09 Mac 2015

Dah dapat kunci...Yeay!!!

Penat....letih....pening....nak muntah.....itu ja gambaran yang aku boleh bagitau....semua gara-gara nak dapatkan kunci rumah teres hari Jumaat lepas jugak.....padahal Khamis baru ja pie ambik surat tawaran....fuhhhhhhhhhh!!!!

Lepas ambik surat tawaran, aku pie bukak bil api + ayaq.....terkelip-kelip mata la sat bila bayaq bil api sebab RM500++...berpeluh gak la nak bayaq....hahaha....seb baik ada member aku sorang ni, dia bawak extra duit.....i tot rm300++ ja....al maklumlah, tengah-tengah bulan la katakan....hehehe....setel tnb, terpacak pie Syabas dekat Salak Tinggi pulak.....seb baik bukak air dalam rm140 ja.....boleh la bernafas sikit dengaq....

Then Jumaat....kena pie LHDN dulu untuk stamping.....situ rm28 je....setel LHDN, aku patah balik ke BPH untuk bayar deposit rumah....untuk teres, ikut gred, kena la rm450....see, duit kalau keluaq, macam ayaq ja kan...nak menyimpan tu jenuh....

Nak dijadikan cita pulak, aku nie dah termengah-mengah sampai kat kaunter BPH untuk ambik kunci rumah...tup-tup 1 dokumen aku tak sign....kalau sign aku sorang tak pa jugak, ni sekali dengan sign bos.....jam menunjukkan pukul 4.11 petang....sempat ngan tak sempat tu sama banyak....apa lagi, terus la aku patah balik masuk ofis....dah la nak keluar dari kawasan Kompleks B tu complicated....cek bag, ambik pass...parking lagi....urghhhh

Dah boleh keluar dari kawasan parking, merempit la aku.....aku belasah ja parking depan qeta orang...sebab aku masuk ofis sat ja, then nak keluar pie BPH balik.....memang Allah permudahkan semua...bos ada kat bilik, ada perbincangan...aku masuk jugak buat muka tebal....then bos sign, terus capai beg, shoot pie BPH....huwaaaaaaa, penatnya Allah ja yang tau.....dah parking qeta, prosedur still sama...cek bag + ambik pass....menapak ke BPH, jam pukul 4.40 petang....sempat lagi kan.....nasib baik....

Tunggu pegawai BPH cek borang, hantar masuk dalam untuk ambik kunci....dan saat yang dinanti telah tiba.........aku dah dapat kunci teres....yeay!!! 4 taon kot penantian....over kan....hahahaha...tu baru dapat kunci rumah sewa aka kuarters Kerajaan tu, kalau dapat kunci rumah sendiri tak tau la..... T________T
Ni pun aku tengah bayangkan, nanti dapat kunci rumah....aku nak kena ready mental dan fizikal + duit untuk grill, wiring dan semualah.....perghhhh, berhenti napas sesaat...


Kunci dah dapat...api + air tak masuk lagi....tapi barang banyak jugak la Pak Zul angkut semalam.....tinggal baju + barang-barang yang memang tak leh bawak dengan qeta je lah....nak cuci rumah....kalau ada rezeki lebih + ada masa, nak mengecat...kalau dak, guna je lah cat yang ada.....heeee, ai is eksaited hokeiiii


4 ulasan :

Ezy Loy berkata...

mahai jgk nk masok kuarters kerajaan ek..
saye pon duk kuarters.. kuarters guru lain kot...

mama leen berkata...

bestnya..

zulhusna berkata...

Ezy Loy : aritu tanya TNB, ni rate baru tahun 2014...sebelum2 ni murah sikit agaknya....tapi tu la, tengah bulan....tetelan ailio jugak la...hahaha

zulhusna berkata...

@mama leen : aah....tak sabar nak masuk teres...hik3