24 Julai 2014

Jom balik kampung


jom2...tak sabaq dah nie....even bag tak habis packing lagi...hik3

Lagu raya dari Proton ;)



video


Video nie Pak Zul ada hantar dekat wassup semalam....aku ingat video apa....rupa-rupanya video lagu raya dari Proton.....balik rumah dok tengok video tu la sampai tersengih-sengih....padahal bukan ada muka dia pon....muahahahaha...tapi ada Yusri, memang perebet retis Pak Zul la tue....

Lawa gak Suprima S kaler biru tu kan.....kalau putih, lawa dak??? T____T

23 Julai 2014

Jalan-jalan ke JPO

Dari sebelum posa, awal posa, pertengahan posa.....ayat yang selalu aku tanya atau pun Pak Zul sendiri 'bila nak pie JPO'.....hari-hari soalan tu dok menyanyi kat mulut selagi tak pie....mula tu memang nak pie....tapi bila ditolak tambah darab bahagi, pie cari baju raya apa sangat la sampai ke JPO tu kan....lepak KLCC sudah....tapi, cuti Nuzul Quran baru-baru nie, kak aku la tetiba wassup ajak pie KL...naik train....bulan posa nak naik train??? tengok jam dah pukul 11...memang dak la wei....kompom train macam tin sardin....tetiba soalan/statement yang memang femes kat mulut kami laki bini keluaq, Pak Zul cakap 'Jom pie JPO la' bila aku cakap kak aku nak cari hand bag....tunggu apa lagi, tanya kak aku ok ka dak...tanya adik aku si Nadia tu sekali...terus semua ON....pie sebijik qeta ja pun, sumbat 7 orang dewasa + 2 kanak-kanak...memang terbaekkkkk!!! 

Pukul 1 bertolak dari Putrajaya...dalam pukul 3 lebih sampai....sampai ja Zara dah buat kek dulu....pening kepala semua orang....haishhhh....pastu shopping dan shopping.... ;)

Bukak posa dekat food court dulu....then solat...pastu sambung shopping....bila dah bukak posa, semangat nak membeli tu ada balik...bayangkan, kami pusing balik kedai mana yang tak masuk, sampai kedai betul-betul tutup pukul 10.00 malam...hahaha




 Masuk Carlo Rino....adik aku nak beli handbag....pilih punya pilih, ambik jugak la satu....bag mahai katanya....hahaha...tau pun...tapi sekali sekala, apa salahnya.....tapi salah jugak, banyak benda boleh beli daripada beli handbag tu seketoi....kannnnn

Dalam banyak-banyak kedai, tak semua yang aku puas hati....antaranya Levis....dari first time pie, sampai la kali nie, servis adalah sangat buruk....salesman tak jaga customer....nak seluar kena cari sendiri...nak tanya saiz pun susah...orang ramai ja, tapi ntah.....tapi bukan aku, Pak Zul la yang bebai.....naseb lah labu....nak sangat beli kat situ....dah bebai punya pasal, terus tak jadi beli....weekend lepas kami pie Levis KLCC...servis tip top...dari awal sampai kesudah, adik tu jaga ja customer dia....dari nak pilih seluar, nak cari saiz, nak potong kaki, semua dia jaga....macam tu la baru cara orang berniaga....lagi satu Guess Kids.....baru langkah kaki masuk kedai, tengok macam kedai bundle....aku salah kedai kah??? lantai kedai hanya simen semata-mata....hello, Guess kot....terus mood nak cari baju kat situ tak dak....kot ya pun nak untung, buat la kedai tu elok sikit....so, Guess Kid dah keluar carta....masuk Poney best....kak ngan adik-adik aku pulak yang semangat membeli....bukan depa beli, depa tengok mana hat comei, bagi aku suh beli...muahaha...murah wei, 7 helai baju budak ada kot dalam RM170++....nice, very nice....

Aku jugak tak beli apa....cuma singgah Vincci....beli kasut.....beli satu percuma satu.....kelasss kau jah!!! aku beli satu, suruh kak aku pilih satu....alih-alih ambik pattern yang sama....hok alohhhh....tapi yang syoknya, tengah shopping, tetiba laki aku wassup....hantar gambar anak...aku tak perasan....pastu Pak Zul bukak pintu kedai, panggil aku keluaq....tau apa yang jadi???

-


-


-


-


-


-


-



-


-


-





anak-anak terlena tak sedaq apa....muahahahaha....terus rasa bersalah.....nak gerak tak sampai hati, biaq ja la.....orang kiri kanan tengok gelak ja, budak-budak lain tak dak la sampai terlena....Zara lagi hover, siap parking kepala dekat pintu keta lagi....hahaha....tak sia-sia papa sewa qeta tolak nie....mahai gak kot, kalau single stroller, RM30 per day....tapi deposit RM100.....aku suruh Pak Zul ambik yang couple nie, RM50...yang tak boleh blah tu, deposit RM200.....OMG.....mahai nak mam!!! tapi deposit je pun, karang dapat balik....dah la sewa lepas Maghrib dah pun....boleh guna berapa jam sangat....disebabkan Haiqal dah mula merengek nak car, papa layankan aje lah anak-anak....patot la depa terlena.....rasa berbaloi pulak sewa even guna 2 jam ja....hehehehe

Habis shopping, cari makan dulu....Pak Zul ajak pie makan dekat restoran Singgah Selalu...dekat dengan Danga Bay












Sedap....berbaloi jugak la singgah....dan semestinya kena Singgah Selalu...hehehe....habis makan, terus shoot balik Putrajaya....tetiba polis buat roadblock.....keta kami kena saman sebab no plat kecik....nak sangat no plat fancy, ambik habuan....keesokan tu, terus Pak Zul tukaq.....no plat sebesaq-besaq alam....muahahaha...iyelah, nak balik raya nie....mesti ada ja roadblock kat mana-mana....larat nak bagi polis duit free....baik bagi aku....ada jugak paedahnya....tak gittew....

Itu je lah citanya.....seronok jugak jalan-jalan satu family macam nie.....nak kena plan next trip la macam nie.... ;) 

22 Julai 2014

Program Khatam Al-Quran sempena Ramadhan Al-Mubarak 1435H

Alhamdulillah, hari Khamis lepas telah berlangsungnya Program Khatam Al-Quran peringkat Kementerian Sumber Manusia.....aku ni serba salah sebenarnya.....iyelah, sepanjang Ramadhan nie, sekali pun aku tak pernah join Program Wacana Minda yang kementerian buat time rehat......ada ceramah dari ustaz/ustazah.....hari nie dah 24 Ramadhan, sekali pun aku tak tergerak kaki nak pie.....ni gara-gara aku cuti exam awal bulan posa dulu la nie.....dah terikut-ikut sifat malas tu....adehhhh....sebab tu bila ada emel mintak penyertaan untuk majlis nie, aku cepat-cepat isi nama.....lagipun aku dah penah pie taon lepas, rasa sayang la pulak kalau terlepas kali nie....kalau nak harap aku khatam sorang-sorang, memang tak tercapai la kannnnn...ada ja halasan nak ngelat..hurmmm

Kumpulan aku kali nie dapat juzuk 11 - 12....sorang kena baca satu muka surat.....aku tak ingat berapa helai muka surat aku kena baca...hahaha...ada la kot dalam 4 - 5 helai.....dah la hujung-hujung juzuk 12 termasuk Surah Yusuf.....mak aku penah cakap, surah Yusuf adalah antar surah yang susah nak baca...

seronok sebenarnya join program macam nie....kita baca, orang lain dengar....kita salah baca, orang tolong betulkan....orang salah baca, kita pulak tolong betulkan ikut hukum yang sebetulnya....nak lagi best, bila dalam satu group ada yang boleh terangkan itu hukum tajwidnya apa....pasai pa kena panjang, pasai pa kena pendek...mana qalqalah, mana mad jaiz...aku dah lama tinggal semua tu, last tak silap masa sekolah menengah...tu pun tak dak se'details' aku belajar masa KAFA dulu...bila ada orang terangkan, boleh la recall sikit-sikit......gittew....


Ahli kumpulan....yang tudung labuh tu ustazah yang lead kumpulan nie...ouh ya, aku satu group dengan ex-bos aku....Hajah Norizan....yang pakai tudung biru tu....hai Hajah...  :)

mula-mula rasa segan la pulak nak bertadarus depan bos sendiri....tapi bila dah start baca, alhamdulillah....okei je pon ha....kadang aku bersyukur bila teringatkan arwah ayah dan mak yang nak kami belajar mengaji....walaupun bukan mak dan ayah sendiri yang ajaq, tapi kami kecik-kecik dah dihantar sana sini untuk belajar mengaji nie....lagi seronok kalau kita faham setiap patah perkataan yang dialunkan tu, kan...aku tak sampai tahap tu lagi la....setakat mengaji, ikut hukum tajwid yang betul, insyaAllah aku dah lepas la...cumanya kadang ada jugak yang tersalah...ada jugak yang terlupa mana nak kena panjang 4,5 atau 6 harkat.....aku penah cakap kat Pak Zul, aku nak join kelas-kelas mengaji Al-Quran nie....macam biasa, Pak Zul tak kan menghalang....tapi, bagi anak besar sikit dulu....baru boleh join....eh, kalau Haiqal dengan Zara dah besaq, pastu keluar adik baru, bila taon aku boleh join???? T______T


21 Julai 2014

Duit raya....krik krik krik

Hari nie bos tak dak....cuti....dari minggu lepas bos aku tak masuk opis, kemain raya la aku....siap lena tak sedaq apa dah minggu lepas....hahaha....so petang nie, aku menggunakan masa sebaik mungkin....apa lagi, jom isi duit raya laaaaaaa


sebelum tu kena buat senarai nama anak buah dulu......kang tertinggal sorang kang, cakap Mak Chaq kejam pulak tak bagi duit raya....hehehe....ramai kot anak buah taon nie...makin bertambah



Sampul kartun tu aku beli dekat Downtown Mines.....comel-comel.....Dora, Sofia the first, Mickey Mouse...sampul nie dia jual 4 paket RM10...dalam tu ada 10 keping.....sampul Frozen pon ada.....tapi mahal...tak kuasa aku nak beli....kang harga sampul lagi mahal dari isi dalam sampul, acane???



Tadaaaaaaa!!! dah siap packing....tu pun ada lagi balance.....sampul panjang dah habis....aku boh sampul pendek....tapi rasa tak best lah pulak sebab kena lipat duit tu...sayang oiiii.....tu yang stop, karang cari lagi la sampul panjang....hehehe

Jom balik...nak singgah pasar beli lauk.....Pak Zul tak berbuka kat rumah...so boleh masak yang simple-simple aje lah

daaaaaaaaa


Musim buah kembali lagi

2 minggu lepas, aku balik kampung.....time tu tengah exam sama kot....tapi disebabkan gap untuk paper last agak lama (5 hari je pon), so aku decide nak balik kampung....boleh jenguk mak, boleh berubat mata laki aku + aku sendiri....then yang paling penting, boleh makan buah-buahan secara terus dari ladang....hahaha...kali nie semua buah menjadi....durian, manggis, langsat, rambutan, cempedak...buah nyok....tu tak termasuk pulasan lagi tu....huiii, kemain meriah rumah aku... ;)

Disebabkan bulan posa, tahap kesabaran untuk mengopek buah durian tu kena tinggi....malam lepas bukak posa, aku buli adik aku suruh kopek buah durian....





See??? kalau kopek tengok isi macam ni, kompom bergado adik-beradik punya....sedap weh...ni nama dia kucing tidoq.....satu bahagian tu seulas ja ada.....rasa dia manis, lemak, berkrim....kecoq ayaq liuq aih.....yummehhhhh














Rambutan ja tak sempat nak kait lagi....posa kot....hari tu aku ambik yang adik aku dah kait....sebab tu dapat tak banyak....muahahaha....tapi boleh la, campur dengan manggis, bagi dekat teacher Haiqal + pengasuh Zara....


Durian ni hanya menuggu tuan yang rajin untuk dikopek.....aku time ni dah siap-siap nak balik Putrajaya dah....tanya mak aku, tu durian sapa....aku nak.....tapi tak mau bawak balik macam tu, satgie pening baru durian....tera nak sampai Putrajaya, mau melelong......mak aku suruh kopek....ok, no hal....tapi bukan aku tukang kopek....aku akan buat-buat tak reti nak kopek, kompom adik aku akan ambik alih....hikhikhik


ni ha tukang kopek....tengok ja kurus kering, tapi kuat....aku lemah lembut....sebab tu tak leh...T___________T




tengok-tengok.....isi kuning!!!



Sedapnya!!!!



part ni aku suka.....tapau menapau amalan mulia....hahaha
eh, tak baik membazir di bulan Ramadhan ni kan....







 Sedapnya....balik rumah, simpan dalam freezer....esok balik keja, tunggu time bukak posa....aku balun cukup-cukup....dekat 10 ulas aku makan.....kalau ikutkan hati, nak ja aku makan lagi...tapi takut pulak panas dalam....dah la Zara still menyusu badan....



ni balance....aku buat kuah durian...Ada orang panggil serawa durian......ada yang makan dengan pulut....aku ngan Pak Zul kena pantang pulut....jadiknya aku beli roti gardenia....boh kuah durian dalam mangkuk.....lepas tu koyak roti bagi kecik-kecik....biaq kuah tu serap dalam roti, ngap!!!..tak tau nak habaq macam mana....tapi sedap gila kot.....hahahaha...gila, puji masakan sendiri....actually bukan aku masak sedap, durian tu dah sedap.....bila aku masak, lagi la bertambah sedap....

hopefully balik kampung untuk raya ni, ada lagilah saki baki buah durian.... ;)


17 Julai 2014

Tips memisahkankan anak dengan puting kesayangan

Cewah tajuk...havoc sangat ahkak....tapi tips nie berkesan okeh.....kat anak aku la...anak orang lain aku tak sure.....sebab lain anak, lain peelnya.....lain mak, lain caranya....gittewww

Macam yang semua orang tau dan akan komen dekat gambar-gambar Haiqal dekat pesbuk, 'eee tak malu hisap puting lagi'....dak pun 'tak hensem la hisap puting'.....macam-macam....sungguh aku akui, aku pun tak pernah berhasrat nak putuskan relationship antara Haiqal dengan puting aka cam kesayangannya....dari beranak sampai umoq 3 tahun nie, mau dekat 20 puting pa aku dah beli dekat dia.....nak tidoq cari puting....nak tengok tv cari puting...nak keluaq jalan-jalan cari puting.....kadang dah keluaq rumah, tertinggai pulak puting dengan kain.....Pak Zul kompom patah balik, suruh ambik puting.....dia malas nak dengaq anak memekak dalam qeta....haihhhh, tensi pon ada....tapi aku tak dak jugak inisiatif nak buat macam mana tak mau bagi Haiqal hisap puting lagi...ye la, sampai bila kan???







Masa hari cikgu bagi report card Haiqal, time tu jugak la besday Haiqal.....aku banyak berbual pasal anak aku....kadang cikgu cuba comparekan dengan anak-anak yang lain....bukan nak menjatuhkan, cuba nak buat perbandingan....aku ingat lagi, cikgu kelas Haiqal cakap, 'kami dekat sini tak boleh nak bagi 100% untuk setiap budak.....sebab tu parents kena mainkan peranan....kalau semua nak harapkan cikgu, memang tak sempat'....lebih kurang la ayat dia, aku dah lupa pon....hahahaha....

cikgu ada cakap yang Haiqal ni pendiam....aku nak bersetuju pon dak jugak, sebab kat rumah dia bercakap....dia jadi diam sebab dia malu dengan teacher.....aku pun saja la tokok-tambah bagitau maybe sebab dia still hisap puting....terus cikgu cakap, cuba pisahkan tengok....lagipun dia dah 3 tahun....dah besaq dah pun kan....dengan cara nak pegang pensil....Haiqal still kena ada orang pegang tangan baru pegang betul....kalau dak, dia dok genggam batang pensil tu la sampai kesudah...nak buat garisan pon sampai tangan terketaq-ketaq...hahaha...disebabkan cikgu Haiqal dah brainwash aku, aku pon rasa kena ada perubahan yang perlu aku buat.....

Balik malam tu, aku ambik puting-puting Haiqal yang mana aku nampak, aku calitkan dengan asam jawa....biaq nampak hitam/koko sikit.....macam nie




bila Haiqal mencari cam dia, aku suruh dia pie ambik dekat dapoq.....dia tengok, pastu cakap, 'mama, kotor'....aku basuh....tapi bukak ayaq kecik ja, tak ler hilang asam jawa nie....pastu cakap kat dia, 'nah abang.....tikus berak...mama dah basuh tapi tak keluar'....terus dia buat 'uwekkkk'....lariiiiii....hahahahaha...menjadi weh.....tapi dia mintak jugak la lepas tu...aku tak basuh puting ni dekat 3 hari....asal dia mintak ja, aku tunjuk puting nie...terus tak mau...siap request nak puting baru....aku tak layan....awal-awal je la cari, pastu alhamdulillah dah tak mintak....even bila pie kedai nampak puting, dia cuma cakap, 'mama, tu puting'....tapi tak dak la aku nak beli.....setel satu bab....yipppaaaaaa

Bagi parents kat luar sana yang masih pening macam mana nak handle anak yang memang tak leh berenggang dengan puting, cer try cara nie...mana tau jiwa kita sama....hikhikhik

k, lah...bai

14 Julai 2014

World Cup 2014...tahniah Germany!!!!

Berakhir sudah penantian peminat bola sepak seluruh dunia....German menundukkan Argentina dengan 1-0...tahniah kepada team Germany + peminat-peminat fanatik German.....tahun nie aku tak sokong mana-mana team pun...cuma kadang-kadang terambik tau pasal bola sebab laki aku kan peminat bola.....dia penyokong tegar England....tapi disebabkan England dah tertewas awal lagi, makanya bertukar ke German....boleh je la papa....dari tak dak langsung....eh okei jugak sebenarnya World Cup time posa nie....sebabnya Pak Zul akan stay up...pastu dia yang akan panaskan lauk untuk sahur...aku bangun makan je....macam pagi tadi...kemain awal dia panaskan lauk....hahaha




World cup kali nie Brazil jadi tuan rumah.....world cup 5 tahun lepas memang aku sokong Brazil.....tapi menang dekat Spain....kali ni dah tak sokong, sebab aku nak fokus untuk study....exam wei, mana penting exam dengan bola....kang markah dapat bola je lebih cam mano.....takmau takmau macam tu....terus stress memikirkan result exam...arghhhh




Apa pun, tahniah Germany!!!!!!!!!

Yeah


10 Julai 2014

Menu buka puasa Ramadhan 2014 bersama Chef Kak Own

Merdeka.......yeay!!!!! semalam last paper, rasa macam terangkat beban kat kepala....tak kesah la result ke hulu ka, ke hilir ka...yang penting dah habeh....muahahahahaha

Dah lama aku nak update pasal menu bukak posa tahun nie....iyelah, sejak-sejak aku tanamkan azam untuk masa sepanjang posa, rasa eksaited balik qeja untuk masak tu membuak-buak....hover kan ahkak nie....hihihi...tapi ada ja hari yang aku tak masak sebab kak aku ajak berbuka dekat luaq....pastu hari aku ada exam paper petang, memang tak masak la....takut sampai rumah lambat....tapinya, aku sampai awal je pun....nak masak pun sempat ja.....tapiiiiiiiiiii....ah, banyak nau tapi tapi tapi  T______T

Cakap banyak buat kurang pahala posa ja...jom tengok, menu bukak posa aku.....aku campur-campur je la eh...dah tak ingat menu bila



 Siakap 3 rasa....hat nie menu hari first posa....memang ingat sebab Pak Zul puji sedap....  :)


Sup ayam



Kailan ikan masin


Kurma Yusuf Tayyob



Udang goreng kunyit



Sayur campur



Gulai teloq


Sambal teloq....beli


Ayam masak lemak....beli


Sayur kacang panjang....beli


Ikan keli berlada....beli.....tadi pie pasar tengok ada ikan keli....dah siap siang....teringin nak beli, tapi aku tak penah masak lagi ikan keli sendiri...buat goreng pon sedap gak kan....esok la....


kuih...beli



Serunding free....Ku Nan bagi...sedap gila weh....makan ngan nasik panas....terangkat....tambah pulak makan time soq (sahur), laju ja nak tambah nasik.....tima kasih banyak-banyak je Ku Nan.....


 Sotong goreng tepung


Ikan bakar perantau



Tomyam campur


Daging masak merah


Sayur campur....menu atas nie menu bukak posa dekat Perantau Hill....Abang ipaq aku belanja....tengkiu Im....len kali belanja la lagi....hiksss



Ayam masak mamak.....sedap....first time buat kot lepas aku kawen nie.....serba salah nak masak resepi nie sebab ni resepi aku belajaq dengan mak mentua tak jadi dulu.....hahahaha....tapi Pak Zul cakap SEDAP.....siap bertambah nasik....boleh masak lagi la macam tu



Ikan termenung goreng


Sayur sawi


Udang goreng kunyit....eh aku suka la buat udang goreng nie....dah la senang, sedap pulak tu....sat ja masak....pagi tadi pun aku buat lagi menu yang sama...sebab senang...hahahaha


Ayam golek...beli


Ayam goreng kunyit


Ikan masak sweet sour....nampak macam masak kicap kan....sebab terlebih kicap...hehehe


Sayur sawi.....again and again....sebenarnya, sawi adalah sayur wajib family aku.....dari aku kecik, jarang mak aku masak sayur lain melainkan sawi.....ada la kobis, kucai, tauge, tapi sawi tetap menjadi pilihan mak aku....sebab tu aku terikut-ikut sampai kawin....hahahaha...

Weekend lepas aku balik kampung.....lepas Subuh baru bertolak...disebabkan niat aku nak masak ni terlalu tebal tahap maksima, aku balik kampung pun aku tak bagi mak aku masak, aku naaaaaaaakkkkkk jugak masak kat kampung....hover gila pompuan nie....hahahaha....sebelum sampai kampung, singgah pekan Serdang beli barang basah.....adik aku Nadia nak makan ketam....cari ketam takdak....beli ayam dengan sotong ja.....balik kampung, mak aku bagitau ada ketam kat kedai kat kampung tu....terus mak aku sarung tudung pie beli...anak teringin nak makan la katakan.....mak aku buat ketam masak lemak cili api....aku buat sayur campur...adik-adik aku buat sotong goreng tepung.....sedap gila masak lemak....yummmehhhh.....keesokannya aku masak ayam masak padang....aku penah share dah kan resepi dia....sedap + senang nak masak....malam nie dah ada idea, nak buat daging masak merah.....sedapnya!!!!!!!