09 Jun 2014

Peperiksaan Khas Untuk Memasuki Skim Perkhidmatan Pegawai Tadbir N41 (KPSL)

Bulan June memang bulan exam....untuk aku la.....dari awal bulan, sampai ke hujung bulan.....gila exam aku ni sebenarnya.....iyelah, minggu lepas exam ICT.....minggu nie exam KPSL....ujung bulan dah start final exam UiTM......bukak buku tutup buku je lah......tapi aku suka sebenarnya....sebab dapat Cuti Tanpa Rekod.....ingat senang nak cuti saja-saja cenggini???? hebat sangat ler ko kan...hahahaha...macam aku sorang yang exam....phuiii sangat  T_____T

Entry sebelum nie aku ada bagi contoh-contoh soalan Ujian Kemahiran ICT kan.....kali nie contoh soalan Peperiksaan Khas Untuk Memasuki Skim Perkhidmatan Pegawai Tadbir N41 (KPSL)...masuk kali nie, dah 3 kali aku ambik exam yang sama.....apa susah sangat nak lulus pun tak tau......macam biasa, ada 3 paper....

Bahagian 1 - Perintah Am, Peraturan Pegawai Awam, Arahan Perbendaharaan dan Tatacara Pengurusan Stor

Bahagian 2 - Panduan Pengurusan Pejabat, Arahan Keselamatan dan Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

Bahagian 3 - Undang-Undang Umum

Dalam 3 paper tu, aku dah lulus paper Undang-undang Umum....terus rasa bangga....sebab aku terer jawab soalan  lawyer....bhahahaha...macam mana boleh lulus pun tak tau....padahal aku rasa paper 3 tu la yang kantoi....tidak sebenarnya....lagi 2 paper, masih perlu dibaiki.....untuk kali nie, aku berazam jugak nak lulus....tapi ntah...tak start study pon lagi ha.....buku dah pinjam, tapi tak tagging lagi....petang nie la kot curi-curi masa untuk study sikit....tak larat la asyik fail ja....malu pun ada.....tapi itulah...aku tak tau skema jawapan yang macam mana yang JPA nak untuk jawab soalan-soalan KPSL nie....ada jugak orang cakap, JPA tak kan senang-senang luluskan calon-calon KPSL....eh???? entah....pegi jawab sudah

Jadi, bagi sapa-sapa yang nak contoh soalan KPSL untuk N41, sila whatsupp @ sms aku kat no ni 017-4691059....InsyaAllah, aku boleh forwardkan.....untuk tahun 2012, aku ada 1  set.....complete....untuk 2013, aku ada paper Bahagian 2 je.....kalau nak, pm cepat-cepat ye....

Tips exam KPSL :

  1. Sila pinjam/beli buku yang berkenaan dengan paper yang nak ambik.....kalau boleh, dapatkan naskah yang paling latest.....
  2. Sila semak tajuk-tajuk buku, dan tag....supaya memudahkan tuan/puan nak buat rujukan.....makna kata, sebelum masuk exam tu, at least kita dah ready la dengan ilmu walaupun tak berapa penuh didada....tag tu sangat membantu dalam exam...sebab soalan dia akan membuatkan tuan/puan bentang semua buku, selak page tu, selak page nie...selagi tak jumpa, memang penuh la meja dengan buku....bila dah bertag, tak yah nak refer dekat depan tu lagi...buang masa...kang masa tak cukup, rugi ooooo
  3. Bukak ler buku tu sikit....study, tengok contoh-contoh soalan....kadang ada soalan yang sama keluar lagi pada tahun berikutnya
  4. Print slip exam.....dalam slip tu ada no angka giliran...ada tempat nak exam....senang untuk buat rujukan time isi borang kehadiran.
  5. Bawak ic...itu adalah WAJIB.

Dan antara buku-buku yang boleh dibawa masuk ketika exam KPSL adalah seperti berikut :

  1. Bahagian 1 - Buku Perintah Am, Peraturan-Peraturan Pegawai Awam, Arahan Perbendaharaan, Tatacara Pengurusan Stor, Pekeliling dan Surat Pekeliling berkaitan sahaja.
  2. Bahagian 2 - Buku Panduan Pengurusan Pejabat, Arahan Keselamatan (buku nipis + keras), dan Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA), Pekeliling dan Surat Pekeliling yang berkaitan sahaja.
  3. Bahagian 3 - Buku Undang-undang Umum, Pekeliling dan Surat Pekeliling yang berkaitan sahaja.  Untuk buku undang-undang, bagi exam KPSL N41, sangat digalakkan untuk bawak buku jilid 2....kaler biru...kalau nak lagi konfiden, bawak 2-2 buku, jilid 1 dan 2....sebab isi kandungan buku-buku berkenaan adalah lain-lain....
Untuk pengetahuan jugak, kertas slide pembentangan tidak dibenarkan dibawak masuk ke dewam peperiksaan tau....kalau urusetia nampak, kompom kena rampas paper tu....bagi mengelakkan kejadian tersebut daripada berlaku, tak yah la bawak....bawak yang mana aku senaraikan tadi je ha....

so, Gud Luck semua!!!!





17 ulasan :

liyana ibrahim berkata...

contoh soaln exm tu mmg uitm pnye ke? hmm..bley bg sy cth soaln x?

zulhusna berkata...

@liyana ibrahim : nie soalan dari JPA, bukan UiTM....

Siti Nordiana Abd Manan berkata...

Salam perkenalan...boleh tak saya dapatkan salinan soalan peperiksaan yang ada pada awak...saya kandas la...first time amik...so, jwb hantam kromo jer..TQ

sitinordianaabdmanan@gmail.com

Azini Alun berkata...

boleh x tolong email contoh soalan azini.alun@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

boleh tlg emailkan contoh soalan tu? sitirazi1883@gmail.com

tq...

Mohd Fazli berkata...

Tlg emel mfazli5608@gmail.com ye cth soalan kpsl n41.tqvm

Anne Paul berkata...

Boleh emelkan cth soalan exam kpsl N41 ke annepaul58@gmail.com....tqvm

Anne Paul berkata...

Boleh emelkan cth soalan exam kpsl N41 ke annepaul58@gmail.com....tqvm

Tanpa Nama berkata...

Sis...mintak tlg emelkan kt sy anumscarlet@gmail.com.
Tq byk2 yer

iduraz berkata...

Assalamualaikum..nak juga contoh soalan..boleh email kan tak..lizdoera@gmail.com

Noraidah Samsuri berkata...

Assalamualaikum..

Boleh beri saya contoh soalan Bahagian B? Email kat noraidah@johor.gov.my

T.kasih banyak2

shaeza berkata...

Assalam...

Boleh emelkan contoh soalan kat saya... shaeza06@yahoo.com

Terima kasih ye...

CHAI CHANGCHING berkata...

Boleh emelkan contoh soalan
tripleching89@gmail.com

Tq

siti mastura berkata...

Assalam..boleh tolong emailkan soaln pd saya..tq
sitimastura202@gmail.com

siti mastura berkata...

Assalam..boleh tolong emailkan soaln pd saya..tq
sitimastura202@gmail.com

mr_adaniel berkata...

assalam puan, boleh tolong emelkan contoh soalan kpd saya
terima kasih sudi membantu


mr_adanish@yahoo.com

mr_adaniel berkata...

assalam puan, boleh tolong emelkan contoh soalan kpd saya
terima kasih sudi membantu


mr_adanish@yahoo.com