24 Julai 2013

Gulai Telur Itik Bermangga Muda


dok google mencari menu tak jumpa-jumpa ka??? nah ambik menu nie....aku sharekan ngan korang-korang sekalian

baik kan hati mak....  T____T

credit to : yahoo news malaysia

+

Resipi Ramadhan sumbangan Chef Ismail, dipetik dari ‘Kuisin Warisan Melayu’
Kredit: Restoran Rebung, Bangsar, Kuala Lumpur

Bahan-Bahan

Pati santan
250ml, diperah daripada 1 biji kelapa parut
Air
100ml
Pes cili padi
1 sudu besar
Pes kunyit hidup
1 sudu teh
Bawang merah
2 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Bawang putih
1 ulas, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Asam gelugur
1 keping
Telur itik
4 biji
Mangga muda
2 biji, dikupas, dibuang biji dan dipotong-potong
Cili hijau
2 tangkai, dibelah dua
Garam secukup rasa

Cara
Bubuh pati santan, air, pes cili padi, pes kunyit hidup, hirisan bawang merah dan bawang putih serta asam gelugur ke dalam periuk. Jerang di atas api besar sehingga mendidih, kacau selalu agar santan tidak pecah.
Kecilkan api dan renihkan selama 5 minit. Padamkan api dan pecahkan telur sebiji demi sebiji dalam kuah yang merenih. Biarkan telur tiga suku masak sahaja.
Hidupkan api dan masukkan potongan mangga muda, kacau dan masak sehingga lembut. Tambah cili hijau dan perasakan dengan garam secukupnya.
Padamkan api dan hidangkan.
Catatan Chef
Untuk mengelakkan gulai pecah minyak, masak gulai dengan api yang kecil. Anda juga hendaklah selalu mencedok dan menuang semula gulai ke bahagian tengah periuk dengan menggunakan senduk ketika memasaknya.

Tiada ulasan :