dok google mencari menu tak jumpa-jumpa ka??? nah ambik menu nie....aku sharekan ngan korang-korang sekalian
baik kan hati mak.... T____T
credit to : yahoo news malaysia
+
Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur
Bahan-Bahan
| |
Pati santan
|
250ml, diperah daripada 1 biji kelapa parut
|
Air
|
100ml
|
Pes cili padi
|
1 sudu besar
|
Pes kunyit hidup
|
1 sudu teh
|
Bawang merah
|
2 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
|
Bawang putih
|
1 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
|
Asam gelugur
|
1 keping
|
Telur itik
|
4 biji
|
Mangga muda
|
2 biji, dikupas, dibuang biji dan dipotong-potong
|
Cili hijau
|
2 tangkai, dibelah dua
|
Garam secukup rasa
|
Cara
Bubuh pati santan, air, pes cili padi, pes kunyit hidup, hirisan bawang merah dan bawang putih serta asam gelugur ke dalam periuk. Jerang di atas api besar sehingga mendidih, kacau selalu agar santan tidak pecah.
Kecilkan api dan renihkan selama 5 minit. Padamkan api dan pecahkan telur sebiji demi sebiji dalam kuah yang merenih. Biarkan telur tiga suku masak sahaja.
Hidupkan api dan masukkan potongan mangga muda, kacau dan masak sehingga lembut. Tambah cili hijau dan perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api dan hidangkan.
Catatan Chef
Untuk mengelakkan gulai pecah minyak, masak gulai dengan api yang kecil. Anda juga hendaklah selalu mencedok dan menuang semula gulai ke bahagian tengah periuk dengan menggunakan senduk ketika memasaknya.
Tiada ulasan :
Catat Ulasan