26 Disember 2012

Cucur Keria

Hari Isnin baru-baru nie, aku cuti....saja ambik cuti sebab esok tu Krismas, boleh la aku merasa cuti panjang sikit....pastu pagi-pagi tu gigih la pie market mencari bahan-bahan mentah untuk masak....menu hari tu adalah gulai kerang.....masa tengah-tengah pusing pasar, tengok ada sorang kakak ni beli ubi kayu....banyak kemain....terus niat nak beli jugak, tapi ubi keledek...teringin nak makan cucur keria.....aku beli tak banyak pun, dua ketul je.....pastu dalam qeta dok teragak-agak, betoi ka aku ambik tadi ubi keledek??? ka ubi kayu??? cucur keria ni guna ubi apa??? arghhh, lantak la....asalkan ubi....jangan ubi kentang sudah...T____T

balik rumah, google....macam mana rupa ubi kayu, then  cucur keria ni guna ubi apa sebenarnya.....cun, betoi la ubi keledek....hehehe....petang tu, dok saja-saja, teringat pulak ubi dalam plastik tu.....masuk dapoq, ambik ubi....buang kulit, potong 2-3 bahagian, rebus sampai empuk....bila dah empuk, lenyek-lenyek sampai jadi macam nie



senang ja buat dia.....dah lenyek ubi, ambik la tepung gandum.....tuang ja atas ubi yang dah dilenyek tadi.....tapi agak-agak, jangan terlebih tepung....kang jadi keria tepung gandum pulak....sebelum tu, aku letak garam sikit kat ubi.....bila dah masuk tepung, aku boh gula pulak sikit....sikit ja, tak yah banyak-banyak.....dah masuk tepung, uli sampai sebati, sampai tak melekat kat jari yang mulus itu ye puan-puan

agak-agak tepung dah sebati, ambik buat bulat-bulat.....pastu buat lubang kat tengah-tengah tepung tu......buat la besar mana pun, jangan besaq sangat, kang jadi donut.....comel-comel sudah, senang nak ngap



bila dah siap, panaskan kuali....goreng dengan api yang perlahan okeh....goreng sampai kekuningan....jangan sampai hangit pulak, kang tak sedap

sambil-sambil goreng keria tadi, ambik gula sesenduk dua.....then blend sampai halus....ada orang rajin, dia buat ayaq gula, pastu sira atas cucur yang dah digoreng....aku kan pemalas.....so aku blend je gula tadi sampai halus mulus......bila dah siap goreng, aku golek-golekkan cucur tadi atas gula.....tapi toskan minyak dulu, baru golek....takot tak cantik dimata pulak nanti.... ;)

then, susun lawa-lawa atas pinggan macam nie...SIAP!!!

sonang jo

sodap pon sodap.....


Tiada ulasan :