29 November 2012

Ayam Goreng Cili Padi


Entah bila aku masak ni pon tak tau....tapi saja nak share....even tengok tak de la mabeles pon, tapi aku share jugak sebab simple dimple je resepi nie....bagi sesape yang malas disebabkan komitmen kerja yang terlalu tinggi kepada nusa,bangsa dan negara, bolehlah cuba.... T____T


Bahan-bahan :

Ayam di potong kecil
Garam
Kunyit serbuk
Cili Padi 5-6 bijik
Bawang merah 3 bijik
Bawang putih 2 ulas
Minyak untuk menggoreng
Daun bawang + sup untuk hiasan


Cara-cara :

Goreng ayam tu....bagi garing-garing....tau kan nak goreng cam mane, ambik ayam, boh garam kunyit, pastu gorenglah....bagi garing, baru sedap nak makan....
bila ayam dah habis goreng, angkat dulu, ketepikan.....ambik cili padi, bawang putih + bawang merah, tumbuk....jangan blend, kang tak terasa nikmat.....hik3...tumbuk pun jangan halus sangat....pastu tumis la bahan yang ditumbuk tadi....kalau rasa kering sangat, letak sikit air...pastu boh garam secukup rasa....pastu campak ayam yang dah goreng tadi....gaul bagi seia sekata serata-ratanya....SIAP!!!!
boleh dihidangkan dengan nasik panas.....makan panas-panas, tuang kicap...perghhhhhhhh, nikmat.....syukur

Tiada ulasan :