23 Ogos 2013

Cempedak

Balik kampung baru nie, mak aku ada kirimkan buah cempedak.....mak aku nak bagi kat abang aku, dah letak dah depan pintu tapi abang aku lupa....dah aku ja yang ada nak balik Putrajaya, mak aku suh aku bawak balik la....kang tak makan rugi pulak....

aku ni bab goreng menggoreng memang fail sikit....nak kata tak mau ambik buah cempedak tu, kang mak aku kecik ati.....balik sini hari Ahad, hari Rabu baru aku belah cempedak nie....tapi bau dia, hurmmmmmmmmmmmm wangiiiiiii nyaaaaaaaa....balik qeja bila bukak pintu rumah, bau cempedak nie dulu....dari dibiarkan buruk, baik aku belah ambik isi, masukkan dalam peti ais...agak-agak lapar, boleh ngap!!!


tengok dari luar, kulit dia lawa ja....abang aku balut dengan plastik....sebelum-sebelum nie tak balut, habis lembu kerjakan cempedak nie....nak belah cempedak pun aku tak reti....tapi buat-buat reti je la...dah la depan anak, kang malu la mama...hikhikhik...


see isi dia...lawa-lawa....kuning + oren.....sedap gilossssssssssss....tangan menyibuk tu tangan Zara....aku kalut dok korek cempedak, tangan dia pun dah kalut nak ambik dalam bekas tu...padahal bukan reti makan pun....Haiqal gak rilex, dia tengok sat ja...pastu blah...dia sikit pun tak sentuh....geli tengok getah-getah cempedak....elehhhhhhh, perasan budak bandar sangatlah tu....adik gak cam orang kampung...muahahahaha

dah belah semua, call mak aku...tanya nak goreng cempedak guna tepung apa...yang tu pun aku tak tau...muahahahaha...aku akui, bab goreng-menggoreng memang aku out...mak aku cakap tepung beras....tapi tepung beras tak dak, mak aku kata tepung gandum pon voley aje....so, aku guna tepung gandum + tepung jagung sikit....aku buat 2 versi....1 versi ada bijik, 1 versi tak dak bijik....pastu bila goreng, aku tak biar sampai garing...dah angkat, melekat-lekat tepung....aku makan sambil pejam mata...walaupun tak garing, tapi isi cempedak tu sangat sedap....laki aku makan yang dah buang biji.....siap sound lagi, 'nie reti goreng ka tak reti???'....sentap mak!!!

2 ulasan :

Puan Ezy berkata...

terliurrrrrr!!

zulhusna berkata...

kannnnnnn....baru tengok tak rase lagi...terbaeekkkk