30 November 2011

Ayam masak paprik


Ayam masak paprik

gigihnya aku masak sejak dua menjak nie kan.....so korang-korang jangan wat muka dengki sebab haku tau masak macam-macam bajet ala-ala masterchef ostrolia....nak buat camno, gaji baru masuk dah tinggai kupang-kupang....jadi ni la cara nak elakkan pembaziran...  T____T

ni aku masak...aritu aku ada cita pasal paprik jugak kan??? tapi tu version mamak...ni siyes haku tak tipu...ni aku masak....sebab apa masak paprik??? sebab bagi aku paprik nie salah satu menu yang paaaaaaaallllllllllliiiiiiiiinnnnnnnnnnnggg senang nak masak...haku kan pemalas....ngeh3

nak resepi??? jangan risau, aku akan bagi...hat simple-simple, suma aku leh share...sebab aku tau korang-korang pon malas cam haku jugak....eh, takkkkk....korang-korang pon letih balik qeja, nak masak lauk berat-berat kang tengah malam baru leh makan...jadiiiiiiiiiiiiikkkkk, meh jadi cam aku...masak hat simple untuk perot haku dan laki haku + adik haku yang menyebok kat umah nie  ;)


ye adik-adik, kakak-kakak, makcik-makcik...kalau ada pakcik-pakcik, abang-abang kat luaq sana yang free. jangan segan-segan ambik pen + pensel + kertas...salin resepi nie hokei....

Bahan-bahan :

ayam/daging dipotong kecik
seulas bawang putih - ketuk/penyek
seulas bawang putih, sebijik bawang besaq + cabai kering - blend *ni nak sikit ja*
halia - potong dadu...tak mau boh pon xpa
cabai melaka 3 bijik - ketuk/penyek
serai 1 batang - ketuk
daun limau purut - 2-3 lai
carrot - potong nipis
bawang besaq - hiris nipis jugak
sos cili
minyak
ayaq
daun bawang + daun sup


cara nak masak :

panaskan kuali, masukkan bawang putih yang dah penyek tadi, biaq sampai nek bau....pastu tumis bahan blend *bawang putih, bawang besaq + cabai kering* + halia...bila dah pecah minyak, boh la sos cili sikit....pastu masukkan ayaq sebab nak bagi berkuah....then masuk ayam/daging + carrot + serai, biaq sampai empuk...masuk la daun limau, cabai melaka, bawang, garam...kalau ada kacang panjang, boleh jugak boh...aku tak leh makan lagi kacang panjang, so aku tak boh...dah tu biaq la sampai mendidih, tutup api....masa hidang tu, tabuq la daun bawang + daun sup bagi nampak kaler maler...baru ada ummphhhh  ;)

senang bukan

cubalah


macam aku tadi....masak setakat 3 orang makan.....aku ngan laki aku ja makan dah abeh 1 pinggan, nasib baik ada lagi sikit, kalau dak, kebuloq la adik aku...muahahahaha
bak kata laki aku 'ayang ni hat sedap masak sikit, hat tak sedap masak banyak'
makna kata paprik aku masak nie sedap la kaaaaaaaannnnnnnnn
T_____T

saja wat ramah-tamah masa makan tadi ngan laki aku

bini :  'abang suka dak ayang masak macam nie?'

laki : 'suka'

bini   :  'apa benda yang ayang masak abang rasa tak sedap'
ikan bilis???

laki   :  'teloq...ayang tak leh masak teloq'

bini :  'ok, nanti tak yah goreng dah...abang buat sendiri'
*dalam hati, horeeeeeeeiiiiiiiiiiiii....senang qeja aku...hahahaha*

'lagi, apa yang ayang masak tak sedap???

 sup???

 tomyam???'

 laki :   'sedap....pasni buat tomyam merah pulak.

bini   :  'aritu ayang buat tomyam merah la, bukan tomyam putih'

laki   :  'haaaaaaaaaaa, gulai ayang kena bagi kaw sikit....masak kurma abang tak lalu'



abeh makan, laki aku cepat-cepat bangun....pastu aku pon cepat-cepat angkat semua pinggan pie sinki, nak suh laki aku basuh...aku kan berkira, aku masak, laki aku basuh pinggan....tapi laki aku dah paham sangat dah, so dia basuhkan....rajin kan laki aaaaiiiiiiiiiii   ;)


aku buat ayaq milo sejuk tu, siap boh ais ketul...then saja buat baik kat laki aku 

'nah abang...malam ni ayang baik ati kita share ayaq nie'

'ah, tak mau la'

'la, ambik la'

'ish, tak mau....nak buat ayaq sendiri'

'ok, pasni tak mau masak dah'

'apa kena mengena buat ayaq ngan masak?'

'ok, tak mau buat ayaq oren dah'


SENTAP aku.....



babai

Tiada ulasan :