajulajunangiskattoilet*

22 April 2015

Berkelah kat Ulu Bendul, Kuala Pilah, Nogori Sembilan ;)

Perkelahan yang tak dirancang.....ni minggu lepas, sehari yang lepas aku buat makan-makan laksa tu......tengahari tu, aku baru nak rilek-rilek buat esaimen....iyelah, satu hari suntuk aku meraikan family + kawan-kawan Pak Zul yang mai rumah....hari nie nak jugak la layan tv....dengan dapoq still bersepah, pinggan mangkuk still tak tersimpan.....fuhhhh, penat tengok.....daripada aku penat tengok pinggan mangkuk tu, baik aku beralih arah...

Baru ja angkut buku pie depan tv, nak buat esaimen konon...esaimen buat depan tv....agak-agak, esaimen siap ka, tv yang menang??? ekekeke....tengah-tengah bermalasan, tup-tup message masuk....kak aku tanya nak join ke tak depa nak pie Ulu Bendul....aku 50-50..sebab Pak Zul kompom tak mau pie...dia dah janji dengan member nak tengok bola dekat Seremban....lama jugak aku pikiaq, aku pie tanya Pak Zul....yela, karang aku dah eksaited tengok-tengok Pak Zul tak bagi pie....sakitnyatuhdisinididalamhatiku pulak kan....tanya Pak Zul, dia bagi green light....terus aku masuk dapoq...kena masak dulu la tinggalkan dekat Pak Zul...karang kurus kering pulak laki den...T_______T

Masak yang simple-simple....sup ayam + udang goreng kunyit + ikan belah belakang + telor masin + ulam-ulaman + sambal belacan...amacam, simple kan....hahahaha

Dari lepas Zohor, alih-alih pukul 3 baru kami sampai rumah kak aku....nak menapak ke Ulu Bendul tu boleh tahan jauh jugak la....dengan hujannya....tapi kami tetap teruskan perjalanan...dah niat nak bawak budak-budak mandi sungai...kita redah kasi pecah aje lah

Perjalanan agak jauh....abang ipar aku drive keta aku...so aku sempat la lena sat....hujan, sejuk....Zara + Haiqal pon lena....takan aku nak tengok saja kan...dekat pukul 4.30 petang jugak kot, ntah lupa dah...kami sampai...Alhamdullilah, kat sana tak hujan langsung


See, dalam tak plan tu belambak jugak lauk...kalau plan, tak tau la macam mana.....aku la bawak paling banyak....over sangat, lama mana tak berkelah









Sesambil makan, sesambil celup kaki....Haiqal dengan Zara langsung tak mau makan....kalut dah nak mandi....sian, tak penah jumpa sungai even kampung nama Sungai Tengas...T___T






Masa mula-mula sampai tu.....tengah dok cari tempat nak landing...boleh pulak nampak ba alif ba ya hutan kat seberang sungai.....first time weh dalam hidup aku tengok menatang tu life.....takut, seb baik ada sungai.....sesat kot agaknya.....dah habis makan, mandi-manda....aku tak mandi pun, celup-celup kaki ja...aku malas nak menyalin baju even kena salin....tengah-tengah siap nak pie salin baju, tengok sekali lagi ba alif ba ya hutan tu keluar....memang dia suruh blah dah kot...aku pulak takutttt...hahahaha

Kawasan perkelahan nie bagi aku, okei je la...ada kolam untuk budak-budak mandi...tapi ramai sangat kat situ, tak lalu aku nak bawak anak.....pastu nampak jugak sliding dari kejauhan..boleh tunjuk je la Zara, mama tak rajin nak bawak....tengok je la dari jauh....habis mandi, tukar baju, solat....then balik....satu ja tak berapa berkenan....toilet dia busuk.....euwwww...surau pun aku perasan dekat tempat nak ambik wuduk tu macam berlumut sikit....hurrrmmmm, tak tau nak pie lagi ke tak next time....hehehehe

20 April 2015

TQ Alamanda



Every year without miss....on my birthday, mesti dapat something daripada Alamanda....even hadiahnya tak la seberapa....tapi appreciation tu yang penting...kannnnnn

tq banyak-banyak...taon depan bagi lagi dan lagi yaaaaaaa  ;)

Daging Masak Halia Black Pepper

Hari-hari masak, menu dah kelaut.....asyik ayam...ikan...kalau ayam tu, tak buat sup, aku masak gulai...kalau bukan gulai, aku buat ayam masak kicap....kalau bukan ayam masak kicap, aku buat tomyam....paling rajin sikit, aku akan buat ayam masak merah...tapi kalau double triple rajin, aku akan buat ayam masak padang....yang tu senang ja, cumanya nak kena tumbok cabai itulah yang membuatkan aku kemalasan...hahaha



Asyik ayam ikan ayam ikan.....daging makin keras la dok dalam peti tu....so menu untuk hari apa ntah nie, daging.....aku leceh sikit bab daging ni, sebab kadang-kadang masak liat....nak tunggu empuk jenuh kering ayaq siap tambah 2-3 kali la ayaq dalam tu.....tapi kali nie, aku dah teringat 1 petua dari kakak opis aku....dia kata, kalau nak daging cepat empuk....masa masak tu, guna api besaq.....okei, moh kita terai....

Bahan-bahan sangat simple.....ni mood memasak tak berapa ada sangat nie maknanya


Bahan-bahan : 

Daging merah yang dah dipotong...digaul dengan sedikit garam 


Bawang putih diketuk,
bawang besar dihiris bulat
halia dihiris kecik - kalau boleh banyakkan sikit halia sebab nama menu dia kan halia  ;)
Cabai hidup

Sos black pepper
Garam secukup rasa
Cabai melaka



Cara masak : 

Panaskan minyak + kuali....guna api yang kuat.....bila betul-betul panas, campakkan daging + bawang putih.....goreng seketika...boleh rasa dulu daging tu empuk ke tak....bila dah rasa nak empuk tu.....campak pulak bahan-bahan lain....bawang, halia, cabai hidup.....goreng lagi biar nampak layu sikit....masukkan black pepper sos....bagi yang nak berkuah, sila tambah air......then masukkan garam.....goreng lagi sampai sebati....siap!!!! Cabai melaka (hijau) tu aku masukkan last minute jugak sebab nak bagi nampak terserlah sikit daging halia black pepper aku nie....kalau rasa nak masukkan kicap sikit + sos tiram...dipersilakan...tapi kena pandai-pandai la masukkan garam...sebab aku buat haritu, termasin.....siap sound Pak Zul 'ambik daging ja, jangan ambik kuah...kuah dia masin'....muahahahahaha

Senang dan mudah....selamat mencoba.....ouh ya, petua guna api besaq untuk goreng daging sangat berkesan....aku masak ni tak lama pun, sat ja....terus boleh hidang untuk insan-insan kesayangan 

 daaaaaaaaaaaa

17 April 2015

9 Tahun Permergian Ayah... Al-Fatihah

16 April 2015....semalam genap 9 tahun arwah ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga....sat ja kan....rasa macam hari-hari akhir ayah kat dunia nie baru ja lagi terjadi....kadang bila nampak pak cik tua, dress up macam arwah ayah....teringat kat ayah......betul, tak tipu.....ayah dulu kan bekas cikgu....bekas ketua kampung.....dress up memang kemas la...seluar slack dimana-mana sahaja.....baju tak dak la t-shirt bodo....kompom-kompom t-shirt berkolar.....kalau baju tak dak kolar tu, singlet lah jawabnya....hahaha

Rindu sebenarnya....usikan ayah....gelak ketawa ayah...air nescafe ayah....megi goreng yang memang super duper sedap made by ayah....bila aku semakin besar, layanan ayah dah makin lain....yela, dulu zaman kecik-kecik, kepala ni tunggu masa kena luku ja....dak pun tunggu masa nak kena hentuk dengan orang lain....itu memories yang memang tak penah lupa....makin besar, ayah dah treated aku macam orang dewasa...aku nie selalu ja buat ayah sakit ati....iyelah, penah aku cita dulu cikgu sekolah panggil aku sebab berdating kat luar dengan pakwe....pastu ada parent komplen, takut jadi kat anak dia....hellooooooo, aku dating aku punya hal la...kalau anak dia nak dating, tu anak dia punya hal...jaga la anak bebaik...tak dak kena mengena ngan aku yang dating ni pon kannnn...kalau dia jaga anak betul, anak dia tak buat perangai macam aku.....haaaaa, kan dah emosi....hahahaha...tapi tu tak bermaksud ayah aku tak reti jaga anak.....seriusly, mak ayah dah bagi pendidikan agama yang cukup untuk anak-anak.....cumanya, anak-anak tu sendiri samada nak ambik semua tu ke arah yang positif or negatif....jadik, jangan salahkan mak ayah....anak tu yang kena balun dulu....kannnnnnnnn  T______T

Sampai kesudah aku tak tau sapa buat report....bila ayah aku mai sekolah, rilex ja kena sound, 'nak kawen balik duduk rumah...tak payah belajaq'....muahahahaha....kalau ikut hati muda gatai time tu, nak ja aku kawen....kahkahkah....disebabkan boipren tu jugak la bil telefon rumah melambong sampai RM300++...bil aku sorang dekat 150.00...mau ayah tak melenting....kalau aku as a parent pon matikkkk la Haiqal + Zara aku kerjakan....hahahahaha

Allah....rindunya.....semoga ayah tenang di sana....ayah jangan risau, ayah ada 15 orang anak...insyaAllah setiap masa kami akan kirimkan doa dan fatihah untuk ayah kat sana....semoga ayah ditempatkan dikalangan orang beriman...Aminnnnn 

Al-Fatihah

16 April 2015

Kemas rumah

Rasanya dah hampir sebulan kot aku pindah ke rumah teres.....barang-barang banyak lagi yang tak terkemas....tapi bagi aku, kelengkapan perabot tu dah 80% complete kot.....semalan setel aircond kat bilik adik aku....so part aircond dah setel....

Minggu lepas kan aku buat makan-makan....abang aku suggest suh tambah kipas dinding dekat area meja makan....sebab bila ramai-ramai macam tu, terasa jugak bahang dia...baeklah, proposal akan diusulkan kepada Pak Zul

Hiasan dinding apa pun tak dak lagi.....yang dekat laluan tangga, aku tempek bali frame-frame dekat rumah lama....then cermin IKEA tu aku pasang balik dekat laluan nak ke ruang tamu.....aku buat sendiri okei yang tu...mula-mula rasa hebat....lepas pasang sekepin, dua keping....senget nak kena bukak balik....nak pasang 6 keping terus rasa nak mencarut....huwaaaaaaaaaa, pasai apa aku menyusahkan diri sendiri??? tapi hasilnya aku puas hati jugak...puas hati di mata aku la...sebab kalau tak puas ati, ada la kot tinggal sekeping ja lagi cermin kat situ....hahaha



ni rak tv....masa nak beli dulu, mulut kemain manis....itu boleh ini boleh...barang ada stok, ujung minggu hantar....bila tunggu hujung minggu....senyap.....aku call cakap ada barang tak sampai lagi....aku cakap kat Pak Zul, mengamuk la kawan...dia call cakap nak cancel...petang tu jugak terkulat-kulat mai hantaq barang...hellooooooo, nak menipu pun agak-agak la.....

Ni bila dah pasang, lampu pulak tak function.....alasan, tak reti buat wiring....dulu masa aku pie kedai, cakap nanti semua depa akan buat....ni wiring nak suruh orang lain pulak mai....aku pulak tu nak kena cari....saja cari pasal kan......lampu pulak satu salah bagi...ada satu ja.....minggu lepas janji nak hantar....senyap...aku call, cakap demam la...blablabla.......eh eh eh...saja menguji kesabaran aku kan....tengahari sikit tengok depa sampai, bawak lampu...aku kat bilik atas.....

Bila depa dah setel, aku turun bawah...Pak Zul cakap, lampu depa tak pasang lagi...depa kena buat wiring dulu, nanti depa mai pasang....ini dah mengundang kemarahan ni....dari Sabtu hari tu, sampai ke hari nie....senyap....mana lampu??? mana wiring??? sat aku nak call balik....duit bayaq penuh dah....tau aritu aku tak bayaq habis pun tak pa....sakit pulak hati kittew!!!

Tekak omputeh vs Tekak kampung

Sejak-sejak pindah rumah teres nie kan....aku tak penah pun lagi makan kat luaq....penah tu penah la, tapau dekat food court....makan dekat mamak.....tapi tak penah lagi la lepak Black Canyon ke, Kenny Rogers ke.....terasa macam satu peningkatan yang sangat hebat....clap clap clap untuk diri sendiri...hahahaha

Boleh dikatakan, kalau aku tak tapau or lepak mamak, aku akan masak....sesimple yang mungkin aku tetap akan masak....Pak Zul pulak, sejak-sejak anak selalu terjaga malam then berzikir laparrrrrrr laparrrrrrr laparrrrrrrrrrrrr....dah tak dak istilah 'Yang, jom makan KFC'....dia awal-awal lagi standby roti gardenia + twiggies + roti coklat 6 kupang dekat rumah.....lapar???? cepat-cepat turun bawah ambik roti...gittew...nampak hebat kan kami laki bini??? hahahahaha....terkadang rindu jugak nak lepak luaq....sebab dulu kat rumah lama, asal malas masak ja, kompom makan luaq....busuk-busuk, dapurmas....dak pun Perantau.....sekarang nie, idok ler....




Nie breakfast pagi tadi...tekak omputeh sangat...semalam rajin buat sheperd pie....ni sebab aku balik keja, tengok Pak Zul dah keluarkan segala jenis binatang letak dalam sinki...itu tandanya aku kena masak...tak dak alasan dah tak mau masak sebab dia dah keluarkan semua....tinggal nak masak ja....sekali tengok ada minced meat....tu yang terlajak rajin buat sheperd pie tu....

KFC tu pulak aku kirim kat Pak Zul.....Pak Zul semalam pie jumpa member nak hantar dokumen....aku cakap la, 'dah lama tak makan kepci....kalau abang terlajak jalan, singgah la beli kepci'....tengah dok lenyek ubi sambil tengok cita Ajaibnya Cinta, Pak Zul balik....sebelah tangan dukung Haiqal yang dah lena, sebelah lagi bawak plastik kepci...so sweet....ni yang aku tak kisah ni keluar rumah ka dak, sebab apa yang aku nak selalu ja dipenuhi adinda terchenta.....muahahahaha *silamuntahberjemaah*




Bila dah siap masak sheperd pie nie....Pak Zul la tukang rasa dulu.....siap puji lagi, 'sedap la yang....sedap lagi dari hari tu'.....berbunga-bunga hati mak jah......nak makan pun terus tak lalu sebab kalau boleh, semua tu nak bagi Pak Zul makan sorang....hahahaha...gila saiko

Tapi tu la, dalam tekak-tekak omputeh pun, masakan kampung tetap tak leh lawan.......




Ni lunch semalam.....tak sampai waktu lunch pon lagi, aku dah lapar....aku turun cafe tapaukan makanan...niat hati nak beli nasi tomato ja....tapi bila lalu kedai mak cik tu....ternampak pulak ikan keli.....aku rasa ikan keli macam dok panggil aku ja......sumpah tak tipu.....kuat sungguh hantu keli ni.....terus ambik polistren, ambik nasik.....terus ambik keli......sedapnya wei keli nie.....aku tak penah masak keli lagi, sebab tak reti nak basuh ikan tu macam mana....kang berbau, potong terus, kompom tak makan keli dah sampai ke tua.....aku mintak petua ahkak kedai tu, kalau keli, nak basuh macam mana....sebabnya saya teringin nak beli tapi tak reti basuh.....kakak tu cakap, basuh ja dengan air asam jawa.....pastu biar sat sebelum bilas.....gittew kisahnya....bila cakap dekat bos, bos cakap kalau dia, dia basuh dengan air garam....sebab air asam jawa tu asid, nanti ikan masak....pulak dah....pon boleh mana-mana petua, asalkan keli aku beli tu tak berbau............kannnnnnnnnnn

Sekian melaporkan....dah tertelan-telan ailio dah....hahaha


15 April 2015

KUTU

OMG...OMG...OMG.............dah lama aku tak nampak kutu atas kepala orang.....tetiba aku nampak atas kepala anak aku sendiri....ZARA.........huwaaaaaaaaaaaa.....aku ingatkan semut melata atas kepala Zara...aku pun tarik la kepala anak dara tu nak buang....bila tarik, tengok-tengok itu adalah KUTU.....bukan semut seperti yang aku sangka!!!! arghhhhhh, stresssssssssssss!!!!! Terus cepat-cepat aku cek kepala dia....jumpa 5 ekor kutu....ok, fine.....aku kena realise yang anak aku dah kena jangkitan kutu....ingatkan orang kampung macam aku ja ada kutu, rupa-rupanya kat bandar pon sama.....kecewa sangat hati mak nak....  T_____________T

Bila diselak-selak rambut....aku jumpa la telur kutu yang dah menetas.....ada jugak la 2-3 yang bila tinas tu bunyik 'tikkkkk'....perghhhh, sedapnya dengaq bunyi tu....sesedap hati yang tengah panas membara.....dah sepasal aku kena cari solution macam mana nak hilangkan kutu si Zara.....yang adik aku pulak, dia dah tengok Zara ada kutu...dia saja la cari atas kepala Haiqal.....pastu cakap, ' wei Mak Chaq, Haiqal pon ada jugak'....aku tak percaya...aku tarik kepala Haiqal pulak.....Omaiiiiiiii, sama.....cumanya yang aku jumpa semua telur yang dah menetas....ke mana perginya kutu-kutu tersebut?????  krikkk krikkk krikkk



Terus kepala rasa gatal-gatal bila sebut pasal kutu nie...aku bagitau Pak Zul, dia pun terkejut...dan-dan la dia pun gatal kepala....padahal kelumumur tu penuh, nak jugak cakap pasal kutu....hahaha

Ni aku masih dalam proses mencari kutu di atas kepala anak-anak.....kak aku suruh cari shampoo kutu....aku tak cari pun lagi...kemarin dah nak Maghrib, karang lambat pulak sampai rumah.....tengok la petang ni kot mencari shampoo...kat mana ada jual eh??? masa hantaq budak-budak nie kat school, sempat jugak la aku berborak dengan teacher...tanye, 'budak-budak ni ade kutu eh?' teacher tu terkejut....dia cakap, ade la sorang dua yang ade kutu....tapi mungkin dah berjangkit la kot.....teacher kat sekolah memang time budak-budak lena, depa la pencari kutu.....

Semalam masa balik keja, aku ajak Pak Zul pie makan kat food court Presint 9...otw tu, dekat traffic light, sempat lagi la aku mencari kutu kat kepala si Zara...jumpa mak kutu...besaq gila....sakit pulak ati aku....siap suruh Pak Zul carikan torch light, malam-malam kalau rajin, boleh la aku selak rambut budak-budak nie mencari mangsa...sebab dulu masa aku kecik-kecik, kutu ni dah macam sebati dah dengan kami adik-beradik...tiap-tiap malam, arwah ayah la tukang mencari kutu....lepas kepala sorang, sorang ayah aku cari....paling banyak kepala nadia la, adik aku....siap hitam legam lagi kutu tu, kemain isap darah orang ko yeh....geram kan dengaq.....eeeeiiiii!!!! sakit hati

Sapa ada petua nak hilangkan kutu....pleaseeeeeeeeeee share....aku tak terpikiaq apa pun lagi nie kecuali aku rasa macam nak sembur ridsect atas kepada depa, then pakaikan serkup/anak tudung...tapi rasa macam kijam sangat....hahahahaha...so tolonggggggggggggg, sapa ada petua yang berkesan...mintak share....ai is scary + sakit hati nie.....huwaaaaaaaaaaaaaa

14 April 2015

Solat itu tiang agama

Wah.....tetiba nak jadi ustajah pulak hari nie.....hahaha....bukan nak jadi ustajah, tapi aku saja nak share pengalaman pensyarah Hubungan Etnik aku.....2 minggu lepas aku ada kelas.....tengah-tengah dia membebel pasal isu perkauman, isu negara, isu politik....tetiba dia tanya, 'saya penah cita pasal solat tak? Mari sama-sama kita tengok gambar nie'

Pensyarah aku nie nama dia En Abdul Shukor....orang lama UiTM, tak silap dah 20 tahun ++ kot dia jadi pensyarah UiTM....dah banyak UiTM dia mengajar....dia penah bagitau, dulu dia penah kena tahan gaji oleh UiTM sebab tak mau naik pangkat....orang lain dah naik pangkat dah, dia tak dak improvement sebab dia lagi suka buat bisnes (bisnes bini dia, tak tau bisnes apa) sebab bisnes tu lagi masyukkkkkkk....katanya....tapi bila dah kena tahan gaji, dia pun terpaksa la sambung jugak master untuk naik pangkat....cool kan....siap sound lagi dalam kelas, 'anak saya ada master......sape-sape yang nak kawen dengan anak saya, kena ade master jugak....at least'.....amboihhh, demand....kalau gini gayanya, aku pun tak hingin nak buat jadi pak mentua....muahahahaha...orangnya kecik....muka tu serius....tegas...kalau bercakap, tak dak lapik langsung....sapa nak terasa, kompom terasa sepanjang kelas....aku okei ja dengan mulut laser dia tu sebab semua yang dia kata tu ada kebenaranannya.....tapi lawak....tak kering gusi aku dok gelak...nak lena pon tak jadi nak lena....T_T

Okei-okei....jom kita sambung pasal isu solat.....pensyarah aku nie nak share pengalaman dia masa dia jadi pensyarah dulu....zaman 1988 kalau tak silap...aku baru umoq setaon, dia dah jadi pensyarah....boleh bayangkan tak sekarang ni umoq dia berapa??? hehehe...bak kata En Shukor, kalau dia dengar cerita nie dari mulut orang, maybe dia pun tak rasa nak percaya....tapi bila tengok dengan mata kepala sendiri, memang dia tak nafikan kuasa Allah Yang Esa....

Pengalaman pertama.....(aku cerita yang mana aku ingat lah eh, sebab tak semua terserap dalam kepala otak..hik3 ) masa tu, En Shukor jadi pensyarah dekat UiTM Shah Alam....ada satu hari, ada sorang brader ni panggil En Shukor dengan kawan-kawan lain untuk sama-sama solat jenazah arwah pak cik dia kot tak silap.....kejadian tu area rumah flat dekat Intec Shah Alam....En Shukor pon pie......

Masa tengah sembahyang jenazah, dia perasan suara tok imam yang mengimamkan solat jenazah tu  lain macam....macam takut-takut.....dia pulak duduk dekat saf belakang-belakang, dia tak tau la sebab apa imam macam tu....bila dah bagi salam....tetiba tok imam yang duduk depan sekali terus berganjak ke belakang termasuk la jemaah-jemaah yang berdiri saf depan.....bila semua dah terkebelakang, En Shukor pun hairan la pasai apa semua pie belakang.....tiba-tiba, semua mata tertumpu kat jenazah yang baru ja disembahyangkan tadi....Rupa-rupanya, ada seekor ular kaler putih sebesar paha tengah lilit jenazah kat depan tu....Allahuakbar...dari mana datang pon tak tau......siap bunyi kruk krak kruk krak tulang jenazah patah....tok imam tak berani nak uruskan jenazah....panggil mufti

Masa mufti sampai, dia terkejut tengok jenazah dalam keadaan macam tu....pastu mufti tu senyum, dia cakap kat semua jemaah 'mari sama-sama kita uruskan jenazah nie....insyaAllah, ular nie tak kan kacau kita'....pastu jenazah tu pun dikebumikan dengan ular tu sekali......Allah....takutnya.......

Keesokan hari, En Shukor pie pejabat mufti....aku pun tak ingat pasal apa....then mufti tu pun cakap, 'Ni adalah salah satu balasan yang Allah turunkan kepada orang-orang yang meringan-ringankan solat dan meninggalkan solat di dunia'.....Nauzubillah...dekat dunia Allah dah tunjuk...kat akhirat apatah lagi balasan yang kita akan terima.....deep.....tersentap jugak aku dengan cita En Shukor kongsikan nie....

Pengalaman kedua.....masa nie En Shukor jadi pensyarah dekat UiTM Sarawak....cerita lebih kurang sama.....ada orang meninggal dan dia diajak untuk sama-sama menguruskan jenazah...kali nie, En Shukor pie dengan jiran rumah dia.....selesai kebumikan jenazah, En Shukor tak boleh balik lagi sebab dok tunggu jiran dia nak balik sekali.....kawasan perkuburan dekat Sarawak tu berbukit sikit....masa depa tengah turun bukit nak ke keta, tiba-tiba ada seorang brader nie mai, 'Abang, mintak tolong bang....saya punya kunci dan dompet hilang.....' lebih kurang macam tu la ayat dia.....lepas tu depa pun patah balik ke kawasan kubur...cari kot kat mana-mana yang tercicir.....tapi tak jumpa

En Shukor ingat kes kunci + dompet terjatuh tu selesai kat situ ja....rupa-rupanya, brader tu pie buat report.....brader nie polis yang berpangkat kalau tak silap....dalam dompet tu, ada bukti-bukti kes apa ntah....dan kunci yang jatuh tu, ada kunci bilik-bilik yang penting...mau tak mau, dia mintak permission untuk gali balik kubur jenazah yang dah dikebumikan semalam.....nak dapat kelulusan untuk gali balik kubur bukan senang....bila dah dapat permission mufti, ada lagi beberapa orang saksi termasuk ADUN kawasan, baru boleh gali balik.....

Masa gali kuboq tu, En Shukor pon ikut....dia nak tengok jugak apa yang jadi bila gali kuboq orang yang dah meninggal.....masa cangkul yang tukang gali kuboq tu dah kena papan liang lahad, dia pun slowkan la gali.....bila tarik ja papan, tiba-tiba tukang gali kuboq tu melompat setinggi 6 meter ke atas.....tak payah orang yang dok tunggu kat atas ni tolong tarik tangan...yela, kalau ikut logik, orang-orang yang kat atas kuboq tu la akan tolong orang yang dok gali tanah untuk naik ke atas.....bila dah tengok tukang gali tu 'terbang' ke atas....depa semua tengok dalam kuboq......

Rupa-rupanya, ada seekor ular kaler putih, tengah melilit jenazah sambil makan kain kafan....tapi ular kali nie kecik sikit dari pengalaman En Shukor yang sebelumnya....Allah, takutnyaaaaaaaaaa.....tak terbayang aku keadaan sebenar jenazah tu.....semua yang ada terkejut.....lepas tu, depa cari kunci + dompet brader yang jatuh kat dalam tu....memang betul ada kunci, tapi dompet tak jumpa....brader tu sebenarnya salah seorang yang duduk dalam liang untuk sambut jenazah untuk dikebumikan masa hari kejadian....patut la dia cakap dia yakin dompet + kunci dia terjatuh masa dia tolong kebumikan jenazah...itu pun depa cari guna cangkul..tolak-tolak sikit badan ular, kunci ja yang depa boleh ambik...dompet tetap tak jumpa.....yela, semua nak cepat sebab tengok ular tu bukan macam ular biasa....bila dah ambik kunci, depa kambus balik kuboq untuk jaga aib arwah dan keluarga......

Dan seperti biasa, mufti negeri Sarawak pada masa tu cakap, 'Inilah salah satu balasan yang Allah bagi untuk umat manusia yang meninggalkan solat 5 waktu'....Astagfirullahalazimmmmmmmmmmmmm....beristighfar panjang aku dengaq pengalaman pensyarah pada petang tue...dia sambung lagi, 'Allah dah janjikan, bagi sesiapa yang meninggalkan solat, disediakan kepadanya seekor ular yang akan menelan jenazah sehingga hari kiamat'...Nauzubillah.....pengalaman dan penceritaan yang sangat menusuk kat hati.....aku mengaku, aku pun bukan baik sangat....kadang subuh terlajak, kadang Isyak terlepas sebab niat nak tidoq dulu, then bangun boleh buat sekali sunat hajat + tahajud....alih-alih jaga dah subuh...tak ke naya.....memang aku tak boleh dah niat macam tu...mau tak mau isyak kena solat dulu sebab yang tu wajib...hajat + tahajud tu sunat....kalau Allah bagi keizinan untuk aku terjaga pada 3/4 malam, ada la rezeki aku...kalau dak, memang tak dak rezeki....daripada aku terlepas isyak, baik aku terlepas yang sunat...ye dak??? ni just pendapat aku la sebab aku ja kenal diri aku macam mana....

Bila dah habis cerita, En Shukor siap cakap ' ada sesiapa yang tak solat lagi? kalau tak solat lagi, sila keluar sekarang pie solat'....masa tu jam dah 3.30 petang....sempat lagi nak solat zuhur.....tapi tak dak sapa pun bangun, maybe semua dah solat....think positif....dan En Shukor sambung lagi, kalau ada yang masih tak solat....cuba dulu untuk 2 hari yang pertama dengan solat 2 waktu....bila dah boleh 2 waktu, nanti tambah la jadi 3 waktu.....bila dah okei, tambah lagi sampai cukup 5 waktu.....biar ambik sedikit masa daripada tak buat langsung.....betul, aku setuju sangat.....kalau tak boleh konsisten terus dengan 5 waktu, cuba dulu dengan 2-3 waktu....dan berdoalah selagi boleh berdoa sebab Allah Maha Pengampun....

Sebelum En Shukor cerita pasal kes ular nie, dia dah mulakan dulu dengan cerita dizaman Rasulullah yang mana orang yang meninggalkan solat nie diibaratkan lebih hina daripada air kencing anjing dan anjing kurap.....tapi aku tak rasa nak cerita lagi la pasal tu sebab entry ni pun dah panjang lebar dah aku menaip...kang aku tak sempat key in surat bos pulak...mentang-mentang bos meeting kat luar pagi nie...haha

InsyaAllah, sama-sama kita perbaiki diri sendiri....aku semalam pun terlajak jugak Isyak...nasib baik pagi tadi Allah 'terkejutkan' aku  pukul 5.20 pagi....terus bangun ambik wuduk, solat isyak....sempat jugak buat hajat + tahajud....dah ujung-ujung waktu dah...duduk sat, dengaq azan Subuh....Allah...betapa last minutenya aku dengan solat nie....dan tak mustahil setiap doa yang aku mintak 'dilambatkan' oleh Allah...kannnnn

Cita nie pun aku dah kongsikan dengan Pak Zul....time tu aku balik kelas...ala, hari yang Zara makan pisang kat mamak tu....panjang lebar aku kongsi cita nie dengan Pak Zul....dia dulu pon liat jugak bab subuh, jenuh gerka baru nak bangun....bila aku kongsi cita ular nie....aku nampak ada la perubahan...siap kalau hari cuti, Pak Zul la yang gerak aku bangun Subuh, bukan aku yang kejutkan dia....Alhamdulillah

So,semoga dijadikan iktibar dalam kehidupan kita semua.....dan semoga kita semua dijauhkan daripada azab dunia dan akhirat.....Aminnnnnnnnnn, amin ya rabbal alamin.........

Nota : mohon maaf kalau ada pertambahan cerita daripada apa yang dikongsikan oleh En Shukor....sebab aku kan pelupaaaaaaaaa....T_____T

13 April 2015

Cheese Sheperd Pie yang simple dan sedap!!!

Huwaaaaaaaaa....ni semua penangan sheperd pie kat Jakim la nie....last 2 weeks aku ada beli....1 bekas 5 hengget....aku makan sikit, pastu aku simpan...sebabnya time tu aku otw nak ambik Haiqal + Zara kat rumah kakak aku....yela, aku tinggalkan budak-budak tu satu malam dekat rumah kak aku sebab sekolah depa cuti....masa pindah sekolah aritu....berbalik kepada cerita sheperd pie, aku tinggalkan lebih separuh bekas kot-kot anak aku nak makan....tapi tu la, suapan yang pertama tu dah membuatkan aku rasa nak makan lagi dan lagi, sempat ke nak tinggal kat budak-budak tu??? hahahaha...sedap gila okeh...pastu sampai rumah kak aku, budak-budak tu tak mau makan...akuk rasa macam nak lompat bintang....hahaha.....aku bagi kak aku rasa sikit, dia cakap sedap....bila aku tanya buat macam mana, kak aku cakap guna potato ja.....ouh senang ja la macam tu....

Tup-tup, tengah aku terbayang sheperd pie yang memang dah hancur lebur dalam perut aku, ada sorang hamba Allah nie boleh pulak pie share resepi kat fb.....cepat-cepat la haku screenshoot....takut hilang resepi tu, kang tak jumpa dah...zaman serba canggih, tak yah nak ambik pensel + kertas salin resepi...tengok kat henpon ja...hihihi

Resepi Cheese Sheperd Pie




*nangis*
 tengok gambaq pon aku dah tertelan-telan ailioq, acane??? so, mari kita mulakan projek....projek Sabtu lepas....aku saja buat laksa, then panggil la kakak abang aku mai rumah...sebab ada ja yang tak penah sampai rumah baru aku lagi.....dah alang-alang ramai  berkampung kat rumah, aku pon dengan hepi nya nak buat sheperd pie nie.....

senang ja kot.....aku ikut resepi macam kat atas nie..cuma daging tu aku tambah sikit carrot....then masak sampai daging empuk....tapi aku ni kan bangsa pemalas nak tengok sangat henpon nak ikut step by step, aku buat ikut suka ati aku ja la....hehehehehe




Mula-mula aku masukkan 1 scoop ubi kentang yang dah dilenyek tu dalam aluminium foil.....pastu penyek-penyek sikit......then letak la daging cincang yang dah siap masak macam gambaq atas nie....



Lepast tu taburkan mozarella cheese....kak aku cakap, guna parmesan pon boleh....aku kalau ikutkan, nak boh ja cheese yang sekeping-sekeping tu, tapi kena potong empat la.....tak yah tabur macam nie dah...pon boleh ja kan....kita buat dia.....actually, aku buat nie dengan kak aku....dia la tukang bancuh ubi....aku masakkan daging...bab hiasan nie memang aku serah kat dia la.....aku tengok dari jauh ja....hat mana tak kena, aku komplen...aku kan mandor!!!  T____T


Dah siap tabur cheese, aku letak sikit daun apa ntah....bukan daun sup...bukan daun bawang....aku lupa nama daun tu....aku kan buat laksa, pastu ada satu daun tu adik aku dah potong nak buah bahan hiasan dalam laksa.....so aku curik la sikit nak boh kat pie aku.....tapi yang pasti, ni bukan daun kesum la....hik3




dah siap menghias, bakar time...kak aku cakap, bakar ni ikut oven jugak.....oven rumah aku bakar dalam 15 minit kot.....kepanasan dalam 180......

Haiqal dah 2-3 kali mai dapoq, asyik cakap 'mama, nak nie'.....time tu tak masak lagi...sabaq sat na nak.....tunggu punya tunggu, sesi membakar yang pertama siap....bawak keluar dari oven, wanginyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....




see.....tengok rupa pon dah tau sedap.....bila rasa, memang kompomlah sedap!!!!

Nah kasi zoom sikit lagi



 sedapnyeeeeeeeeeeeeeee!!!! sumpah tak tipu....kat rumah ada lagi satu bekas kecik....bukak posa malam kang aku nak makan....saja sorok, takut orang lain ambik makan....muahahahahahahaha

Selamat Mencobaaaaa



08 April 2015

Alam Ria Kids kini di Kompleks Lanai, Presint 10 Putrajaya ;)

Awal Mac baru-baru nie, pihak pengurusan sekolah Haiqal + Zara ada buat satu pertemuan dengan parents. Memandangkan aku ada 2 orang anak yang dihantar kat sekolah yang sama, aku pilih hari Jumaat untuk attend sesi perjumpaan tu.  Bagi aku, maybe pihak pengurusan nak buat macam tahun lepas, sesi perjumpaan dengan ibu bapa....nak tanya something pasal anak or pasal sekolah......so aku pun pie la....ajak Pak Zul, dia tak leh join....panas jugak la hati, asyik tak boleh ja....bz sangat kalah PM!!! hahahaha...tapi ai is okei jer....baru namanya isteri berdikari  T________T

Bila pihak pengurusan mula bagi ucapan, awal-awal lagi dah mintak maaf.  Rupa-rupanya dia nak announce yang Alam Ria Kids dekat Presint 9 nie akan ditutup dan berpindah ke Presint 10 mulai 1 April 2015.   Ramai parents yang mengeluarkan pendapat/soalan....ada yang tak puas ati....katanya, depa pilih ARK ni sebab keadaan sekolah yang selamat...berpagar.....itu aku pun tak nafikan, sebab aku penah cakap kan, dekat Putrajaya ni susah nak cari sekolah yang betul-betul sebijik bangunan tu, dia punya.....pastu siap ada yang mintak balik refund....hello, takan la yang tu nak mintak....aku rasa, mana-mana sekolah swasta, yang kena bayar yuran tahunan, mana boleh refund....sebab yuran tu dah termasuk baju buku + alat-alat pembelajaran lain untuk anak.....lagipun dah bulan 3, mesti buku semua dah guna, baju pun dah pakai....melainkan deposit untuk bulan Desember tu boleh la pihak ARK nak bagi balik....kannnnnnnn

Untuk makluman, owner bangunan ARK kat Presint 9 tu nak ambik balik bangunan sedia ada....depa nak bukak depa punya cawangan sendiri kot mulai taon 2016....pastu ada parents yang sound, 'kalau macam tu, boleh ke kami register kat sekolah tu?'....mesti la boleh, takan yang tu pun nak tanya pihak ARK kot....jaga la hati depa sama....iyelah, kalau agak-agak nak quitkan anak dari ARK then nak masuk sekolah baru disebabkan nak bangunan yang sama, tak yah la nak tanya dikhalayak ramai...macam kurang sopan la....kannnn, guna la sense of human sikit....hishhhhh

So, mari kita lihat sekolah baru..............dari Presint 9, berpindah ke Kompleks Lanai Presint 10....masa tau sekolah nie kena pindah aku tak dapat lagi kuarters teres...bila dapat tau aku dapat teres P11, memang lompat bintang la....sebab dekat sangat dengan rumah....1 jalan, tak yah nak patah-patah balik dah....siap Pak Zul sound 'tu nanti makin lambat la nak keluaq pie qeja'....eh eh eh, macam tau-tau ja kan......muahahahahaha






Ni pemandangan dalaman sekolah ARK yang baru.....penuh warna-warni....aku suka ja sekolah nie....sebab pihak pengurusan still memberikan ruang belajar yang selesa dekat anak-anak....cuma kelas Haiqal dah dibahagi 2....pon okei ja, asalkan selesa....





Ni pulak pemandangan luar.....depa still ambik tempat 2 tingkat untuk keselesaan anak-anak ARK....bawah untuk baby, 1 - 3 tahun.....4 tahun ke atas semua dekat tingkat atas.....tempat makan still ada, dekat bawah jugak....




Ni view sebelah ARK....lawaaaaaaaaa, bertentang dengan Seafood Restaurant Taman Botani.....kawasan ni betul-betul sebelah dengan tasik....area Puspanitapuri.....area rumah PM......ramai jugak parents yang argue pasal keselamatan anak-anak...takut jugak la kan, tasik tu....kang terlepas pandang kang, ada jugak yang dok berenang dalam tasik......disebabkan itu jugak, pihak ARK hire lagi sorang pak cik guard untuk jaga keselamatan anak-anak ARK dan staff......ada la port untuk budak-budak ni waktu riadah pagi....kalau time tak hujan la.....

Jadi, bagi sapa-sapa yang berminat nak join jadik ahli ARK, try la call sekolah nie....03-8881 1151..still guna no lama.....setakat hari nie, aku puas hati dengan service yang ditawarkan.....untuk taon ni, aku perasan banyak pulak outdoor activities yang sekolah offer untuk anak-anak 4 tahun ke atas....yang terbaru, kelas taekwando + swimming class....yang nie optional, nak join boleh...tak mau join pon boleh....nak join, tambah la duit sikit....tu ja...hehehehe..bila bincang dengan Pak Zul, dia nak Haiqal join 2-2 kelas.....kelas taekwando dah lama start, dari kat Presint 9 lagi.....untuk swimming class, esok start....buat dekat kolam renang Presint 16....teacher akan handle dari a-z untuk hantar ambik student....cumanya, aku takut Haiqal flat....memang hari Khamis hari PJ....kalau betul-betul dia join 2-2 kelas nie, pukul 11-1 ptg Haiqal akan ada swimming class....petang pulak pukul 4-5 ptg akan ada taekwando....aku takut dia flat ja la...tapi, kalau nak harapkan aku hantar kelas macam ni dekat luar, memang dak la....tak dan kot...so, kita try dulu...kalau okei, teruskan jelah...bos aku cukup sokong kelas extra macam nie...sebab tu semua untuk kemahiran anak-anak....bukan untuk kita ja....at least kalau nanti mandi kolam or laut, apa-apa jadi dia boleh jugak selamatkan diri....gittew....cuma, monthly fees bling-bling bijik mata jugak la nak bayaq....hahaha...tak pa, Pak Zul kan adaaaaaaaaaaaaaaaaaa....hahahahaha *gelakjahat*

06 April 2015

Gadis Pisang

Hai hai hai.....nama saya Zara.....saya sangat suka makan pisang.....haritu saya teman papa dengan mama pie IOI Mall.....papa la lambat sangat pie beli pop corn...so saya dah lapar...saya nampak sorang kakak ni makan pisang kat sebelah lif, macam sedap je.....saya pun teringin.....then auty tu bagi kat saya satu, saya pon hepi....


ermmmm...sedapnyeeeeeeeeeeeee!!!!

Semalam pulak mama ada kelas....mama balik dah letih, mama malas masak....papa ajak pie makan kat mamak....kat situ ada pisang...saya makan lagi.....yeahhhh





ok...bai....nanti saya nak pow mama suruh beli pisang banyak-banyakkkkkkkkkkkkk dekat rumah.... ;)

03 April 2015

Happy Retirement Kak Izan

Jumaat yang penuh barakah......Jumaat terakhir untuk pegawai office aku.....dia ambik option bersara awal....actually, bahagian aku memang ada planned untuk buat jamuan....as usual, meraikan hari-hari terakhir Kak Izan kat ofis....mula-mula plan nak order caterer...pastu bos decide nak buat potluck....terus meriah la bahagian aku dok pilih menu....aku nak safeplace, awai-awai dah booking nak bawak satay....tak yah masak, standby duit ja....muahahahaha


Baju biru tu my boss  ;)


Baju pink nie Timbalan Ketua Pengarah....sengih kemain lagi bos ni ye....ouh aku kat belakang tu enterframe sekali....hahahaha










Orang yang diraikan nie la, Kak Izan namanya...dah 18 tahun service dengan government....alhamdulillah, rezeki dia lama dengan kerajaan....kita nie belum tentu lagi...ouh ya, kad comel besaq gedabak tu aku la tukang mencarinya....semua kagum bila aku bagi setiap sorang untuk sign.....siap tanya lagi kat mana boleh dapat kad besaq-besaq macam nie...hehehehe....Alamanda lah jawapannya.... ;)

Habis sesi ucapan, apa lagi...moh kita makan........




















see.....banyaknyaaaaaaaa lauk.....sedap-sedap pulak tu...aku sesi pagi nie memang aku tak bawak apa.....aku tukang makan ja.......tengahari, aku cabut pie Sungai Ramal pie ambik satay....Willy Satay, sedap dap dap!!!!






Nie Dr Alina....besday girl....tapi semalam la tarikhnya......

Hepi belated besday Dr.....

So happy.....1 hari qeja makan ja.............mai petang, jom kita zumba.........best!!!!