30 Julai 2012

Menu Berbuka : Day 9

niat hati memang tak mau masak....sebab aku nak kemas rumah....nak kemas bilik Haiqal, nak kemas barang bb masuk beg sesiap...yela, tetiba ex opismate aku si A.Ayin tu sms, bini dia dah bersalin pagi semalam....padahal kalau ikutkan due, aku dulu.....hoishhhh, gila gelabah....terus rasa macam nak boh semua baju bb dalam beg siap-siap.....gila hover.... ;)

tengah dok kemas almari baru Haiqal, dah clear sikit bilik si kecik tu....tetiba kak aku pulak sms, 'hampa ada rumah dak petang nie?'....tak kan aku nak menipu kata x dak kan.....so, terus balas ada ngan ajak bukak posa kat umah sekali....aku ni peel lain sikit....bila orang nak mai umah, benda WAJIB yang akan terlintas, 'apa la aku nak masak'....terus kemas bilik cepat-cepat...bawak kuaq ayam, sotong + daging....sambil-sambil kemas bilik tu aku tercari-cari idea apa nak masak....bila gelabah macam ni, aku secara tak langsung akan jadik pengarah yang berjaya....adik aku si Ana la mangsanya....ala, suh tolong sapu sampah je pon.... T___T

setel bilik Haiqal.....terus berkira-kira nak masuk dapur.....semalam aku awalkan sikit, sebab ingat nak buat banyak mata sikit.....teringat pulak menu kat TryMasak (unifi punya channel)....ayam masak merah....lain dari yang lain....so terus decide nak buat yang tu.....then laki aku penah cakap, dia suka sotong aku masak.....Jumaat baru ni aku dah buat sambal sotong....licin...laki aku ada request nak sotong goreng kunyit...ok, siap lagi 1 menu....daging tu aku berkira-kira nak buat daging black pepper....3 mata, siap.....terlintas pulak kat kepala hotak nak buat sayur kacang panjang...okei, siap....semayang asar siap-siap, terus masuk dapur






Sayur goreng kacang panjang
suap kat Haiqal, mulut terus kuning....banyak sangat kunyitnye ha...hehehehe

 


Sotong goreng kunyit berkuah

 


 Ayam masak merah ala-ala TryMasak



Daging Goreng


amacam menu semalam??? sedap dipandang mata tak??? hehehehehe....dah ramai ada kat umah, semangat masak pon berkobar-kobar....mula la nak tunjuk skill yang terendam


dah tu laki aku pulak keluar beli barang....aku suh la beli kuih muih sikit....yela, nak jugak kudap-kudap apa yang patut.....


  

Donut + kuih cara
 


Roti bom ka roti Arab ntah....adik aku beli

 bila ramai-ramai ni, nak makan kat atas tak muat meja...apa lagi, bentang la surat khabar....semua kena duduk bawah....



sedih aku tengokk.....memang aku tak dak kain saprah nak hampaq....asalkan boleh je ni....hat dalam plastik silver tu *aku tak tau wrapping ni apa nama dia* laki aku beli ikan kembong bakar + ikan pari bakar.....tak laku okeh.....dah la beli tempat yang sama dengan udang bakar aritu.....aku teringat udang tu pon dah tak berapa menyelerakan, ni pie beli lagi pulak...konon ingat mamat tu dah improve....tak pon, siap limau dah lembik dia bagi...dapat kat Haiqal, dia picit-picit ja limau tu....ingat ball....grrrrrrr.....

2 ulasan :

Zarina Dan berkata...

cepatnya masa..
rasanya br ari 2 bc hg bgtau hg pregnant..
ni dh nk beranak dh..haish!
(mengeluh ka kak??haha)

Zarina Dan berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.