25 Februari 2015

Tips pindah rumah

Yeah.....hari nie ada sorang kawan aku, share kan tips nak pindah rumah.......memang berguna jugak untuk aku yang tengah suam-suam kuku nak mengemas nie.....kotak pon tak cari betul-betul lagi......padahal nak pindah dalam Putrajaya jugak pon......saja ja over....kehkehkeh

Ouh ya....mesti yang tertanya-tanya aku nak pindah sebab apa kan.....aku sekarang nie duduk rumah apartment....ni tengah tunggu surat dari BPH untuk rumah teres.....kemain lama aku tunggu, ada kot 4 taon.....maybe minggu ni, tak pun minggu depan....tak sure la bila nak dapatnya.....yang pasti, mengemas tu dah wajib kena buat....

Kat rumah aku dah start la mengemas barang-barang plastik yang tak guna....tupperware, botol susu anak, pinggan mangkuk plastik, semua dah selamat dalam kotak.....pinggan mangkuk kaca tak sentuh lagi, sebab nak kena balut bagai....ai is malas....so aku ignore dulu.....baju-baju lama yang aku tak guna pun dah selamat kat kampung dah.....aku nak clear, nanti masuk teres, usung yang mana penting ja....hat tak penting, semua nak tinggai....almari baju yang Pak Zul punya pon rasa nak let go....seb baik la baju Haiqal ngan Zara, yang mana dah lama-lama, zaman baby dulu aku dah memang simpan dalam container dah...so dah selamat kat situ....

Tapi bila baca balik tips yang kawan aku bagi, lagi la ada idea nak mengemas hat mana dulu...tak dak la aku rasa pegang ni tak kena, pegang tu tak kena....semua rasa nak buat serentak....time malas, tengok je la ngan ekoq mata...muahahahaha










So, mari mengemas......nak pindah ni pun bukan setakat kemas ja.....kena pikiaq jugak kos yang nak kena contohnya macam nak bukak bil api + ayaq, nak pindah astro, nak pindah unifi....tak kira lagi untuk wiring aircond + heater.....hoihhh, banyak tu.....kalau sapa-sapa yang duduk kuartes, tukar lampu kipas bagai....kena tukar balik macam asal......aku la tu salah sorang.....so akan ada perbelanjaan jugak kat situ sebab Pak Zul bukanlah calon yang sesuai untuk wiring...muahahahaha....cat pun kena kembali ke warna putih....yang ni aku selamat, sebab rumah aku tak cat langsung...kecuali bilik Haiqal....masa dolu-dolu kan eksaited nak buat bilik anak....kesudahnya, anak tidoq ngan mak bapak jugak....nak kena touch up sikit la dinding yang mana dah kena conteng oleh anak-anak....tu je kot.....yang lain, tengok masuk rumah dulu....ntah dapat teres kecik ka besaq pon tak tau la.....sebab kat Putrajaya nie, design rumah lain-lain....kadang rumah depan lain, rumah belakang lain....so tunggu je lah surat....

Aku dah dok usha-usha web site, blog....konon nak hias rumah...konon jelah.....jadi ke idok pon tak tau la sebab aku ni bukan rajin sangat pon...hehehehe

tu je

daaaaaaaaaaaaaa

2 ulasan :

mama leen berkata...

bagus jugak ni.. nak pindah hujung taun ni.. hehe

zulhusna berkata...

EH...K.lin nak pindah mana?