15 April 2015

KUTU

OMG...OMG...OMG.............dah lama aku tak nampak kutu atas kepala orang.....tetiba aku nampak atas kepala anak aku sendiri....ZARA.........huwaaaaaaaaaaaa.....aku ingatkan semut melata atas kepala Zara...aku pun tarik la kepala anak dara tu nak buang....bila tarik, tengok-tengok itu adalah KUTU.....bukan semut seperti yang aku sangka!!!! arghhhhhh, stresssssssssssss!!!!! Terus cepat-cepat aku cek kepala dia....jumpa 5 ekor kutu....ok, fine.....aku kena realise yang anak aku dah kena jangkitan kutu....ingatkan orang kampung macam aku ja ada kutu, rupa-rupanya kat bandar pon sama.....kecewa sangat hati mak nak....  T_____________T

Bila diselak-selak rambut....aku jumpa la telur kutu yang dah menetas.....ada jugak la 2-3 yang bila tinas tu bunyik 'tikkkkk'....perghhhh, sedapnya dengaq bunyi tu....sesedap hati yang tengah panas membara.....dah sepasal aku kena cari solution macam mana nak hilangkan kutu si Zara.....yang adik aku pulak, dia dah tengok Zara ada kutu...dia saja la cari atas kepala Haiqal.....pastu cakap, ' wei Mak Chaq, Haiqal pon ada jugak'....aku tak percaya...aku tarik kepala Haiqal pulak.....Omaiiiiiiii, sama.....cumanya yang aku jumpa semua telur yang dah menetas....ke mana perginya kutu-kutu tersebut?????  krikkk krikkk krikkk



Terus kepala rasa gatal-gatal bila sebut pasal kutu nie...aku bagitau Pak Zul, dia pun terkejut...dan-dan la dia pun gatal kepala....padahal kelumumur tu penuh, nak jugak cakap pasal kutu....hahaha

Ni aku masih dalam proses mencari kutu di atas kepala anak-anak.....kak aku suruh cari shampoo kutu....aku tak cari pun lagi...kemarin dah nak Maghrib, karang lambat pulak sampai rumah.....tengok la petang ni kot mencari shampoo...kat mana ada jual eh??? masa hantaq budak-budak nie kat school, sempat jugak la aku berborak dengan teacher...tanye, 'budak-budak ni ade kutu eh?' teacher tu terkejut....dia cakap, ade la sorang dua yang ade kutu....tapi mungkin dah berjangkit la kot.....teacher kat sekolah memang time budak-budak lena, depa la pencari kutu.....

Semalam masa balik keja, aku ajak Pak Zul pie makan kat food court Presint 9...otw tu, dekat traffic light, sempat lagi la aku mencari kutu kat kepala si Zara...jumpa mak kutu...besaq gila....sakit pulak ati aku....siap suruh Pak Zul carikan torch light, malam-malam kalau rajin, boleh la aku selak rambut budak-budak nie mencari mangsa...sebab dulu masa aku kecik-kecik, kutu ni dah macam sebati dah dengan kami adik-beradik...tiap-tiap malam, arwah ayah la tukang mencari kutu....lepas kepala sorang, sorang ayah aku cari....paling banyak kepala nadia la, adik aku....siap hitam legam lagi kutu tu, kemain isap darah orang ko yeh....geram kan dengaq.....eeeeiiiii!!!! sakit hati

Sapa ada petua nak hilangkan kutu....pleaseeeeeeeeeee share....aku tak terpikiaq apa pun lagi nie kecuali aku rasa macam nak sembur ridsect atas kepada depa, then pakaikan serkup/anak tudung...tapi rasa macam kijam sangat....hahahahaha...so tolonggggggggggggg, sapa ada petua yang berkesan...mintak share....ai is scary + sakit hati nie.....huwaaaaaaaaaaaaaa

6 ulasan :

Bhaibabuji Bhai berkata...

hahaaha..lawak laa..bole plak cark kutu guna torchlight

Bhaibabuji Bhai berkata...

lupa plak..nak share tips.. try lumurkan kepala guna minyak tanah.. tahap keberkesanan tu..mm. bole thn la.. cuma kena tahan cium bau minyak tu je lagi..

Surina Mokhtar berkata...

sy prnh terbaca lumurkan bawang putih dgn minyak masak..atau mnta kt klinik jew ubat kutu

zulhusna berkata...

@Bhaibabuji Bhai : minyak tanah? biaq betik....kang tersalah masuk mata anak kang....ngeri pulak bila pikir...hahaha

btw, tq for petua

zulhusna berkata...

@surina Mokhtar : semalam pun ade jugak terbaca pasal bawang putih tu...tapi tak try lagi...tq untuk info jugak ;)

Bhaibabuji Bhai berkata...

ahhaha..minyak masak la...minyak tanah plak dah..time kecik2 dulu..ibu sy sembur ridsect terus kat kepala adik sy..alhamdulillah..adik sy still berambut skrg