15 April 2011

cinta lama kembali semula

phewwww tajuk.....tak kalah tue....ehem2, betoi ka ati nie dah berbunga2 kembali??? dengan si dia yang dipuja tapi tak menjadi??? adakah, perlukah, patotkah semua itu terjadi kepada diri ini??? susahnya nak jawab....  ;(

oh NO!NO!NO!

cinta aku hanya satu, kat laki aku sorang tu ja....jangan nak memandai wat tafsiran yang hati aku dah tercuit dengan pakwe la even aku yang tinggalkan dia dulu....muahahahahahahaha....bekawan ngan orang len, becinta dengan orang len, kawen pulak dengan orang len....dan harapanku agar perkahwinan ini berkekalan hingga ke akhirnya, aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

bukan apa, tajuk nie tajuk perbincangan rancangan Semanis Kurma tadi, kat tv9....isu yang agak menarik untuk dikupas, direnung dan diambik iktibar....dan semoga cerita ini hanya menjadi cerita kat aku, bukan pengalaman aku....nauzubillah

ada satu caller tadi, call on behalf kawan dia la kot.....aku letak nama kawan dia tue, Nana la ye...cita dia cmnie....Nana nie still solo.....tetiba ex-boipren dia ni mai balik dalam idop dia.....ex-boipren dia ni pulak dah kawen......tapi nak jadikan isu nie lebih menarik, si isteri kepada ex-boipren Nana tue boleh pulak support si Nana, dalam makna kata lain siap offer kat Nana, 'pie la ngorat laki dia'....ewah kau....senangnya ko buat bab kawen nie ye....time nak, ko cari, time tamau, siap leh offer sapa nak laki ko ye.....ada jugak orang cenggini, kan??? tau sebab pa isteri ex-boipren Nana tu dengan rela ati suh Nana ngorat laki dia???? sebab dia dah ada boipren baru.....astaghfirullah.....dunia lani macam-macam....kawen ni dah macam men kawen2 plak kan....arini aku kawen ngan kawan nie, esok lusa men kawen2 lagi, aku nak kawen ngan orang len pulak la....heran aku, dalam dunia nie ada jugak orang macam tue....memang tak ambik serius langsung bab kawen...

bagi aku, kalau dah ada niat untuk kawen, biarlah kita tetapkan niat tue....kawen bukan benda mudah, malah Allah sendiri pon benci hamba-Nya yang meruntuhkan rumahtangga apatah lagi kita ni pulak yang jadi penyebab keruntuhan rumahtangga tue??? tak ka rasa berdosa??? tetiba aku pulak emo....muahahahahaha

ntah, aku tak leh pikiaq la benda macam nie sebab macam nak jadi jugak kat aku...tapi bukan aku la....eh, apa aku cakap nie....dah kelaut....hehehehehehe....

apa pon, bagi aku.....sorang pompuan/wanita, bila dah kawen, bila dah bergelar isteri,lupakan la ex-ex yang berpuluh2 orang dulu...even yang dulu tu lagi kaya, lagi ensem, lagi mantop poket dia, tapi ingatlah, jodoh pertemuan di tangan Dia.....once kita dah kawen, buruk mana rupa laki kita pon, buruk mana pon dia layan kita (tapi kalau dah laki ko tue kaki botol, kaki perempuan, kaki judi, suma jenis kaki dia sapu, aku rasa hat nie tak yah kot nak bersyukur...tapi cepat2 la repot kat pihak yang sepatotnya....sori, I tadak pengalaman bab nie....adeeeeehhhh),seharusnya kita bersyukur....tak yah la nak bandingkan laki kita tue dengan ex-ex yang dulu....ingat, syurga sorang wanita terletak bawah kaki suami....

dan bagi sorang laki, once hang dah jadi laki orang, ingat la status tue....bukan bujang lagi yang nak toleh kesana kesini, nak phewit sana, phewit sini bila tengok pompuan lawa lalu sebelah....tu tak kira lagi kalau ex-gepren dulu lagi segak, mula la dok nampak yang ex dulu ja.....bini yang kat umah tu, pakai bedak sejuk sikit ja pon dah kena jerkah...muahahahahaha...jadi, sebagai sorang laki2, yang diberi tanggungjawab untuk mendidik isteri, memimpin isteri, pimpinlah ke jalan yang benar....dan bila isteri yang mula buat perangai, teguqla....jangan sampai nasik dah jadi buboq, apa pon xleh wat dah....jadilah pemimpin yang baik dan tegas walaupon kadang-kadang, dalam kita nak tegakkan kebenaran tue, banyak ja dugaan yang mai.....ingat, kebenaran tu selalunya pahit....tapi bila dah capai, ia ada manis, semanis-manisnya....

sekian tazkira malam jumaat
;)

7 ulasan :

Tanpa Nama berkata...

btul tu....once da jd insan yg bgelar suami..ingtlah status anda..bg psngan yg bcinte plak biler dah bg trlalu bnyak hrapan si lelaki ni jgnlah nak memainkn prsaan pmpuan bgitu jgak sbaliknyer....silap2 boleh mnderite kan dik

bojie_boboy86 berkata...

betul tu...kalau niat kita ikhlas x akan terjadi la cinta beralih arah.... banyak hati yg perlu dijaga bila dah kahwin ni... bila cinta lama datang kena kuatkan semangat la...kena ingat tanggungjawab masing-masing.

Cik Ezy berkata...

mudahnye sruh nana ngorat laki die.
huhu..
xde nilai gamaknye cinte die..
buat maen2 je kawen ni..

zulhusna berkata...

tanpa nama : betul tue kak...start ngan chatting, pstu tukar no tepon, then dating...pastu mula la teringat kenangan itu ini, dah jadik lain...ish, nehinehi

zulhusna berkata...

bojie_boboy86 : sokong sesangat....suma terletak pada ati n niat masing-masing...kalau dah rasa x mampu lagi nak galas tjwb as a wife or husband, bek takyah kawen lagi kan...

zulhusna berkata...

cik ezy : itu la...tak silap, diorang nie kawen pilihan family...then bile dah masing-masing jumpe ex masing-masing, mula la nak beralih arah...sepatotnya orang ke3 tu jgn bagi respon, jgn nak mulakan hubungan yang dah lama putus tue...

Somel-somel Azilda Qasreyna berkata...

sesame kite muhasabah diri...ingt dgn status n tanggungjawab sbg somi n isteri dlm mcari keredhaanNya