27 Disember 2012

Goncang Bayi Sampai Koma


PADANG BESAR: Seorang bayi perempuan berusia 38 hari kini terlantar koma di Hospital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar dipercayai akibat didera termasuk digoncang badannya dengan kuat oleh bapa kandungnya.
Mangsa yang dikenali Sofia Juliana dimasukkan ke hospital itu jam 5 pagi Isnin lalu, selepas mengalami sawan dan tidak sedarkan diri selepas diperlakukan dengan kasar termasuk ditepuk belakang badan dengan kuat oleh bapanya berusia 20-an.
Difahamkan, bayi itu diperlakukan sedemikian selepas bapanya berang kerana dia tidak berhenti menangis.

Datuk mangsa, Mahamud Hassan, 58, ketika menceritakan perbuatan tidak berperikemanusiaan lelaki terbabit berkata, dia juga percaya anak perempuannya yang juga ibu mangsa, Junita Mahamud, 23, turut dipukul suaminya jika dia cuba menghalang perbuatan mendera bayi mereka itu.

Mahamud dari Jalan Padang Besar, dekat sini, berkata, dia diberitahu mengenai kejadian itu oleh abang Junita ketika berada di Songkhla, Thailand.


*********************************************************************************

Astagfirullah....binatang punya bapak!!! apa jenis manusia aku pon tak tau la.....ni tajuk berita dalam paper Metro pagi nie.....baru minggu lepas dengaq budak kena rogol la, kena bakaq la......ni ada lagi....memang tak guna punya manusia....kalau tak mau bising-bising, rimas dengaq baby nangis, ko tak yah kawin....ok-ok, aku faham....kalau tak kawin, kang beromen tak kena gaya pulak kan.....tak pa, ko kawin, tapi ko pandai-pandai la cover apa yang patot.....nak buat anak, tapi ko pakai pelindung....at least tak de la sperma yang berenang ke sana sini....ni anak baru 38 hari, bini pon tak habis pantang lagi, dah KOMA??? ko nak ke tak anak tu??? ramai orang kat luaq sana nakkkkkkkk sangat zuriat sendiri.....tapi yang ni, dah ada tak reti nak bersyukur....kalau ko tak tahan dengar baby nangis, ko blah je lah dari rumah tu.....dok Padang Besar ja kot, pie la lepak minum ka, jumpa kawan-kawan ka.....ko tak yah nak tunjuk hero depan budak tu.....dia bukan tau apa....baby nangis nie ada 4 sebab ja.....lapar, kembung, lampin basah + mengantuk.....tu je pon.....agak-agak semua benda tu tak jalan, ko baca la apa-apa ayat kat anak tu, selawat, ayat kursi....tu pon susah ka???? aku paham sangat dengan situasi ni, sebab Zara tak macam Haiqal dulu....Zara kalau dia dah lapar, aku tak sumbat, memang buat muka tebal je la aku.....dia akan nangis,nangis dan nangis....sikit pon dia tak heran.....aku bila dah betul-betul tak boleh handle, yela bagi susu dia uwaaaaaaaa, dukung pun still uwaaaaaa, tepuk-tepuk pon dah nangis pejam mata rapat-rapat, dah.....aku tak pegang dah, aku bagi apak dia pegang.....SEBAB bahaya kalau kita stress tapi pegang baby....kadang tindakan kita diluar kawalan....nak hayun baby, konon nak dodoi, tapi mesti akan jadi lagi kasar....so, bagi je la budak tu kat orang lain suruh pegang.....sebelum jadi apa-apa....gegaran dalam otak ka, tetiba terlepas ka.....bagi je la kat sesapa yang ada...tak pun, letak ja baby tu, biar la dia nangis dulu...kang letih, diam la dia.....ni baby baru 38 hari, sakit beranak pon dok terasa lagi, dah jadi macam ni....nauzubillah...binatang pon pandai sayang anak...aku pun tak paham apa yang bapak budak ni pikiaq....maybe sebab kawen muda kot, tak matang....ewah-ewah, kawen muda tak menjamin ko tak boleh jadi bapak mithali.....kawen muda tak menjamin ko boleh buat sesuka hati kat anak ko.....kalau meninggal budak tu, syurga dah menanti....ko pulak??? nak pie tali gantung??? nak duduk lokap??? pesanan aku untuk para 'bakal' ibu bapa....persiapkan diri sebelum jadik mak bapak.....dari segi kewangan, fizikal & mental......senang ja kalau nak jadi mak bapak ni kalau kena gaya.....kalau tak kena gaya, jadi macam ni la.....dah, aku pulak yang stress!!! *doa sangat-sangat baby Sofia Juliana (sedap ja nama), sembuh, sihat dan membesar macam kanak-kanak yang lain* amin

26 Disember 2012

Nak tengok-tengok ja...........

Ni yang aku malas ni..... Putrajaya tiap-tiap minggu ada ja event yang boleh membuatkan laki aku bankrup....pastu siap gantung banner sepanjang jalan.....mata aku ni pulak pelik sikit....even rabun, tapi bab-bab sale-sale ni nampaaaaaaaaaak aja ko ye.....pantang nampak, mula la gosok belakang laki aku lama-lama sikit...mana tau ada rejeki.... ;)

bila dah terpengaruh, laki aku pun terpaksa la ikut kehendak isteri....kali ni bukan event apa pun,cuma ada jualan hiasan dalaman rumah.....nak tengok-tengok ja.... mana tau ada frame ka, yang berkenan....boleh lekat-lekat kat dinding rumah.....jualan ni start dari 21 - 23 Disember 2012 @ PICC...dah lepas dah....aku pie pun dah pukul 8.30 malam.....bila sampai kat PICC, tengok banner tulis jualan start 10.00 pagi - 9.00 malam pulak.....dan ka aku nak usha barang??? haishhhh...masuk Dewan A, ada set katil, cabinet tv, akuarium....cantik......ada sofa, cantik jugak....tengok harga, ouh.....cantiknyaaaaaa harga....lap peluh....nak beli??? tak kot....jalan lagi....sentuh itu, sentuh ini....duduk sana, duduk sini.....siap interview macam-macam kat bebudak sales tu.....tapi kan, ada kat satu booth tu, rasa macam kaki termelekat pulak.....tapi, laki aku nak ka??? huwaaaa, terasa bersalah disitu.....bila dah 2-3 kali dok pie pegang, tenyeh-tenyeh punggung.....abang, yang ni okei dak????






kan dah terbekenan......aku ni serba salah....nak beli, tapi duit nak guna duit laki aku.....nak guna duit aku boleh, tapi lain taon lah.....muahahaha....bila kenyit-kenyit mata, buat muka kesian....laki aku pun bagi green light....hoyeeeeeee......apa yang aku berkenan sebenarnya???? 




dah dapat green light dari big bos, apa lagi.....kelam kabut pilih kaler apa yang cun....naseb baek Zara tidoq, tak dak masalah la nak belek jenis kain lama-lama.....










okei.....deposit dah bayar 30%, lagi 2 minggu barang sampai.....siap dapat free gift sebab jadi last customer....mula-mula, salesperson tu nak bagi karpet bulu-bulu.....aku tak mau.....yela, kang bulu tu asyik terkeluaq ja.....aku dah ada satu karpet macam tu, bila hantaq dobi, habeh jadi berketul-ketul macam mana ntah....macam pijak batu....terus call adik aku, suh ambik karpet tu...aku tak mau tengok dah.....then, pujuk laki aku beli karpet baru....muahahaha...dasar isteri perabeh duit suami....hahahah...gelak syaitoooonnnnnn...benda apa yang aku mintak??? tungguuuuuuuuuuuu.....tak sabar pulak rasanya....yela, aku request ikut taste aku....entah lawa, entahkan tidak.....apa-apa je la...lawa ka dak, tunggu seploh taon pulak la beli baru 

nanti barang sampai, aku hapdate *sambilgedikgedikmata*




gambaq ni tak dak kena mengena dengan barang yang aku beli....saja nak bergaya dengan peplum....orang pakai, aku nak pakai jugak.....bila dah pakai.....terasa muda gittew.....ahaksssssss....mari muntah berjemaah

Cucur Keria

Hari Isnin baru-baru nie, aku cuti....saja ambik cuti sebab esok tu Krismas, boleh la aku merasa cuti panjang sikit....pastu pagi-pagi tu gigih la pie market mencari bahan-bahan mentah untuk masak....menu hari tu adalah gulai kerang.....masa tengah-tengah pusing pasar, tengok ada sorang kakak ni beli ubi kayu....banyak kemain....terus niat nak beli jugak, tapi ubi keledek...teringin nak makan cucur keria.....aku beli tak banyak pun, dua ketul je.....pastu dalam qeta dok teragak-agak, betoi ka aku ambik tadi ubi keledek??? ka ubi kayu??? cucur keria ni guna ubi apa??? arghhh, lantak la....asalkan ubi....jangan ubi kentang sudah...T____T

balik rumah, google....macam mana rupa ubi kayu, then  cucur keria ni guna ubi apa sebenarnya.....cun, betoi la ubi keledek....hehehe....petang tu, dok saja-saja, teringat pulak ubi dalam plastik tu.....masuk dapoq, ambik ubi....buang kulit, potong 2-3 bahagian, rebus sampai empuk....bila dah empuk, lenyek-lenyek sampai jadi macam nie



senang ja buat dia.....dah lenyek ubi, ambik la tepung gandum.....tuang ja atas ubi yang dah dilenyek tadi.....tapi agak-agak, jangan terlebih tepung....kang jadi keria tepung gandum pulak....sebelum tu, aku letak garam sikit kat ubi.....bila dah masuk tepung, aku boh gula pulak sikit....sikit ja, tak yah banyak-banyak.....dah masuk tepung, uli sampai sebati, sampai tak melekat kat jari yang mulus itu ye puan-puan

agak-agak tepung dah sebati, ambik buat bulat-bulat.....pastu buat lubang kat tengah-tengah tepung tu......buat la besar mana pun, jangan besaq sangat, kang jadi donut.....comel-comel sudah, senang nak ngap



bila dah siap, panaskan kuali....goreng dengan api yang perlahan okeh....goreng sampai kekuningan....jangan sampai hangit pulak, kang tak sedap

sambil-sambil goreng keria tadi, ambik gula sesenduk dua.....then blend sampai halus....ada orang rajin, dia buat ayaq gula, pastu sira atas cucur yang dah digoreng....aku kan pemalas.....so aku blend je gula tadi sampai halus mulus......bila dah siap goreng, aku golek-golekkan cucur tadi atas gula.....tapi toskan minyak dulu, baru golek....takot tak cantik dimata pulak nanti.... ;)

then, susun lawa-lawa atas pinggan macam nie...SIAP!!!

sonang jo

sodap pon sodap.....


20 Disember 2012

Keputusan PMR

Alhamdulillah.....semalam dah diumumkan keputusan PMR bagi tahun 2012....menurun sikit eh taon ni? lupa pulak tengok tibi semalam.....kalut menjual tudung....hik3

Adik-adik aku semua dah lepas sekolah.....dah tak payah nak risau berapa la result PMR, SPM bebudak nie.....sekarang ni turn anak-anak buah aku.....termasuk anak buah laki aku.....masa UPSR baru-baru ni, anak abang aku, Nur Iffah berjaya dapat 5A.....syukur....tahniah Iffah....keep it up!!! tapi aku lupa nak wish.....nanti la mak chaq beli hadiah kat Iffah na.... ;)


Iffah yang bertudung oren kat depan sekali tu.....dah jadi anak dara dah pun...tahniah

Tahun nie anak kak aku dengan anak buah laki aku ambik PMR....dulu, masa balik kampung aku ada tanya, 'kakak, hang target berapa PMR nie? 'kakak target lulus ja'......terus aku tanya 'hang target lulus ja? orang target berapa A bukan target lulus!!!'...serius, nak lulus PMR bukan satu perkara yang susah....bengang ja aku dengaq....pastu aku dengaq dia cakap kat adik-adik aku yang dia mintak camera Nikon kat abah dia ....sekali lagi,camera Nikon....tapi abah dia tak bagi....eh eh eh....kalau aku pon tak bagi...nak benda tak agak-agak...kalau mengaji pandai, rajin, aku tak kisah....ni takkkkkkkkkk, mintak je nak.....

semalam bila dah result keluaq, aku suh adik aku Ela tanya berapa result dia......bila dengaq ja semua lulus, aku ok lagi....tapi bila dengaq setiap gred yang dia dapat tu, terus menyirap darah.....hat tu ja??? aku bukan apa....kesian kat mak dia, means kak aku la.....sikit pun tak pernah merungut... bangun pagi, keluaq hantaq budak-budak pie sekolah....petang pie ajar Kafa....pastu weekend pulak pie ajar orang mengaji....ni ambik SPM sekali lagi taon ni semata-mata nak anak hidup senang.....nak balik kampung pun susah....yang anak pulak, nak tu nak ni, mintakkkkkk ja......tak penah nak hargai mak pak yang dok berhempas pulas cari duit siang malam.....dah mengaji malas tu sudah la, nak mintak tolong kemas rumah pon jenuh......haishhhh, tak boleh aih aku....memang aku pun ada anak, anak-anak aku pun insyaAllah akan lalui jugak benda-benda ni...tapi biarlah laluan tu, laluan yang mudah....budak-budak sekarang ni makin pandai....kalau PMR pun tak boleh nak score, macam mana dengan SPM? memang la SPM cemerlang mana pun tak menjamin ko masuk syurga, tapi biarlah seimbang dunia dan akhirat....tak gittew.....dah la SPM susah....kalau dari sekarang tak dek rasa insaf, memang habis la.....ketinggalan dek anak-anak orang bandar yang jauh lebih maju dengan anak kampung....hurmmmmmm

sentap tak habis lagi nie...huh!!!

17 Disember 2012

Bibik udah larik

kesian Haiqal.....dah tak dak bibik nak tolong jaga....bibik dah larik.....maybe sebab aku bayaq gaji sikit kot....tak pon sebab tak tahan dengan bau taik Haiqal yang busuk ittew.....tak pon sebab pakwe Bangla ajak balik Bangla......jadiknya, terpaksa la aku bawak budak kecik ni mai opis minggu lepas.....lagipun bos tak dak time ni, ada bengkel kat luar, out station lah senang cita......


1st day


2nd day
kesian je tengok muka budak-budak time tidoq.....terus rasa sayu, tersentuh ati....tapi aku rilex je pon......bila budak opis datang bilik tengok Haiqal tengah tidoq, depa mesti tanya 'macam ni je Husna bagi die tido?'....'aah, bagi belajar hidup susah sikit'....hahahaha....kejam kan aku....malas la aku nak berusung dengan toto selimut bagai.....ni kira ok la aku lapik kain ni, lembut pulak tu......kalau aku bentang surat khabar ke, kotak ke, lagi nampak kejam gila....muahahaha





bila dah bangun, habeh dia tolong buat qeja....orang pegang pen, dia nak pen....orang nak tulis, dia  nakkkkk jugak tulis.....pastu bagi makan, berak.....hadoih la....naseb baek minggu lepas tak ramai orang kat opis, pakat-pakat pie out station.....pintu bilik aku tutupkan sikit....kalau Haiqal bising tak de la nak dengaq sampai satu opis....hehehe....tapi memang tak jadi qeja la bawak budak nie.....satgi dia tekan printer, satgi dia main scanner....tu tak tengok lagi kaki tangan penuh dakwat stampad lagi....pastu jalan sikit, gedegang kepala langgaq meja...nangis.....jalan sikit, jatuh.....bila dia main ball, baling jauh-jauh, pastu ligan pie ambik bola tu.....bila ada budak opis tegur, lari mai kat mak dia balik....tak sporting langsung...nasib baik 2 minggu ja lagi...taon depan aku dah nak masukkan si kecik nie kat sekolah...nak bagi berkawan.....bukan nak suruh dia belajar sangat pun, cuma nak bagi dia tak takut dengan orang....maksud aku, dia tak la nak nangissssss je bila orang tegur.....bila main kat playground tu, tak dak la jadi tukang tengok orang ja....biaq dia main sekali.....nak bagi berdikari....tapi sekarang ni Haiqal dah bijak....dah pandai salam orang, dah tau nak sayang adik, dah mau mandi *ikut mood jugak*...bila orang panggil 'Haiqallllll' dengan nada yang lembut, kompom dia 'ha','hurmmm'....dah pandai menyahut la orang kata....dah besar ye anak mama



Haiqal dengan bibik.....masih menjadi bibik Haiqal, tapi pas ofis hour la sebab bibik ni dah dapat qeja baru  ;)

11 Disember 2012

Rosdet Tomyam Kampung Baru

Haih....sejak dua menjak pas bersalin nie, asyik update pasal makanan je kan.....nampak sangat aku femalas nak masak.....hahaha *aku masak kalau ada bahan....kalau tak dak, aku cari alasan ajak makan kat luar* ;)

Kali nie tempat yang dituju adalah Rosdet Tomyam Kampung Baru.....tapi sebelum tu teman papa jumpa customer dulu dekat Jusco Taman Maluri + NZ Garden......



Haiqal, mama & Zara

Dah setel jumpa customer bagai, papa bawak mai sini.....time ni Haiqal + Zara dua-dua lena....aku dah cakap, kalau hujan aku tak mau pie kedai yang kena lintas jalan bagai.....tapi laki aku nak jugak pie, katanya tomyam kat sini sedap....okei-okei, malas nak gado

dan kedai dia boleh tahan la....dah hujan, lantai tu nampak cam kotor sikit.....bila dah masuk kedai, Zara terjaga....Haiqal tidoq ralik lagi....pastu bila dah pesan makanan, makanan pun sampai...eh servis dia cepat gila....bagus, boleh mai lagi..hehehehe....okeh, sambung cita....then Haiqal bangun....nangis....tak mau duduk, nak dukung....kalau dukung sambil duduk pun tak mau jugak, nangis lagi....adik pon buat perangai dan-dan...menjerit sampai satu kedai tengok kat kami....aku  mai anak-anak mengamuk ni yang mood aku dah kelaut...makanan dah sampai, sedap pulak tu....tapi tak leh nak makan sebab anak-anak buat hal.....jap, layan dulu gambar makanan....



sotong masak pedas



ikan siakap 3 rasa



puyuh goreng



ayam pandan



telur dadar



tom yam campur


see.....sapa tak terliur tengok......ada lagi satu, ketam masak cili api.....sedapnya....tak dan nak snap gambaq sebab budak-budak dah melalak......aku pegang Haiqal, laki aku pegang Zara....adik aku makan dulu.....bila Zara nangis, laki aku bangun jalan-jalan dalam kedai...Haiqal plak meraung tengok apak dia bangun....Haishhh budak-budak ni...aku tengok kecik besaq kecik besaq ja.....pastu laki aku dok buat melawak 'ayang ada duit dak? abang tak ambik duit lagi nie....guna duit ayang dulu'....hat ni lagi buat aku angin.....aku mana ambik duit.....setiap ari pie qeja aku bawak lima hengget ja.....tu pun ambik dari dompet laki aku.....ni dok tak dok tanya ada duit dak.....dah la anak mengamuk....mula la aku nak berletiaq blablablabla......pastu laki aku pun bengang, dengan Haiqal mengamuk, dia terus pie bayaq.....tak tau kena berapa....aku makan buat slumber ja....laki aku dah blah, tunggu kat qeta ngan Haiqal....makan pun tak tenteram....yela, nasik sesuap pun laki aku tak sempat jamah....air pun tak dan nak minum.....aku makan cepat-cepat sebab Zara pun dah mengamuk.....then panggil sorang waiter tu, mintak bungkus....siap mintak mahap lagi coz banyak makanan tak tersentuh......nie la penangan anak dua....mak bapak boleh bergadoh.....pasni kalau anak lena, pie pulak time hujan, nak kena lintas jalan bagai....aku sanggup tak makan....biaq la tapau pon tak pa....pastu laki aku dok buat bengang teruk-teruk, marah sebab aku tapau makanan tu......eh eh eh, dah bayaq memahal tak mau tapau pulak...dah la siakap tu sedap....kalau tak mau makan sudah, balik rumah kang aku makan....then balik rumah semalam, sampai pun dah 12.30 pagi....laki aku yang makan semua.....aku dah la teringat-ingat siakap, ketam, tomyam.....laki aku perabeh semua......tu dalam tak bagi tapau, dia yang balun semua....memang dasar perot tong sampah....aku gak kempunan...bangun pagi tadi tengok ada tomyam ja dengan ayam pandan....huwaaaaaaaaaaaa, nak ikan siakap malam tadi ;( 



Nasi Minyak House Part II

Kan aku dah cakap, aku akan repeat sebab aku tak dan makan cheezy kebab tu kan.....so, malam tu jugak aku pie....hahahaha....kami pie ber4....aku, adik aku + Haiqal + Zara.....laki aku ada qeja, bizilah katakan...

jadi, menu yang diminta adalah :


nasi ayam
sedap jugak....ni untuk Haiqal....tapi dia makan 2-3 mulut je....so mak dia tolong habiskan......membazir kan amalan syaitooooonnn




tadaaaaaaaaaaaaaaaa
ni la cheezy kebab yang aku nak tu.....ada 3 perisa....aku ambik egg and cheese.....
dapnyeeeeee.....serius, makan roti dia saja pon sedap.....
tapi fries kureng.....macam fries murah....dak pun fries yang dah lama.....



see, kemain hepi lagi budak nie
fries yang tak sedap tu Haiqal tolong makan....hahahaha....kejam punya mak

malam ni aku dapat makan dengan aman dan tenteram sebab Zara lena......hoyeeeeeeeeee...letak ja dalam stroller...tu pun masa sampai tu aku dah pam dulu.....bila dah ralik lena, baru kami keluar qeta pie makan....kalau tak buat macam tu alamat tak merasa la



Nasi Minyak House ni bukak sampai pukul 10.00 malam.....tapi dalam 9.30 malam macam tu kalau dah tak dak customer depa dah siap-siap kemas dah......bersih je aku tengok kedai ni....dah la kami last customer.....heaven gila....macam kedai tu, aku yang punya.....muahahahahaha
dan bagi sesiapa yang belum cuba makanan di Nasi Minyak House, cubalah.....harga pun tak dek la mahal sangat...boleh je nak datang makan dengan orang tersayam



07 Disember 2012

Umai D'Lake Cafe, Putrajaya

Banyak jugak kedai makan area Putrajaya ni yang aku tak tau sebenarnya......yang aku tau, food court Presint 9, food court Presint 8, Dapurmas, pastu kat perkarangan Jabatan Perdana Menteri.....dan paling fofular bagi aku ngan family mana lagi kalau bukan Alamanda....sampai dah tak tau nak makan apa dah....pastu kan, ada budak opis aku bagitau kedai Umai.....eh, bila wujud kedai tu? tak penah tau pon....serius....pastu apa lagi, aku ajak la laki aku pie petang tu jugak  ;)


Umai D'Lake Cafe....kedai ni berdekatan dengan Monumen Alaf Baru Putrajaya.....first time aku pie, tetiba kagum dengan kecantikan sekeliling.....bangga pulak aku duduk Putrajaya ni, tempat dia cantik-cantik....kedai ni pulak betul-betul sebelah tasik, siap ada jeti macam kat Kuala Perlis....terus teringat ex pakwe....eh???? hahahaha
Siap cakap kat adik aku pas makan kang nak tangkap gambaq....tengah makan, ujan turun lebat selebat lebatnya...terus punah harapan


Okei, berbalik kepada Umai D'Lake Cafe ni.....antara makanan yang budak opis aku sebut yang memang orang akan makan, pulut durian....sesampainya aku kat situ terus je order pulut durian nie




Pulut Durian
tapi rasa dia menghampakan...pulut tu okei....kuah durian tu, cair sangat....macam hirup air + dengan santan yang cair....tak terasa nikmat durian disitu  




Mee Bandung Johor
betul entah mee bandung nie....ka mee kuah ntah....yang ni sedap....daging lembut je....tak yah susah ati nak kunyah lama-lama ;)




Roti Jala
Hurmmmm...yang ni boleh la....kari tu la cair sikit.....





Grill Chicken Chop
Adik aku punya.....tapi tak berapa umppphhhh.....ayam dia macam masak tak masak.....terus terkenang grill chicken chop dekat De Pauh Garden....terbaekkkkkkkkkkk




Burger ayam special
It's mine....bila burger ni sampai, terus tengok kiri kanan......ni ja burger special? aku rasa burger budak kampung aku yang juai  tepi jalan tu pon lagi naik selera kot...serius, rasa kecewa sangat bila apa yang aku harapkan seperti mencurah air di daun keladi...huh


so pasni akan dipertimbangkan kalau nak makan kat sini....

Haiqal pulak buat perangai.....dia tak sedap badan....batuk....baru lega demam....aku nak makan pun tak nikmat....asyik uwaaaaaaaaaaaaaaaaa....Zara jugak rilex, lena ja....tambah ujan-ujan ni, lagi dia tak peduli orang kiri kanan.....baru lepas inject sama si kecik tu....








sekian




06 Disember 2012

Nasi Minyak House

Welcome to Nasi Minyak House

Yeay, dah dapat merasa keenakan makanan kat sini....Kebetulan je ni, tak plan pun...ni sebab laki aku pie hantar qeta dekat Perodua Service, so aku terpaksa pickup encik suami kat sana sebab dia super duper bizi, ada qeja nak kena buat, tak leh tunggu lama-lama kat perodua service tu...tinggal qeta, petang baru pie ambik....aku la kena jemput sebab encik suami dah tak de transport nak pie buat qeja...then singgah sebentar kat sini.

Nasi Minyak House ni terletak di Presint 15 atau lebih dikenali dengan Presint Diplomatik, Putrajaya.....kedai nie tercorok sikit....tapi kalau nak senang, masuk je jalan depan kedai Tom Yam Kung tu.....kedai ni ujung sekali....kalau sapa tak jumpa, cari Proton Putrajaya...dah dekat sangat dah tu...aku tau kedai ni pun sebab tengok Jalan-jalan Cari Makan....Iqram Dinzly kemain khusyuk makan sampai jilat-jilat jari.....masa tu hati dah melonjak-lonjak nak pie tapi tak kesampaian sebab laki aku nak pie stadium tengok bola.....tapi hari nie dah tertunai T___T

Kedai Nasi Minyak House nie menyajikan 3 jenis nasi.....nasi hujan panas, nasi minyak + nasi beriani kot kalau tak silap....aku pon ingat-ingat lupa la tengok JJCM aritu....menu tadi pon tak sempat nak membelek habis-habisan...bagi yang tekak omputih, jangan risau sebab kat sini jugak ada menyediakan makanan barat atau western food....

niat hati nak makan Cheesy Kebab...tapi tak dak lagi time aku sampai tu....so aku makan ini





Mee Kari
Sedap....pedas sebab dia letak cabai melaka.....harga RM 6.90





Nasi Hujan Panas Ayam Merah
Laki aku punya....aku cuba jugak semulut, sedap....tapi disebabkan tekak aku sekarang bukan tekak nasi, so aku ignore je lah....lembut nasik dia.....ayam masak merah tak pulak aku rasa...tapi cam sedap je...RM 10.90...

Harga makanan kat sini kira ok la....tak dak la mahal sangat....nak kata murah pon tak jugak....boleh la boring-boring nak mai lepak makan kat sini.....dan aku pasti akan repeat balik sebab nak try cheesy kebab....masa nak keluar kedai tadi tengok ada sorang cina tu makan....dapnyeeeee la hai....tak leh jadi nie....bang, malam ni kita makan kat sini lagi na....hik3


03 Disember 2012

bapak borek anak rintik

ni la orang kata mana nak tumpah kuah kalau tak ke nasi kannnn.....aritu, ikut laki aku pie main futsal....bukan apa, kesian kat Haiqal tu....asyik tendang bola dalam rumah ja.....dah tu bukan dia tendang, usung merata bola tu....ni dah laki aku nak pie tempat yang kompom-kompom Haiqal boleh main puas-puas, apa lagi ikut jelah....

yang tak bestnya, bukan dia nak men bola sangat pun...bola pon dia tak pandang....tau apa yang dia dok buat sepanjang 1 jam kat court futsal nie???? 








kalut nak masuk court jugak.....tambah bila nampak apak dia tendang bola, lagi la dia dok keras depan tu......









muka tak puas ati.....geram aku ngan budak nie.....dok tarik tangan ajak masuk court sesama.....Haiqal, kalau bola tu terkena mama macam mana??? hoih, ngeri tu.....even yang main futsal ni suma tua-tua, tapi kuat jugak kot kalau kena sedas..tak sanggup den






hahahahahaha





okei....dah bosan pujuk still tak dapat masuk court, main bola je lah senang....kih3



pastu balik singgah Dataran Putra....bagi Haiqal main puas-puas...kang balik rumah,lena....ada awek mana ntah dok buat geram tengok Haiqal.....siap mai dok cubit-cubit pipi.....aku tengok dari jauh rasa macam nak pie dekat...pastu cakap, 'kak, ni la anak saya....comel kan???'...kahkahkah....rasa nak lempang muka sendirik

30 November 2012

Separuh Aku


Dan terjadi lagi kisah lama yang terulang kembali

Kau terluka lagi dari cinta rumit yang kau jalani
Aku ingin kau merasa kamu mengerti aku mengerti kamu
Aku ingin kau sadari cintamu bukanlah dia

Dengar laraku, suara hati ini memanggil namamu

Karena separuh aku dirimu

Ku ada di sini, pahamilah kau tak pernah sendiri

Karena aku selalu di dekatmu saat engkau terjatuh
Aku ingin kau merasa kamu mengerti aku mengerti kamu
Aku ingin kau pahami cintamu bukanlah dia

Dengar laraku, suara hati ini memanggil namamu

Karena separuh aku dirimu

Dengar laraku, suara hati ini memanggil namamu

Karena separuh aku, menyentuh laramu
Semua lukamu telah menjadi milikku
Karena separuh aku dirimu

******************************************************************************
call laki aku petang semalam....tetiba dengar caller ringtone lagu atas nie....tengok balik hp, betoi ka aku call ni laki aku?? ka silap orang??
ouh, dah tukar caller ringtone baru rupanya
pastu semalam, aku tanya la :

Isteri : awat abang tukaq caller ringtone??? dok buat jiwang lebih

Suami : sengih cam kerang busuk

Isteri : sapa nyanyi lagu tu? penah dengaq tapi tak tau sapa

Suami : haaaa, best kan.....untuk ayang jugak

Isteri : ???? tercenganng.....sejak bila la laki aku layan lagu jiwang nie....tapi aku tau, kalau lagu KRU, Feminin, memang dia layan habis.....aku tengok kat tab dia, kat youtube tu semua lagu KRU ngan Feminin je la....apa-apa je la abang oii

Separuh Aku - Noah (Ariel Peterpan nyanyi, patut la sedap)

29 November 2012

Siakap Perantau

Haaaaaa.....dengaq macam pelik je kan.....meh sini aku nak share.....baru-baru ni laki aku punya semangat nak bawak aku pie makan kat Perantau Hill.....tau kan kat mana, area Gate1 nie je.....padahal bukan aku tak penah makan kat situ, selalu sangatlah.....sebab tempat dia selesa....kan aku dah cakap, aku nie kalau nak makan kena cari yang selesa sebab aku ada anak kecik.....kang senang aku nak lari bagi susu.... ;)
Pastu mai satu malam ni, ketaq-ketaq jugak ajak....katanya nak suruh aku rasa satu makanan nie yang memang aku tak penah makan lagi....katanyalah.....okei-okei, malas cakap banyak, ikut jelah...padahal aku dah berimaginasi nak makan kuew teow tomyam....eh sebut bab makanan ni terus perot berbunyik...semalam ai lupa nak makan 
-__-

laki aku la order semua.....bila makanan sampai, aku pun heran....serius, tak penah pulak aku tengok makanan nie



ikan tu nampak la ikan siakap....pastu isi ikan dia dah potong siap-siap dari badan ikan...then ada daun kari, cabai kering.....kuah dia pulak laki aku cakap guna butter....hurmmm, teruja jugak nak makan....
bila rasa seketul, sedap jugak.....memang tak penah lagi la aku makan siakap masak macam nie....selalu siakap 3 rasa, siakap stim, siakap masak pedas...itu je....ni 'Siakap Perantau'....nama pon tak kalah...hahahaha...adik aku kemain pulun makan, aku kat sebelah ni asyik jeling je kang tak cukup untuk aku.....aku nak makan tangan kalut suap Haiqal....last-last, depa tinggai part ekor ke bawah kat aku....sedapnye lah haiiiii...memang aku kutip semua isi ikan la....ngapngapnga...burppppppp, alhamdulillah....silalah mencuba....sangat puas hati



Ayam Goreng Cili Padi


Entah bila aku masak ni pon tak tau....tapi saja nak share....even tengok tak de la mabeles pon, tapi aku share jugak sebab simple dimple je resepi nie....bagi sesape yang malas disebabkan komitmen kerja yang terlalu tinggi kepada nusa,bangsa dan negara, bolehlah cuba.... T____T


Bahan-bahan :

Ayam di potong kecil
Garam
Kunyit serbuk
Cili Padi 5-6 bijik
Bawang merah 3 bijik
Bawang putih 2 ulas
Minyak untuk menggoreng
Daun bawang + sup untuk hiasan


Cara-cara :

Goreng ayam tu....bagi garing-garing....tau kan nak goreng cam mane, ambik ayam, boh garam kunyit, pastu gorenglah....bagi garing, baru sedap nak makan....
bila ayam dah habis goreng, angkat dulu, ketepikan.....ambik cili padi, bawang putih + bawang merah, tumbuk....jangan blend, kang tak terasa nikmat.....hik3...tumbuk pun jangan halus sangat....pastu tumis la bahan yang ditumbuk tadi....kalau rasa kering sangat, letak sikit air...pastu boh garam secukup rasa....pastu campak ayam yang dah goreng tadi....gaul bagi seia sekata serata-ratanya....SIAP!!!!
boleh dihidangkan dengan nasik panas.....makan panas-panas, tuang kicap...perghhhhhhhh, nikmat.....syukur