11 Mac 2015

Pengalaman di Proton Centre of Excellence (COSE) Shah Alam

Semalam, seharian aku bertenggek kat COSE nie......ini adalah disebabkan Pak Zul suh aku pie servis SS yang anje angat mintak dibelai.....disebabkan bos tak dak 4 hari, so aku ambik peluang yang ada untuk bawak SS pie jumpak doktor.....Pak Zul bz, katanyerrrr

Kalau ikutkan appointment pukul 9.30 pagi.....tetiba rasa heaven lah pulak sebab pukul 9.10 pagi aku dah terpacak kat COSE tu....selalu tak penah sharp kalau berjanji nak pie mana-mana....T____T....dah ler aku drive sorang-sorang.....bangga kejap....seb baik ada mr google map....waze tak membantu sangat dah la nie....so aku bertukar kepada google map....tapi kalau google map pon gelong, aku bukak waze balik....muahahaha

Aku bajet, 9.30 pagi SS jumpa doktor, maybe dalam tengahari siap la kot....aku ingat, kalau sempat aku nak masuk ofis....sayang la nak ambik cuti....so sambil-sambil tunggu SS dirawat, aku pie makan...lepak cafe tropika kot nama dia...sorang-sorang pon boley....aku perasan, ada ja mamat-mamat technition Proton dok usha aku....sori bro, wa mak budak anak 2 dah bro....tapi kan, brader yang entertained aku tu smart...budak lagi, eh baya abang aku kot....rasa cam nak berkenalan....bukan untuk aku, bagi pihak adik aku...siap wassup kat Pak Zul lagi suh ejas....sebab aku dah terbekenan nak jadikan adik ipar...hahahahaha...ok tak lawak

Sambil makan, aku usha jap tempat servis proton nie....besaq....ada 3-4 lane....berderet panjang....aku tercari-cari SS aku....mana dia, dah masuk ka dak lagi....usha-usha, 2-3 kali jugak la aku usha, baru nampak....situ kau nyorok eh


Bangga sat bila tengok negara Malaysia yang kecik nie berjaya menghasilkan kereta jenama sendiri....iyelah, Malaysia satu-satunya negara Islam yang ada kereta brand sendiri....tak bangga ka???? aku bangga, serius....tak kesahla kalau orang cakap, 'eleh, proton je kot....'....hello, proton  pon ingat cikai sangat ka??? proton ka, perodua ka....yang penting, tu jenama negara kita....sebab penah ada sedara aku tanya, masa tu aku baru beli ja SS nie...dia tanya, 'tak minat honda ka?'......sapa cakap tak minat....aku minat....Pak Zul apatah lagi....tapiiiii, disebabkan Pak Zul rasa dia perlu 'menyumbang' sedikit sebanyak kepada pekerjaan dia sekarang nie, kami memilih SS sebagai penyumbang....betul, tak tipu....berbanggalah dengan apa yang ada....niat hati nak beli Inspira, tapi niat je la....hahahaha

Dari 9.30 aku lepak cafe, sampai pukul 11...kematu punggung wei....so aku decide nak jalan-jalan....pusing COSE nie.....depa ada letak semua jenis model kereta keluaran proton....dari proton saga, sampai la yang latest sekarang....bangga jugak....banyak dah model....ada siap yang buat ala-ala ferrari....tapi aku tak snap gambaq....sebab segan....takut kena halau dengan receiptionist...hiiiiiiiii

  
Proton Saga....keluaran pertama kereta Malaysia....aku ingat lagi, masa launching nie aku kecik lagi.....qeta ni dok atas pentas....pusing-pusing lagi tapak dia tu....pastu ada kertas kecik-kecik terabur dari atas.....bangga kannnnnnnnnn....cayalah Malaysia....then keluar model wira....iswara....putra....wira aeroback...ish, tak ingat la semua....


Dah habis pusing....aku pie bertenggek pulak dekat service reception.....boring, terus tanya surau......tau ja la kalau pie surau tu nak buat apa khennnnnn.....tapi sempat jugak dhuha.....sempat jugak capai Al-Quran, baca la sehelai 2 sebelum aku terkentut...hahahaha...lama sangat dah tak pegang....kadang aku bersyukur jugak, mesti Dia ada sebab bagi SS siap lambat....mungkin nak aku dekat dengan Dia walau hanya untuk 10 minit cuma....dah habis tu, aku terbongkang lena......heaven....hahahahaha

Tunggu sampai Zohor....ahkak proton tu 2x masuk surau tengok muka aku ja.....sori kak, saya boring tak tau nak pie mana...dok surau banyak jugak aktiviti yang saya boleh buat.....tapi COSE nie depa ada sediakan shuttle ke Subang Parade...hantar dan ambik...aku tak biasa kot dengan Subang, baik la aku lena.....pie Subang Parade, alamat duit pun perit jugak kang sat gie.... ;)

Lepas Zohor, aku masuk balik service reception tu....ramai jugak la customer yang dok tunggu....aku jenuh khatam paper + buku....paper omputeh pun aku baca even tak paham mana...hahahaha...pastu namapak majalah Solusi, layan 1 buku.....tengah syok layan majalah, brader yang entertained tu mai.....bagitau depa tengah buat sensor SS....depa tak sure, kat mana masalah dia.....bila tanya berapa lama, dia cakap makan masa....jam masa tu pukul 2.15, aku bajet sejam....pon okei lagi....

Tunggu punya tunggu, jam dah dekat pukul 4....bila aku pie kat cermin, usha tengok mana la SS nie buat perangai....terkejut aku tengok keadaan SS...



Bumper depan belakang dah tercabut...omaiiiiiii....ni bukan boleh habis pukul 4 ni, mau sampai ke malam.....tup-tup brader tu mai balik kat aku, explain....dia bagi pilihan samada nak tukar tarikh appoinment ka, nak tinggai ja SS kat situ...sebabnya memang technition tak leh detect apa masalah sensor tu tak berbunyik....foreman pon dah turun tengok....haishhhhh SS nie......bukan anje dah nie, dah tahap ngengada dah.....so aku decide, tinggai je la kat situ....kalau set appoinment lain, ambik masa pulak.....ni dah alang-alang terbukak keta aku depan belakang, korang buatlah sampai kesudah......kannnnnnnn...call Pak Zul, suh mai ambik....seb baik ada ofismate dia pie training kat COSE, aku tumpang je la balik sampai ke ofis Pak Zul.....

Hurmmmm, tu je la kisah seharian aku dekat COSE  nie.....boleh tahan jugak la emosi nak marah...sebabnya aku dah plan nak pie basuh rumah.....dah tergendala aktiviti aku.....apa pun, harap sangat SS cepat sembuh....jangan nak ngengada sangatlah ye....



2 ulasan :

Tanpa Nama berkata...

oi gemuk apa ko merepek ni

Tanpa Nama berkata...

same la sye...

buat appointmen pun still kene tgg sampi ptg..
macm2 la rase...marah..mengutuk..menyesal.
sebelum ni pun pernah pakai perodua ,honda
famili pun pakai toyota, nissan & volkswagen
x de la rase nk sempuk je semua crew service tersebut..
tp..time pkai proton...aku rase macm nk kene strok...

lg2 melibatkan masalah yg besar..pg kedai servis proton yg kecilan..
diorng lak suh kite pg coe sebelah kesas tu..
nasehat sye...pikir2 la dulu sblm membeli proton...
wat saket hati jela...
mase dh membazir..
byk bende lg nk pikir...

ni kete x smpi 1 tahun...masalah mcm2..

kalau nk produce kereta tu biaq la ade staff competent nk baiki..
jgn kedekut sgt keuntungan tu..hantar diorng training betui2..

perodua..honda..toyota..org malaysia gak jd pomennye...xde masalah pun...