30 Julai 2010

-----MAK-----

aku mengaku yang 2-3 ari ni, aku bz...mula2 bz dengan MOU, sekarang ni aku nk kena get ready document utk meeting dengan menteri pulak next week...nk follow up kehadiran meeting lagik...dh la aku xdak time tu, kena p kursus 4 ari, tu yg kena setelkan jugak minggu nie..huhuhu...Ya Allah, tolonglah hambaMu ini...aminnnnn

dalam aku sebuk ngan keja yg melambak ni, ati aku asyik teringatkan 'mak'....kenapa??? entah...padahal mak cuma ada kt umah kak aku je, kat Salak Tinggi...x jaoh pon kalau aku nk p...aku nk wat keja pon jadik x senang...buat ja, tringat mak...dah la pc aku ni asyik nyanyi lagu 'cinta terakhir' dari aiman...lagu yang dah wat aku jatuh ati....xtau kat sapa, kt lagu ni kot...hurmmmmm

MAK...

dia yang besarkan aku...sama mcm adik-beradik yg lain...korang tau kan aku ni ada 15 org adik-beradik??? 1 mak n 1 ayah...ayah dh 4 taon pergi meninggalkan dunia fana ni...yang kami ada hanya mak...tp aku x tau la, mcm mana penat jerih mak n ayah  besarkan kami semua sampai berjaya...sihat ja semua, xdak sapa pon yang kena sakit pelik2...alhamdulillah....tp..............aku x rasa kami yang 15 org ni dpt jaga sorang mak... :(......sedih aku bila jadi mcm nie...

adakah aku anak yang terpilih utk jaga mak??? aku nk sangat dpt tittle tu...tp adakah aku layak??? aku antara anak yang plg degil dlm family...aku yang selalu bt mak risau, mak menangis...tp tu mungkin dulu...dulu aku byk bt mak n ayah marah2...suma dengan perangai aku...tp aku jgk byk gembira n bahagiakan depa...aku berjaya dlm semua peperiksaan aku, aku berjaya jejakkan kaki ke IPTA, dapat keja...tp hanya mak yang dpt lihat aku berjaya, sampai hari ni...ayah x sempat utk suma tu....

aku x tau kat sapa aku nk luahkan suma ni, aku teringat diari maya ni..jd aku coretkan suma kt sini...aku tinggaikan keja yg belambak tu kat sebelah, aku terus je ngadap pc...sebenarnya aku tengah sedih, keliru dgn apa yg dh jd kt fmly...biarlah benda ni menjadi rahsia antara aku dan family...tp aku tetap pikirkan mak...

dah sebulan mak ada kat umah kak aku, jaga kak roha dlm pantang....mak tinggalkan rumah utk jaga kak, mak tinggalkan adik aku, eqah yang bakal amik spm taon ni...suma utk jaga kak, tu niat mak...arini, kak dh semakin sihat...dh leh wat keja sendiri...kak nk antar mak blk kg, tp x dak rezeki sbb a.ipaq aku kena keja...so, kak mintak a.cik tlg antarkan...tp mak nk aku n suami yg antar mak blk, ngan keta myvi baru nadia...tu permintaan mak, tp aku x rasa aku leh penuhi permintaan mak tu...sbb tu kereta nadia, dia tringin sangat nk bwk mak jalan2, nk bwk mak lik kg, tp dia tepaksa p terengganu minggu ni...aku keliru...dlm ati 'xpa kot mak nek keta kami, dh nadia xdak'....tp ati mak, sapa tau???

bila jadi mcm ni, aku mula terpikir blk...mak sorang boleh besarkan 15 org anak...cuba bt yg terbaik utk ank2, cuba utk penuhi impian anak2....tp 15 org anak boleh ka nk jaga mak yg sorang tu??? leh ka jaga ati mak??? aku tau, kadang2 ada jgk perkataan yg mak kuarkan tu, bt anak2 terasa...tp tu mungkin niat mak, mak cuma nk melawak ngan anak2...kan mak kan??? tp anak2 yg dh besar ni, yg dh pandai pikiaq sendiri, dh salah tafsir dgn 'lawak' mak tu....teruk kan....mak sakit sbb anak2, mak menderita sbb anak2...mak x penah mintak yg bukan2 dari anak2 sbb mak tau anak2 mak bukan dari golongan berada...mak cuba kumpul duit dari wang yang ank2 bg, utk penuhi impian mak klu mak nakkan sesuatu...betapa besarnya pengorbanan mak, suma utk anak2....tp anak2, ada pikirkan mak??? ada pikirkan apa yang mak rasa???

Ya Allah, lindungilah ibu ku...gembirakan hatinya dengan teletah anak2, jauhkan perasaan sedih dari ati ibuku Ya Allah...

Mak, k.chaq sayang mak...sayang sangat...k.chaq tau, byk yg k.chaq dh wat mak terasa ati, sedih....k.chaq cuba jadi yg terbaik, suma utk mak...tp k.chaq takut k.chaq x mampu utk suma tu.......maafkan k.chaq mak, klu slama ni kata2 k.chaq ada yg wat mak terasa...k.chaq syg mak sampai akhir hayat k.chaq....

inilah mak aku....buah ati aku, pengarang jantung aku yang byk berjasa, berkorban utk aku n fmly



mak mai waktu aku konvo


mak n adik2

1st time bawak mak p jalan2, melaka

time berkelah kt bagan lalang

* aku rindu suma kenangan nie....rindu dengan gelak tawa n senyuman mak....aku harap mak mampu lagi tersenyum dengan kehadiran anak-anak...aminnnnnnnnnnnnn

4 ulasan :

mamaleen berkata...

Jaga ati mak husna...ada 1 ja ada dlm dunia ni..bukan senang nk cari ganti..

zulhusna berkata...

memang tak kan ada pengganti utk insan bergelar ibu....

KAMATO berkata...

Selaga ibu masih ada lakukan sebaik mungkin untuk menggembirakannya.
Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain.

Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat, dan seumpamanya.

Malah keutamaan berbakti kepada ibu bapa lebih utama berjihad di medan perang. Diriwaytkan daripada Bukhri dan Muslim, Ibnu Umar berkata: Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad: Apakah perbuatan disukai oleh Allah??

Lalu baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. Kemudian apa? tanya saya lagi. Baginda menjawab: Berbakti kepada kedua ibu bapa. Saya bertanya: Apa lagi. Jawab baginda: Berjihad pada jalan Allah.

zulhusna berkata...

tima kasih en kamato atas nasihat berguna tu