31 Oktober 2012

tukang kasut

budak ni tak dak qeja lain.....selain tengok tv, buat semak dengan toys dia, ni la qeja yang paling dia suka...bak kata Mei Mei ....saya suka saya sukaaaaaaaaaaa!!! tapi masalahnya aku yang tak suka....Haiqal la....


tukang susun kasut...tukang kenjah kasut...tukang angkut kasut 1 rumah...dia la....minggu lepas sebelum balik kampung, aku pie pasar malam....Zara ngan laki aku tak turun qeta...aku ja yang pie dengan si botak nie.....pantang nampak orang jual kasut, semua dia pie pegang....siap tolong bukak plastik lagi...hahahaha....aku tengah kalut beli stokin kat Zara, dia pon kalut bukak plastik kasut...tu tak masuk mall lagi tu...dalam banyak-banyak kedai, kompom kedai kasut gak yang dia cari...kahkahkah...nak jadi penjual kasut ka nak oiiii....

tapi kan....ada lagi satu habit baru....Haiqal kalau ambik satu-satu barang, pastu hilang....cari la dalam beg ka...dalam raga ka....ada ja yang dia sorok....aritu laki aku pie qeja jumpa qeta kecik dalam beg....pastu tepi beg ada kotak cotton bud....suma si Haiqal punya qeja la....nak balik dari kampung baru ni pun satu hal....laki aku punya cari mana perfume dia Haiqal letak...cari sana sini tak jumpak...memang tak jumpa la...dah balik Putrajaya, alih-alih adik aku yang dok UTM Johor tu message....'perfume a.fahmi ada dalam beg balik kampung ty, Haiqal letak'....kahkahkahkah...sampai ke Johor tu....Haiqal la....pak lawak sungguh  T___T

30 Oktober 2012

Cuci mata

ni yang aku malas nie.....niat ati nak buat qeja skolah....sekali tertengok blog yang ada hairband/headband cute-cute, dan-dan niat berubah...huwaaaaaaaaaaaaa...dah pukul 1.....qeja sekolah apa pon tak buat lagi....yang paling tensen abeh duet aku terbang membeli belah online punya pasai....tapi siyes tak tipu....comei sungguh aih tengok...dah ler murah....rezeki Zara la...Haiqal tak leh pakai....nanti aku upload gambaq Zara na...tapi tunggu barang sampai dulu lah...kalau nak cuci mata sambil buang duit cam aku tadi, moh ler click kat sini ohbabygirlboutique

bai

29 Oktober 2012

TQ Dumex


masa tengah pantang baru-baru nie, ada sorang junior sekolah dulu pm kat fb.....dia tolong sign up kan aku joint dumex mama club....aku pon ok je lah memandangkan Zara aku bagi susu tepung Mamex Gold....under Dumex jugak....

dia lah yang buat semua....pastu baru-baru ni ada staff dari Dumex call untuk confirmkan alamat rumah...katanya nak hantar sedikit saguhati sebab joint club depa....dan aku dapat bantal love yang comel macam kat ataih nie.....comel kannnn...jadi anda bila lagi??? moh ler sign up sesame.... ;)

dan bila dah secara tak sengaja terjoint club ni...rajin jugak la aku mengkodek website dumex....rupa-rupanya under Dumex ni susu bukan hanya untuk anak-anak membesar dengan sihat....tapi untuk ibu mengandung pun ada jugak....untuk ibu mengandung susu yang disuggestkan adalah Mamil Mama...baru lagi nie...tak silap aku dulu Dumil Mama....kalau tak silap lah.....susu ni jugak sesuai untuk ibu yang menyusukan baby, macam aku....dalam Mamil Mama ni ada folic acid, iron, calcium, zinc & vitamin A, vitamin B complex, vitamin C D E & oligosaccharide mixture....semua makanan pelengkap ada dalam susu ni....rasa macam nak trylah....disamping susu ibu yang dah sememangnya lengkap untuk Zara, aku nak jugak susu tambahan untuk badan aku supaya dapat memberikan yang terbaik untuk Zara

saya sudah...anda bila lagi???

23 Oktober 2012

Hepi for them

Korang ingat lagi tak my ex-housemate masa zaman bujang trang-tang tang dolu-dolu.....alaaaaa, ada aku post cita pasal depa tu.....ingat??? azma, nasrah, c.nin ngan ida tu la.....haishhhh, tak ingat ka.....klik link ni my ex housemate



dari kiri Che Nin, Nasrah, Ida, aku and Azma.....semua dah kawen...harap maklum  ;)

bukan apa....semua ni ada berita gembira....C.nin tengah mengandung anak no 2....bulan 5 taon depan due....Nasrah pun sama, anak no 2 jugak....insyaAllah bulan 4 due kalau tak silap aku....Ida setelah sekian kalinya, alhamdulillah kali nie kandungan dia menjadi....syukur....ni pun due taon depan, bulan 3....see, berderet-deret...macam berjanji la pulak depa ni....hahaha...aku??? tak yah cita la....anak dah 2 orang....taon depan tak kan tambah lagi sampai la hero + heroin aku ni membesar dengan jayanya...*boleh pecaya ka??*  ;)...
Azma pulak lani tengah berpantang....dia bersalin awal bulan 10 baru-baru nie...baby gurl...



see....alolololo...bam-bamnya dia.....ni anak Azma, Raja Nur Ilya eh nama anak hang Azma??? sori, aku cilok gambaq ni...credit to fb azma....keh3
ni member Zara....taon depan tak tau la yang berderet-deret tu geng Zara ka, geng Haiqal.....ish, sebut pasal Haiqal aku terus stress....kemain lasak....hadoiiiiiiii....kalau pie mana-mana mall, jangan harap dia nak duduk dalam stroller dah lani....kena dukung...kalau tak dukung, zuppppppp...hilang....letak ja atas lantai, terus lari...bukan berjalan....aku ingat lagi Sabtu lepas, pie cari baju Zara....si kecik ni cepat sungguh membesar....abeh baju dah tak padan....aku masuk Anakku...then pie Mothercare kat sebelah tu....aku tinggal Zara ngan Haiqal kat apak diorang....pastu kan, laki aku mai bising-bising suh tengok Zara....sebab dia tak menang tangan nak handle Haiqal....yela, laki aku biaq dia berjalan...dia berlari sana sini...bila kena tangkap, dia bebai....pastu lari pie dalam Anakku, dia tarik semua baju yang dok berlipat kat depan tu...hahahaha...naseb baek bukan aku yang jaga dia....meroyan apak kau Haiqal...lani kalau cakap 'jom'...dia cepat-cepat pie kat rak kasut ambik kasut dia dulu....lagi tak bagi pakai kasut tu, dia usung satu rumah....hadoiiiiiii


seronok bila dengar kawan-kawan mengandung....yang 1st time nak dapat anak lagi la excited gilerrrr wa cakap lu....yang second ni kompom kalau boleh nak sepasang...kalau yang sulung gegurl, yang second nak la boboy pulak...kannnnnn...xpa, apa pun biar semua selamat hingga ke akhirnya...lagi 2 berita gembira....satu, ex-bf aku yang 1st dulu dah selamat kawen....dan sekarang ni bini dia tengah pregnant.....syukur......sama jugak dengan ex-bf yang no 3.....baru ja jadi papa dalam minggu lepas kalau tak silap aku....yeah....hepi hepi...hepi for them....selamat menjalani kehidupan yang baru semua.... ;)

KFC Zinger Double Down



ini iklannya




ini isi sebenarnya





saya dah menikmatinya
terasa masin sedikit dikala gigitan pertama
tapi abaikan je lah
janji masuk perot

T___________T



anda bila lagi????


17 Oktober 2012

Ber 'potluck' bersama mereka

Ahad baru-baru ni pertama kali aku jejakkan kaki di INTEC Shah Alam....sebab kelas aku untuk sem ni dah diubah dari UiTM Puncak Perdana ke INTEC Shah Alam....naseb baek tak kena kat Puncak Alam....jenuh berzikir tera nak sampai...jauh kot.....INTEC ni tak jauh sangat, tapi semak....kalau ikutkan ni dah seminar ke2 untuk sem ni...tapi aku baru first time la pie....masa seminar pertama tu aku tak habeh pantang lagi, tak maulah aku cari pasal....malas pon ada jugak time tu...ekekekeke

seperti sem-sem yang lepas, sem ni aku still ber'carpool' dengan bebudak kelas.....tak lain dan tak bukan dengan Ila, K.Nor, Yus + Nawal.....cuma bezanya, kali nie pie dengan Yus, sem lepas keta Ila....xpe kengkawan, seminar ke3 ni ai drive okeh...tapi bawak viva jela....qeta besar-besar ai tak berapa konfiden....berani dengan tak jela korang kat dalam qeta tu...bawak berzikir banyak-banyak....hehehehe...aku nie  gabra sikit kalau jalan banyak qeta....masa kat Puncak Perdana jalan lengang ja....smooth ja nak pie kelas pon...hat ni parking susah, kelas pulak sat tingkat 2, turun pie lab...nek balik tingkat 2, pastu tukar tingkat 3 pulak....apa nak buat, dah nama pun student....redhooo je la...naseb baek ai dah tak mengandung sem ni...tak kisah sangat la nak panjat tangga tinggi-tinggi

yang tak bestnya dekat INTEC ni, susah nak cari port makan.....kat Puncak Perdana tu, parking senang...port makan senang....surau dekat...siap boleh lenggang-lenggok lagi nak pie makan pon....kengkawan pon ada rojer jugak bagitau tempat ni susah nak makan, kena keluar dari kawasan U....surau pon jauh...jadik, diorang dah plan untuk seminar ke2, nak buat pot luck....pakat-pakat bawak la lauk pauk sorang sikit.....bukan setakat lauk pauk, nasik pon ada jugak yang tolong masakkan....best kan dapat classmates camni...tak caya???




sekali dengan periuk nasik daaaaa...masak untuk 10 orang...kalau aku masak nasik pon aku bawak sekali rice cooker ni ha...tak lalu la nak tukar-tukar bekas...




macam-macam lauk ada....sambal sardin ada 2 bekas, telur dadar, ayam masak merah....aku buat yang simple dimple je...sotong goreng kunyit...tu je sempat....yela, aku nak hantar Zara pie rumah babysitter lagi....nak tukarkan pampes bagai...dah la Haiqal bangun awal, kalau masak yang heavy alamatnya tak dak la potluck aku....



muka-muka kelaparan.....baru lepas jawab kuiz la katakan...lecturer sem ni semua ok-ok...tak dak la yang ala-ala diva...boleh slow talk, boleh kompromi....ouh ya, kat atas nie ada yang masih single ni...berkenan yang mana sila pm aku
T___________T




reward untuk Haiqal

Yeay!!! dah 2 hari Haiqal tidoq malam dan hanya bangun tepat-tepat pukul 6.00 pagi....selama ni dia  jadi kelawaq dari tengah malam sampai pagi...dak pun dia berjaga dari 3-4 pagi sampai pukul 10 baru lena....mau meroyan aku....kadang adik pon sama naik berjaga...jaga saja xpa, ni nangisssss ja qeja....sampai laki aku cakap 'cukup la 2 orang ni, nanti-nanti la pikiaq nak tambah anak'....muahahaha...dah serender ke bang???? ekekekeke


dan dengan itu, aku mula menjadi suri rumah yang bangun awal pagi untuk siapkan bekpes...kalau tak, tak penah wujud pun bekpes kat umah ni.....T_____T


ni untuk buah hati mama
nasik goreng untuk budak-budak memang kaler tak meriah...cukup la setakat campak udang, sosej ngan telur  ;)




laju ja cabut puting bila tengok ak bawak makanan...makan sampai tertunduk-tunduk muka nak masuk pinggan.....kalau aku lambat skit terus 'maaaa'...lapar sangatlah tu...kalau tak jenuh ligan nak bagi makan



dan air Dutchlady coklat untuk minuman.....sedut dalam-dalam terus 'haaaaaaaaaa'
lega...apa la Haiqal....



bila botakkan rambut Haiqal dah nampak macam budak-budak nakal la pulak.....geram kat apak dia tak habeh lagi ni...suka-suka ati ja botakkan anak macam nie...mula la terkenangkan betapa susahnya aku push nak keluarkan Haiqal dulu, alih-alih apak dia rilexxxx ja bagi tak comei...grrrrrrrrr


12 Oktober 2012

Aku Terima Nikahnya

Dengan lafaz 'aku terima nikahnya'
kau milikku



perghhhh.....sentap ooo bab nikah-nikah nie.....baru-baru ni aku tengok behind the scene 'Aku terima nikahnya'....pastu terus cek tarikh 11 Oktober ni bila sebab nak tengok cita ni kat Astro First....gila teringin...hehehe




al-maklumlah, nak pie tengok wayang memang tak la kan....ntah bila boleh masuk panggung tak tau la....kalau pie pon, kompom tengok cartoon...ai kan ibu mithali beranak dua... T_____T




apa lagi

LAYAAAAAAAAANNNNNNNNNNNNNNNNN

Dalam Kenangan

Assalamualaikum & Salam Jumaat

Tanggal 10 Oktober 2012 baru merangkak pergi
itu tandanya genap usia arwah ayah 70 tahun 
makna kata dah 6 tahun ayah meninggalkan bumi fana ini
dan dah 7 tahun ayah tak dapat mendengar ucapan 'Selamat Hari Lahir Ayah' dari anak-anak ayah
tapi ayah jangan risau
sebab anak-anak ayah tak kan putus doakan ayah disana
tak kan jemu hadiahkan ayah bacaan Al-Fatihah dan Yassin sebagai peneman 

Ayah
Selamat Hari Lahir dari anakmu
semoga bisikan hati kecil anakmu ini didengari oleh-Nya
dan disampaikan kepada ayah yang tercinta

Al-Fatihah





09 Oktober 2012

Jalan-jalan perabeh duit

Alhamdulillah....Sabtu lepas hari last pantang...semua cabaran dan rintangan berjaya aku hadapi dengan jayanya....muahahahaha...bak kata mak aku, 'orang pantang ni hari ke 44 tak habeh gie....yang tu orang panggil TEMUKOB....yang betul-betul habeh pantang hari ke 45'.....apa maksud TEMUKOB aku tak tau...tanya mak aku pun mak aku tak reti nak explain...tapi tu la kata orang tua-tua....eh, aku hari ke 30 pun aku dah raya...bila jumpa orang itu ini teguq, dah habeh pantang ka? mula susah ati....bila yang teguq, hang tak pakai stokin ka? dan-dan satgi masuk bilik cari stokin....kalau jumpa kat luaq, mula la kalut ajak laki aku balik.....tapi tu kalau ada orang teguq la....kalau tak teguq, aku dok buat macam orang habeh pantang dah la...kah3


so Sabtu lepas habeh pantang, Ahad aku ketaq pala dah la nak ajak keluaq....pagi-pagi keluaq pie pasar, pie Darusalam...beli barang balik masak....*viva dah ada kat sini, lagi panjang la kaki aku* tengah ketung ketang kat dapoq, laki aku cakap....'masak cepat, satgi kita keluaq'...yiehaaaaaaaa....yang tu aku nak dengaq tu...dalam kepala otak aku set nak pie Ikea ja.....dok mengidam lama dah...last pie taon lepas...time Haiqal kecik comel bolat rambut ciput dulu....lani dah pandai melawan cakap, haruslah tawaf sekali lagi...bukan nak deco rumah sangat pon...setakat nak beli frame boh gambaq anak-anak...I kan ibu mithali....frame bercermin yang beli taon lepas pon aku tak gantung lagi tau....terus tanam impian nak beli drill skali...mana tau terajin nak deco rumah, boleh tebuk sana, boleh tebuk sini... :)


bila anak dah 2 orang nie, nak berjalan tu payah sikit....kalau sorang besaq sorang kecik tu lain....nie sorang kecik lagi, sorang lagi baru nak besaq....takan nak usung 2 stroller kot....laki aku dah ketaq pala nak cari stroller hat untuk 2 orang tu...tak mau la aku....kat rumah ni dah ada 2 stroller kot, jangan membazir...macamlah anak tu ramai sangat yang nak beli lagi...anak-anak membesar, bukan besaq tu ja...kalau stroller tu boleh pakai sampai ke tua tak pa la jugak...so, kalau berjalan ngan viva, kena osom nak bawak stroller adik ka, stroller abang....ada sekali tu, 2-2 stroller usung....hahaha...kat Ikea, Haiqal kena berjalan...adik tidoq, so adik campak dalam stroller....tengah hati berbunga-bunga tengok decoration dalam Ikea, adik mula menunjukkan riak muka tak puas ati....mati aku, matiiiiiiiiiiiiiiii....budak kecik ni bukan dia reti menangis sopan santun cam abang dia...sekali dia bagi, satu Ikea tengok aku....malusss malusss....terus rasa nak balik....jalan-jalan sikit, tengok ada port baekkkk punya....dah adik, jom isi minyak....kang mama tak dan beli barang....




kena tengok kiri kanan sama....takut gak aku...nak pie tempat lain aku tak tau kat mana port yang okei....dalam kepala aku pikiaq balik, dak  pon surau...tapi surau pulak jauh....tak leh tak leh...ini budak tak reti sabaq ooooo....sambil-sambil pam si kecik, si abang menstylishkan diri kat Ikea....seronok eh Haiqal tengok tempat cantik macam ni....doa bagi mama kaya dulu, nanti kita beli rumah deco cantik-cantik....tak pon doa bagi papa kaya, lagi kita boleh pow macam-macam...mama ni kedekut sikit.... T________T

















opssss....ada jugak



dah habeh sesi memperasankan diri kat tempat orang, dah jom sambung jalan.....sebelum tu kutip la apa yang patot kat kiri kanan jalan...kang time bayaq tak berkenan, letak je sebelah  ;)


penat berjalan....jom kita makan.....aku cari port nak pam sekali lagi....ini budak memang kena sumbat botol susu la kalau cenggini punya gaya....aku dah nak bawak botol susu, tapi laki aku kata tak payah...ha lani, hambek....pie surau, penuh....tengok ada sign untuk tempat tukar lampin...syukur...bukak tengok, ada seater untuk menyusu...syukur lagi....papa pie cari port nak makan....ramai gila kan kat Ikea nie....tak putus-putus orang mai....dah dapat port, papa menvolunteerkan diri nak pie beli makanan...dia takot la tu jadik bbsitter...adik ni susah sikit...Haiqal okei lagi kalau nak mengasuh...naseb baik adik aku ada...dia tolong tengok Haiqal....si kecik ni, dok tak sampai 15 minit, bunyi lagi....aku apa lagi, pie cari port menyusu pulak la...naseb baik tak jauh tempat salin pampers tu....menyusu sampai lena, aku pon legaaaaa....fuhhhhhh...dah, jom makan




ade orang meja sebelah tegur, 'dah berapa bulan nie?'....aku dah segan nak jawab....'sebulan lebih'....'ni baru habis pantang ke?'....aku 'a'ah'....*dalam ati tak yah la tanya bebanyak*....pastu laki aku pulak gatai mulut cakap 'cuba tanya dia, bila habis pantang?'...damn!!!! aku senyum ja....mengong betoi...aku ni dah la baru sari habeh pantang, laki aku dok buat ramah tak kena gaya....memang nak kena ni...aku fobia sikit bab pantang....kalau ikutkan, nak takot apa kan....tapi bila ada yang mula mengingatkan aku dengan kesan akibat tak pantang betoi-betoi, mula aku serabut....dah-dah, tak mau pikiaq dah...abeh kuat, nanti aku sakit urat time tua...hahaha..time makan ni Haiqal lena....rugi-rugi


lena terbongkang tak sedaq apa dah... ;)


dah habeh makan, sambung jalan...bila perot dah terisi, baru semangat nak jalan perabeh duit....tangan laju ja.....ambik tu, ambik ni....dah sampai kat kaunter, laki aku jegil ja mata sebab harga dia diluar jangkaan...hahahahaha


sampai kat qeta, tengah campak-campak barang...jumpa benda ni bawah stroller Haiqal





rabbit ngan tiger pakai spender....TAK BAYAQ okeh...sekali lagi, TAK BAYAQ!!!!
sebab tak perasan dok bawah stroller....dah sampai parking, sapa yang nak patah balik??? aku??? memang tak la...dah la dok gendong si kecik ni lagi....alih-alih bawak balik cam tu ja...awat yang pintu tu tak berbunyik ha kalau tak bayaq....kalau aku tau tak bunyik, bek ambik toys yang besaq sikit....hahaha...dulu penah jadi jugak, tapi aku letak balik, kat tempat parking jugak la...kali ni bawak balik umah...halal ka haram ha????

muhasabah diri sebentar



Sang Tikus

Ehem-ehem....ai memungkiri janji kannnn....ingat bila balik Putrajaya ni hari-hari boleh je ngadap lappy hapdate blog, tapi takkkkkkkkkkk.....masa jeles kat ai....anak-anak lagi jeles....dah la semalam 2-2 pakat bangun pukul 4 pagi....pastu lepak 3 beranak depan tv, layan kartun ngan Haiqal....haish la, nak termuntah aku....hari-hari kartun....kalau aku tengah tengok channel aku, rilex ja Haiqal mai bawak remote....tak paham-paham lagi ka, dia suh tukaq kartun la tu....adeh la....


yer, sekarang aku tengah bizi....kelas dah start....lecturer dah mula mengepos itu ini untuk bagi feedback...even aku tak masuk 1st seminar aritu, tapi still kena join jugak i-class....semalam baru sempat kodek-kodek...dah alang-alang lappy kat tangan, hapdate jugaklah blog sat...hehehehe.....


aku ni pulak, bila dah start buat qeja...bukan setakat buat qeja...bila dah mula pegang lappy, serius aku tak tipu....aku jadi cam vangang-vangang ja nak guna kalau tak dak mouse...bukan setakat aku, laki aku pon sama....pakat-pakat tak reti nak highlight guna pad tu ja...hahaha..nampak sangat buta it....adik aku lani, orang bagi pinjam lappy, alih-alih mouse tak bagi balik....mana dia letak ntah...dah la wireless mouse....yang kat rumah ni pulak, banyak mouse....tapi lingkup....lingkup ngan dak kenit ni.....dia pantang okeh nampak mouse, tambah yang berkelip-kelip warna itu ini...hoishhhh, cepat ja tangan dia nak pegang...pastu, panggggggg....baling, jatuh atas lantai...mai yang mahai sikit, ok lagi la....mai yang beli kat uptown, dah tak mau hidup mouse tu




muka hover gila bila boleh pegang mouse...ni entah mouse yang ke berapa la laki aku beli....eh, yang ni dapat free masa beli beg...mahai kot beg tu pon...berbaloi la dapat wireless mouse....Haiqal time ni tengah mamai lagi, bila nampak mouse terus terbeliak bijik mata....padahal aku nak bagi mandi ni...dia singgah pegang mouse dulu...tak leh jadi, memang kena sorok la pasni




tengok....
eeee............geramnya aku
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
aku wassup gambaq ni kat laki aku, dan-dan suh aku sorok...serik wei asyik dok kena hangkut mouse ja